Dat de kredietcrisis onder andere ontstaan is door bankiers die te losjes met ons geld hebben omgesprongen is duidelijk. Wall Street was dronken, zei George Warlord Bush. Dat de topmannen jarenlang en overbetaald vele ondergeschikten en klanten een rad voor ogen hebben gedraaid is zo klaar als een klontje. Tijd om even te kijken hoe 'menselijk' de krisis in de praktijk uitpakt en of er change te bespeuren is...


Eerst even zien hoe het er in Amerika voor staat. Daar is het aantal gedwongen huizenverkopen in het tweede kwartaal van 2008 met 121 procent gestegen. Dat zijn bijna 740.000 mensen meer dan vorig jaar.
In Nederland is het niet veel beter. Eind 2007 hadden meer dan 237.000 huishoudens een huurachterstand. Ten opzichte van 2006 is dat een stijging van 17 procent. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) is de schuldenproblematiek in 2007 groter geworden en belooft de toekomst niet veel beter. Dat betekent dat meer mensen uit huis zullen worden gezet en dakloos kunnen worden omdat ze hun leningen niet meer kunnen betalen. Wie nu nog veilig zit hoeft slechts zijn baan te verliezen om tot de kredietslachtoffers te horen. Het klimaat is dreigend, in België willen ze reeds alle wanbetalers in één grote databank. Big Brother ziet z'n kansen liggen.

Mensen trekken het zich vroeg of laat aan. In Amerika leidde een uithuiszetting al tot een zelfmoord. Terwijl de uitzetters 'die slechts hun werk doen' haar spullen in beslag namen beschoot een 90-jarige vrouw zichzelf. De hulpsherrifs troffen haar bloedend aan. De bejaarde en haar jaren geleden overleden man kochten het huis in 1970. In 2004 sloot ze een hypotheek af terwijl zij daar eigenlijk niet meer voor in aanmerking had mogen komen. De bankiers dachten aan hun eigen zakken en stonden er niet bij stil dat er slachtoffers konden vallen. Het verstrekken van een te groot krediet is een terugkerend probleem.

Geruchten dat banken, bankiers of bancaire managers zich schuldig voelen of in de bres springen voor slachtoffers zijn we nog niet tegen gekomen. Wat we wel aantreffen zijn kapitaalinjecties. Banken en grote bedrijven krijgen van de overheid geld. Waar haalt de overheid het geld vandaan, vraagt u zich misschien af. Simpel: van zichzelf en dus van ons. Het negatieve cijfer achter ieders naam wordt groter en groter. Overheden hebben een virtueel negatief saldo wat men het nationaal tekort of de staatsschuld noemt, dat is alles wat ze uit onze naam hebben geleend opgeteld. De bedoeling is dat een land geen nationale schuld heeft, maar in de praktijk hebben de oorlogen en blijvende defensie-uitgaven ervoor gezorgd dat bijna ieder land een dieper wordende schuldenput heeft. Men lijkt de kredietcrisis op te willen lossen door de put nog wat dieper te graven. Nu moet het wel, zo luidt het. Is dat wel zo?

De oplossing?

Een van de grote problemen is de grote afhankelijkheid van het economisch systeem. U weet wel, dat rekenmodel waarrond alles draait. Als de cijfertjes maar kloppen, dan is de hemel de grens der mogelijkheden. Kloppen je cijfertjes niet en je hebt tekort om bijvoorbeeld de huur te betalen, dan word je met vrouw en kinderen op straat gezet en stel je niets meer voor in 'het systeem'. En dit terwijl er huizen leegstaan, er ruimte genoeg is, en menselijkheid ervoor zou kunnen zorgen dat iedereen een dak boven het hoofd heeft. Qua huizenmarkt zou een meer communistische visie welkom zijn. Op andere gebieden misschien ook wel, op een planeet waar overvloed heerst is het contrast dat hongersnood biedt mogelijk een teken van gebrek aan ontwikkeling.

Een ander probleem zijn de belastingen en de overheid die er gebruik van maakt. We betalen simpelweg teveel onzinnige belastingen en er zou een meer individuele keuze moeten zijn. Zo wil ik bijvoorbeeld gerust meebetalen aan ziekenzorg, wegenbouw en onderhoud, maar walg ik van Joint Strike Fighters, tomahawkraketten en ander aanvalsmateriaal dat men ter verdediging koopt. Is het van een overheid - die ons allen vertegenwoordigt - wel menselijk dat ze, eenmaal verkozen, hun eigen plannen doorvoeren en letterlijk iedereen daarin meetrekken? Zelfs de personen die niet achter de plannen staan? De democratie zou gerust democratischer kunnen worden door gebruik te maken van meer moderne mogelijkheden. Wijzig de kern en de rest volgt.

Er zijn veel veranderingen nodig, maar het grootste euvel zit in de basis van ons westers maatschappijsysteem. De afhankelijkheid van de economie is niet in verhouding met de waarde en eigenschappen van de mens. Het is te rigide en zwart-wit geworden. We willen change? Dan is het tijd voor wat kleur bij de overheden. Dan weet iedereen dat geld goed besteed wordt en dat ieders stem gehoord wordt. Stop met mensen uit huis te zetten; reset het financieel systeem en geef iedereen hetzelfde startbedrag. Bijvoorbeeld.

Áls zo'n grote basisveranderingen al zouden gebeuren, dan zal het nog een tijdje duren vooraleer de situatie zo erg is dat men verder durft/moet achterom kijken. Momenteel lijkt het erop dat de problemen nog worden aangepakt door op ruïnes voort te bouwen. Te drastische ingrepen worden onzinnig genoemd. Maar misschien is het tijd om de kernen van onze maatschappij onder de loep te nemen, nu het nog kan...
zendeman: Ben het helemaal eens met dit stuk! Alles draait om cijfertjes en groei.Menselijkheid is verdwenen. Als de welvaart maar toeneemt en wat met het welzijn van de mens? Ligt ook aan de mensen zelf die zich laten meeslepen in het belachelijk streven naar materiële bevrediging. Meer en meer is de standaard geworden. Alsof we niet al genoeg hebben?! Mensen moeten leren de rust in zichzelf te vinden en zich niet laten opjagen door de commercie en media.Wat nou nieuwe iphone, WI, plasmaTV etc. Allemaal bullshit om ons maar mee te laten draaien met het systeem…om ons te verdoven zoals vroeger de religie deed.
Op 03-01-2009 14:01:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: De mensheid: alles voor de buitenkant, de binnenkant komt later wel nog es.
United as one. Divided by zero.
Op 03-01-2009 16:18:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine: Men noemt mij dikwijls een naïeve dromer, maar ik zeg; de wereld ben jij. Verander jezelf en de wereld verandert mee. Zeg niet direct nee, zeg niet direct ja. Test het uit, geef het wat tijd en je zal het zien. Niet voor niets zeggen mysteriescholen al eeuwen en eeuwen: Ken u zelve!
Maar ons egootje, dat teert en overleeft op conflict, zegt ons natuurlijk maar al te graag dat dit allemaal bullshit is, dat t niet kan, enz...
En dat is de reden waarom mensen het dit zelfs niet willen onderzoeken. Onderzoek het dus. Doen jongens, echt doen!
Op 03-01-2009 16:50:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: hoe was het ook al weer?

pas als de laatste vis is gevangen, de laatste boom is gerooid en het land is vergiftigd... pas dan komt men erachter dat je geld niet kunt eten.

even geduld dus.
Op 03-01-2009 19:20:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Een crisis ontstaat niet, ze wordt gecreëerd. En iedere crisis heeft maar één resultaat: dat middelen verplaatst worden naar iets centraals (regeringen, centrale banken).

Dat gebeurt nu ook. Met andere belastingplannen zal dat niet veranderen. Ook dan gaat het weer om geld, geld dat eigenlijk gebakken lucht is. Geld wordt gemaakt (door leningen te verstrekken) en vernietigd (door leningen in te houden). Geld is allang niet meer gedekt door waarde (goud, arbeid, grondstof), de enige waarde van geld is de rente die over kredieten wordt gerekend.

Feitelijk zou de macht moeten worden weggenomen van de banken door het hele credietsysteem af te schaffen en iedereen met een schone lei te laten beginnen, in de eerste plaats alle landen van de wereld (dus ook de derde wereld met hun wurggreep van Westerse banken).

Maar dat is voorlopig nogal Utopisch....
Op 03-01-2009 22:40:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: Een meer communistische visie zou welkom zijn?

Laat me niet lachen. Het is het collectivisme wat nu als antwoord wordt gezien, maar in feite alleen de problemen zal vergroten. Overheden die banken en corporaties nationaliseren met behulp van belastinggeld en staatsschulden zullen de problemen niet verhinderen en andere problemen vergroten.

Het echte probleem zit hem in de bankiersregels en de controle die enkelen hebben op de gehele financiële markt. Het hele systeem is absurd en achterlijk. Geld uit lucht creëren en het gecentraliseerde karakter hebben echt niks met persoonlijke vrijheid te maken. Een meer communistische visie omtrent de huizenmarkt zou een pleister zijn op een bloedende tumor. Je pakt er het probleem niet mee aan.
Op 04-01-2009 5:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Worldcitizin: Goed artikel.

Wederom zit het em in de kern van waar de macht gezeteld is.
In plaats van moedeloos te worden van deze ongerechtigheid kan men de ogen openen. Zoals in eerdere comments staat. "ken uwzelve"

De machtskern heeft weer een hype gecreeerd 'de kredietcrisis' om degene waarover ze hun macht uitoefenen, weer de macht te behouden of te vergroten.

Ik denk dat een ieder hier bekend is met de werkelijke cijfers en feiten.

Het is zo jammer dat nog te veel mensen niet bewust zijn van de onheilzame krachten die ons in een houdgreep houden.

Het mag toch niet zo zijn dat in een menselijke wereld. Man en vrouw uit huis worden gezet, terwijl er genoeg lege huizen staan. De leningen en kredieten kunnen niet meer betaald worden. Terwijl ik nog goed kan herinneren hoe 2 jaar terug op ALLE televisie zenders non stop reclame's te zien waren met .... "GOEDKOOP LENEN" "DOE HET NU, HET IS NOG NOOIT ZO MAKKELIJK GEWEEST."

En nu jammeren over de leningen die niet betaald worden door de mensen die ze in eerste instantie het hebben aangesmeerd!

ik walg van de economische kapitalistiche denk wijze. Het is achterhaald, ouderwets en onmenselijk. Onze behoeften in luxe en comfort zijn al RUIMSCHOOTS vervuld. Het is tijd om daar mee te stoppen. En te ontwikkellen in spiritueel bewustzijn. GUN het de derde wereld landen ook om te groeien in luxe en comfort. Zolang de westerse samenlevingen. (en enkele aziatische) iets van de vergaarde luxe kan inleveren. zodat er ruimte is voor de hongerige en arme mensen om ook eens te genieten van hun leven. Its all about BALANCE. YING YANG!

LIEFDE en LICHT. Laat het voelen en schijnen over deze aarde.
Op 04-01-2009 18:18:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Temminste een fatsoenlijk stuk maatschappijleer
Geweldig goed en raak stuk, mijn complimenten
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 04-01-2009 18:51:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden