Het is tijd voor een nieuwe doorreis in de wondere dierenwereld. Want, zoals meneer den Uyl ons reeds vanaf zijn hoge tak wist te zeggen: dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken. Dat staat allemaal in de krant van Fabeltjesland. En dat kunt u natuurlijk hier op GW lezen.


Betaalde apenseks

In deel 3 had ik het met u al over apengedrag, en dan voornamelijk gedrag dat de mens ook bezigt. Het houdt niet op bij het toen geschrevene. Inmiddels is duidelijk geworden dat apen ook zoiets als prostitutie kennen. Niet dat er met klinkende munt wordt betaald, de beloning is in de vorm van vlooipartijen. Een 50-koppige groep Java-apen werd onderzocht. Het vrouwtje paarde gemiddeld 1,5 keer per uur, maar na langere vlooiperiodes door de mannetjes steeg dat naar 3,5 keer per uur. De apinnen boden alleen seks aan aan mannetjes die hen langer gevlooid hadden.

Smullen...
(Smullen...)

Beestachtige seks

In de wereld van chimpansees is seks complexer dan je zou denken. Hoewel de vrouwtjes graag bij één leider zijn proberen ze in het geheim zoveel mogelijk andere leiders over zich heen te schreeuwen. Door middel van luide kreten probeert ze de mannetjes aan te trekken en zolang manlief weg is gaat ze wild tekeer. Dat is één van de conclusies van een 16-maanden durend onderzoek naar chimpansees in het regenwoud van Oeganda.

De vissende aap

Voor de apen met een laag libido kan vissen ontspannend werken. We wisten al dat apen met stokjes werken om bijvoorbeeld mieren sneller in hun mond te krijgen, maar vissende apen treffen we niet zo vaak aan. Een onderzoek wees uit dat de langstaart makaken langs de waterkant wachten en vissen uit het water grijpen als de gelegenheid zich voordoet. Chimpansees, orang oetans en bavianen doen hetzelfde.

Vissende aap

Vrouwtjesapen praten meer

Dat apen soms net mensen zijn (of omgekeerd) wordt extra duidelijk door een nieuwe Britse studie naar apen op Puerto Rico. Volgens dat onderzoek zouden vrouwtjesapen meer met elkaar communiceren dan mannetjes. Dat wijst er volgens de wetenschappers op dat het vrouwelijke geslacht een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van menselijke taal. Vrouwtjesapen brengen maar liefst 13 keer meer vriendelijke geluiden voort dan de man-apen. Al dat geklep is dus daarwerkelijk ergens goed voor.

Duiven herkennen zichzelf op TV

roekoeWe laten de apen voor wat ze zijn en fladderen samen met de duiven in de wereld van zelfbewust zijn. Twee Japanse onderzoekers hebben gewone stadsduiven bestudeerd om er achter te komen dat de dieren het verschil herkennen tussen oude beelden van zichzelf en livebeelden, vanuit hun kooi. De duiven waren getraind om op knoppen te drukken om aan te geven of het oude of live beelden betrof.

De dove dalmatier

Er waren al gevallen van schietende, zingende en kat-adopterende honden, nu is men een dove hond aan het trainen in gebarentaal. Een duim omhoog is 'goed gedaan', en zo zijn er nog tal van andere gebaren waaruit de hond zijn taken afleidt. "Medewerkers hebben de hond aangemoedigd vooral op onze gezichten te letten en het oogcontact vast te houden door haar steeds een beloning te geven," aldus één van de begeleiders.

Hot Cat

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Is de kat nog in het huis, dan roken de muizen de kat uit. Dat was tenminste het geval in een Canadees kattenhotel. De brandweer verdenkt muizen ervan verantwoordelijk te zijn voor een grote brand waarbij bijna honderd katten omkwamen. De brand in een dierenopvang ten oosten van Toronto heeft veel Canadezen geschokt. De muizen zouden aan de bedrading hebben geknaagd.

Sarah de saxspeler

De ideale afsluiter voor dit blog zou een dodenmars zijn, speciaal voor de overleden katten, gespeeld door een Walrus. Nog niet eens zo gek, getuige Sarah de Walrus uit Istanbul. Sarah leerde van haar trainer namelijk om saxofoon te spelen. Een nieuwe topattractie in de dierentuin van Istanbul, en voor u het moment om weer terug te stappen in de mensenwereld. Dag lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe.


Gerelateerd aan deze publicatie:
rena: Een kennis had een nest hondjes waarvan er eentje doof was (moeder was albino, dan kan er wel eens een RNA'tje scheefzitten). De puppie was enorm enthousiast en snel met gebarentaal leren en bovendien een Collie dus rete-leergierig. Prachtig om het beestje bezig te zien.

(update) Wetenschappers zijn trouwens van nature erg terughoudend om dieren 'cognitieve' eigenschappen toe te kennen. Dat zou de lat namelijk nogal wat hoger leggen voor dierproeven, dierenwelzijn etc.
(bericht gewijzigd op 5-1-2009 13:57:25)
Op 05-01-2009 13:54:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Honden en vele andere dieren zijn vooral snel en goed in het leren van gebaren taal, omdat ze in "normale" omstandigheden al heel goed op de lichaams taal letten van hun "baasje".
(bericht gewijzigd op 5-1-2009 15:19:20)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 05-01-2009 15:18:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
rena:
(update) Wetenschappers zijn trouwens van nature erg terughoudend om dieren 'cognitieve' eigenschappen toe te kennen. Dat zou de lat namelijk nogal wat hoger leggen voor dierproeven, dierenwelzijn etc.


Daarnaast zijn enkelen erger als beesten, getuige het gedrag van veel politici.
Op 05-01-2009 18:39:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden