Volgens de Israëlische overheid zijn valse archeologische vondsten met connecties naar de Bijbel de grootste fraude van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Een van de bekendste voorwerpen in de megafraude zou het ossuarium van James zijn, een kalkstenen kistje waarop in het Aramees 'James, zoon van Jozef, broer van Jezus' geschreven staat.

Het ossuarium van James haalde het wereldnieuws in 2002. Hershel Shanks, een Amerikaanse advocaat en een uitgever van een vakblad voor Bijbelse enthousiastelingen, regelde een persconferentie waarbij hij het ossuarium van James voor de camera haalde als het eerste archeologisch bewijsmateriaal van de materialisering van Christus. Nadien schreef Shanks een boek, verkocht de filmrechten en regelde een museumtentoonstelling in Ontario en Canada met het ossuarium als blockbuster.

Het ossuarium van James is echter niet bij archeologische opgravingen gevonden zoals Shanks stellig beweert. Het kistje vond zijn weg naar wereldse belangstelling via de Israëlische privé-antiquiteitenmarkt, een kleurrijke maar duistere wereld waarin een kleine groep handelaars met vergunning archeologische vondsten verkoopt. De meeste van deze stukken zijn illegaal geplunderd uit één van de 30.000 archeologische plaatsen die Israël en de Westelijke Jordaanoever rijk zijn.

In Israël werd het nieuws over het ossuarium van James snel overschaduwd door een andere explosieve ontdekking. Begin 2003 dook een beschreven tablet op waarvan beweerd werd dat dit het eerste archeologische bewijsmateriaal was van de tempel van Salomo. Het stuk zandsteen kreeg de naam 'Tablet van Joas van Juda' en de zestien lijnen tekst tonen een opmerkelijke gelijkenis met een passage uit het Oude Testament waarin verwezen wordt naar de reparaties aan de tempel van Salomo. Ook deze nieuwe vondst komt uit de privé-antiekwereld.

De rechtszaak rond het ossuarium van James, waar vijf personen beschuldigd worden van fraude, sleept al drie jaar aan. Nu ziet het er naar uit dat de rechtszaak verticaal geklasseerd zal worden. De rechter die de zaak voorzit (niet bijgestaan door een jury) vertelde de advocaten van de Israëlische overheid dat hij niet overtuigd is dat het kalkstenen kistje een vervalsing is en stelt voor om de kwestie te laten vallen.

Deskundigen waarschuwen dat als de autoriteiten de zaak niet hard kunnen maken de antiquiteitenmarkt en een bewijszoekend (godsdienstig) publiek onvermijdelijk overstelpt gaat worden met baanbrekende Bijbelse ontdekkingen. Zij zien eerder vroeg dan laat de kroon van Salomo, de sandalen van Abraham, de gereedschapskist van Josef en het servies van Noach opduiken.

Tru: 'K hier nog een mandje van Mozes liggen.
Op 20-01-2009 9:26:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feng Shui: "....De meeste van deze stukken zijn illegaal geplunderd uit één van de 30.000 archeologische plaatsen die Israël en de Westelijke Jordaanoever rijk zijn."
Daarmee zijn het naar mijn idee dan geen vervalsingen...
edit: Althans niet allemaal
(bericht gewijzigd op 20-1-2009 9:38:31)
Onderschriften zeggen niets
Op 20-01-2009 9:37:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Er zijn meer hondjes die kees heten, zo zijn er velen die Jesus heetten, doosje bewijst dus lekker nix.
'Don't forget rule number 6'
Op 20-01-2009 10:57:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
yelamdenu: "James"??
Alsjeblieft mensen, dat is Engels....
"Jakob" of "Jakobus" noemen wij de brave borst in het Nederlands.
Yaakov in het Hebrovski..
Op 20-01-2009 0:19:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
Feng Shui:

"....De meeste van deze stukken zijn illegaal geplunderd uit één van de 30.000 archeologische plaatsen die Israël en de Westelijke Jordaanoever rijk zijn."
Daarmee zijn het naar mijn idee dan geen vervalsingen...
edit: Althans niet allemaal


Inderdaad ja, zat ik ook net aan te denken.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 20-01-2009 18:41:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mike: Ik vind het jammer dat in al de berichten over de zogenaamde vervalste doodskist er niet bij wordt verteld dat deze afkomstig is uit een familiegraf, dat sterk lijkt op de familie van Jezus. Er lag een kist met daarop de naam Jezus, met naast hem het graf van Maria Magdalena, zijn vrouw, en hun zoontje die ongeveer tien jaar oud was die Judas heette en zijn moeder Maria.

Op een andere kist staat de naam Yosa, in het evangelie van Marcus wordt Yosa, of Joses in het Grieks, expliciet vermeld als één van de vier broers van Jezus. Ook is er een ossuarium met het opschrift: "Jakobus, zoon van Jozef, broer van Jezus."
Samen met de gegevens van de patinadeterminatie (dit zijn natuurlijke afzettingen in de grot 4 meter onder de grond, waar ze zijn gevonden) uit New York, toonde de analyse die professor Krumbein had gemaakt van de aanslag in de hoofdletters van de 'Jakobus'-inscriptie, aan dat er 'redelijkerwijs geen twijfel mogelijk was' dat de ossuaria met de inscripties 'Jakobus, zoon van Jozef en broer van Jezus' en 'Jezus, zoon van Jozef' ooit samen duizenden jaren in dezelfde graftombe hadden gestaan. De doodskist van Jakobus stond namelijk niet in het magazijn in Jeruzalem, deze doodskist was vlak na de vondst in 1980 illegaal verkocht; de samenstelling van de natuurlijke afzettingen toonden 100% aan dat deze doodskist uit de hetzelfde familiegraf kwam.

Het boek "Het Familiegraf van Jezus" geschreven door Simcha Jacobovici en Charles Pellegrino, beschrijft deze prachtige ontdekking.

Ik heb zelf een klein stukje geschreven nadat ik dit boek had gelezen: http://mikegeubel.blogspot.com/2008/05/het-familiegraf-van-jezus-ontdekt.html

Op mijn blog is ook de film over het graf te zien, die op Discovery Channel is geweest: http://mikegeubel.blogspot.com/2008/07/lost-tomb-of-jesus.html
Op 20-01-2009 19:30:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: @Mike; je blog is -mits de bronnen het natuurlijk bij het rechte eind hebben- lekker ongenuanceerd duidelijk.
Nu dat boek nog even vinden :-)
Op 21-01-2009 13:46:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden