Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn nu januari 2009, dus hierbij het rijtje zaken die ons in december 2008 opvielen:

 • EFF ageert tegen immuniteit telco's VS bij aftappen - De Electronic Frontier Foundation, een organisatie die zich inzet voor burgerrechten in het digitale tijdperk, is van mening dat de wet die telecombedrijven vrijwaart van vervolging wegens illegale afluisterpraktijken, in strijd is met de grondwet. Na de aanslagen van 11 september 2001 begon de regering-Bush met een geheim programma om op grote schaal de telecommunicatie van Amerikanen af te luisteren.
 • Ziekenhuismedewerker verkocht informatie uit patiëntendossiers - Een Amerikaanse vrouw die voor het UCLA Medical Center werkte heeft bekend informatie uit de patiëntendossiers van bekendheden, zoals Britney Spears en Farrah Fawcett, aan de roddelpers te hebben doorgespeeld.
 • Overheid test iDeal-achtig systeem als opvolger falend DigiD - Consumenten en bedrijven maken niet of nauwelijks gebruik van DigiD. De overheid lijkt het hele systeem nu aan de kant te schuiven en in te willen ruilen voor een nieuw systeem, dat door het open karakter veel weg heeft van iDeal.
 • Patiëntendossier maakt perfecte moord mogelijk - In de huidige vorm is het onverantwoord om het elektronisch patiëntendossier te gebruiken en kan er zelfs de perfecte moord mee worden gepleegd, aldus de man die eerder bij tal van ziekenhuizen naar binnenwandelde om aan te tonen hoe slecht de beveiliging daar is.
 • One million innocent people could have their profiles wiped from - Nearly a million innocent citizens could see their profiles deleted from the DNA database following a landmark court ruling. European judges said it was unlawful for police to store swabs and fingerprints from suspects later cleared of wrongdoing.
 • Gezichtsherkenning eenvoudig te misleiden - Een Vietnamees computerbeveiligingsbedrijf claimt dat de software die laptopfabrikanten voor gezichtsherkenning gebruiken, eenvoudig te misleiden is. Een gemanipuleerde foto volstaat om de software om de tuin te leiden.
 • Privacy verdwijnt in 2013 - Nog zo'n vier jaar en dan is de privacy zoals u die kent voorbij, verdwenen, een spook van het verleden, aldus de Britse wetenschapper Alex Fuss. (...) "Er zullen geen leugens meer zijn. Je kunt nog wel geheimen hebben, als je ze tenminste van het net weet te houden. Privacy zal alleen beschikbaar zijn voor de paar mensen die het kunnen betalen.
 • Politie kan overval live volgen via winkelcamera's - Winkeliers in Rotterdam kunnen bij wijze van proef tijdens een overval de politie met hun bewakingscamera's laten meekijken. Daarnaast zullen tijdens oudjaar diverse hulpdiensten met camera's worden uitgerust.
 • Al 170.000 bezwaren tegen elektronisch patiëntendossier - Het aantal mensen dat nee tegen het elektronisch patiëntendossier (EPD) zegt groeit snel, inmiddels heeft de overheid 170.000 bezwaren ontvangen. Daarmee lijken veel meer Nederlanders niets van het EPD te willen weten dan Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in eerste instantie aannam. Hij ging ervan uit dat één procent van de bevolking het bezwaarformulier zou invullen.
 • Marokko.nl krijgt kliklink naar politie - Bezoekers van Marokko.nl kunnen binnenkort discriminerende, opruiende en haatzaaiende teksten van medebezoekers met één druk op de knop registreren en naar de politie sturen. Marokko.nl wordt de eerste site in Nederland die deze service biedt.
 • Rekeninggegevens 21 miljoen Duitsers op straat - De rekeninggegevens van 21 miljoen Duitsers zijn via de zwarte markt te koop, zo ontdekte het Duitse magazine Wirtschaftswoche. De namen, adresgegevens, banknaam en rekeninggegevens stonden op een CD-Rom die 12 miljoen euro moest opleveren.
 • Informatiebeveiliging ziekenhuizen is wassen neus - Uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek onlangs dat de beveiliging van computersystemen in ziekenhuizen zeer slecht is. Een constatering die voor expert Erik Westhovens niet onverwachts kwam. Hij ging de afgelopen tijd zelf op pad en controleerde verschillende Nederlandse ziekenhuizen.
 • Vader staat mag terug in zijn hok - De staat moet ingrijpen achter de voordeur, vindt de politiek. Hulpverleners die zelf al achter de voordeur zitten trappen op de rem. De staat dringt veel te makkelijk door tot in de Nederlandse huiskamers. Met de strenge, stoere taal van politici en de bijbehorende repressieve aanpak jaagt de overheid burgers onnodig tegen zich in het harnas.
 • Ban helmcamera politie vanwege privacy - Een proef met helmcamera's bij de politie strandt mogelijk al direct omdat gevreesd wordt dat de privacy van de gefilmde mensen geschaad wordt. De al aangevangen proef in de regio Haarlem dreigt dan ook te worden afgeblazen, zo weet het Haarlems Dagblad.
 • Elektronisch patiëntendossier niet in 2009 - Technische problemen, onduidelijkheden over de registratie en onzekerheden over de privacy en aansprakelijkheid zorgen ervoor dat het elektronisch patiëntendossier volgend jaar niet zal starten, althans, dat denken Twentse huisartsen waar een proefproject eerder mislukte.
 • Proef fiscus met innen belastingschuld - De belastingdienst wil volgend jaar beginnen met een proef met het innen van belastingschulden rechtstreeks van de bankrekening. De fiscus kan met hulp van banken maximaal drie aanslagen van maximaal 1000 euro per stuk van de rekening van een wanbetaler halen.
 • Windows 7 krijgt biometrie-framework - Tijdens een Winhec-bijeenkomst in Taiwan toonde Upek, een specialist in biometrie, zijn bijdrage aan het Windows Biometric Framework waarmee de opvolger van Vista is uitgerust. Het framework moet een standaard bieden waardoor biometrische beveiliging makkelijker in Windows 7 is te integreren.
 • Onnodig DNA bewaren – mag niet, gebeurt toch - DNA-profielen en vingerafdrukken van verdachten mogen niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Is de verdachte niet langer verdacht, dan moeten zijn gegevens vernietigd worden. Klare taal van het Europese Hof voor de Mensenrechten (EHCR)
 • Grote Australische providers weigeren netwerk te filteren - Het plan van de Australische regering om internettoegang te filteren heeft een flinke deuk opgelopen, nu de twee grootste providers van het land weigeren om mee te werken aan een proef met het systeem.
 • Werknemer steelt ziekenhuiscomputer met patiëntgegevens - Een laptop met de persoonlijke en medische informatie van vijftig patiënten is uit een Amerikaans ziekenhuis gestolen en volgens de politie is de dader een werknemer. De laptop werd eind november van de cardiologie-afdeling meegenomen.
 • Alle wanbetalers in één databank - De Belgische minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de kredietcentrale van de Nationale Bank ombouwen tot een schuldencentrale die alle wanbetalers omvat. Niet-betalers van een lening, een gsm- of energiefactuur en zelfs ziekenhuisrekeningen komen dan samen in één databank.
 • Beveiliging Elektronisch patiëntendossier via DigiD en SMS - Om identiteitsfraude en onrechtmatige toegang tot het Elektronisch patiëntendossier te voorkomen, gaat de overheid een combinatie van DigiD, SMS en face-to-face controle toepassen, zo heeft Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten. De voorgestelde maatregel zou het minst ingrijpend en omslachtig voor de gebruiker zijn.
 • Rechtbank legt zwijgplicht over informatieverzoeken FBI aan banden - Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft bepaald dat de FBI niet zonder meer mag bevelen dat iemand bij wie de instantie informatie heeft opgevraagd, hierover moet zwijgen.
 • Duitsland mag geen buitenlanders registreren - Duitsland moet stoppen met een aparte registratie van Nederlanders en andere EU-inwoners die langer dan drie maanden op Duits grondgebied blijven, oordeelde het Europees Hof van Justitie dinsdag.
 • "Minder privacy betekent minder discriminatie" - Wie over straat loopt kan via zijn telefoon allerlei informatie over de restaurants in de buurt opzoeken, maar zou je dat ook moeten kunnen doen met de hangjongeren die iets verderop staan? Bijvoorbeeld om te controleren of ze geen strafblad hebben? Professor Lior Strahilevitz van de Universiteit van Chichago vindt van wel. Sterker nog, je zou de informatie direct van de mobiele telefoons van de hangjongeren kunnen downloaden.
 • Big Brother Slotervaart - Alle pleinen in Amsterdam-Slotervaart worden beveiligd met een superslim camerasysteem. Het stadsdeel trekt daar 400.000 euro voor uit. De eerste camera hangt al.
 • De belastingcontroleur, uw Facebook-vriend - Belastingambtenaren die hun werk ter harte nemen, speuren het internet af naar informatie over de mensen van wie ze de aangifte controleren. Facebook is een goudmijn, zegt een controleur.
 • Reiziger mag encryptiesleutel voor marechaussee verbergen - Het doorzoeken van laptops op luchthaven Schiphol blijkt op basis van willekeur plaats te vinden, aangezien er niets over de procedures op papier staat. (...) Wie zijn laptop versleutelt, mag de encryptiesleutel geheim houden, aangezien niemand aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.
 • Group asks Google to stop map image service - A group of Japanese lawyers and professors asked on Friday that Google Inc stop providing detailed street-level images of Japanese cities on the Internet, saying they violated privacy rights. "We strongly suspect that what Google has been doing deeply violates a basic right that humans have"
 • Australisch internetfilter neemt ook torrent-verkeer onder de loep - Het omvangrijke en omstreden Australische internetfilter gaat niet alleen http- en https-verkeer filteren op kinderporno en terroristische content, maar ook p2p-verkeer. Tot dusver werd altijd aangenomen dat de filters alleen hun werk deden op http- en https-sites.
 • 'Google moet desgevraagd niets bewaren' - De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog wil dat internetters Google kunnen verbieden gegevens over hun zoekgedrag te bewaren. De organisatie pleit in een brief aan Google voor een zogenoemde opt-outregeling.
 • Hoofd Duitse inlichtingendienst bedreigt Wikileaks - Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst, Ernst Uhrlau, heeft Wikileaks gedreigd met onmiddellijke strafrechtelijke vervolging als de klokkenluidersite niet alle bestanden en rapporten over de Bundesnachrichtendienst (BND) verwijdert. Vorige maand werden drie geheim agenten van de BND in Kosovo gearresteerd, nadat die een foto van een gebombardeerd huis in Pristina maakten.
 • Vietnam doet 'subversieve' blogs in de ban - Het Vietnamese Ministerie van Informatie en Communicatie heeft een aantal weblogs in de ban gedaan omdat ze subversieve informatie gepubliceerd zouden hebben. De Vietnamese overheid wil vaker actief ingrijpen in de blogosphere.
 • Bedrijven toegang tot patiëntdossiers - De Britse overheid wil patiëntendossiers zonder toestemming van patiënten toegankelijk maken voor de farmaceutische industrie. Dit leidde tot fel protest van de Britse Medische Associatie (BMA) die het "een dans met de duivel" noemt, aangezien onderzoekers, inclusief commerciële organisaties, daardoor toegang zouden krijgen tot een gigantische database met patiëntendossiers.
 • Rapport bekritiseert Australisch internetfilterplan - Een onderzoek dat in opdracht van de vorige Australische regering is uitgevoerd door de Internet Industry Association, heeft als uitkomst dat de voorgestelde filtering van internet onpraktisch, duur en ineffectief zal zijn.
 • Hoogleraar wil publiek debat internetcensuur - Het schiften van internetverkeer is niet langer iets van landen met een dictatoriaal regime, maar komt ook in Europa op. Dat concludeert hoogleraar informatiebeveiliging Egbert Dommering van de Universiteit van Amsterdam.
 • "Filteren is gewoon censuur en daarmee basta" - Onder het vaandel van de bestrijding van kinderporno en terrorisme wordt er in Europa druk door overheden gefilterd, maar "filteren is gewoon censuur en daarmee basta", aldus hoogleraar informatiebeveiliging Egbert Dommering. Hij ziet vier redenen waarom filtering niet deugt.
 • Britse minister wil leeftijdskeuring op websites - De Britse minister van cultuur wil een online leeftijdskeuring invoeren om kinderen te beschermen tegen websites met aanstootgevend materiaal. Burnham denkt er ook aan internetproviders te dwingen enkel toegang te bieden tot websites die geschikt zijn voor kinderen. Hij vindt ook dat er zaken online staan die door niemand gezien mogen worden.
 • Zuid-Korea wil vingerafdruk en foto van toeristen - De Zuid-Koreaanse overheid is van plan vingerafdrukken af te nemen en foto’s te maken van alle buitenlandse toeristen vanaf 2010. Hiermee wordt Zuid-Korea het derde land, na de V.S. en Japan, dat dit gaat doen.
 • Communicatiedata in beheer bedrijfsleven - Alle belgegevens, e-mails, SMS-berichten en internetgebruik van Britse burgers zullen worden opgeslagen in één nieuwe database die hoogstwaarschijnlijk beheerd zal worden door de private sector.

Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.

3.14po: 't Wordt er niet beter op.
(bericht gewijzigd op 6-1-2009 15:08:14)
United as one. Divided by zero.
Op 06-01-2009 15:08:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Ik lees nog niets van het paspoort met biometrische gegevens in chipvorm, en nog helemáál niets over het rechtstreeks inbrengen van ID-chips bij mensen, in de toekomst al bij pasgeborenen...
Op 06-01-2009 21:08:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Olav:

Ik lees nog niets van het paspoort met biometrische gegevens in chipvorm, en nog helemáál niets over het rechtstreeks inbrengen van ID-chips bij mensen, in de toekomst al bij pasgeborenen...

vorige delen gemist?
United as one. Divided by zero.
Op 06-01-2009 21:08:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Vuurwerkverbod op komst?

http://www.mindervuurwerk.nl/

Op 06-01-2009 21:39:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:

Invasion:

Vuurwerkverbod op komst?
http://www.mindervuurwerk.nl/

voor de volgende maand

de lijst wordt wel steeds groter
Op 07-01-2009 0:51:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Angst regeert bij de "Leiders".
Mens, ze krijgen het wel druk om alles van iedereen in de gaten te houden.
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 07-01-2009 0:54:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Oh ja neem ook de Codex alimentaris.Veel homeopathische geneesmiddelen motten ook weg.
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 07-01-2009 0:55:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
lindaatje:

Oh ja neem ook de Codex alimentaris.Veel homeopathische geneesmiddelen motten ook weg.

met dat worden natuurlijke producten verboden en wordt er een vitamine C vernietigend middel over het voedsel gespoten.
iig daar zijn experts naar gevraagd zeggen ze.


het hoort dus ongeveer in de maand november en december in het nieuws minstens te komen dit jaar
iig als dit dan echt in het nieuws komt, weet ik cker dat het gif in schots vlees vlak voor de kerst en de gif in babymelk met opzet was zodat deze regel/wet nodig zou moeten zijn en gevraagd zou worden door het volk.

dit past eigenlijk niet onder privacy en vrijheid, maar onder verboden en voedselvergiftiging.
(bericht gewijzigd op 7-1-2009 1:35:54)
Op 07-01-2009 1:34:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Goeie info, thx.
(bericht gewijzigd op 7-1-2009 2:11:43)
United as one. Divided by zero.
Op 07-01-2009 2:11:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DODECAHEDRON: Sjeemig de peemig, om al even paranoïde van te worden als een antisociale kolibrie op amfetamines in een pas gepoetst spiegelpaleis.
(bericht gewijzigd op 7-1-2009 9:42:40)
Op 07-01-2009 9:41:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: ik krijg net een leuk mailtje van Debitel binnen met een aanbieding van hun.. daar heb ik nog steeds een abonnement van. vanavond direct opzeggen door oa dit. was ik toch al vanplan nu ik teveel voor mijn tel abbo betaal.
mss ook een leuke voor volgende maand in het lijstje te zetten
dit is letterlijk overgenomen uit het mailtje:

Nieuw in Nederland! debitel Vind en Volg!

Science fiction of realiteit? De Tracker is een klein apparaatje dat nauwkeurig in de gaten houdt waar een persoon of object zich bevindt. Elke beweging wordt gevolgd en wanneer de Tracker buiten een vooraf aangegeven afstand komt, krijgt u een sms op uw mobiel. De tracker is eenvoudig te bevestigen aan kleding of een halsband. Het apparaatje werkt op basis van GPS.
debitel Vind en Volg!
De Tracker:
1. Op http://www.vindenvolg.nl/ treft u de Google maps waar u precies de afgelegde route van de Tracker kunt volgen en de actuele positie kunt zien.
2. De Tracker kan een sms alert naar uw mobiele telefoon sturen wanneer de vooraf ingestelde zone verlaten wordt of een bepaalde snelheid overschreden is.
3. De Tracker kunt u behalve via internet ook volgen met uw mobiel.
4. Voor meer geavanceerd gebruik beheert u meerdere trackers onder 1 inlog, maakt u SOS contactlijsten aan (bellen, sms of e-mail) en stelt u uitgebreide locatieoverzichten samen.
5. Met de Tracker zelf kan ook gebeld worden. U kunt 3 favoriete nummers onder de sneltoetsen programmeren. Middels een SOS button kan de drager van de Tracker u waarschuwen in noodgevallen.
6. De Tracker kunt u los bestellen en wordt niet gekoppeld aan uw abonnement. Iedereen kan er dus gebruik van maken!
(bericht gewijzigd op 8-1-2009 15:03:19)
Op 08-01-2009 15:01:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Anatolij: Beste @Medemens,

Noël van Bemmel, ‘Politie kan met IMSI elk mobieltje lokaliseren’, volkskrant.nl, 9.01.2009, < http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1118453.ece/Politie_kan_met_IMSI-catcher_elk_mobieltje_lokaliseren?source=rss >.

Quote: < … > Het antwoord: via de IMSI-catcher. IMSI staat voor International Mobile Subscriber Identity.
Dat apparaat vangt signalen van mobiele telefoons in de omgeving op en inventariseert de gegevens van elke simkaart en elk toestel. Gesprekken kunnen ermee worden afgeluisterd – de beller merkt hier niets van – en de locatie van het toestel kan worden vastgesteld.< … >
Maar ook kan de IMSI-scanner worden ingezet. Het apparaat wordt al jaren gebruikt, erkent de politie. ‘Het is voor ons een interessant middel, maar verder ga ik daar niks over zeggen’, zegt een woordvoerder. < … >
Read full article
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1118453.ece/Politie_kan_met_IMSI-catcher_elk_mobieltje_lokaliseren?source=rss

NB! MiCo, ‘Glazen huis … glazen lichaam … glazen brein … ?’, Nujij.nl, < http://www.nujij.nl/glazen-huis-%E2%80%A6-glazen-lichaam-%E2%80%A6-glazen-brein-%E2%80%A6.794302.lynkx?pageStart=1 >.
Hoogachtend.
Ubi ius, ibi actio.
Op 10-01-2009 18:23:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
3.14po:

Olav:

Ik lees nog niets van het paspoort met biometrische gegevens in chipvorm, en nog helemáál niets over het rechtstreeks inbrengen van ID-chips bij mensen, in de toekomst al bij pasgeborenen...

vorige delen gemist?

blijkbaar
kijk voor eerdere delen ook even rechtsbovenaan, daar staat de gehele bundel met alle voorgaande delen...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 10-01-2009 21:25:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
lindaatje:

Oh ja neem ook de Codex alimentaris.Veel homeopathische geneesmiddelen motten ook weg.

ze mogen ze van mij verbieden, zolang gaia ze niet verbied te groeien
maar even serieus, het enige wat met een wettelijk verbod bereikt word is dat je iemand op kan sluiten voor het gebruik, verkoop enz van datgene, maar dat wil niet zeggen dat het verdwijnt...
het geneesmiddel verdwijnt dus niet, het gaat alleen maar ondergronds, een andere bijwerking daarvan is dat "alternatieve geneeswijze" dan wel bij wijze van verboden word, omdat niemand het meer officieel en legaal toe kan passen omdat de gebruikte medicatie verboden is...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 10-01-2009 21:33:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
twister: Hoe banken, advocaten, verzekeringen en de overheid in de praktijk omgaan met privacy is te lezen en te zien aan de hand van originele documenten op http://www.michelkraay.nl/ . Een privacy dossier met als ingrediënten hypocrisie, incompetentie, willekeur, opsporingsmethoden en grensoverschrijdende journalistieke werkzaamheden van Peter R de Vries.
Op 27-01-2009 14:19:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Niets te verbergen en toch bang
CBP doet na onderzoek oproep aan publieke en private sector

http://www.cbpweb.nl/documenten/rap_2009_niets_te_verbergen_en_toch_bang.shtml?refer=true
Op 02-02-2009 13:43:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden