In 2004 werd het Italiaanse dorpje Canneto in Sicilië opgeschrokken door een hele reeks van mysterieuze branden. De branden ontstonden spontaan en zonder aanwijsbare oorzaak. Zelfs nadat het energiebedrijf de stroomtoevoer naar het dorp had afgesloten bleven de dorpsbewoners geteisterd erdoor.

Uiteindelijk werden alle 39 inwoners geëvacueerd en trok er een legertje onderzoekers het dorpje in. Om een lang verhaal kort te maken; zowel technici als universitaire onderzoekers konden geen verklaring voor de branden geven.
Sommige dorpsbewoners meende dat de duivel verantwoordelijk zou zijn geweest en dat er dringend behoefte was aan een exorcist. Afgelopen maart was de ‘vuurduivel’ weer actief. Ditmaal in India in het dorpje Udharanpur in de provincie Kannauj.

Slapeloze nachten kregen de dorpsbewoners ervan. Spontane ontbrandingen zette daken en persoonlijke eigendommen van verschillende inwoners van de streek zonder aanwijsbare oorzaak en simultaan in brand.

Pogingen van de politie en alerte bewoners om eventuele brandstichters te vatten liepen op niets uit. Ten einde raad werd er een exorcist geconsulteerd. Helaas was deze exorcist niet in staat om het kwaad te weren. Gelukkig kon de wetenschap wel een antwoord formuleren. Professor Ravindra Arora wist, zonder overigens de locatie bezocht te hebben of enig onderzoek te hebben gedaan, te melden dat er geen sprake kon zijn van boze geesten of duivels. In zijn visie waren ‘bolbliksems’ oorzaak van de mysterieuze branden. Aangezien niemand het fenomeen van de bolbliksem begrijpt heeft de professor makkelijk lullen door het ene mysterieuze fenomeen met een ander onbegrijpelijk fenomeen te verklaren. Maar goed, de professor meent zichzelf serieus te moeten nemen omdat hij in 2002 de mysterieuze branden in Muhnuchwa (India) ook al wist weg te redeneren door de bolbliksem als boosdoener aan te wijzen.

Al met al is het zowel in India als Italië nog niemand gelukt om de spontane ontbrandingen afdoende te verklaren. En die duivel… die lacht zich helemaal een breuk.

Update: Canneto di Caronia

Sinds de spontane branden die in het Siciliaanse dorp Canneto di Caronia uitbraken, zijn specialisten uit heel Italië langsgekomen om onderzoek te doen naar de reeks raadselachtige branden. Aanvankelijk werd de oorzaak van het fenomeen gezocht in een stroomstoring, maar de branden gingen gewoon door nadat de burgemeester de electriciteitstoevoer had laten afsnijden. Volgens Tullio Martella, het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming, worden de branden veroorzaakt door "natuurlijke electrostatische verschijnselen". De "geothermische" energie in de bodem van het eiland stijgt naar de oppervlakte, aldus Martella, en daardoor ontstaat een elektriche lading die zo sterk is dat er brand door kan uitbreken. Een leuke theorie (want meer is het niet) die zo bij alle andere theorieen kan worden gezet. (methaangas, leylijnen, ondergrondse vulkanische of paranormale activiteiten enz. enz..)

Hieronder nog even het eerste originele nederlandse nieuwsbericht:

Dorp heeft last van spontane zelfontbrandingen, De Telegraaf, 11-02-2004

Het Siciliaanse dorp Cariona wordt al ruim 20 dagen geplaagd door plotseling oplaaiend vuur.Huishoudapparaten, deurbellen en electriciteitkabels vatten zonder duidelijke oorzaak vlam.
Het begon met een gezin waarbij tijdens het TV-kijken het toestel plotseling in brand vloog. Een dag later ontbrandde bij een oudere dame haar nieuwe stofzuiger nog voordat zij de stekker in het contact had gestoken.

De gemeente kwam in actie toen de plaag zich over het hele dorp verspreidde en er zelf een huisje in vlammen op ging. De electriciteit werd afgesloten, maar dat bleek niet te helpen. Ook toen nog gingen er stoelen en matrassen in vlammen op.

De ruim 100 inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. De huizen staan onder politiebewaking om plunderingen te voorkomen. Terwijl er een stroom aan technici, ingenieurs en professoren naar het plaatsje zijn gekomen om het raadselachtige fenomeen te verklaren, wordt de roep van de bewoners om een priester steeds groter.
Zij gaan ervan uit dat het dorp behekst is en alleen een exorcist de zaak kan redden.

UPDATE 30-10-2007: Mysterieuze branden verschrikken dorpsbewoners.

Het Indiase dorpje Gurrampodu heeft de afgelopen 10 dagen last van een serie van mysterieuze branden die spontaan met een regelmatige interval ontstaan. De lokale politie heeft inmiddels acht man ingezet om een eventuele dader in de kraag te vatten. Tot die tijd slapen bezorgde dorpsbewoners uit voorzorg buiten hun huisjes.


( Hulpjes van de politie houden de wacht )

Tot nu toe zijn 6 huizen in vlammen opgegaan. Misschien liggen er religieuze spanningen ten grondslag aan de branden. De eerste 2 huizen die in vlammen opgingen waren van Hindoes en de daarop volgende 3 huizen waren van Moslims. Het bericht rept niet over het 6de huis. Een dorpbewoner schrok zich rot toen een slinger van gedroogde pepers onder mysterieuze omstandigheden vlam vatten. Bron

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden