Hoe meer (krachtige) telescopen de kosmos onderzoeken, hoe meer astronomen en kosmologen beweren dat ze het heelal kennen. Maar is onze groeiende kennis over de kosmos zo eenvoudig? Is het niet onrustwekkend te moeten vaststellen dat om het even welke nieuwe ontdekking wel wat opwinding veroorzaakt, maar weinig verrassend is? Het is alsof dat wat er ook gevonden wordt perfect past in onze denkwereld. Een mogelijke veronderstelling daarvoor is dat al onze theorieën over het heelal correct zijn.

Nu hebben we wel een vrij goed idee over het universele concept. We zijn op het juiste spoor, nog even en alles zal onthuld worden. Maar... is er geen andere veronderstelling mogelijk? Bijvoorbeeld over de aard van wat we kunnen weten? Er kunnen veel 'werkelijkheden' zijn, maar is het niet zo dat we slechts een bepaalde reeks van aangenomen principes kunnen 'veronderstellen'? Zelfs als zien we het resultaat voor ogen, toch missen we het eigenlijke plaatje.

Zintuigen

Onze zintuigen hebben grenzen. We hebben bijvoorbeeld de zintuiglijke scherpte van dieren zoals honden, dolfijnen en vleermuizen niet. We zijn vrij beperkt in wat we kunnen weten en begrijpen van datgene wat we ervaren en ontdekken. Om onze zintuigen te verbeteren hebben we technologieën zoals krachtige telescopen. Maar bieden telescopen op een gelijkaardige manier zintuiglijk inzicht en begrip? Of zien we slechts wat we kunnen vatten?

Veronderstellen

Welke aard van kennis vloeit voort uit onze veronderstellingen? Onze kennis is beperkt, en beperkte kennis produceert meestal zaken die als misleidend kunnen worden beschouwd. Niet dat onze kosmologen dom zijn, maar onvoldoende kennis kan leiden tot ideeën die aanleunen bij 'geloven' en 'aannemen' in plaats van rationaliteit.

Wetenschap is een godsdienst

Fundamentalistische godsdienstige bewegingen zijn een goed voorbeeld van 'geloven'. En het is duidelijk dat bij bepaalde onderdelen van de wetenschap hetzelfde gebeurt. Het wordt steeds moeilijker om tegen de consensus van een wetenschappelijk idee in te gaan dat bezit heeft genomen van de collectieve verbeelding.

Telescopen als godsdienst

Telescopen bieden ons een geloof omdat de kwantumtheorie deze mogelijkheid toelaat. Als waarnemer zien we een effect dat het resultaat is van onze beperkte capaciteit om waar te nemen en te bepalen. Het heelal past zich aan naar onze meningen en modellen, een omgekeerde wereld. Wat wij met telescopen zien is de borstel van een kunstenaar die in onze gedachten woont. We beeldhouwen met veronderstellingen ons begrip over de kosmos.

En dat brengt ons bij een intrigerende vraag. Wanneer we werkelijk ter plaatse het heelal zouden kunnen bekijken, zou onze veronderstelling van vandaag er dan net hetzelfde uitzien? Mocht dat inderdaad zo zijn, dan zijn we de schepper van ons eigen heelal en is ons universum niets meer dan een droom. Dan zijn we God.

3.14po: Ik droom wat ik ben, ik ben wat ik droom. Het is allemaal zo relatief dat het gevaar dreigt nihilist te worden. Gelukkig zijn de meest eenvoudige zaken in de natuur, in het heelal, ook de meest verwonderlijke en verbazende. De complexiteit van simpliciteit in alles om ons heen is verbluffend. Leve het heelal!
United as one. Divided by zero.
Op 22-01-2009 0:23:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Mooi gezegd, 3.14po.

Maar hoe dieper je duikt in bijvoorbeeld de kwantumtheorie en andere theorieen -al dan niet wetenschappelijk aangetoond of ondersteund- hoe complexer het allemaal lijkt...

Ik heb vaak van die aha-momenten als ik iets begrijp (of meen te begrijpen), maar dat wordt in no time alweer onderuitgeschoffeld als ik ergens weer dieper induik. Ach ja, het houdt me van de straat, zal ik maar zeggen.

Mijn visie op het leven en de wereld wordt zo aan de ene kant steeds ingewikkelder, maar vreemd genoeg aan de andere kant soms ook eenvoudiger. We blijven leren, én integreren.
Op 22-01-2009 0:45:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: De wetenschap pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben.
Er bestaat alleen de intentie om steeds dichter bij de waarheid te komen. Maar een ieder die op een dag een betere theorie presenteert die meer verschijnselen verklaart en voorspelt, bepaalt vervolgens de hoofdrichting van het betreffende onderzoek.

Maar de wetenschap moet roeien met de riemen die ze heeft. En overigens blijkt dat ze er niet altijd helemaal naast zit omdat bijvoorbeeld het berekenen van de banen die ruimtesondes moeten afleggen toch vaak succesvol is.

Cultuurmeneer (cookie werkt niet goed).
(bericht gewijzigd op 22-1-2009 1:02:44)
God... Dat ben je zelluf!
Op 22-01-2009 0:50:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan: De stelling van "het leven is een droom" of "een illusie" is een beetje vreemd. Als men stelt dat het leven bijvoorbeeld een droom/illusie zou zijn, wat is dan wel de werkelijkheid? Een echte illusie is overigens ook niet onecht, want deze bestaat als zodanig ook echt. Gedachten zijn ook echt. Elke creatie begint met gedachtes, en zonder gedachtes wordt er ook niets gecreëerd.

Het is wanneer wij besteffen dat onze werkelijkheid inderdaad wordt gevormd door onze zintuigelijke waarnemingen, dat dit ons een ander perspectief kan bieden om tegen zaken als materie aan te kijken.

Maakt dit de wereld minder echt dan? Volgens mij niet. Het wil mij slechts zeggen dat er meerdere lagen van dimensies oftwel andere soorten werkelijkheden mogelijk zijn.

Moeten wij daarom onze werkelijkheid dan meteen als een "droom", "illusie" of "onecht" gaan zien? Het is de realiteit van de dimensie waar wij ons bewust van zijn, en menen in te leven.

Ik denk zelf trouwens dat onze werkelijkheid/dimensie zelfs verwoven is met andere dimensies, en dat daar de energie van, bij wijze van spreken, de kleinste kwantumdeeltjes vandaan zouden kunnen komen. (Mogelijk ook de geest/ziel en dergelijke.)
(bericht gewijzigd op 22-1-2009 1:51:32)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 22-01-2009 1:48:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bio-flipje: Inderdaad We zijn wakker

En met love peace en pleasure kan alles.Dus wat willen we?

Natuurlijk love peace en pleasure en unity
Op 22-01-2009 5:32:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: "Wij" denken niet. "Wij" dromen niet.

Iemand denkt ons.
Of droomt ons.

De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 22-01-2009 7:44:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Joris: Tot je beseft dat je een aspect bent van iets groters en dus op meerdere nivo's bewustzijn hebt. Wie droomt dan wie?

Ik ben het met bio-flipje eens en stel een grote party voor
Op 22-01-2009 8:22:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: Je zou dus kunnen stellen dat het heelal waarin wij leven een manifestatie is van onze gedachten, ofwel; het is zoals wij willen dat het is opdat wij het dan kunnen verklaren.
Op 22-01-2009 9:10:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Keimpe:
Het is alsof dat wat er ook gevonden wordt perfect past in onze denkwereld.


De wetenschap gaat uit van paradigma's die onaantastbaar zijn. Al het nieuwe wat gevonden wordt moet dus passen binnen het stramien van die paradigma's en daarom lijkt het alsof alles past in onze denkwereld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: misschien wordt al het nieuwe wel geforceerd onze denkwereld ingepropt, simpelweg omdat het elders niet past.
Op 22-01-2009 9:39:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine: Einstein zei: De realiteit is een drom, maar wel een hardnekkige.
De wereld is inderdaad een droom. Ik ondersteun deze stelling volledig. En dat maakt de realiteit niet minder. Zolang je in de droom zit, is de droom zeer echt en reëel. En alle wetten in de droom gelden ook binnen de droom. De droom is een concept, een omkadering, waarbinnen de dromer van alles beleeft. Tot de dromer wakker wordt.
Bewustzijn ligt aan de basis van datgene wat wij als 'de wereld' kennen. Beseffen dat we dromen, is de eerste stap naar het wakker worden.
Op 22-01-2009 10:06:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "Wij kunnen nooit weten hoe de wereld op zichzelf is, alleen hoe ze zich aan ons voordoet."

"Aan de wereld van voorstelling liggen fundamentele en noodzakelijke structurerende principes ten grondslag, die ontdekt kunnen worden."

Filosoof Immanuel Kant (1724-1804)
Carpe diem homo universalis
Op 22-01-2009 10:11:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Debsy: vraag is..

Hoe zorgen we dat de droom een beetje leuker en gezelliger wordt voor iedereen. Kortom minder ellende in de wereld.
(bericht gewijzigd op 22-1-2009 10:25:10)
Op 22-01-2009 10:24:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TISWEERDRUKOPTW: Nieuwe metingen tonen aan dat de rotatiesnelheid om de eigen as van onze Melkweg ruim 150.000 km/uur sneller is dan werd aangenomen. Blijkt ook dat de diameter van de Melkweg 15 procent groter is dan gedacht en daardoor is de massa van ons sterrenstelsel 50 procent groter dan eerder aangenomen.

Genomen uit http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2597

Morgen wordt er weer wat anders aangenomen dat overmorgen weer herzien zal worden. Voor mij is het heel duidelijk dat ons universum (zoals we het nu bekijken) wel degelijk een droom is.
(bericht gewijzigd op 22-1-2009 10:27:12)
't is weer druk op 't werk. Jaja.
Op 22-01-2009 10:26:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine:
Debsy:

vraag is..

Hoe zorgen we dat de droom een beetje leuker en gezelliger wordt voor iedereen. Kortom minder ellende in de wereld.


Door ons bewust te zijn van de werking van ons ego! Het is ons ego dat aan de basis van alle ellende ligt.

Deze heb ik zelf uitgevonden:

"Ofwel ben je in vrede en vreugde, ofwel zit je op de één of andere manier gevangen in je ego. En vrije wil, wil zeggen dat je ten allen tijde tussen de twee kan kiezen."

Hier ligt volgens mij de essentie...
Op 22-01-2009 13:34:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samson: Ooit ga ik me eigen zonnestelsel beginnen! En tegen de tijd dat ik daar op uitgekeken raak ga ik een melkweg runnen....

In de eeuwigheid heb je tijd zat voor dat soort dingen. Alsook ruimte zat om eerst een beetje te oefenen.

Ja ik geloof diep in dat eeuwig bewustzijn. maar als ik daar ooit engeltjes met harpjes tegenkom drink ik er misschien een kop koffie, maar droom mezelf gewoon verder...
Ik ken wel een leukere hemel bedenken namelijk,
en geef wel een big bang als het af is, en dan is iedereen welkom...

Op 22-01-2009 13:45:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pascal: De kosmos is als een vrucht.
Op 22-01-2009 14:04:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
Keimpe:


De wetenschap gaat uit van paradigma's die onaantastbaar zijn. Al het nieuwe wat gevonden wordt moet dus passen binnen het stramien van die paradigma's en daarom lijkt het alsof alles past in onze denkwereld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: misschien wordt al het nieuwe wel geforceerd onze denkwereld ingepropt, simpelweg omdat het elders niet past.

Inderdaad. Electric Universe, Growing Earth, Plasma als basale staat van materie en het idee van een niet statisch universum zijn allemaal voorbeelden van theorieën die niet in het huidige paradigma passen, maar allemaal behoorlijk aannemelijk zijn.
(bericht gewijzigd op 22-1-2009 16:27:28)
Op 22-01-2009 16:27:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Er is niets geworden, of het is eerst gedacht.
Op 22-01-2009 20:01:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Goed blog.
(bericht gewijzigd op 22-1-2009 20:17:00)
United as one. Divided by zero.
Op 22-01-2009 20:17:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer:
Libertarian:

Keimpe:


De wetenschap gaat uit van paradigma's die onaantastbaar zijn. Al het nieuwe wat gevonden wordt moet dus passen binnen het stramien van die paradigma's en daarom lijkt het alsof alles past in onze denkwereld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: misschien wordt al het nieuwe wel geforceerd onze denkwereld ingepropt, simpelweg omdat het elders niet past.

Inderdaad. Electric Universe, Growing Earth, Plasma als basale staat van materie en het idee van een niet statisch universum zijn allemaal voorbeelden van theorieën die niet in het huidige paradigma passen, maar allemaal behoorlijk aannemelijk zijn.


"... Electric Universe, Growing Earth, Plasma als basale staat van materie en het idee van een niet statisch universum ..."

Ik heb hele boeiende en overtuigende video's gezien van die hartstikke intrigerende theorieën! Maar ik denk dat wanneer je uitgaat van een algehele 'onwil' van de wetenschappelijke gemeenschap om dergelijke theorieën te accepteren, je er ook naast zit. Soms (b)lijken zaken gewoon niet te kunnen of te kloppen. Dat moet je soms ook accepteren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Groeiende_Aarde

http://www.continuitystudios.net/pangea/pangea.mpg

(bericht gewijzigd op 22-1-2009 20:32:41)
God... Dat ben je zelluf!
Op 22-01-2009 20:30:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bio-flipje: Ik accepteer dat ik me door mijn eigen angsten en onzerheden heen moet werken om zo vanuit mijn hart te durven zijn wat we allemaal samen zijn, de sweet dreamers De verantwoordelijkheid voor mijn eigen liefde begint met de verantwoordelijkheid voor het hart van de ander.

Goedemogge!

unity en love en peace en pleasure en knowledge en een kopje thee graag.

Op 23-01-2009 5:50:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reikibiza: En kijk eens wat voor ellende we de laatste jaren massaal aan het uitdenken zijn. Zou het niet onderhand tijd worden een betere toekomst te bedenken? Of moet je dan eerst de titel antichrist hebben?
Lijkt me gezond voor ons allemaal. Het eerste dan uiteraard....
Op 23-01-2009 16:29:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Debsy:
Reikibiza:

En kijk eens wat voor ellende we de laatste jaren massaal aan het uitdenken zijn. Zou het niet onderhand tijd worden een betere toekomst te bedenken? Of moet je dan eerst de titel antichrist hebben?
Lijkt me gezond voor ons allemaal. Het eerste dan uiteraard....

Daarom zijn de boekjes van Anastasia zo geweldig! Die vertellen een geweldig verhaal, met een diepe kennis over onze huidige maatschappij!
Op 23-01-2009 16:47:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reikibiza: @debsy Ook allemaal gelezen ja; maar voordat je gaat zaaien al die zaadjes in je mond..... Leef je niet lang genoeg om ze te zien opgroeien, met alle respect.
Op 23-01-2009 17:05:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden