HUMO, één van de populairste Belgische weekbladen, publiceerde deze week een zes pagina's tellend artikel over Patrick Geryl en zijn 2012-theorie. Hoewel het, naar vergelijking met andere edities en stukken in het blad, een diepte-artikel betrof werd er geen gewag van gemaakt op de cover. Ook niet geheel naar HUMO's norm besloten ze online een tegenartikel te plaatsen in de vorm van een interview met SKEPP. Dat is de Belgische versie van Skepsis. In dat interview waarin GW ook eventjes wordt genoemd, wordt er geen spaander heel gelaten van Geryl. Terecht?Niet echt. Niet dat we 100% achter Geryl staan, verre van, maar de geïnterviewde SKEPP'er Tim Trachet reageert duidelijk vol emotie en weinig vanuit de feiten. Zelfs Darwin wordt erbij gehaald. Hij walgt van pseudo-wetenschappelijke lectuur zoals Geryl volgens hem schrijft en laat dat duidelijk blijken. Eerdere voorspellingen van Geryl noemt hij intrappen van open deuren. Trachet gaat gemakshalve voorbij aan het feit dat het een open deur was die alleen specialisten destijds hadden opgemerkt. En niet iedereen deed de moeite om er een boek over te schrijven.

Om extra duidelijk te maken dat Trachet ergens klokken heeft horen luiden noemt hij 'de drie kalenders van de Maya's'. Waarschijnlijk doelt hij op de Haab, Tzolkin en de Lange Telling, maar dat waren lang niet de enige kalenders en zeker niet de enige die meespelen in het 2012-verhaal. In werkelijkheid vertegenwoordigt iedere Maya-kalender, er zijn er meer dan 15, een aspect van de astronomische situatie. Kortom, het Belgische SKEPP is al even onderlegd als het Nederlandse SKEPSIS. Het zijn rationele geesten die van veel zaken verstand hebben, maar soms hun boekje te buiten gaan door te praten over zaken waar ze de kern - en soms het omhulsel - niet van bevatten. Dat leidt tot uitspraken die lachwekkend zijn, maar helaas wel geslikt worden door een groot deel van de andere niet-onderlegden.

Zoals het merendeel van de 2012-leken vergelijkt Tim Trachet 2012 met het ronde jaar 2000. Volgens bepaalde doemdenkers zou er dan van alles gebeuren, omdat computers die overgang niet probleemloos zouden ervaren, of omdat er 3 nullen in het jaartal stonden. Een dergelijke vergelijking is hetzelfde als 2012 vergelijken met de vele einddatums van de getuigen van Jehovah, wat wild gokken onder het mom van zieltjes winnen is geweest. Het slaat nergens op en is bijzonder indicatief in het aangeven dat iemand slechts oppervlakkige kennis van het onderwerp heeft. Als een automechaniciën die alleen maar kan praten over de kleur van de motor en 3 onderdelen ervan. Men mag namelijk niet vergeten dat er niets vergelijkbaars is dat maar enigszins lijkt op de Maya-kalenders en hun cyclische invulling. Wanneer iemand het over de Maya-kalenders en 2012 wil hebben, dan moet hij of zij het dus bij de Maya-kalenders en 2012 - het jaar waarin alle Maya-kalenders ophouden - houden.

Of er nu iets gebeurt in 2012 of niet, of Geryl gelijk heeft of niet, dat doet er eigenlijk allemaal niet toe. Soms heb ik mijn buik vol van de makkelijke en simplistische manier waarop de sceptici reageren. Doordat sommige idioten denken dat alle planeten in 2012 op een rij staan - wat niet zo is - betekent voor menigeen al genoeg om de hele 2012-ideologie te verwerpen.

Wat is er dan wel met 2012? Simpel, de Maya's hebben ons nagelaten dat de laatste cyclus er eentje was waarin materie een transformatie zou ondergaan. Dat kan van alles betekenen, van groot tot klein, maar bovenal dat zaken zoals ze zijn compleet anders zullen zijn. Als we de geschiedenis van de laatste 30 jaar gaan afmeten tegen die van de duizenden jaren ervoor dan kan zeker gesteld worden dat we op materieel/commercieel/economisch gebied een grote verandering doorgaan. Gewoon kwestie van ogen openhouden en rekening houden dat zaken in een veranderende cyclus zijn. Meer vragen wij, 2012-adepten niet. Felle tegenreacties die niet inhoudelijk zijn maken hooguit duidelijk dat er wel degelijk iets is om te onderzoeken...
3.14po: 'Patrick Geryl lijkt wel de Dutroux van de pseudo-wetenschap'

Niveau weer...
United as one. Divided by zero.
Op 10-01-2009 18:58:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
3.14po:

'Patrick Geryl lijkt wel de Dutroux van de pseudo-wetenschap'

Niveau weer...

zag het ook al op skepp.be staan, en die regel was voor mij ook voldoende info om de rest over te kunnen slaan
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 10-01-2009 21:41:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Destiny:

@ Ron B.

Is skepp.be net zoiets als subsidiespons skepsis ?

voor zover ik weet wel ja...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 13-01-2009 21:59:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: nog bijna 4 jaar wachten en we zullen het allen weten.

Maar dit is toch mooi hoe er op gereageerd wordt. vanuit de onderbuikgevoelens argumenteren levert altijd aparte uitspraken op. De mensen die er verstand van hebben nemen de argumentatie dan toch niet meer serieus. Helaas is er dan een grote groep die zeer gevoelig is voor de onderbuikargumentatie. Dit heet politiek geloof ik.
Op 14-01-2009 8:33:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cool:
William Buts:

Kleine reactie voor de doomsday-denkers...


dat je niet hoog geschoold ben zegt niks over JOU he maak je daar geen zorgen om .

en computers zijn niet perfect, wel in wat ze doen maar diegene die het maken zijn zelf ook met fouten dus een computer dan ook. niet alle berekeningen hoeven te kloppen van ons kwa wetenschap let daar ook goed op.
wat ook vaak is kwa zogenaamde wetenschap het zijn ook mensen en zwart wit bewijs met genoeg dingen, ik vertel dit erover de ene wetenschapper zegt dit de ander zegt dat.
wie heb er dan gelijk? als ze ook allebei bijv bewijs hebben.

wat er ook is kwa voorspellingen zijn er ook voorspellingen gedaan die letterlijk zijn uitgekomen.
het heelal is magischer dan dat men weet en ze komen beetje bij beetje er steeds meer achter hoe magisch die is om het eventjes zo te zeggen.
Op 14-01-2009 0:54:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: Waarom al die vage theorieën...
Waarom vragen we het de Maya's niet zelf!

"Mexico's unconquered Maya hold tight to their old ways."
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/01/090114-unconquered-maya-missions.html

Trouwens: over een klein half uurtje op Canvas (Belgische TV): "Cracking the Maya code."
(bericht gewijzigd op 20-1-2009 21:55:09)
God... Dat ben je zelluf!
Op 20-01-2009 21:53:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Cultuurmeneer:

Trouwens: over een klein half uurtje op Canvas (Belgische TV): "Cracking the Maya code."

thx!
United as one. Divided by zero.
Op 20-01-2009 22:43:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Ik wil inderdaad nog even benadrukken dat U inderdaad goed weergegeven hebt hoe mensen altijd argumenten ontkrachten op grond van hun ONTBREKENDE kennis. Ik hak heel mijn leven op Bijbels gebied met dat bijltje. De ONkennis is niet van de lucht. Een Nederlandse minister krijgt in China blindedarmontsteking en wordt daar door acupunctuurverdoving geopereerd. "Wanneer beginnen jullie" zegt ie, "Kijk hier is tie", houden ze het wormvormig aanhangsel omhoog. Toen heeft de minister subsidie gegeven voor het onderzoek naar acupunctuur. Maar zoals we weten wordt nog steeds de schadelijke narcose toegepast die onder andere het afweersysteem verzwakt. En ik spreek van een jaar of 20 geleden. Ook het niet willen bekijken van een uitvinding omdat men op afstand de tekening ziende al denkt te weten waar het over gaat, wat ik zelf meemaakte, en dan vreselijk veel tijd gaan steken in uitleggen waarom het VERMEENDE niet kan. Niet luisteren omdat men al weet wat iemand zeggen gaat is ook een heeele leuke die steeds voor komt. Maar komaan laat ons te paard gaan en ten strijde trekken!!!
Op 26-01-2009 3:58:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jorgos: afgelopen nacht had ik opeens de behoefte om eens een paar zaken uit te zoeken die volgens mij aantoonbaar moeten zijn en zelfs eenvoudig zijn te onderzoeken. Als we elke 13000 jaar door het nulpunt gaan van het melkwegstelsel en de aarde vanuit die plaats dus meer zonnedeeltjes of rampen hebben ontvangen. dan moet je dat met opgravingen en sattelietfotos heel eenvoudig aan kunnen tonen. Echter ik heb me zuf gezocht op internet om maar iets te kunnen vinden.

Zo ook de laatste 26000 jaar, komen we er eigenlijk achter dat de hele geschiedenis van de mensheid stamt uit deze tijd. Wonderlijk dat er opgravingen zijn gedaan van vele miljoenen jaren waarin een menselijke schedel is gevonden. Je kan de geschiedenis laten rusten maar het valt me wel op als er opeens een chinees volk bestaat die een muur bouwt om zijn vijanden tegen te houden, de Inkas vijlloos stenen weten te stapelen die precies op elkaar passen en waar een metalen sleutel tussen zit waarvan wij mensen nog steeds niet weten waarvan hij gemaakt is. En laten we niet niet onze Mayas vergeten die voor ons een kalender hebben achtergelaten die wij heden ten dagen aan de verklaring van een man ophangen. We proberen uit te leggen dat 21 december 2012 het einde van onze beschaving zal zijn. Dat we die datum onze 26000 cyclus beëindigen is zeker, en dat we aan een nieuwe cyclus beginnen is ook zeker. De doemdenkers onder ons pakken allerlei verschijnselen aan om onze mooie planeet te laten vergaan. We hebben in die 26000 jaar deze planeet gemaakt tot onze woonplaats in dat gigantische heelal. We hebben geloven gecreëerd die onze rassen en culturen met een oorlog elkaar proberen te bestrijden. Gewoon omdat er een andere gedachten is over het leven na de dood.
Als er in al die tijd een god was die ons handje vast houdt en toe ziet dat we het allemaal volgens zijn regels doen, en zo niet dat we dan worden gestraft. Dan kan ik me voorstellen dat hij op 2012 eindelijk wel eens een opruiming wil laten plaats vinden.
Op 15-04-2010 1:08:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jorgos: Maar ik denk dat we op 22 december 2012 elkaar nog steeds kunnen bestrijden met oorlogen en andere manieren.

Ik ben zo als ze zeggen een oude ziel, gedraag me anders dan mijn soortgenoten en krijg regelmatig denkbeelden die ik probeer te toetsen op de werkelijkheid.

De belangrijkste die ik voel en enigszins aanneem als de werkelijkheid wil ik omschrijven.

Wij leven als zielen in 7 verschillende dimensies waarin wij verschillende planeten hebben waar we als mens kunnen wonen. Ook als ziel, die ik als intelligente energie beschouwt wordt geboren en zal zich houden aan de voorwaarden die de dimensie waarin hij leeft, hem biedt. Net zo goed dat wij mensen ons moeten houden aan de natuurlijke voorwaarden van deze planeet. Of kunt u zonder lucht en eten leven!!! Binnen de verschillende dimensies bestaan er gelijkwaardige zielen die allemaal bezig zijn met hun ontdekkingsreis. Ze maken gebruik van de mogelijkheden die hun dimensie heeft te bieden. In al die dimensie kunnen we reïncarneren. En als we dat doen dan zoeken we hier op aarde een plek waar we het best gedijen. En dus onze soortgenoten, gelijkwaardige. zo bestaat America bv uit vele jonge zielen, en Europa heeft zielen uit een etage hoger. Maar omdat de macht op het ogenblik licht bij de jonge zielen zullen wij in Europa proberen de denkbeelden en ervaringen van die onbezonnen jonge zielen volgen.

Wat nu aan te tonen valt is dat er momenteel geen beginnende en baby zielen meer worden geboren en dat de jonge zielen binnenkort in 2 generaties ook niet meer worden geboren. Alleen dit brengt onze aarde naar een hoger zielsniveau. De kinderen die heden ten dage worden geboren zijn al hoog intelligent en zullen straks met uitvindingen komen waarbij onze huidige inzichten en technieken verdwijnen. Een wereld zonder geld waarin onze kinderen en kleinkinderen een heerlijk leven lijden. En op hun manier hun dimensie aan het verkennen zijn. Dus wat in 2012 er in werkelijkheid met ons gebeurd, NIKS!!!!!`
Op 15-04-2010 1:38:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden