Onlangs bracht neurowetenschapper Ysbrand van der Werf een intrigerend onderzoek naar voren. Hij ontdekte dat een al dan niet lichte verstoring tijdens de diepe slaap, zonder dat iemand wakker wordt, toch zorgt voor een negatief effect op het geheugen. Volgens zijn onderzoek zouden mensen die tijdens hun slaap bloot staan aan 'lawaai' overdag een minder actieve hippocampus hebben. De hippocampus zou een belangrijke rol spelen in het vastleggen van herinneringen. De media vatte zijn onderzoek samen in koppen zoals: "Lawaai tijdens slaap ondermijnt geheugen".

nomos
(Screenshot van Nomos)

In een landje als Nederland staan behoorlijk wat woningen langs (snel)wegen, spoorbanen, vliegvelden en andere geluidsproducerende bronnen. Er is, zeker in het westen, nagenoeg geen plek meer te vinden waar men tijdens de nachtelijke uren echte stilte kan ervaren. Er zouden dus behoorlijk wat mensen moeten rondlopen die verminderde geheugencapaciteiten hebben.

Van der Werf kwam dit proces op het spoor doordat hij tijdens de diepe slaap van zijn proefpersonen geluiden afspeelde. MRI-beelden lieten vervolgens zien dat de hippocampus van ongestoorde slapers overdag actiever was dan die van slapers naast wier bed met regelmaat piepjes hadden geklonken. Na het ontwaken moesten de proefpersonen in een serie van honderd beelden er vijftig herkennen die ze de vorige dag hadden gezien. De ongestoorde slapers deden dat veel beter. bron: de Volkskrant

Zouden studenten uit de Randstad en zeker die woonachtig zijn in luidruchtige studentenhuizen in de binnenstad dan minder presteren dan hun medestudenten uit de Achterhoek of Groningen? En hoe stil is het eigenlijk in een doorsnee huis? Centrale verwarming, koelkasten, waterleidingen en de staartklok van de buren veroorzaken ook 's nachts lawaai. Snurkende huisgenoten, het kraken van houten vloeren of wind en regen dragen natuurlijk ook bij aan de nachtelijke geluidsproductie. Zouden dergelijke geluiden ook bijdragen aan vermeende negatieve effecten op het geheugen?

Een goede nachtrust is een groot goed, de mens kan nu eenmaal niet zonder slaap. Verstorende factoren zoals licht, geluid en andere prikkels die de mens uit hun slaap houden kunnen maar het best vermeden worden. Toch is het niet altijd mogelijk om te ontsnappen aan nachtelijke geluiden. Weg uit de Randstad betekent niet altijd absolute stilte. In zuidelijke streken klinkt het gezang van krekels en cicaden soms zo hard dat het te vergelijken is met het lawaai van een snelweg. Wie dicht bij de kust woont kan de nimmer aflatende branding horen en in het bos is het met een beetje wind al een kakafonie van geluid. Koeien, kippen en andere dieren op het platteland kunnen ook behoorlijk wat lawaai produceren.

Als de visie van van der Werf klopt dan zouden we eigenlijk onze slaapkamers ongeacht het woongebied geluidsarm moeten maken om het geheugen op te poetsen. Ik zou wel eens willen weten of het geheugen van mensen uit de Randstad slechter zou zijn dan het geheugen van mensen uit bijvoorbeeld de relatief stille Kalahari-woestijn.

Hoe dan ook, ongewenst geluid is per definitie storend en zal de nodige negatieve effecten hebben, als was het maar een slecht humeur.

Aan hoeveel lawaai staan we eigenlijk bloot?

Via een website van Schiphol kunnen we dankzij het Nomos systeem in realtime de omgevingsgeluiden volgen. Op ongeveer 25 plekken in de regio Groot Amsterdam staan meters waarvan we de actuele gemeten aantallen decibels kunnen uitlezen. Een fascinerend schouwspel en 'food for thought'.

eoi: Verklaard weer wat van mijn stress.
Op 28-01-2009 0:44:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: Bull shit!! Uit het onderzoek blijkt dat onbekende geluiden je nacht rust verstoren en met bekende geluiden slaap je als je baby hoe luid ze ook klinken.
Op 28-01-2009 1:57:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
aya:

Bull shit!! Uit het onderzoek blijkt dat onbekende geluiden je nacht rust verstoren en met bekende geluiden slaap je als je baby hoe luid ze ook klinken.

Lijkt mij ook dat gewenning aan bepaalde geluiden een niet te onderschatten factor is. Hartje Amsterdam slaap je waarschijnlijk door de sirenes heen terwijl je je in je tentje op de Veluwe van de eerste de beste ransuil te pletter schrikt...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 28-01-2009 8:56:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
robterhorst: Toch zie ik het anders. Ik ben nu het laatste jaar bezig met vakantieherinneringen. Niet alleen herinneren waar een bepaalde foto is genomen, maar ook proberen te achterhalen van welke lokatie (plaats, gebied) een bepaalde herinnering is. En wat wetenschappers zouden hebben gezegd, dat als je je eenmaal iets niet meer herinnert, deze herinnering weg is, dat dat dus echt niet klopt. Ik krijg, door er mee bezig te zijn, juist steeds meer herinneringen tevoorschijn, zelfs uit mijn jeugdjaren (60, 70). Zo ben ik van bepaalde foto's achter de lokatie gekomen, terwijl anderen zich absoluut niets meer konden herinneren waar dat was, en zelfs zeiden dat we daar nooit zijn geweest. De vakantiefoto en foto's op internet bewijzen anders. Waar ik ook achter ben gekomen is, dat herinneringen nu "spontaan" te voorschijn komen, ook al ben je er op dat moment niet mee bezig, gelukkig gaat het meestal maar om enkele herinneringen. En wat ook blijkt is dat het ophalen van herinneringen een beetje op het niveau zit van dagdromen, maar dan gerichter. En ik heb 30 jaar in Amsterdam gewoond, op een zeer drukke plek.
Op 28-01-2009 9:16:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Het is maar net wat je gewent bent. Als je bent opgegroeid met veel lawaai om je heen, kun je niet of moeilijk wennen aan de, betrekkelijke, stilte. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.
Ikzelf ben, gelukkig, opgegroeid in een rustig dorp en zou niet kunnen wennen aan lawaai 's nachts om me heen. Sterker nog; ik word al wakker als er onder mijn raam zelfs maar wordt gefluisterd.
Op 28-01-2009 20:53:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Ik woon zelf in een oud houten kraakhuis, met een oude CVketel op 5 meter van mijn bed. Er is constant geluid: van stromend gas, een CVketel die een zelfcontrole uitvoert eens in de 3 uur, krakende deuren/vloeren/muren, voorbijrijdende auto's of feestgangers die al schreeuwend naar huis fietsen. En niet te vergeten, de mereltjes die hun nest in de regenpijp vlak bij mijn bed hebben..

Ik kan me zo ongeveer alles herinneren wat ooit tegen me is gezegd, zelfs van jaaaren terug nog..
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 29-01-2009 16:45:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 02-02-2009 14:09:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden