"Tweede aarde. De jacht is geopend."... kopt het populairwetenschappelijk blad Natuur, Wetenschap & Techniek (NWT) op de omslag van haar januarinummer 2009. Het uitgebreide bijbehorende artikel opent vervolgens met: "Wij willen een nieuwe aarde. En quote: 'Voor 2010 hebben we een tweede aarde gevonden' en... 'een bewoonbare voor 2012'. Opmerkelijke en intrigerende uitspraken en jaartallen, gedaan door gerenommeerde wetenschappers achter de projecten die zich richten op het vinden van planeten buiten ons zonnestelsel, de zogenaamde exoplaneten. En deze knappe koppen klinken erg zelfverzekerd, wat niet zo gebruikelijk is in wetenschapsland. Reden genoeg voor een nadere beschouwing.

Wat en waar

Waarnaar we op zoek zijn wordt duidelijk als de kenmerken van de aarde in dit artikel worden gedefinieerd:

Hèt kenmerk van de aarde is tenslotte niet de grootte, niet dat het er rotsachtig is en ook niet dat het bewoonbaar is. Het unieke van de aarde is dat er ook echt iemand woont.

Zo, dat staat. Het mag dus ook een beetje minder en veel exotischer zijn dan onze huidige aarde. Zeg maar een 'woonplaneet'. Nog interessanter wordt het als blijkt dat die woonplaneet ook niet per se om een zonachtige gasbol hoeft te draaien. Want ook het mindere zonnebroertje, de rode dwerg komt daarvoor in aanmerking.

Koeler, kleiner en veel minder zichtbaar, is het bepaald geen uitnodigende omgeving. En door gebrek aan uitstraling en warmte vereist het ook een duidelijk kleinere en dichterbij draaiende kostganger. Hoewel de eerste meetresultaten exoplaneten opleveren van grotere omvang dan onze aarde, richt de zoektocht zich toch op de wat handzamere exemplaren. Klein duimpje en de rode dwerg is het decor.

Waarom

Er wordt dus een serieuz beeld geschetst van een heel andere woon-/werksituatie dan wij in ons dagelijks voorstellingsvermogen gewend zijn. Waarom, vraag je je dan af. Omdat wij zo zeldzaam zijn in het universum of omdat die andere situatie zo veel meer voorkomt? Inmiddels gespot door onder andere de Corot-telescoop in de ruimte, maar ook zichtbaar gemaakt met aardse vertekijkers. Of moeten wij soms alvast gaan wennen aan het idee van een grote verhuizing. Staan ons op (korte) termijn catastrofes te wachten die de huidige wereldcrisis in een bleek daglicht zullen stellen? We noemen er een paar.

Corot Telescoop
(Corot ruimtetelescoop)

Mogelijke redenen

Nog ver weg, maar ooit zal moedertje aarde verzwolgen worden door onze levensbrenger: de zon. De brandstof raakt eens op de 'koperen ploert', gaat dan groeien en schroeien en ons met huid en haar opslokken. Maar dat duurt nog wel even... zo'n 5 miljard jaar.

Dichterbij ligt de komende ijstijd. IJstijd? Wis en zeker. In weerwil van de uitspraken van Al Gore en consorten zijn gerenommeerde, maar weinig gehoorde, geologen en klimaatdeskundigen van mening dat we op termijn aan het afkoelen gaan in plaats van opwarmen. En dat doen ze op grond van gedegen cijfers. Door het zogenaamde broeikaseffect - wat daar de oorzaken ook van mogen zijn - leven we nu in 'geleende' tijd. Alleen, ook hier geldt: we hebben tijd genoeg! Het ligt nog zo'n slordige 3.000 tot 6.000 jaar weg van ons. Dus: who cares?

Wat dan

De inhoud van dit NWT-artikel blijft toch knagen en vragen om alternatieve gedachten. Wat kan ons dan overkomen dat we uit moeten gaan kijken naar een nieuw onderkomen? En wel ver weg want binnen ons zonnestelsel zijn de mogelijkheden dun gezaaid, zelfs met de kenmerken van de woonplaneet in het achterhoofd. Speculatief blijft de aanwezigheid van de twaalfde planeet, ook wel Planet X genoemd. Japanse astronomen hebben weliswaar een computerprogramma ontwikkeld dat het theoretische bestaan van deze geheimzinnige gast aantoont, maar toch... waar is planeet X dan? Onbekend maakt onbemind.

Blijft over wat Soemeriërs, Egyptenaren en Maya's ons hebben nagelaten. Zeker weten doen we natuurlijk niets, maar hun erfenis blijft intrigeren en fascineren. Zij waarschuwen ons voor naderend onheil; althans doen verwoede pogingen ons iets duidelijk te maken. Wat dat precies zal zijn is ons niet bekend, maar de Maya's bijvoorbeeld waren er doodsbang voor. Zeker voor dat inmiddels overbekende jaar 2012, ter ere waarvan ze zelfs ooit de hele stad Izapa gebouwd hebben. Zomaar, toevallig of net zo berekend als het jaar 2012 in het artikel van NWT?

Maan: Volgens de Maya's zal 2012 het inluiden van een nieuwe tijd betekenen en NIET het einde van de wereld zoals zo vaak wordt gezegd.

Ik denk overigens dat we binnen ons zonnestelsel ook wat mogelijkheden hebben. Als we de atmosfeer van Mars kunnen fixen/herscheppen dan kan daar wel een kolonie naar toe gaan.
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 03-02-2009 0:31:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Mijn vraag is wie sturen we dan naar de nieuwe aarde? Ik hoop toch niet dezelfde mongolen die deze aarde hebben vernietigd.
Op 03-02-2009 1:11:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: ik zou zeggen: schiet eens een hoop organisch materiaal naar mars. kijk of het begint te groeien/ te ontwikkelen. als het werkt, heb je over een een x aantal jaar (x kan varieren tussen 100 en 10.000)

maar terug op het artikel. Ik vind binnen nu en 3 jaar best wel snel voor een bewoonbare wereld. een gewaagde uitspraak vind ik.
Op 03-02-2009 8:01:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
robterhorst: Het is volgens mij niets anders dan het laten wennen aan de mogelijkheid van buitenaards leven. Een van de komende stappen, in de komende jaren, is het bekend maken van het bestaan van buitenaards leven, waarschijnlijk bacteriologisch, nog geen intelligent buitenaards leven. Dat zal later bekend worden gemaakt...
Op 03-02-2009 8:58:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Binnen drie jaar vinden ze vast wel een exoplaneet die heel erg op de aarde lijkt.

Op X-aantal lichtjaren afstand en dus met onze huidige techniek nog jarenlang onbereikbaar.

Maar er zullen meer en meer exoplaneten a la aarde ontdekt gaan worden en het besef, dat we niet alleen zijn in dit grote heelal, zal meer en meer gaan doordringen tot de grote massa.

Denk ik.

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 03-02-2009 10:06:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Der Roelof:
eoi:

Mijn vraag is wie sturen we dan naar de nieuwe aarde? Ik hoop toch niet dezelfde mongolen die deze aarde hebben vernietigd.


Mooi gezegd EOI
Op 03-02-2009 10:14:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vananem: Wie weet vinden ze wel een planeetje, maar het is gewoon niet mogelijk om binnen 3 jaar, of zelfs 5 jaar een planeet bewoonbaar te maken. Het kost (dacht ik) al bijna een jaar om op Mars te komen, laat staan op een planeet buiten ons zonnestelsel. En dan hebben ze nog niet eens kunnen zien wat er precies nodig zal zijn op die planeet. En of die planeet veilig is voor bewoning. Zal ons menselijk gestel tegen de bacterien, schimmels en atmosfeer bestand zijn? Enzovoorts.
Ik kan niet geloven dat het zo snel zal gaan. Het zou leuk zijn, maar niet mogelijk. Het lijkt me wel gaaf als ze een planeet vinden, en daar meer informatie over vinden. Wat leeft er? Hoe ziet het er uit? Alleen al de foto's van Mars of Jupiter vind ik geweldig om te zien. Kijk hier voor mooie foto's: http://ngm.nationalgeographic.com/2008/12/planet-mars/mars-photography
Op 03-02-2009 10:39:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria:
eoi:

Mijn vraag is wie sturen we dan naar de nieuwe aarde? Ik hoop toch niet dezelfde mongolen die deze aarde hebben vernietigd.


Dat zal dus wel weer het geval zijn. Ik denk dat het dan aardig veel op rampenfilms gaat lijken. De vooraanstaande leiders van de werelden, een paar artsem, wetenschappers en artestieke mensen die toch zeker wel mee moeten. en voor de rest een loting waar wonderbaarlijk genoeg heel veel familie leden van bovengenoemde tussen zullen zitten.

Doemdenkend? misschien teveel films gekeken =)
Op 03-02-2009 0:51:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Ik dacht dat de maya kalender alleen maar aangaf dat we ons rond 2012 in een nieuw gedeelte(hoe noem je dat ook alweer) van de kalender bevinden. Of dit nou goed of slecht is is toch juist het hele onduidelijke toch nog? Verder schijnt in het hindu voorspelt te zijn dat er juist, omgerekend, in 2012 een goede tijdperk gaat beginnen, http://www.niburu.nl/index.php?articleID=19612 .
En vroeger is beschreven over planeet X, of Niburu, maar is dit wel een echte planeet zoals wij nu vernemen, eentje van rots enzow. Misschien was het wel een ruimteschip ter grootte van bijv de maan, mensen uit die tijd zouden dat al snel als een planeet aan hebben gezien. Tevens zou een echte planeet, ala aarde(rots ed), hoe groot die dan ook precies mag zijn(maar dat moet dan redelijk groot zijn geweest gezien het als planeet werd beschreven), in 'conflict' komen met onze aarde door de zwaartekracht van beide, naar mij inziens met grote rampen toch gevolg. Daarom vraag ik me af of het een echte planeet is geweest of toch een groot ruimteschip.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 03-02-2009 15:24:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Waarom een bewoonbare planeet zoeken, als we zo goed zijn in het onbewoonbaar maken van onze eigen planeet? Zijn er straks 2 onbewoonbaar.
Boodschap lijkt me duidelijk.
'Don't forget rule number 6'
Op 03-02-2009 16:58:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: www.yowusa.com-planetx-download-planetxforecast.pdf

Hier is van alles te lezen en te vinden.
Op 03-02-2009 20:44:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: Ergens wonen suggereert een keuze. Vooralsnog hebben wij deze niet.
Op 03-02-2009 21:15:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Pulmonaria:

eoi:

Mijn vraag is wie sturen we dan naar de nieuwe aarde? Ik hoop toch niet dezelfde mongolen die deze aarde hebben vernietigd.


Dat zal dus wel weer het geval zijn. Ik denk dat het dan aardig veel op rampenfilms gaat lijken. De vooraanstaande leiders van de werelden, een paar artsem, wetenschappers en artestieke mensen die toch zeker wel mee moeten. en voor de rest een loting waar wonderbaarlijk genoeg heel veel familie leden van bovengenoemde tussen zullen zitten.

Doemdenkend? misschien teveel films gekeken =)

moest meteen aan batlestar galactica denken
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-02-2009 21:45:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden