U hebt het zeer zeker al gehoord, gelezen en gezien: een gestoorde gek richtte vrijdagvoormiddag 23 januari 2009 een bloedbad aan in een crèche te Dendermonde. Nu willen we u het verhaal niet nog een keer brengen. Liever hebben we het over wat Jef Vermassen, een gerenommeerde Vlaamse advocaat, strafpleiter en auteur, te vertellen heeft over de opgekropte gebunkerde geesten van massamoordenaars. Één van zijn uitspraken stemde ons tot nadenken: "Als het in Amerika regent, dan begint het onvermijdelijk bij ons te druppelen".

Jef Vermassen raakte in Vlaanderen bekend door zijn optreden als advocaat van verdachten in grote moordzaken. Vermassen heeft het vermogen om in een erudiete stijl ingewikkelde juridische zaken eenvoudig uit te leggen. Die eigenschap maakt hem tot een vaak gevraagde commentator in de Vlaamse pers. In 2004 publiceerde Vermassen zijn boek 'Moordenaars en hun motieven' waarin hij op zoektocht gaat naar de hedendaagse motieven voor moord. Het boek is een bestseller geworden.

In het gros van de media die België, en ondertussen ook de wereldpers, rijk is komt advocaat Vermassen aan het woord. En zijn boodschap is duidelijk: "Een drama als Dendermonde zal je nooit kunnen tegenhouden. Meer zelfs, massamoorden zullen ook bij ons steeds vaker voorkomen. Men kan zich daar niet tegen wapenen. Het enige dat je kan doen is bouwen aan een samenleving die minder dolgedraaid is."

Meteen na het bloedbad sloeg de wereldpers zijn tenten op in Dendermonde, CNN op kop met onder andere Al Jazeera in de massasprint. Volgens Vermassen is dit het bewijs dat een massamoord de goedkoopste en snelste weg is naar wereldwijde bekendheid. En daar is het moordenaars blijkbaar om te doen: wraak nemen op de maatschappij waar hij of zij zich weggepest of buitengesloten voelt om vervolgens als een held te sterven voor het oog van een verbijsterde wereld. De twintigjarige moordenaar van Dendermonde voegde een uitzondering aan de regel toe door een kogelvrije vest te dragen: hij wou niet omkomen.

Dit soort van veelvoudige moordende waanzin doet zich in Amerika vaker voor dan bij ons. Maar om de woorden van Vermassen nog maar eens te herhalen: "Als het in Amerika regent, begint het onvermijdelijk bij ons te druppelen". Het is duidelijk dat Vermassen ons waarschuwt voor het feit dat dit soort van moordwaanzin zich vaker in onze maatschappij zal voordoen. En misschien heeft onze veeleisende, stresszieke en meedogenloze maatschappij daar wel gedeeltelijk schuld aan.

Vermassen in Het Laatste Nieuws: "Massamoordenaars zijn gebunkerde geesten, opkroppers, tot ze ontploffen. Geweld in onze samenleving wordt steeds banaler. De meest verkochte games zijn uiterst agressief: hoe schakel ik zoveel mogelijk mensen uit in zo weinig mogelijk tijd? Voor elke dode krijg je een bonus. Voor sommige mensen is dit een uitlaatklep, maar anderen raken er door opgenaaid. In zo'n harde samenleving, met zo'n harde mentaliteit, worden gestoorde geesten tijdbommen."

Of onze maatschappij de grote schuldige is voor de banale moorden op weerloze kinderen tussen 0 en 3 jaar in Dendermonde is misschien wel te hard aan de haren getrokken. In deze gruwelijke episode die Vlaanderen aan zijn palmares van wereldbekendheid kan toevoegen - al hadden ze waarschijnlijk een positiever scenario in gedachten - bediende de dader zich van een mes, en niet een pistool, om weerloze baby's en peuters tot slachtoffer te kiezen. Niet heldhaftig als je 't ons vraagt. Het feit dat hij ook een kogelvrije vest droeg bevestigt het vermoeden dat hijzelf niet wou sterven. Komt daar nog bij dat moorden met een mes lang niet zo afstandelijk is dan de trekker van een wapen over te halen. Bovendien is de kans om zelf overmeesterd te worden veel groter.

Het bloedbad van Dendermonde zal in België lang naslepen, net zoals onder andere de racistische moorden van Hans van Themsche en de moorden op tienermeisjes door Marc Dutroux, om er maar een paar bij naam te noemen. Ook dit drama is het werk van een gestoorde geest waarbij het nog steeds gissen is naar het motief van de dader. Volgens Vermassen is het in alle geval geen toeval dat hij het op kleine kinderen gemunt had.

Stand van zaken

Op dit eigenste moment heeft de dader een naam (Kim de Gelder) en een gezicht gekregen. Hij zou van plan geweest zijn om nog drie andere crèches te bezoeken om in totaal 75 levens te beëindigen. De Gelder zou een stille jongeman zijn die altijd lachte en graag keek naar 'rare' en 'vreemde' films. Gezien het feit dat zijn haar rood geverfd was en zijn gezicht geschminkt was gaan er plausibele stemmen op dat hij een acteur wou imiteren. Zo roepen 'The Joker' uit de Batman films, Alice Cooper met zijn videoclip 'Dead Babies' (zie video) en 'Pennywise The Clown' (naar een boek van Stephen King uit 1986) de eerste associaties op.

De Gelder zal terecht moeten staan voor 3 moorden en 12 pogingen tot moord, dat is als hij toerekeningsvatbaar wordt geacht. Mensen die dat niet zijn kan men volgens het Belgische recht niet straffen, enkel interneren. En dat gegeven maakt Vlaanderen boos.

De moordenaar heeft bij zijn ondervraging nog niet bekend. Hij blijft zwijgen en vooral lachen. Ook over zijn motief wil hij niets lossen. Uit vrees voor wraakacties van andere gedetineerden is hij overgebracht naar de gevangenis van Brugge die een hogere veiligheid en isolatie kan garanderen.

Het viel ons op dat Vermassen tijdens het avondnieuws op VTM de nieuwslezer corrigeerde toen deze de vraag stelde of de seriemoordenaar een copycat was. Vermassen benadrukte onmiddellijk dat deze man geen seriemoordenaar, maar een massamoordenaar is. Het feit of De Gelder toerekeningsvatbaar is of niet laat hij - gezien de karige informatie - in het midden.

Alice Cooper - Dead Babies - videoclip:

Update 05/05/2012:

Na een procedureslag van 3 jaar is Kim De Gelder - ondanks zijn ernstige persoonlijkheidsstoornis - toerekenisvatbaar verklaard door de Raadkamer van Dendermonde. Dat wil zeggen dat de veelvuldige moordenaar doorverwezen is naar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling en dus mogelijk voor assisen moet verschijnen.

Maar daarmee is de kous nog niet af. De kans dat De Gelder toch geïnterneerd zal worden, blijft bestaan. Allemaal een kwestie van afwachten, en dat al 3 jaar na de moorpartij. De Kamer van inbeschuldigingstelling en een eventuele assisenjury kan De Gelder nog steeds ontoerekeningsvatbaar verklaren.

Als de Kamer van inbesschuldigingsstelling een beslissing neemt voor de zomer, dan kan het assisenproces ergens eind dit jaar van start gaan. Komt die beslissing er niet, dan schuift de start van het assisenproces door naar 2013.

Waarom moet een rechtszaak zo lang aanslepen? Welk bedrag heeft dit de Belgische belastigsbetaler al gekost? Kim de Gelder is een moordenaar, die volgens verschillende psychiaters heel goed wist waar hij mee bezig was. De man is schuldig. Punt. Veroordelen hoeft geen 4 jaar aan te slepen.

3.14po: Wat een verhaal, ik krijg er een naar gevoel in mijn buik van.

Wel een goed blog erover. Eindelijk es iets dat niet in al teveel speculeren vervalt.
(bericht gewijzigd op 24-1-2009 20:29:49)
United as one. Divided by zero.
Op 24-01-2009 20:29:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Stamgast:

Wat een verhaal, ik krijg er een naar gevoel in mijn buik van.

Wel een goed blog erover. Eindelijk es iets dat niet in al teveel speculeren vervalt.

Valt toch wat te speculeren:
22 januari was het precies een jaar geleden dat Heath Ledger (The Joker in de laatste Batman-verfilming) overleed.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 24-01-2009 21:24:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Stamgast:

Eindelijk es iets dat niet in al teveel speculeren vervalt.

mee eens, ik heb de afgelopen dagen heel wat horen beweren maar iedereen roept weer wat anders, en niemand weet nog wat waar is lijkt het...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 24-01-2009 21:25:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
Ron B.:

Stamgast:

Eindelijk es iets dat niet in al teveel speculeren vervalt.

mee eens, ik heb de afgelopen dagen heel wat horen beweren maar iedereen roept weer wat anders, en niemand weet nog wat waar is lijkt het...

Kan zijn. Maar de correlatie tussen regelgeving omtrent medicijnen en het toenemende geweld lijkt me toch belangrijk te onderzoeken. Feit is dat steeds meer mensen aan de zware medicijnen zitten omdat dit voorgeschreven wordt door psychiaters die daar weer riante beloningen voor opstrijken. Ook heb ik een tijdje terug wat gelezen waarin stond dat veel van dit soort idioten voordat ze hun idioterie tentoon spreiden aan de medicijnen gingen of zelfs een dosisverhoging kregen.

Volgende documentaire ben ik nog van plan te bekijken:


Dat het hier druppelt als het daar regent geld niet alleen voor dit soort situaties. De Europese politiek neemt graag dezelfde financiële afweging als het om voedingsstoffen en medicijnen gaat als die in de VS gemaakt word. Er is iets dat dit veroorzaakt. Dit komt niet zomaar toevallig uit de lucht vallen. Waarom gebeurde dit vroeger niet of nauwelijks en is dit nu een behoorlijk regelmatige gebeurtenis geworden.

Je bent wat je eet!

Op 24-01-2009 21:52:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer:
Libertarian:

...

Volgende documentaire ben ik nog van plan te bekijken:

...


Mede mogelijk gemaakt door Tom Kroewsss en Scientology?
God... Dat ben je zelluf!
Op 24-01-2009 22:07:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
Cultuurmeneer:

Libertarian:

...

Volgende documentaire ben ik nog van plan te bekijken:

...


Mede mogelijk gemaakt door Tom Kroewsss en Scientology?Waar slaat dat nou weer op? behalve dat ik behoorlijk vaak langs het Scientology gebouw in Amsterdam heb gelopen en een film van Tom Cruise heb gezien ken ik geen enkele link tussen mijn persoon en de scientology. En mocht ik het eens zijn met een stelling van de scientology, dan zij het zo. En ik ben geen eens fan van Tom Cruise :s.
Op 25-01-2009 2:48:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer:
Libertarian:

Cultuurmeneer:

Libertarian:

...

Volgende documentaire ben ik nog van plan te bekijken:

...


Mede mogelijk gemaakt door Tom Kroewsss en Scientology?Waar slaat dat nou weer op? behalve dat ik behoorlijk vaak langs het Scientology gebouw in Amsterdam heb gelopen en een film van Tom Cruise heb gezien ken ik geen enkele link tussen mijn persoon en de scientology. En mocht ik het eens zijn met een stelling van de scientology, dan zij het zo. En ik ben geen eens fan van Tom Cruise :s.


Was maar een grapje; nothing personal!
Dat: "Psychiatry An Industry Of Death"-thema is toch ook zo'n scientology-thema?
Ik kan me overigens wel voorstellen dat je verontwaardigt bent, in verband gebracht te worden met scientology.

Ik probeer me altijd bewust te zijn wie er mogelijk achter allerlei conspiracy- en anti-filmpjes e.d. zit; zijn dat oprecht bezorgde individuen of zijn het organisaties als scientology, anti-globalisten, links-extremen, chaoten, extreem-rechtsen, fascisten, just 'nuts' of zelfs de Russen of Chinezen (wat die tegenwoordig ook voor ideologie mogen aanhangen)................

(Edit: Niet te vergeten Al Quaida [whatever that may be], Mili Gurush [of hoe je dat ook schrijft], CIA, MI5, Christenfundamentalisten, enz., enz., enz., ...)

(bericht gewijzigd op 25-1-2009 11:11:55)
God... Dat ben je zelluf!
Op 25-01-2009 9:55:15 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hoff: "ons waarschuwt voor het feit dat dit soort van moordwaanzin zich vaker in onze maatschappij zal voordoen. En misschien heeft onze veeleisende, stresszieke en meedogenloze maatschappij daar wel gedeeltelijk schuld aan."
Daar kan ik niet veel mee, is er niet altijd een maatschappij waarin sommigen zich niet thuis zullen voelen??En streept dat DUS (een gedeelte) van de schuldvraag van een overduidelijke psychopaat weg ??
Veeleisend, stressziek en meedogeloos is "in the eyes of the beholder."
Nietseisend, stressloos en vol mededogen zou waarschijnlijk nog veel meer mensen razend gek maken...

(bericht gewijzigd op 25-1-2009 10:54:15)
Op 25-01-2009 10:53:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: http://www.jefvermassen.be/
(bericht gewijzigd op 25-1-2009 14:36:28)
United as one. Divided by zero.
Op 25-01-2009 14:36:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood:

spam, Jefke?
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 25-01-2009 14:42:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Libertarian:

Waarom gebeurde dit vroeger niet of nauwelijks en is dit nu een behoorlijk regelmatige gebeurtenis geworden.


Je bedoelt dat mensen elkaar vroeger niet (zinloos) vermoorden..?!
(bericht gewijzigd op 25-1-2009 14:53:44)
Op 25-01-2009 14:49:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Eva:

Libertarian:

Waarom gebeurde dit vroeger niet of nauwelijks en is dit nu een behoorlijk regelmatige gebeurtenis geworden.


Je bedoelt dat mensen elkaar vroeger niet (zinloos) vermoorden..?!

Moord en zinloze moord (hoewel moord altijd voor iemand zin heeft) is van alle tijden. Maar een plan opstellen om kinderdagverblijven langs te gaan om baby's en begeleiders de strot over te snijden of erop in te steken niet. Ik bedoel, hoe ver heen moet je zijn om baby's te willen doden? Met voorbedachte rade dan nog wel. Sorry hoor, als je dit doet op je 20e dan mag je wat mij betreft aan een boom opgeknoopt worden.

Belgie mag blij zijn met hun nieuwe wapenwet waardoor je niet snel meer aan een vuurgeweer komt, anders was deze jongeheer vermoedelijk met een rugzak vol pistolen naar de creches getrokken. En dan was het niet bij 2 baby's en een begeleider gebleven.
United as one. Divided by zero.
Op 25-01-2009 14:57:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Tja, maar waar leg je de grens. Moet dan degene die z'n baby in de magnetron stopte ook opgeknoopt worden..?! Of de vader die z'n dochter in stukken hakte en in de Maas wierp, of als je oude mensen berooft en ze vervolgens zwaar aftuigt, of.....of.....nou ja, voorbeelden te over, maar of ze afdoende zijn als preventieve maatregel om zulke exessen in de toekomst te voorkomen, betwijfel ik (al zou ik niet weten wat wèl helpt).
Of bedoel je dat het opknopen als een soort wraak-exercitie uitgevoerd zou mogen worden..?!

Een mooi stuk van Yves Desmet:
http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/638464/2009/01/24/Het-noodlot-in-Fabeltjesland.dhtml
Op 25-01-2009 15:42:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Libertarian:

Ron B.:

Stamgast:

Eindelijk es iets dat niet in al teveel speculeren vervalt.

mee eens, ik heb de afgelopen dagen heel wat horen beweren maar iedereen roept weer wat anders, en niemand weet nog wat waar is lijkt het...

Kan zijn. Maar de correlatie tussen regelgeving omtrent medicijnen en het toenemende geweld lijkt me toch belangrijk te onderzoeken.
(knip)

waar jij ineens die medicijnen vandaan wil halen is mij een groot raadsel hoor, ik sprak puur en alleen over de berichtgeving omtrend deze zaak en de eindeloze speculatie zonder echt feiten te brengen in diezelfde berichtgeving...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 25-01-2009 17:58:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
noorderzon: Een maatschappij creëren waarin IEDEREEN zich prettig voelt kan niet.
Misschien dat al dat geweld op tv zijn vruchten op de verkeerde manier nu afwerpt. Dat vreselijke clipje van de gestoorde Alice Cooper getuigt hiervan.
Duidelijk een geval van kopiëren.
Een goed stuk van de auteur. Geeft wel te denken.
De oplossing? Geen idee. Het is niet te doen om dit soort vuiligheid te bannen van internet.
Op 25-01-2009 22:33:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood:
noorderzon:

Een maatschappij creëren waarin IEDEREEN zich prettig voelt kan niet.
Misschien dat al dat geweld op tv zijn vruchten op de verkeerde manier nu afwerpt. Dat vreselijke clipje van de gestoorde Alice Cooper getuigt hiervan.
Duidelijk een geval van kopiëren.
Een goed stuk van de auteur. Geeft wel te denken.
De oplossing? Geen idee. Het is niet te doen om dit soort vuiligheid te bannen van internet.


Weet het verschil tussen fact en fictie......
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 26-01-2009 9:25:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: dt voorval heeft me werkelijk diep geraakt en maakt me misselijk en ziek tot in het diepste van mijn wezen

de misplaatste reacties van ijverige veroordelers geven me braakneigingen op de koop toe

voordat de beschuldigende vingertjes allen de kant van moderne fantasten (muzikanten, game-makers, mediamagnaten, en ander schorremorrie) gaan aanwijzen, kijkt het brein verbonden aan die vinger best eens terug op wat retro-fantasten zowat allemaal reeds gepresteerd hebben op dat vlak.

vb: in de Bijbel is kindermoord schering en inslag en niet alleen in dat obscene samengesprokkelde herschreven pamfletje a.k.a. het Oude testament,
maar zelfs ook in dat overschatte wonderverhalencombinaisontje ons allen bekend als het Nieuwe testament gaf die Herodes er naar mijn bescheiden geheugen ook een lap op meen ik nog te weten.

Dit monster werd gecreëerd door ons oppervlakkige uiterlijk- en geldgebaseerde samenlevingkje. Waarin weggehoonde "losers" door de mazen van het net vallen, en in de donkere kruipkelders van de maatschappij duistere vieze plannetjes smeden om weerwraak te nemen op het vermeende licht en gelach dat hen van tijd tot tijd uit de hoogte nog bereikt.

ofwel naaien we preventief de mazen dicht
ofwel gooien we de kruipkelders dicht

of beide?
(bericht gewijzigd op 26-1-2009 23:42:04)
niets is iets, niet?
Op 26-01-2009 15:02:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TISWEERDRUKOPTW:
ourobouros:

als het Nieuwe testament gaf die Herodes er naar mijn bescheiden geheugen ook een lap op meen ik nog te weten.Herodes had een motief...
't is weer druk op 't werk. Jaja.
Op 26-01-2009 15:07:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros:
TISWEERDRUKOPTW:

ourobouros:

als het Nieuwe testament gaf die Herodes er naar mijn bescheiden geheugen ook een lap op meen ik nog te weten.Herodes had een motief...


... dat zo mogelijk even van de pot gerukt was als dat van die sicko in Dendermonde.

Sicko: "eeuwige "roem"" bij collega sicko's.
Herodes: een "profetie" tegenwerken om oppersicko te blijven.
niets is iets, niet?
Op 26-01-2009 19:43:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wattson: Ik heb lang gewacht om een reaktie te kunne zetten over dit gebeuren. Heb zelf kinderen en kleinkinderen en al ben ik een echte grappemaker ,toch eentje met een heel gevoelig hart. Wat is gebeurd in Dendermonde is echt verschrikkelijk,niet onder woorden te brengen. Wat gaat er nu gebeuren met de uitspraak van deze kindermoordenaar ? wij hebben allen al dergelijke advocaat (en) gehoord op radio en gezien op tv. In dergelijke gevallen durven ze soms zulke moordenaars nog ontoerekenbaar noemen... Iemand die een plan op zak heeft van 3 kinderscholen en een kogelvrijvest aan heeft,gekregen,gestolen,gekocht,WAAR??? Wie zou zulke beesten,SORRY mensen nog ontoerekenbaar durven noemen??? Tja van onze Belgische wetten kan men soms versteld staan...Iedereen zit nu bang af te wachten op de uitspraak van deze kindermoordenaar,hopelijk wordt het weer géén 10 jaren plan,,,zolang de centjes maar rollen he...Als de verdiende uitspraak levenslang moest vallen is het te hopen dat men NIET zegt ,hij is wel nog jong he hiervoor, de vermoorde kindjes zijn véééél jonger en zijn voor levenslang uit het leven van de bezorgde ouders !!! Als de levenslange uitspraak komt vind IK het nog te weinig of beter gezegd nog niet streng genoeg, bekijk ander kindermoordenaars o/a Marc Dutroux levenslang beschermd worden en dagelijks GOED ETEN EN DRINKEN, dit alles terwijl er zovele daklozen zijn in Belgie die in leven moeten blijven door broodkruimels te eten die ze vinden op straat...Dit is nu eenmaal onze Belgische wet... FIGHT FOR YOU'R LIVE, GOD BLESS YOU
Op 26-01-2009 21:09:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Ik begrijp deze 'moordenaar'. Misschien. Ik vind dat het nodig is tenminste te proberen te begrijpen.
In die zin dat ik er in kan komen dat hij niet gelukkig was, afweek van de norm, geen vrienden had, beetje 'raar' en 'anders' is, waarschijnlijk persoonlijkheidsstoornissen heeft enzovoort.

Misschien wou hij deze kinderen wel 'behoeden' voor het feit dat ze later misschien ook zo zouden kunnen 'lijden'. Zonder dat iemand (ouders incluis) hen zouden kunnen helpen. Omdat die anderen misschien helemaal niet inzien dat de kinderen (in de ogen van de moordenaar) en de moordenaar zelf 'lijden'

Ik vind reaxies zoals er al véél te lezen zijn (wéér eentje die kost en inwoon krijgt van de staat) wel héél erg snel en gratuit.

En ik die dacht dat er hier op GW heel wat 'getormenteerde zielen' ronddwalen. Maar een beetje empathisch vermogen richting 'de slechte' is blijkbaar not done?

Er zullen nog wel dergelijke dingen gaan gebeuren (zie USA).
Men zou beter trachten te begrijpen wat er in het hoofd van zo'n man omgaat dan enkel maar moord en brand schreeuwen àls er eens iets gebeurt.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 26-01-2009 22:49:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros:
Luk:

En ik die dacht dat er hier op GW heel wat 'getormenteerde(r) zielen' ronddwa(a)l(d)en.

die zet tot denken aan
niets is iets, niet?
Op 26-01-2009 23:35:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: "Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde en de verdachte van de moord op een bejaarde vrouw in Beveren, heeft geen motief, geen reden voor de feiten. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjes vanavond na het bezoeken van zijn cliënt in de gevangenis van Brugge. De Gelder heeft verklaard dat hij zal meewerken aan het onderzoek."

http://www.hln.be/hln/nl/3484/Drama-Dendermonde/article/detail/643936/2009/01/26/De-Gelder-begrijpt-dat-hij-iets-onmenselijks-deed.dhtml
United as one. Divided by zero.
Op 27-01-2009 3:01:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood:
3.14po:

"Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde en de verdachte van de moord op een bejaarde vrouw in Beveren, heeft geen motief, geen reden voor de feiten. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjes vanavond na het bezoeken van zijn cliënt in de gevangenis van Brugge. De Gelder heeft verklaard dat hij zal meewerken aan het onderzoek."

http://www.hln.be/hln/nl/3484/Drama-Dendermonde/article/detail/643936/2009/01/26/De-Gelder-begrijpt-dat-hij-iets-onmenselijks-deed.dhtml


Ik hoorde vanochtend (Goedemorgen Nederland of zoiets op de publieke) dat het doel van de advocaat was om de waarheid te achterhalen.
Is het werk van een advocaat niet om zijn cliënt te verdedigen?
Of heb je cliënten en cliënten?
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 27-01-2009 9:29:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Firefox:
Touchwood:

3.14po:

"Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde en de verdachte van de moord op een bejaarde vrouw in Beveren, heeft geen motief, geen reden voor de feiten. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjes vanavond na het bezoeken van zijn cliënt in de gevangenis van Brugge. De Gelder heeft verklaard dat hij zal meewerken aan het onderzoek."

http://www.hln.be/hln/nl/3484/Drama-Dendermonde/article/detail/643936/2009/01/26/De-Gelder-begrijpt-dat-hij-iets-onmenselijks-deed.dhtml


Ik hoorde vanochtend (Goedemorgen Nederland of zoiets op de publieke) dat het doel van de advocaat was om de waarheid te achterhalen.
Is het werk van een advocaat niet om zijn cliënt te verdedigen?
Of heb je cliënten en cliënten?

Er zijn daden die niét verdedigbaar zijn. In dit geval is het overduidelijk wat er moet gebeuren. Een proces is overbodig ; deze dader mag nooit meer vrij zijn. In het geval van De Gelder is er geen enkel logisch motief om zulke daad te stellen.

Volgens mij handelde De Gelder uit een combinatie van grote eenzaamheid, door het onvermogen contacten te leggen, gecombineerd met een daaruit volgende haat tegenover de maatschappij. Misschien heeft hij zich wel vereenzelvigd met 'Satan', de naam die hij af en toe als grapje toebedeeld kreeg. Wat hier gebeurd is is een explosie van, volgens mij, jarenlang ingehouden en onderdrukte kwaadheid t.o.v. de maatschappij.
Op 27-01-2009 9:53:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Firefox:
wattson:

Ik heb lang gewacht om een reaktie te kunne zetten over dit gebeuren. Heb zelf kinderen en kleinkinderen en al ben ik een echte grappemaker ,toch eentje met een heel gevoelig hart. Wat is gebeurd in Dendermonde is echt verschrikkelijk,niet onder woorden te brengen. Wat gaat er nu gebeuren met de uitspraak van deze kindermoordenaar ? wij hebben allen al dergelijke advocaat (en) gehoord op radio en gezien op tv. In dergelijke gevallen durven ze soms zulke moordenaars nog ontoerekenbaar noemen... Iemand die een plan op zak heeft van 3 kinderscholen en een kogelvrijvest aan heeft,gekregen,gestolen,gekocht,WAAR??? Wie zou zulke beesten,SORRY mensen nog ontoerekenbaar durven noemen??? Tja van onze Belgische wetten kan men soms versteld staan...Iedereen zit nu bang af te wachten op de uitspraak van deze kindermoordenaar,hopelijk wordt het weer géén 10 jaren plan,,,zolang de centjes maar rollen he...Als de verdiende uitspraak levenslang moest vallen is het te hopen dat men NIET zegt ,hij is wel nog jong he hiervoor, de vermoorde kindjes zijn véééél jonger en zijn voor levenslang uit het leven van de bezorgde ouders !!! Als de levenslange uitspraak komt vind IK het nog te weinig of beter gezegd nog niet streng genoeg, bekijk ander kindermoordenaars o/a Marc Dutroux levenslang beschermd worden en dagelijks GOED ETEN EN DRINKEN, dit alles terwijl er zovele daklozen zijn in Belgie die in leven moeten blijven door broodkruimels te eten die ze vinden op straat...Dit is nu eenmaal onze Belgische wet... FIGHT FOR YOU'R LIVE, GOD BLESS YOU


De meeste daklozen vormen geen gevaar voor de maatschappij. Mensen zoals Dutroux wel en moeten dus uit de maatschappij gehouden worden. Dit heeft als logisch gevolg dat zij onderdak (een cel) en voedsel krijgen, omdat executie niet meer toegepast wordt.
Het gevolg is inderdaad natuurlijk dat het schrijnend is dat daklozen tijdens de winter soms doodvriezen, terwijl dat met Dutroux niet zal gebeuren.
Op 27-01-2009 9:57:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Ik vroeg me af of het relatieve aantal moorden (dus per 1000 inwoners) toeneemt als de bevolkingsdichtheid stijgt.

In dit artikel uit de VK van februari 2012 staat dat het aantal moorden in de Middeleeuwen 30x hoger was (gecompenseerd naar bevolkingsaantal?) dan nu het geval is, en dat de kans om 100 jaar geleden vermoord te worden hoger was dan tegenwoordig. Volgens dat artikel is onze samenleving dus steeds veiliger geworden, ondanks dat de populatie is gegroeid.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3153741/2012/02/03/Hoe-kan-het-dat-de-mens-steeds-liever-wordt.dhtml

Toch geeft dat te denken. Even bij het CBS nagezocht wat de statistieken zijn van moord en doodslag. Daar vond ik dat heden in vergelijking met 1911 de kans op moord 3x groter is (gecompenseerd naar populatiegroei).http://www.cbs.nl/nl-nl/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2005/2005-1666-wm.htm

Weer zo'n voorbeeld van "wie weet nog wat waar is?".

Ergens geloof ik het CBS en blijf ik bij mijn vraag:
Zorgt een toegenomen bevolkingsdichtheid voor een extra grote kans op moord (gecompenseerd naar het aantal inwoners)?

(bericht gewijzigd op 5/6/2012 11:48:14 AM)
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 05-06-2012 11:47:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Blasfemist:
Meneer Glimlach:
Ik vroeg me af of het relatieve aantal moorden (dus per 1000 inwoners) toeneemt als de bevolkingsdichtheid stijgt.

In dit artikel uit de VK van februari 2012 staat dat het aantal moorden in de Middeleeuwen 30x hoger was (gecompenseerd naar bevolkingsaantal?) dan nu het geval is, en dat de kans om 100 jaar geleden vermoord te worden hoger was dan tegenwoordig. Volgens dat artikel is onze samenleving dus steeds veiliger geworden, ondanks dat de populatie is gegroeid.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3153741/2012/02/03/Hoe-kan-het-dat-de-mens-steeds-liever-wordt.dhtml

Toch geeft dat te denken. Even bij het CBS nagezocht wat de statistieken zijn van moord en doodslag. Daar vond ik dat heden in vergelijking met 1911 de kans op moord 3x groter is (gecompenseerd naar populatiegroei).http://www.cbs.nl/nl-nl/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2005/2005-1666-wm.htm

Weer zo'n voorbeeld van "wie weet nog wat waar is?".

Ergens geloof ik het CBS en blijf ik bij mijn vraag:
Zorgt een toegenomen bevolkingsdichtheid voor een extra grote kans op moord (gecompenseerd naar het aantal inwoners)?

Lijkt mij eenvoudig: hoe meer mensenlevens er zijn, des te minder worden ze waard. Indien de mensheid blijft groeien zal het aantal moorden dus toenemen.
Wie dit leest heeft goede ogen
Op 05-06-2012 11:52:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @meneer Glimlach,
Kan het zijn dat als er meer mensen zijn er ook meer gekken zijn die meer mensen tegenkomen die ze irriteren en willen vermoorden?
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 05-06-2012 13:49:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Sinbad:
@meneer Glimlach,
Kan het zijn dat als er meer mensen zijn er ook meer gekken zijn die meer mensen tegenkomen die ze irriteren en willen vermoorden?

Ja, natuurlijk is dat zo.
Daarom moet je ook niet kijken naar het absolute aantal moorden, maar het relatieve aantal (dus ten opzichte van 1.000 of 100.000 inwoners). Zo kan je het aantal moorden van verschillende tijden (en dus ook verschillende bevolkingsaantallen) zinvol met elkaar vergelijken.

@Blasfemist:
Dat is wat je zou verwachten, maar het is ook maar een aanname.
Ik zoek statistiek die dit ook aan kan tonen.

De achterliggende gedachte is namelijk dat dit de prijs is die we voor onze welvaart betalen. Welvaart wordt in onze samenleving gestoeld op economische groei. Een economie kan slecht groeien als de bevolking krimpt, dus moet de bevolking ook groeien. Door deze druk zou het aantal moorden dus relatief gezien kunnen stijgen.
Oftewel: om de samenleving veiliger te maken moeten we welvaart inleveren en de bevolking laten krimpen.

Maar is deze theorie ook houdbaar?
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 06-05-2012 16:23:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
avondwandelaar: @Meneer Glimlach: ik denk dat je ook zou moeten kijken hoeveel van die moorden in het criminele milieu plaatsvinden.
we vliegen er weer eens lekker in
Op 06-05-2012 16:33:49 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @Meneer Glimlach,
In de vroege middeleeuwen daalde de welvaart, het beschavingsniveau en de bevolking, maar dat was ook een tijd van moord, plundering en doodslag (de zogenaamde donkere eeuwen) dat zou niet stoelen met uw theorie
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 06-05-2012 16:37:50 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Das al de 2de keer dat ik dubbel ?????
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 06-05-2012 16:48:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Sinbad:
@Meneer Glimlach,
In de vroege middeleeuwen daalde de welvaart, het beschavingsniveau en de bevolking, maar dat was ook een tijd van moord, plundering en doodslag (de zogenaamde donkere eeuwen) dat zou niet stoelen met uw theorie

Die kant is er dus zeker ook.

Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 06-05-2012 17:03:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @Meneer Glimlach,
Dat neemt niet weg dat ik het een interressante theorie van u vindt maar bijna niet te bewijzen, zou het los van economische groei iets te maken kunnen hebben met het ike ike ike tijdperk of dat we anders omgaan met zulke gekken dan vroeger?
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 06-05-2012 17:14:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @Meneer Glimlach,
Dat neemt niet weg dat ik het een interressante theorie van u vindt maar bijna niet te bewijzen, zou het los van economische groei iets te maken kunnen hebben met het ike ike ike tijdperk of dat we anders omgaan met zulke gekken dan vroeger?
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 06-05-2012 17:14:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Sinbad:
@Meneer Glimlach,
Dat neemt niet weg dat ik het een interressante theorie van u vindt maar bijna niet te bewijzen, zou het los van economische groei iets te maken kunnen hebben met het ike ike ike tijdperk of dat we anders omgaan met zulke gekken dan vroeger?

Dubbel posten kan je voorkomen door maar 1x op de "plaats deze reactie"-knop te drukken en -ook al duurt het lang- erop te vertrouwen dat je post wordt verwerkt. Als het lang duurt voordat je post verschijnt wil het ook weleens helpen om je pagina te verversen met F5.

Of drink even een bakkie koffie. Uit Atjeh.
(Vanwaar deze ondertitel? Een enkel feit, of mis ik een dubbele bodem? (Vind koffie van de eilanden uit de Oost ook erg lekker.) Je weet hoe die koffiestruiken daar beland zijn?)
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 06-05-2012 17:43:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @meneer glimlach,
Ja die hebben wij daarnaartoe gesmokkeld, hebben we iets goed gedaan toen we daar baasje speelde , ik ga er effe 1 zetten (eigen import)

Ik dacht deze ondertitel wekt wat minder aggressie op dan de vorige (behalve bij liefhebbers van Blue Mountin natuurlijk)
(bericht gewijzigd op 20120506 18:3)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 06-05-2012 17:59:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Met de bevolkingsdichtheid stijgt ook de agressie. Dat is tenminste voor (proef)ratten in labo's al meermaals aangetoond.
Ook vee dat te geconcentreerd wordt gekweekt krijgt kalmeringsmiddelen. (vb. varkens bijten elkaars oren en staart af,...)
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 06-05-2012 19:12:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Op de radio: mogelijk komt de zaak in het najaar AL voor de rechter.
Brejvik zal dan allicht al achter de rug zijn...
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 06-05-2012 20:08:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
hugo:
Met de bevolkingsdichtheid stijgt ook de agressie. Dat is tenminste voor (proef)ratten in labo's al meermaals aangetoond.
Ook vee dat te geconcentreerd wordt gekweekt krijgt kalmeringsmiddelen. (vb. varkens bijten elkaars oren en staart af,...)

Kijk, dat is waar mijn gedachte ook op gebaseerd is.
Maar dat aantonen voor mensen via te vinden statistieken is wat lastiger.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 06-05-2012 21:30:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @Meneer Glimlach en Hugo,
maar wij zijn natuurlijk geen 'gewone' beesten (altans volgens mijn bescheide mening )
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 07-05-2012 9:59:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gas: er zijn allerlei wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de oorzaak van de toename van agressie, moord en doodslag en vooral grote socialen verschillen waren een bron van ellende.
Is pas nog een hele serie over geweest op tv, ned 2 geloof ik, met veel voorbeelden van onderzoeken.
Zoek het even op.
Op 07-05-2012 23:45:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff:
Gas:
er zijn allerlei wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de oorzaak van de toename van agressie, moord en doodslag en vooral grote socialen verschillen waren een bron van ellende.
Is pas nog een hele serie over geweest op tv, ned 2 geloof ik, met veel voorbeelden van onderzoeken.
Zoek het even op.


Ja Gas, ik heb dat ook (gedeeltelijk) gezien. En heb me de kolere gezocht op UG om het terug te kunnen zien.
Kon en kan het alleen niet terug vinden.

Iemand?
Ik ben ook gek... :P
Op 08-05-2012 0:08:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gas: hebbes, was inderdaad behoorlijk lastig vinden, ik was de titel ook vergeten maar dit is hem:
http://www.pietervandenberg.net/documentaireskijken/?cat=5623
(vrijheid gelijkheid broederschap, documentaire in drie delen)
Op 08-05-2012 0:14:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff:

Gas:
hebbes, was inderdaad behoorlijk lastig vinden, ik was de titel ook vergeten maar dit is hem:
http://www.pietervandenberg.net/documentaireskijken/?cat=5623
(vrijheid gelijkheid broederschap, documentaire in drie delen)


Ja, dat is 'm. Bedankt voor de link.


Ik ben ook gek... :P
Op 08-05-2012 0:45:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Gas:
hebbes, was inderdaad behoorlijk lastig vinden, ik was de titel ook vergeten maar dit is hem:
http://www.pietervandenberg.net/documentaireskijken/?cat=5623
(vrijheid gelijkheid broederschap, documentaire in drie delen)

Ah, dank je.
Dat ga ik eens kijken.

Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 09-05-2012 21:43:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden