Nieuwjaar vierden wij al ruim drie weken geleden, maar voor de Chinezen begint dat vandaag, 25 januari. Deze dag is geen vastgepinde datum want Chinees Nieuwjaar begint de eerste dag van de eerste maanmaand van de Chinese jaartelling (de eerste dag is de dag waarop de tweede, en heel soms de derde, nieuwe maan na de winterzonnewende plaatsvindt). Toch zal Chinees Nieuwjaar steeds tussen 21 januari en 20 februari plaatsvinden. China en alle Chinese gemeenschappen over de hele wereld beginnen vandaag aan een uitbundig feest dat twee weken zal duren, iets waar wij een puntje kunnen aan zuigen.

Terwijl wij in 2009 wakker worden is het in China 4706. De Chinese jaartelling begint namelijk 2697 voor Christus. Nu hebben Chinezen niets met jaartallen omdat ze circulair denken, in tegenstelling tot ons lineair denken. Omdat Chinezen na een periode van 60 jaar weer van nul beginnen wordt iemand van 60 jaar er in één klap terug één jaar.

't Is feest, 't is feest

Voor meer dan één miljard mensen is deze dag de belangrijkste feestdag van het jaar. En daar gaan heel wat voorbereidingen aan vooraf. Zo maakt iedereen zijn woning schoon en zorgt men er voor dat men geen schulden meer heeft. Op Nieuwjaar worden dan gelukwensen op een rode kaart geschreven en uitgedeeld. Tijdens de dag zijn er overal kleurrijke optochten die prachtige leeuwen- en drakendansen ten tonele voeren. 's Avonds moeten ze met veel lawaai en rood vuurwerk de boze geesten verjagen. Daar zijn de boze geesten immers bang voor.

Nieuwjaarskaarten

Twee weken lang zal het gewone leven in China stilvallen. De sterke Chinese familiebanden zorgen voor één groot familiefeest, want eigenlijk heeft het Chinees Nieuwjaar meer de betekenis van ons Kerstmis. Één op vier Chinezen zal iedere dag een ander familielid bezoeken en waar nodig zullen familieruzies worden bijgelegd. Meer dan 250.000.000 Chinezen zullen twee weken lang moeten vechten voor een treinkaartje. De nieuwjaarsfeesten worden op 9 februari 2009 afgesloten met een lampionnenfeest. Als er in de avond en nacht van 9 februari her en der UFO-meldingen binnenkomen dat weet u alvast wat ze mogelijk gespot hebben.

Jaar van de Os

Volgens de Chinese astrologie luidt het dat wie onder het teken van de os geboren wordt een zeer standvastig en koppig iemand is, maar dat terzijde. In de meeste gevallen voorspelt een oude spreuk wat het nieuwe jaar zal brengen. Wij kennen de spreuk 'zo sterk als een os', maar of dat voldoende is om voor China een sterk en solide jaar te voorspellen is andere koek.

Nu heeft de start van dit Chinees Nieuwjaar iets grappigs voor westerlingen. De Nieuwjaarsperiode in China zou de meest gevoelige voor omkoping zijn. De Chinese overheid vaardigde een nieuwe maatregel uit waarbij het vanaf vandaag - het begin van het Jaar van de Os - verboden is om dure geschenken cadeau te doen aan hoge pieten en ambtenaren. En u weet waarom een os met zijn ogen open slaapt: ze hebben hem al een keer bij zijn kl*ten gehad.

Wie de komende weken feestvierende Chinezen op zijn pad kruist doet er best aan geen kussen uit te delen. Voor Chinezen wil dat zeggen dat je seks wil. Houd het bij de Chinese woorden voor 'Gelukkig Nieuwjaar': Gong Xi Fa Cai.

Horatio: Gong Xi Fa Cai.

Wordt een prachtig jaar met veel transformaties naar het licht...

Hug.
Op 26-01-2009 0:12:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:

De sterke Chinese familiebanden zorgen voor één groot familiefeest, want eigenlijk heeft het Chinees Nieuwjaar meer de betekenis van ons Kerstmis. Één op vier Chinezen zal iedere dag een ander familielid bezoeken en waar nodig zullen familieruzies worden bijgelegd.


Mooie traditie. Goed blog ook.

Naast de Nieuwe Maan morgen trouwens ook een ringvormige zonsverduistering.

http://allesoversterrenkunde.nl/cgi-bin/scripts/db.cgi?db=nieuws&ID=2934&view_records=1


(bericht gewijzigd op 26-1-2009 0:59:39)
Op 26-01-2009 0:56:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Woef Woef ...
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 26-01-2009 1:32:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Dit is mijn jaar, dus wat kan het nu anders brengen dan enkel het goede!!??
Moeten is een keuze...
Op 26-01-2009 8:41:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Gelukkig nieuwjaal!
United as one. Divided by zero.
Op 26-01-2009 14:41:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
3.14po:

Gelukkig nieuwjaal!

Sambal bij..?

(bericht gewijzigd op 26-1-2009 14:47:17)
Op 26-01-2009 14:47:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Der Roelof: Ja,

het ene jaar is het andere niet.

Jaar, seconde, weekje, uur, whatever.......

Het is een vreemd excuus om wat te vieren te hebben, ik heb niks met jaarwisselingen.

Let maar niet op mij.
Op 27-01-2009 10:44:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^:
Der Roelof:

Ja,

het ene jaar is het andere niet.

Jaar, seconde, weekje, uur, whatever.......

Het is een vreemd excuus om wat te vieren te hebben, ik heb niks met jaarwisselingen.

Let maar niet op mij.


Heden ten dage ben ik het eigenlijk helemaal met je eens. Aangezien er hier en nu niet meer echt gevierd wordt wat er in het jaar is bereikt. Zoals vroeger of op andere plekken dat we weer een jaar overleeft hebben, en een goede oogst en dergelijke.

Maar dat heb ik met wel meer feestdagen.
Moeten is een keuze...
Op 27-01-2009 11:29:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Ivoryke^:

Dit is mijn jaar, dus wat kan het nu anders brengen dan enkel het goede!!??

Ik hoop uiteraard het beste voor je, maar vorig jaar was 'mijn' jaar (van de Rat) en had wel wat beter gekund, toch. Nou ja, better luck in 2020 dan maar...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 27-01-2009 11:36:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden