Toveren, goochelen en het uitoefenen van illusies zijn al héél lang populair. Voor een deel een kunst en voor een ander deel gewoon een kwestie van goeie rekwisieten. Sommige gadgets zijn goedkoop, andere zijn dan weer heel erg duur. We zetten enkele snel aanschafbare items voor u op een rijtje, met hier en daar een dure uitschieter...

Banacheck
(Banachek, een van de beste vork- en lepelbuigers)

Ooit was magie meer spiritueel bedoeld:
Magie is een Grieks woord dat volgens Wolters Grieks-Nederlands woordenboek 'de geleerdheid der Perzische Magi' of 'het bedrog der Magi' betekent. Het woord is voor het eerst gebruikt in de vierde eeuw voor Christus. Het woord zou afkomstig zijn van de Chaldeese stam Mag. Oude Perzische priesters werden ook Magi of Magiërs genoemd. In veel talen is het woord voor magie het zelfde als het woord voor doen, te doen of te maken. Bijvoorbeeld het Latijnse factum, of het Nederlandse toveren (tevoren). (bron)

Loops, voor extra mindpower

Loops zijn onzichtbare draadjes die de goochelaar rond zijn pols kan dragen. LoopsZe zijn dunner dan lichaamshaar en hebben een bepaalde elasticiteit. Alleen bij een te grote belichting zijn ze te zien. De dunne draadjes breken snel en voor zware voorwerpen zijn ze dus niet geschikt. Lepeltjes, brillen, kaarten en ander klein grut kunnen er echter schijnbaar zonder aanraken mee bewogen worden. Kost allemaal bijna niets: voor een setje van 5 loops betaalt u slechts 10 euro.

Metaal buigen met 'your mind'

In tijden waarin nepperd Uri Geller van zich laat spreken kan het lepel- en metaalbuigen hier natuurlijk niet ontbreken. Er zijn tientallen verschillende methodes om lepels op een zichtbare en onzichtbare manier te buigen. Het makkelijkste is om een DVD aan te schaffen met daarop diverse lepelbuigtechnieken verzameld. Kost wel 105 euro, maar dan heb je ook wat.

Het hoeven natuurlijk niet altijd gebogen lepels zijn: voor 18 euro heb je een buigbare pen, zo eentje die alleen jij kunt laten buigen. Als je hem aan een toeschouwer geeft probeert die zich vruchteloos een breuk te buigen. Altijd leuk. En dan is er nog de magisch buigbare spijker in een goedkope en een duurdere uitgave. Om sleutels te buigen werk je het best met een daartoe bestemd gadget. 5 Euro en je hebt hem in huis.

En niet te vergeten: in onze eigen shop hebben we ook het eenvoudig bouwplan voor een indrukwekkende lepelbuigtruc waar je het lepeltje voor je ogen ziet buigen. Voor 10 euro gaat die over de toonbank.

Goochelen tijdens het poker spelen

Met goochelaarsgereedschap kun je ook in de echte wereld ver komen. Denk maar eens aan de mogelijkheden die een gemerkt kaartspel biedt. Door ingenieus geplaatste kleine variaties in de achterkant van de kaart kan opgemaakt worden welke kaart het betreft. Je kunt er natuurlijk ook kaartraad-trucs mee doen, maar dat is minder interessant. Deze investering van 20 euro kan heel wat opleveren.Zweven en leviteren

Heb je het meer op zweven en leviteren, dan kun je voor 15 euro een zwevende bal (achter een doek) in bezit krijgen. Een andere leuke vliegtruc - voor dezelfde prijs - gebeurt met kaarten. Met een speciale gadget kun je een kaart ronddraaiend wegschieten vanuit het spel. De kaart vliegt tot wel drie meter richting publiek, waarna hij zich 180 graden omdraait om vervolgens weer terug te komen.

Met uitzondering van loops en de bovengenoemde acts zijn de meeste levitatie- of zweeftrucs aan de dure kant. Dat komt omdat er meestal een bepaalde constructie achter zit, en die kost centjes. Zo bestaat er de zwevende, lichtgevende wandelstok voor 225 euro, de bedlevitatie voor 8960 euro, de vliegende tafel (die Ramana ook gebruikt) voor 1000 euro en het zwevende meisje voor 1.350 euro.

Shock and Awe

Elektrische stoelRegelmatig gebruikt, meestal om een signaal van 'de hogere wereld' door te geven, is de elektrische stoel. Niet zo'n exemplaar waarop misdadigers gefrituurd worden, maar een klap- of andere stoel die een lichte elektrische schok geeft aan de persoon die er op zit. Los van het goochelen is deze stoel ook geschikt voor practical jokes. Kost wel 595 euro. Het systeem werkt met een draadloze afstandsbediening. Het systeem is volledig onschuldig, tenzij u iemand overgiet met benzine, met tape vastplakt en herhaaldelijk op het aan-knopje drukt. Niet dat we u op ideeën willen brengen, natuurlijk...

Een goedkoper special effect is de vervelende kaarslont. U kent ze wel, die lonten van het type die opnieuw gaan branden nadat de kaars even uit is geweest. Ideaal om te doen alsof er een geest in de kamer is en mensen de stuipen op het lijf te jagen. En dat voor nog geen 7,50 euro.

Spelen met vuur is altijd leuk en niet alleen voor pyromanen, ook een goochelaar kan leuk met vuur, uhm, goochelen. Met slechts 2 chemicaliën kun je al een vuur- of lichtflits oproepen. Dit soort zaken zijn natuurlijk op eigen risico te gebruiken en het is niet de bedoeling om bommen te maken. Al zou dat voor 15 euro natuurlijk wel kunnen.
Door middel van een vingerknip een vlam uit je hand toveren gebeurt dan weer met een gimmick die 22,50 kost.

Penn & Teller
(Penn & Teller)

Wie speelt met vuur gebruikt bij voorkeur de vuurvloeistof. Wie zijn handen met dit spul insmeert kan zijn hand voor lange tijd in brand steken. Het werkt ook met natuurlijke vezels zoals katoen. Je kan natuurlijk niet oneindig lang je hand in de hens hebben staan, na verloop van tijd zal het allemaal toch te warm worden en wordt uitblazen geadviseerd. Tenzij de act brandwonden bevat. Redelijk veilig en goedkoop. Voor 1 liter van dit goedje betaal je 14,50 euro.

Magische magneten

Veel trucs maken gebruik van magneten. Muntjes doen bewegen, een kompas doen ronddraaien, lepels doen verschuiven, noem maar op. Als het geen loops of andere onzichtbare draadjes zijn, dan is de kans groot dat er magneten in het spel zijn.
Sowieso zijn magneten leuk om mee te spelen, of het nu om te goochelen is of niet. Het gamma gaat van kleine aantrekkers tot het grotere werk. Er zijn staafmagneten, hoefijzermagneten en bijvoorbeeld magneten die verstopt zitten in een ring, tafel of onderstel. De variaties houden niet op en uw creativiteit bepaalt de grenzen in het gebruik ervan.

Goochelmagneten zijn best goedkoop. Kleine Neodium-magneten zijn er al vanaf 75 cent. Het grotere werk dat niet meer van elkaar te krijgen is als je er twee aan elkaar plakt, heb je al voor 25 euro. Als je vingers ertussen komen dan doet het pijn, ideaal voor een SM-act of een telekinese-stunt.

Mentalisme

Als we de TV mogen geloven is mentalisme hot. Als je't ons vraagt is Derren Brown dé mentalist. (In Vlaamschere kringen is onze favoriet Vincent de vampiermagiër.) Mentalisme klinkt als een wetenschappelijke of psychologie-term, maar eigenlijk is het gewoon een vorm van goochelen die soms gebruik maakt van methodes als NLP. Misschien meer dan andere goochelvariaties is dit er eentje die speelt met de perceptie en het denkraam van de toeschouwer.

Derren Brown
(Derren Brown)

Er zijn legio mentalisme-trucs te koop. Soms zijn het trucs met gadgets, zoals elektronische dobbelstenen (1.000 euro) en forceerzakken (vanaf 15 euro), maar bijna altijd moet het lijken alsof iemands gedachten worden gelezen. Het grote voordeel is dat dit soort trucs ook makkelijk zijn aan te passen. Meestal is de sleutel tot de act eenvoudig en is het grotendeels een kwestie van show en entertainment. Dezelfde truc opgevoerd in een vampierensfeer is bijvoorbeeld anders dan in een love-boat-cocktail-sfeer.

Gegoochel op GW

Tja, u bent voor- of tegenstander. Voor de tegenstanders hebben we een mooi rood aanklikbaar kruisje in de rechter bovenhoek. Goochelen is spelen met de perceptie en dat past prima bij andere van onze onderwerpen. Verwonderen is één van onze mission statements, dus why not? Het is eens wat anders en een beetje voorlichting over hoe er met uw perceptie gespeeld kan worden kan nooit kwaad. Een van de mooiste hedendaagse voorbeelden is den Vloamschen Vampier Vincent die met zijn shows vriend en vijand verbaast. Leve Vincent!

Daarnaast, maar dat is misschien persoonlijk, zijn kleine goocheltrucjes ideaal om cadeau te doen aan volwassenen en zeker aan kinderen. Kwestie van vroeg enkele denkramen te openen en zorgen dat ze niet gaan geloven in paranormaal begaafde tovenaars die zich van trucs bedienen. Ook voor volwassenen is het alleen daarom al geschikt om zelf te hebben of om cadeau te doen.

De goochelaar die alles het beste in perspectief plaatst is waarschijnlijk Tommy Cooper. Geheel zonder tralala weet hij te verbazen, te verwonderen en te entertainen. Onschuld, zoals het ooit is geweest. Zij het dan onschuld met een drankprobleem. De beste man stierf in het gareel, het publiek lag dubbel:Voor wie het zich afvraagt: ja, we hebben in dit blog hoofdzakelijk naar één site gelinkt. En nee, we verdienen niets hieraan en het is dus niet bedoeld als sluikreclame, al is het dat misschien wel een beetje geworden. De webshop van Dynamite Magic is zó uitgebreid en divers dat het gewoon vermakelijk is om hun etalage langs te lopen; zelfs Ramana doet er soms zijn boodschappen. Ook al koop je niets, laat je verwonderen over de soorten magie die een goochelaar, magier, illusionist, mentalist en hypnotiseur zoal uit zijn hoge hoed kan trekken op dynamitemagic.nl. Met onze groeten.
3.14po: 't Is soms ongelooflijk wat het effect van simpele loops zijn. Geinig spul is dat.
United as one. Divided by zero.
Op 02-02-2009 15:43:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Ik zou zowat mijn oude goocheldoos tevoorschijn halen die ik op mijn 12e verjaardag had gekregen..

Een beetje jammer vind ik dat Grenswetenschap de voorkeur uitspreekt voor Vincent. terwijl ik me toch kan herinneren dat iemand ooit zei nooit aandacht te gaan schenken aan de Uri Geller show op GW..?

Anywayz,
leuk artikel
Op 02-02-2009 17:34:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Pulmonaria:

Een beetje jammer vind ik dat Grenswetenschap de voorkeur uitspreekt voor Vincent. terwijl ik me toch kan herinneren dat iemand ooit zei nooit aandacht te gaan schenken aan de Uri Geller show op GW..?

Ik zeg zoveel...
(bericht gewijzigd op 2-2-2009 18:19:02)
United as one. Divided by zero.
Op 02-02-2009 18:19:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: die tommy cooper is grappig xD geweldig dat soort humor
Ita est :)
Op 02-02-2009 18:59:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis: Ja, Tommy Cooper was GEWELDIG!!
Ik keek er altijd naar samen met mijn vader. We lachten ons suf.
Dat er mensen zijn die hele goede goocheltrucs doen bestaat al lang en er zijn hele goede. Onze eigen Hans Klok bijvoorbeeld.
Die Uri Gellershow is wel bedenkelijk.
Niet zozeer vanwege het wel of niet bestaan van "mentale krachten".
Maar wel vanwege de niet controleerbare Acts.
Kunnen allemaal goocheltrucs zijn.
Zie hier een video van Uri Geller waarbij hij 'betrapt' wordt.
Hij wil een kompas laten draaien met de kracht van een paar mensen (Israëlische televisie) en dat gaat niet. Dan ineens grijpt hij in een snel moment naar zijn hoodf en schuift dan iets om zijn duim... let goed op ( 2.21 min vd video). Dan gaat ie weer met hulp van het hele publiek het kompas in beweging proberen te krijgen.
Zijn hand is dan weer boven het kompas.
Wat heeft hij in zijn hand dat het kompas doet bewegen?

Vroeger dacht ik dat Uri Geller echt dingen kon. Helaas moet ik nu constateren dat hij waarschijnlijk een oplichter is. Dat vind ik heel jammer

Op 02-02-2009 20:04:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Ach ja Tommy Cooper, geweldig die man en mijn lieve vader zaliger (+1982) adoreerde de man; kun je nagaan hoe lang geleden alweer Cooper zijn kunsten vertoonde.
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 02-02-2009 20:07:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis: Nog één......

Op 02-02-2009 20:16:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis:
lindaatje:

Ach ja Tommy Cooper, geweldig die man en mijn lieve vader zaliger (+1982) adoreerde de man; kun je nagaan hoe lang geleden alweer Cooper zijn kunsten vertoonde.

Ja Lindaatje.. mijn vader zaliger(+1987) was er ook wég van !
En wij hadden er samen zoveel plezier van.
Op 02-02-2009 20:19:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Lol,inmiddels zijn alle links in dit artikel ook weggetoverd.
Stroom moet vloeien.
Op --0 11:41:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Dat is het nadeel van internet, ja. En alles cachen is onbegonnen werk.
United as one. Divided by zero.
Op --0 11:45:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden