Als je ongeïdentificeerde vreemde objecten wil zien richt je blik dan niet naar de hemel maar pak een microscoop en zoom in op je eigen weefsel. Als je microscoop maar krachtig genoeg is zal je buiten bijvoorbeeld cellen, eiwitten en chromosomen ook kleine Een vaultvreemdsoortige op handgranaatjes gelijkende dingetjes tegen komen. Onderzoekers ontdekten deze ‘handgranaatjes’ voor het eerst in 1986  en kregen de naam ‘vaults’ (kluis) mee. De naam slaat waarschijnlijk op het feit dat het eigenlijk een soort inhoudsloze capsules zijn. Nu meer dan 20 jaar later en ontelbare onderzoeken verder is het nog steeds een mysterie waarom we die dingen in ons lichaam hebben.

Ieder cel in je lichaam kan wel duizenden vaults bevatten en vaults kun je aantreffen in levensvormen zoals mensen, apen en ratten. Vaults zijn samengesteld uit proteïne en ribosomal DNA. Om er achter te komen wat nou precies de functie van die malle dingetjes is heeft men muizen genetisch gemanipuleerd zodat zij ‘vaultloos’ door het leven gingen. Het effect? Niets, nada, noppes. De vaultloze muizen bleken net zo gezond en normaal te zijn als hun vaultvolle collega’s. De zoektocht naar het waarom van de vaults is bij gebrek aan aanknooppunten op de achtergrond geraakt  en de vraag wat kunnen we ermee is daarvoor in de plaats gekomen.

Die kleine holle capsules in je lichaam kunnen bijvoorbeeld een perfect medium zijn om medicijnen of DNA precies op een bepaalde plaats te krijgen. Hier komt de nanotechnologie om de hoek kijken. Vaults blijken inderdaad prima transporteurs te zijn om iets exact op de juiste locatie af te leveren.. Bio-engineers zien legio mogelijkheden om vaults in te zetten bij allerlei precisiewerkjes. Ze denken hierbij aan het afleveren van enzymen op plekken waar de originele enzymen ontbreken of defect zijn. Of wat te denken van medicijnen die nauwkeurig in een tumor worden gebracht en niet in het omringende gezonde weefsel.

Al met al lijkt het erop dat men met vaults de meest wonderbaarlijke zaken kan verrichten. Misschien schuilt hierin ook het antwoord op de vraag waarom er überhaupt zoiets als vaults zijn. Zo zitten we ook nog altijd met het mysterie van de, ooit eens plotseling, horizontaal ingebrachte 223 genen in het menselijk DNA. Zouden de Anunnaki  (of om het even welke goden) hun creaties standaard voorzien hebben van vaults om snel en doeltreffende de gewenste genetische eigenschappen in te brengen of foutjes te herstellen?

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden