Een interne klok stuurt ons lichaam. Die zorgt ervoor dat we 's nachts liever slapen in plaats van actief zijn, en omgekeerd. Nu zou onze biologische klok ook een invloed hebben op de efficiënte strijd tegen kankergezwellen, aldus het International Journal of Radiation Oncology, Biology and Physics. Zo zou een radiotherapie in de ochtend meer verwezenlijken en minder neveneffecten hebben dan in de namiddag.

 

In de loop van de dag zijn stofwisseling en facetten zoals bloeddruk en lichaamstemperatuur onderhevig aan veranderingen. Die veranderingen zouden een rol spelen in de efficiëntie waarmee radio- en chemotherapie een kankergezwel kunnen bedwingen.

Wetenschappers gaan nu op zoek naar de beste periode van een dag om met een minimale dosis een maximaal resultaat te bewerkstelligen, een periode met de minste kans op neveneffecten. Daarvoor gaan ze op zoek naar het moment waar de meeste gezonde cellen 'rustig' zijn en zich niet delen, en kankercellen zich nog hoogactief aan het delen zijn.

Bij experimenten met twee verschillende soorten kankers is ondertussen bewezen dat het tweede gedeelte van de nacht de beste periode is voor chemotherapie om het risico van neveneffecten zo laag mogelijk te houden. Op het 'slechtste' ogenblik van de dag was de kans op neveneffecten tot vijf maal groter.

Maar ook het effect van de behandeling van de kankertumor was aantoonbaar. De behandeling was dubbel zo efficiënt in het aanvallen van de tumor op het 'juiste' ogenblik van de dag. Naar aanleiding van deze hoopgevende bevindingen wordt nu aan een computerprogramma gewerkt om voor iedere patiënt afzonderlijk de beste timing voor zijn behandeling te bepalen.

Jacqie: Daarom is slaap zo belangrijk. En daarom is de zomertijd en wintertijd zo slecht voor ons biologisch ritme. In het tweede deel van de nacht maak je een Slow Wave Sleep periode door. In deze periode herstelt celmateriaal zich en maakt ons lichaam groeihormoon aan.
Er gebeurt nog veel meer in die SWS periode van de slaap
Op 07-03-2009 16:30:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden