Wanneer we ons huis ter gelegenheid van een feestje versieren met feestballonnen merken we al na een paar uren dat ze verschrompelen. Hoe goed en hoe kwaad we ze ook hebben dichtgeknoopt, de ballonnen verliezen hun lucht. In de industrie zit men ook met dit gegeven verveeld omdat luchtdichte verpakkingen toch nog kunnen lekken. Maar volgens wetenschappers zou er een oplossing nakende zijn.

Het departement natuurkunde van de universiteit van Antwerpen heeft een minuscule ballon gemaakt die bestaat uit grafeen. Grafeen (graphene) is een materiaal dat een paar jaar geleden ontdekt werd en is vrij speciaal omdat het maar uit één laag koolstofmoleculen bestaat. Grafeen is familie van het grafiet dat in een potlood zit, maar grafiet bestaat uit vele lagen koolstofmoleculen.

Omdat grafeen maar uit één laag koolstofmoleculen bestaat kunnen elektronen er als het ware doorheen kruipen. Het materiaal is heel dun, heel sterk en bestand tegen hoge drukken. Deze eigenschappen zorgen er mede voor dat een eventuele inhoud nooit kan lekken, of op zijn minst zo goed als uitgesloten is. Zo kan bijvoorbeeld helium niet uit een grafeenlaagje ontsnappen.

François Peters en zijn team hebben het vooralsnog over het realiseren van een grote doorbraak. Toch maken ze zich sterk dat grafeen naast luchtdicht verpakkingsmateriaal ook zijn nuttigheid zal bewijzen als sensor voor allerhande veranderingen. En wat het team daar daadwerkelijk mee bedoelt is voor de hele GW-redactie ook koffiedik kijken.

Olav: Niks nieuws onder de zon. Het begrip "luchtdicht" bestaat niet. De gasmoleculen kunnen immers door de molecuulroosters van de verpakking heen, in meer of mindere mate.

Hoe groter de gasmoleculen, hoe beter de druk behouden blijft. Kooldioxide blijft dan ook langer binnenboord dan Stikstof. Vandaar dat nauwkeurige druktesten met zuivere CO2 worden gedaan in plaats van met lucht.

Een gas dat vrijwel nergens door tegengehouden kan worden is Helium, het kleinste molecuul (kleiner dan Waterstof, dat immers altijd als H2 door het leven gaat). Helium gaat echt overal doorheen. Houd een bol met Helium tegen een glasplaat, en aan de andere kant meet je gewoon Helium.

Vul een ballon met Helium (dat stijgt lekker snel op) en hij is zo weer leeg....

Op 14-03-2009 21:28:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden