Vlooien bij apen wordt al een tijdje als equivalent van kwebbelen bij vrouwen aangenomen. In beide gevallen is het een manier om sociale contacten te evalueren en onderhouden. Dat kwebbelen eerder een vrouwelijke eigenschap is vindt zijn oorsprong in de taakverdeling tussen beide geslachten in de prehistorie: mannen waren meestal op jacht terwijl vrouwen meer op een plaats verzamelden waar kwebbelen minder storend was tijdens hun werkzaamheden.

De familie MacCack

Het feit dat vrouwen over een periode van miljoenen jaren hebben kunnen 'repeteren' met praten, en trouwens ook met het schatten van emoties, maakt ze vandaag niet alleen tot betere communicatoren dan mannen, maar ook geschikter om optimaal te functioneren in onze moderne dienstenmaatschappij. Eigenlijk ontwikkelde praten zich om complexe sociale interacties mogelijk te maken.

Het vakblad Evolution and Human Behavior publiceerde een artikel waarvan inhoudelijk gezien begrippen uit de bovenstaande alinea als het ware overeenkomen met het gedrag van groepjes makaken. De studie wijst uit dat vrouwtjesmakaken binnen de groep meer communiceren dan mannetjesmakaken. Het is volgens het vakblad de eerste keer dat er een communicatieverschil tussen beide geslachten is vastgesteld bij niet-mensen. Bovendien ontwikkelt zich de theorie dat taal ontwikkeld is als minder tijdrovend alternatief voor vlooien om zo complexe sociale interacties beter in goede banen te leiden.

De ontwikkeling van taal en communicatie bij mensen viel samen met de explosieve groei van onze hersenen en in mindere mate van onze schedel. De natuur probeerde het steeds knellerende probleem van bevallen van baby's met steeds groter wordende hoofdjes op te lossen door het bekken van de vrouw te verbreden. Op lange termijn bleek dat onvoldoende zodat de natuur koos voor een minder lange zwangerschap zodat de baby met een klein hoofdje geboren kon worden. Dat is toch wat wetenschapers in het vakblad Sience beweren.

Gerard: Liever terug naar het vlooien.
'Don't forget rule number 6'
Op 05-03-2009 0:47:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ebeening: Het feit dat vrouwen samen naar het toilet gaan tijdens het uitgaan heeft wellicht ook hiermee te maken.
Net als het feit dat het leuk vinden om elkaar met make-up op te maken.
Op 05-03-2009 16:20:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Dat kwebbelen eerder een vrouwelijke eigenschap is vindt zijn oorsprong in de taakverdeling tussen beide geslachten in de prehistorie: mannen waren meestal op jacht terwijl vrouwen meer op een plaats verzamelden waar kwebbelen minder storend was tijdens hun werkzaamheden.

Je kunt het ook zo lezen dat vrouwen er op los leuteren waar de communicatie tussen mannen doelgericht is.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 06-03-2009 3:10:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Mannen praten liever met de handen, achooaaa!
Op 06-03-2009 3:46:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
eoi:

Mannen praten liever met de handen, achooaaa!

Gezondheid.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 09-03-2009 18:15:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden