De Vlakte der Kruiken is een historisch culturele site in Laos die circa tweeduizend enorme kruiken bevat. Ze liggen verspreid over de vlakte van Xieng Khouang in de Laotiaanse Hooglanden aan het noordelijke eind van de Annamese Cordillera: de belangrijkste bergketen van Indochina. De landelijke verhalen en de legenden beweren dat er een ras van reuzen was dat eens in het gebied woonde. De lokale legende vertelt over de oude koning Khun Cheung die een lange oorlog tegen de vijand triomfantelijk won. Men gaat ervan uit dat deze koning de opdracht gaf om de kruiken te maken om reusachtige hoeveelheden lao lao rijstwijn te brouwen en op te slaan om zijn overwinning te vieren. Maar wetenschappers hebben er nog steeds het raden naar.

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor hoe deze kruiken hun weg naar de vlakte vonden, noch tot welk doel zij werkelijk hebben gediend. Archeologen zijn met de meest fantastische theorieën op de proppen gekomen, waaronder brouwerijketels. Anderen zeggen dat de kruiken enorme urnen van 2.000 jaar oud zijn. Sommigen speculeren over het feit dat deze vlakte een verbinding was van de oude karavaanroute van en naar India, en dat de kruiken hier werden afgeladen en naderhand gewoonweg vergeten. Nog anderen denken dat de kruiken gebruikt werden om regenwater op te vangen tijdens de Moesson om zo de handelskaravaan van water te voorzien.

Vandaag zijn archeologen en historici het nog steeds niets eens over de oorsprong van de kruiken. Niemand weet precies hoe oud ze zijn, wie ze bouwde en voor welk doel. Laat staan waarom ze precies op deze vlakte werden achtergelaten. De kruiken liggen verspreid over 58 plaatsen waarvan er momenteel slechts drie toegankelijk zijn voor toeristen omdat het gebied bezaaid ligt met niet ontploft oorlogstuig van de aanhoudende Amerikaanse bombardementen tijdens de Geheime Oorlog van 1964 tot 1973. In die periode dropte de United States Air Force 270 miljoen clusterbommen boven Laos, dertig procent ontplofte nooit.

De kruiken, waarvan sommigen omgevallen, zijn in verschillende clusters verzameld. De meeste kruiken zijn tot bijna 3 meter hoog, de grootste weegt 14 ton. Ze zijn vervaardigd uit zandsteen, anderen uit graniet, conglomeraat of verkalkt koraal. De meeste kruiken zijn rond, andere dan weer hoekig, en hebben schijven die waarschijnlijk deksels zijn. Menselijke resten en gereedschappen die gevonden werden in en rond de kruiken suggereren dat de fabricatie verschillende eeuwen in beslag nam. Het grootste gedeelte van de teruggevonden materialen werd gedateerd tussen 500 voor Christus en 800 na Christus.

Archeologen, zoals de Belgische Julie Van Den Bergh, zijn er van overtuigd dat de Vlakte der Kruiken één van de belangrijkste archeologische sites van Zuidoost-Azië is, een site met veel meer vragen dan antwoorden. Van Den Bergh is gefrustreerd omdat zij slechts toegang heeft tot 7 van de 58 plaatsen ten gevolge van de gecontamineerde grond, maar zij gelooft dat de Vlakte der kruiken een stukje van de puzzel is van een uitgestorven beschaving die hier 2.000 jaar geleden leefde. Samen met de Laotiaanse bezielers van de Vlakte der Kruiken hoopt Van Den Bergh de site ten laatste tegen 2011 op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO te krijgen.

BeyondPerceptio: De Klakte der Vruiken
Op 06-03-2009 23:50:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Eer de krulkak in de tv!
http://www.xs4all.nl/~onnoz/maanrag/sater.html
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 07-03-2009 0:05:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Paco:
BeyondPerceptio:

De Klakte der Vruiken

Haha!
wensschetengrap.nl. :-)
Op 20-03-2009 20:08:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mango: zoveel werk voor iets als water opslaan of wijn temaken. moet wel iets anders zijn.
Op 27-11-2011 11:55:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Goed dat dit blog weer actueel is. Kan Phoenix het ons mooi uitleggen.
Is it electrickery?
Op 27-11-2011 12:43:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
arim: Hier kookte men vroeger mensen in?
Op 27-11-2011 15:19:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Phoenix:
Emie :
Goed dat dit blog weer actueel is. Kan Phoenix het ons mooi uitleggen.

Het is een grafveld ... Het zijn mega-sized urnen ...

"Initial research of the Plain of Jars in the early 1930s suggested that the stone jars are associated with prehistoric burial practices. Excavation by Lao and Japanese archaeologists in the intervening years has supported this interpretation with the discovery of human remains, burial goods and ceramics around the stone jars."

Bron ; http://en.wikipedia.org/wiki/Plain_of_Jars
(bericht gewijzigd op 11/28/2011 12:03:20 AM)
Ardet nec consumitur ... En daar wordt niet mee gelachen eh mannekes ... en madammekes ... !!
Op 28-11-2011 0:02:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
arim:
Hier kookte men vroeger mensen in?

Dat is weer eens iets anders dan de hond in de pot vinden.

It's all a figment of imagination!
Op 28-11-2011 7:42:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden