De Argentijnse historicus Jorge Camarasa bracht onlangs een boek uit met de lugubere titel 'Mengele: the Angel of Death in South America'. In het boek volgt Camarasa het spoor van de beruchte SS-kamparts Mengele, die na de val van het Derde Rijk naar Zuid-Amerika wist te ontsnappen. Mengele, die ook bekend stond als 'Engel des Doods' experimenteerde onder andere in concentratiekamp Auschwitz op tweelingen, in de hoop een manier te vinden om zo snel mogelijk het Arische meesterras op te peppen. Volgens Camarasa zou Mengele in het Braziliaanse dorpje Candido Godoi, en meer bepaald in het naburige gehucht Linha São Pedro, zijn genetische experimenten hebben voortgezet, met als resultaat dat precies in die streek tegenwoordig abnormaal veel tweelingen worden geboren.

Linha Sao Pedro
(Onbekende factoren spelen een rol in de abnormale hoeveelheid 'Arische' tweelingen in de streek rondom Candido Godoi)

De rassenwaan van Hitler was een voedingsbodem voor het idee dat het Arische ras superieur was aan andere volkeren. Vanuit deze visie zochten nazi-wetenschappers manieren om de weg vrij te maken voor de 'Übermensch'. Buiten eugenetica ontstond ook het idee dat de blonde bevolking weer snel op peil zou zijn als Germaanse moeders tweelingen zouden baren om zodoende de vrijgemaakte 'Lebensraum' te kunnen vullen. Het was met name Mengele die op genetisch vlak aan het pionieren was om meer tweelingen het levenslicht te laten zien. Aan proefkonijnen was er in Auschwitz geen gebrek en velen werden slachtoffer van zijn soms erg bizarre experimenten.

mengele
(Mengele (midden) en trawanten)

Met de komst van de Russen uit het oosten en de geallieerden uit het westen werd het Mengele te heet onder de voeten en wist hij te ontsnappen naar Zuid-Amerika. Hij ging niet met lege handen, maar nam zijn onderzoeksresultaten mee. In de jaren die volgden wist hij uit handen van nazi-jagers te blijven door onder andere de dekmantel van veearts te gebruiken. In 1979 overleed Mengele aan een hartaanval.


(Linksonder in het wapen van Candido Godoi zien we duidelijk een verwijzing naar de tweelingen)

Tussen 1945 en 1979 zwierf Mengele, al dan niet geholpen door andere gevluchte nazi's, door Zuid-Amerika. Het gehucht Linha São Pedro wordt overwegend door voormalige Duitsers en hun kinderen bewoond. In de jaren 1960 zou Mengele regelmatig het gehucht en ook het naburige dorp Candido Godoi hebben aangedaan. Aanvankelijk zou hij daar als veearts de boeren assisteren, maar later zou hij ook vreemde medicamenten aan de vrouwelijke bevolking gegeven hebben en bloedmonsters hebben afgenomen. Waarom hij dat deed is niet duidelijk geworden. Volgens Camarasa zouden kort daarop steeds meer tweelingen in de bewuste streek geboren worden. "Ik denk dat Candido Godoi Mengele's laboratorium is geweest, waar hij eindelijk zijn droom om een 'meesterras' van mensen met blonde haren en blauwe ogen te creëren heeft verwezenlijkt", aldus de auteur.

Dat Mengele onder zijn pseudoniem Rudolph Weiss herhaaldelijk de omgeving bezocht heeft, daar medicamenten verstrekte aan het vrouwelijke deel van de bevolking en bloedmonsters heeft genomen, is geen geheim. Voormalig burgemeester Anencia Flores had dat al eens openlijk verklaard. Ook weet de lokale bevolking nog goed hoe hij als tandarts de mensen hielp en daar waar hij kon bloed afnam.

Het dorpje Candido Godoi doet zelf niet geheimzinnig over het statistisch hoge aantal tweelingen. Een welkomstbord laat de bezoeker weten dat het dorp een agrarische gemeenschap is en bovendien 'het land van de tweelingen'. Dat laatste klopt zeker, één op de vijf zwangerschappen resulteert er in de geboorte van een tweeling, terwijl dat normaal gesproken bij één op de tachtig zwangerschappen het geval zou moeten zijn. Opvallend is ook dat de meeste tweelingen blonde haren en blauwe ogen hebben.


(Dorp Candido Godoi, inteelt een oorzaak?)

Wel waar/niet waar

Het boek van Camarasa roept natuurlijk de nodige vraagtekens op. Zou het kunnen dat Mengele de 'Heilige Graal' van een genetisch maakbaar 'superras' eindelijk had gevonden? In een artikel uit de 'New Scientist' laten onderzoekers weinig heel van Camarasa's zienswijze. Onderzoekers konden in 1994 vaststellen dat het aantal geboren tweelingen in Linha São Pedro tussen 1990 en 1994 op tien procent lag, terwijl het statistisch gemiddelde voor de omringende streken 1,8% was.

Toch moeten we volgens Ursula Matte bij die getallen niet gelijk denken aan het werk van de ‘Engel des Doods’. Er bestaan meer dorpjes in afgelegen gebieden waar er significant meer tweelingen worden geboren. Matte denkt dat onder andere inteelt daar debet aan is. Stamboomonderzoek suggereerde dat er inderdaad veel stellen aan elkaar verwant zijn. Dat de tweelingen opvallend vaak blonde haren en blauwe ogen hebben zal volgens Matte dan ook geen wonder mogen heten, gezien de relatief veel van oorsprong Duitse bewoners.

Verder betwijfelt Matte of Mengele de wetenschap of de middelen had om het aantal tweelingen in de streek te laten toenemen. Tot op de dag van vandaag worden er tweelingen geboren in de streek en Matte vraagt zich af welke langetermijnmanipulatie daaraan ten grondslag zou moeten liggen. Temeer omdat in 1960 zaken zoals genetische manipulatie nog grotendeels sciencefiction waren.(Vertaald cv van Mengele uit het FBI dossier over de 'Engel des Doods')

Buiten inteelt zijn er ook externe factoren die de geboorte van tweelingen kunnen doen toenemen. Industriële vervuiling kan bijvoorbeeld zo'n oorzaak zijn. Maar hoewel Matte denkt aan inteelt of milieuvervuiling moet ook hij toegeven dat de wetenschap nog steeds niet helemaal begrijpt welke precieze mechanismen achter de geboorten van tweelingen schuilgaan. Of er in de streek rond Linha São Pedro en Candido Godoi sprake is van verhoogde industriële vervuiling is niet aangetoond. Zou het dan toch zo kunnen zijn dat Mengele wel degelijk iets heeft ontdekt?

Hoe dan ook, de film 'Boys from Brazil' uit 1978 krijgt met het verhaal van Camarasa een diepere betekenis.

3.14po: Interessant!
United as one. Divided by zero.
Op 12-02-2009 13:14:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Inderdaad interessant, temeer omdat Mengele in dat gebied ondergedoken zat. Verder de vraag, als industriële vervuiling de oozaak zou zijn, zou dat ook moeten gelden voor andere industrieel vervuilde gebieden zoals pernis, het ruhrgebied en China? Maar ik geloof niet dat daar ook het gemiddelde aantal tweelingen significant hoger ligt dan elders.
Inteelt zou ook kunnen, alleen zullen er dan ook veel gevallen van hemofilie (=bloederziekte), geestelijke handicaps en extra tenen en/of vingers aangetoond moeten kunnen worden. Maar daar wordt in dit verhaal verder niet over gerept.

Tetzmol.
(bericht gewijzigd op 12-2-2009 21:39:23)
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 12-02-2009 21:38:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden