Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nikola Tesla werd geboren. Nee, geen serie mooie postzegels, geen herdenkingsbijeenkomsten in Niagara Falls, geen documentaire op tv. Helemaal niets dan? Toch wel: Het Energetica Museum in Amsterdam besteedde er wat aandacht aan; er werd daar een Teslaspoel gedemonstreerd... En dat is al heel wat!

Het gebrek aan kennis bij Jan Publiek over Tesla is al jaren opvallend. Op school hoor je niets over de man.
Vraag leerlingen of ze iets weten over Einstein en de relativiteit vliegt je om de oren. Vraag  een electrotechnicus iets over Tesla, of een ander HoogDoorgeleerd persoon, en ze weten je nog wel te vertellen dat Tesla "iets is met magnetische flux". Klopt; die druk je uit in Tesla's. Maar ze weten niets over de uitvinder van polyfasemotor (ook wel bekend als de wisselstroommotor), de man die de radiogolven ontdekte, (nee, NIET Marconi; dit werd in 1943 rechtgezet, de röntgenstraling was een ontdekking van Tesla; W. Röntgen ontwikkelde dit verder.

Stel je de wereld voor zonder hoogspanning, zonder radio, zonder televisie, zonder electronica. Zo was de wereld tot Tesla met zijn ontdekkingen op de proppen kwam. Zijn eerste laboratorium in New York was een wonderlijke wereld. Buiten, op straat; koetsjes, hoge zijen hoeden, hoepelrokken en 's avonds gaslicht. Binnen in zijn lab: draadloze verlichting (de voorloper van de TL-buis zoals wij die nu kennen, alleen zonder die lastige draden.) Mensen durften vaak niet langs zijn laboratoriumruimte te lopen; het kwam al te vaak voor dat hoofdhaar rechtop ging staan, als Tesla met experimenten bezig was.
Hoge spanningen uit vreemde apparaten, de geur van ozon, zwaar gebrom en vreemde, bijna kunstige apparaten, en af en toe Mark Twain op visite; dat was een goede vriend van Tesla...

Hoe komt dat toch, die onbekendheid van 's werelds grootste ontdekker op het gebied van electriciteit? Daar zijn verschillende theorieën over; van het feit dat de man aan het eind van zijn leven ongeloofwaardige uitspraken deed, tot conspiracyverhalen dat hij vermoord werd door de CIA, of terugkeerde naar zijn geboorteplekkie: de planeet Venus... Er zijn boeken mee te vullen -en dat is dan ook gebeurd! In Belgrado eert men hem met een geheel aan hem gewijd museum.

Feit is, dat Tesla een zeer bijzonder mens was. Ik durf hem gerust te omringen met een man als Einstein (Tesla correspondeerde veel met hem; er zijn foto's waarop ze beide staan ten tijde van het project Manhattan: de ontwikkeling van de atoombom.) Tesla heeft waarschijnlijk veel invloed gehad op Einsteins relativiteitstheorie.

Ondanks de grote ruzie tussen Edison en Tesla, hoort Edison toch ook wel in dat rijtje thuis. Het was namelijk aan Edisons eigenwijsheid en woordbreuk te danken dat Tesla de ontdekkingen kon doen die, nadat Tesla de samenwerking had beëindigd; de wereld een heel ander aanzicht gaven en de grootschalige industrialisatie verder mogelijk maakte. Denk eens aan hem, als je -heel gewoon- het licht thuis aandoet...

wallum313: http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/31576-biografie-van-nikola-tesla.html
Tesla is er wel hoogst persoonlijk voor verantwoordelijk dat iedereen het stereotyp: de gekke geleerde kent,
Schijnbaar is Tesla alleen nog maar onbewust bekent
Op 07-04-2009 0:15:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: In de film "The Prestige" kom je Tesla tegen. Ik wist wel dat hij "iets" met elektriciteit deed, maar wist niet wat precies. Dankzij zulke blogs leer ik steeds meer. Bedankt voor het goede blog en het is inderdaad jammer dat er niet veel bekend is over zo een geniale uitvinder.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 07-04-2009 1:09:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: Ik vind het een beetje raar om uitspraken te doen als: Het gebrek aan kennis bij Jan Publiek over Tesla is al jaren opvallend. Op school hoor je niets over de man."

Zo heb ik op school over vrij weinig mensen iets gehoord die belangrijk waren voor hun wetenschap. Maar om nou te zeggen dat Tesla doodgezwijgd wordt, dat denk ik niet.
Vraag maar eens aan jan publiek (dit zijn wij trouwens ook) wie het DNA heeft ontdekt, wie de trein heeft uitgevonden en wat er zo belangrijk was aan de burger oorlog uit 1830? ik denk dat maar heel weinig mensen alle antwoorden weten.

Voor de blogs had ik al eens over Tesla gelezen. Vaak wordt hij samen genoemd met Edison. Edison was waarschijnlijk wat commercieler bezig, waardoor hij wel beroemd is bij jan en alleman.
Op 07-04-2009 9:57:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
adenis:

Ik vind het een beetje raar om uitspraken te doen als: Het gebrek aan kennis bij Jan Publiek over Tesla is al jaren opvallend. Op school hoor je niets over de man."

Zo heb ik op school over vrij weinig mensen iets gehoord die belangrijk waren voor hun wetenschap. Maar om nou te zeggen dat Tesla doodgezwijgd wordt, dat denk ik niet.
Vraag maar eens aan jan publiek (dit zijn wij trouwens ook) wie het DNA heeft ontdekt, wie de trein heeft uitgevonden en wat er zo belangrijk was aan de burger oorlog uit 1830? ik denk dat maar heel weinig mensen alle antwoorden weten.

Voor de blogs had ik al eens over Tesla gelezen. Vaak wordt hij samen genoemd met Edison. Edison was waarschijnlijk wat commercieler bezig, waardoor hij wel beroemd is bij jan en alleman.


edison is met tesla zijn ideeen aan de haal gegaan, heeft m bijna voor gek laten verklaren en hebben uiteindelijk ruzie gekregen omdat tesla veel beter was, edison liet daarop oa paarden elektrocuteren om te bewijzen hoe slecht tesla wel niet was...

het beeld van de "mad scientist" is ook op tesla gebaseerd, hij is heel erg lang door velen voor gek versleten en weggehoond...
(bericht gewijzigd op 7-4-2009 21:15:57)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 07-04-2009 21:15:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Tesla hield van duiven en liet lampen branden zonder stroom.
De duiven kregen groene ogen als hij ze aaide.
Ik heb op jonge leeftijd al deze ervaringen zelf mogen meemaken,
je kunt ze alleen opwekken als je energieveld goed is.
Dit heeft met je bewustzijnsniveau te maken.
Hoe dichter bij het Kosmos bewustzijn des te meer je kunt bereiken.
Ook had ik een tam kauwtje op jonge leeftijd als ik een sein gaf
kwam hij mij ophalen uit school.
Mensen verklaren je voor gek als je erover praat, maar ik ben opgevoed dat het leven een toneelspel is van biochemische processen dus iedereen is een hoofdrolspeler in zijn eigen energieveld. En dit is jouw waarheid wat een ander er ook van zou vinden. Ik blijf altijd heel dicht en ben altijd heel trouw aan mijzelf gebleven, wat een ander ook zou zeggen, daarbij heb ik altijd veel ruimte genomen om mijn eigen biochemische proces en de gevolgen die dat heeft in mijn energieveld te kunnen begrijpen.
Daarbij veel experimenteren. Je wilt toch weten hoe het zit.
Ik werkte vroeger bij oudere mensen die konden dit wel waarderen
als ik over Tesla sprak ze zeiden ga door. We bedachten een vraag aan het eind van de dag en in de avonduren dook ik in de boeken en probeerde daar bij de volgende dag de antwoorden en inzichten te geven.Zo niet volgenden er prettige discussies en zocht ik weer verder. Van al deze prive docenten zo als ik ze noem heb ik het meest geleerd. Ik heb een liefdes lat relatie gehad met een uitvinder die mij alleen nog maar meer stimuleerde en die mij deze ruimte kon geven voor mijzelf. Zaken moet je eerst wetenschappelijk bewijzen voor dat men het aanneemt voor waar en daarom kom ik graag stukjes schrijven op GW omdat ik hou van het mysterieuze.
En nog belangrijker dat je zaken kunt onderbouwen.
Na een bijna dood ervaring, overgang kosmisch bewustzijn
mocht ik het totale plaatje overzien en daar heb ik jaren hard
aangewerkt omdat dit mogelijk is voor iedereen al zegt men van niet.
Dit hoop ik te be


Op 23-03-2010 11:33:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Kon het onderste niet meer wissen dan wis ik de hele tekst.

Dit hoop ik te bewijzen, ik loop altijd heel ver in de tijd vooruit.
Ook dit is voor mensen niet te begrijpen.
Maar ik begrijp wel waarom ze dat niet begrijpen.
Het heeft met het bewustzijnsniveau te maken waar iemand op zit.
Voor mij is alles waar totdat het tegendeel is bewezen.
Daarbij neem ik niets van een ander aan, lees wel alles en kijk
van kind af aan geen TV die hadden we niet.
Ik observeer alles en wil weten waarom iets is zoals het is.
Ik weet mijn hele leven al dat alle mensen die doodgaan voor de poort staan van het Kosmisch bewustzijn.
Dan kunnen ze niet verder.
Het biochemische proces verhindert dit, hierdoor zullen ze het nooit bereiken, mensen die denken te bewijzen dat dit wel kan begrijpen
de biochemische processen niet. Iedereen wil vliegen in het laatste stadium van het sterfbed, vandaar dat we ook duiven vinden op grafstenen en Hieroglieven. Als je dit al heel jong weet moet je zien dat je daar voorbij kan kijken, maar als iedereen dood gaat of de overgang maakt naar het hiernamaals en niemand komt terug kom je het nooit te weten. Op jonge leeftijd vroeg ik mij al af waarom iedereen beeldjes had van het Egyptische volk en besloot daar op jonge leeftijd ook maar eens in te duiken ik las toen iets en besloot het op een andere manier te gaan experimenteren op mijzelf dan kom ik er wel achter dacht ik. En welja mijn verouderingsproces ging razendsnel nu heb ik daar geen moeite mee anderen wel maar ik was bezig met een experiment wat mensen niet begrepen. Verder moet je afwachten en geduld hebben wat er gaat komen.
Je zal eerst naar het verouderingsstadium moeten voor je de antwoorden te weten komt wat daar precies gebeurt op dat moment.
Dat kun je beter jong doen als je nog veel energie hebt toch, anders ben je te laat. Het is gelukt ik bereikte de overgang met vele inzichten en wist ook hoe ik het verouderingsproces weer kon wissen.
Daar ben ik nu
Wat is gek ........
Op 23-03-2010 0:10:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Steenslagen:
vlinder:


Je zal eerst naar het verouderingsstadium moeten voor je de antwoorden te weten komt wat daar precies gebeurt op dat moment.
Dat kun je beter jong doen als je nog veel energie hebt toch, anders ben je te laat. Het is gelukt ik bereikte de overgang met vele inzichten en wist ook hoe ik het verouderingsproces weer kon wissen.
Daar ben ik nu
Wat is gek ........


Ik zal je een paar stapjes verder helpen.

http://www.whalemedical.com/ap1.html
Op 23-03-2010 19:52:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ziggit: Edison was toch de Bill Gates van zijn tijd?
Ideeën stelen als de raven , vercomicialiseren en de vooruitgang een stukkie vertragen?
Op 23-03-2010 22:22:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Steenslagen. Dankjewel. Theorie en praktijk kun je alleen ervaren.
De hele weg wijst zichzelf met bewegen dat gaat echt wel even anders dan de aanwijzingen in die filmpjes.
Ik heb even enkele bekeken, voor mij te softie, zit te weinig beweging in. Ik fiets altijd al met losse handen op verschillende fietsen in een zeer hoog tempo en ondertussen beweeg ik mijn lichaam als van een lemniscaatteken dat heeft men niet voor niets bedacht. Alles heeft voor mij een reden.
Daarbij hebben we een prachtige winter gehad met veel schaatsplezier voor iedereen en voor mij betekende het lemniscaat afdrukken achterlatend in het ijs. Kort geleden nog naar het eiland schier geweest om te fietsen was de duinen en het zand even nodig.

Ik beweeg als ik behoefte voel in mijn energieveld met muziek.
Altijd hard met de koptelefoon op.
Mijn dagelijkse favoriet sinds 1976 en nooit meer verdwenen
(je kunt het alleen maar ervaren) je zet jezelf als het ware onder stroom en als je je dan beweegt ..........

Op 25-03-2010 0:11:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Alle bewegingen zitten in ieder mens, je komt de code vanzelf tegen in je energieveld, de afdruk zit er.
Je doet het onbewust dan automatisch.

http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Controverse-rond-397-miljoen-jaar-oud-fossiel/#reactie107014
Op 25-03-2010 0:23:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden