Enige tijd geleden werden zowel de zuidwestkust van Frankrijk als de noordkust van Spanje getroffen door een storm. Nu gebeurt dat wel vaker, maar deze was van ongekende kracht, met windstoten van meer dan 170 km per uur. Schade kon natuurlijk niet uitblijven en die was zeer groot. Miljoenen inwoners van Zuid-Frankrijk zaten dagen zonder stroom. Ook vielen er veel slachtoffers, waaronder vier kinderen die onder een ingestort dak van een sporthal terecht kwamen.

Een dag vóór deze tragedie bereikte de barometer in Nederland een waar dieptepunt. Het KNMI meldde op haar site de registratie van de twee na laagste luchtdruk sinds 100 jaar. De meter bleef hangen rond de 961 hPa. en dat is erg laag, normaal goed voor veel ellende. Maar hoewel de tekst op de (analoge)barometer dan zegt dat het zou moeten stormen, gebeurde hier... niets. Hebben die storm in de Golf van Biscaje en de lage luchtdruk in Nederland iets met elkaar te maken? Ja en nee, maar ze hebben zondermeer een gezamenlijke oorzaak.

Depressie als decor

In beide gevallen lag een lagedrukgebied, ook wel depressie genoemd, aan de basis van de gebeurtenis. In Nederland kregen we de kern van een depressie over ons heen, waarin de lijnen van gelijke luchtdruk niet zo dicht bij elkaar lagen. Weervrouw van het jaar 2008 Helga van Leur weet ons op de haar bekende wijze uit te leggen dat het met de wind dan wel meevalt. Hoe dichter die lijnen echter bij elkaar komen - en dat gebeurt in de wolkenkrul om de kern - hoe harder het gaat waaien. En zo’n fout lijnenspel kregen Spanje en Frankrijk voor hun kiezen. Eigenlijk een soort horrorscenario met de schone depressienaam 'Klaus'. De schrijver hiervan blijft dan wel anoniem, maar de regisseur is een oude bekende: Jet, Jet Stream om precies te zijn.

Straalstromen

Een jet-stream of straalstroom is een soort super windtunnel die rond de aarde loopt. Kennislink definieert deze als volgt:

De straalstroom kan worden voorgesteld als een ovaal lint met een breedte van 200 tot 800 kilometer en een dikte van circa zes kilometer. De kern bevindt zich in een gebied waar de zogenoemde tropopauze - de overgang tussen de troposfeer en hoger gelegen stratosfeer - een onderbreking vertoont. De straalstroom op het noordelijk halfrond trekt over Amerika, Europa, Rusland en Siberië. Doordat de windrivier op zijn weg verscheidene obstakels ontmoet, ontstaan typische zigzaggen. Bij krachtige wind, in de winter, ontstaan gewoonlijk maar drie zigzaggen. In de zomer is er de neiging tot meer.

Straalstroom vanuit de ruimte

Per halfrond hebben we er twee: één in de overgang van de tropen naar de subtropen en één in de gematigde zone in de buurt van het poolgebied.

 

Kenmerkend voor die windrivieren is de hoge windsnelheid van 150 tot 350 kilometer per uur of meer, én de onbedwingbare neiging om depressies met zich mee te slepen. En altijd waait het in die windrivier van west naar oost. Als de stroom gaat kronkelen of 'meanderen' in vaktaal, kan dat ook zorgen voor richtingen als zuid of noord. Dat laatste gebeurde dus onlangs toen de depressies als over een glijbaan naar het zuidoosten raasden.

Keukengeheimen

Nooit van straalstromen gehoord? Dan bent u de enige niet. Piloten en metereologen zijn er verzot op maar praten er liever niet over. In de luchtvaart stuurt men de vliegtuigen graag die stroom in om gebruik te maken van de zogenaamde staartwind. Dat kan flink wat tijdwinst opleveren en brandstof besparen. Een schoolvoorbeeld van een win-winsituatie. De passagier is eerder thuis en de luchtvaartmaatschappij maakt minder kosten. Kortom, iedereen blij.

Wat gevoeliger ligt het bij de metereologie. Onze weermensen praten er nauwelijks over. Want zouden ze dat wel doen, dan laten ze ons direct in hun keuken kijken. Ken je de loop van de straalstroom dan weet je vrij aardig waar hoge en vooral lagedrukgebieden zich naar toe spoeden. Voormalig weerman bij het RTL-nieuws, John Bernard was een gunstige uitzondering op eerder genoemde regel. Niet bang om af en toe wat geheimen prijs te geven liet hij met zekere regelmaat de straalbewegingen zien op de weerkundig belangrijke hoogte van 5 kilometer (circa 550 hPa luchtdruk). Op die hoogte schijnen depressies namelijk het best op sleeptouw genomen te worden.

In Amerika zijn ze niet zo benauwd als hier en kunnen we gewoon op een site in alle rust prachtige weerkaarten en zelfs tijdanimaties van straalstromen over de hele wereld bekijken en daarmee de depressieroutes op de weerkaarten die we hier op het tv-scherm krijgen vergelijken.

Een kwestie van leven of dood

Engeland, Japan en Amerika hebben allen bijgedragen aan de beschrijving en berekening van het fenomeen straalstroom. De Japanse metereoloog Oishi Waraburu was in 1926 volgens Wikipedia de eerste die het bestaan van straalstromen aantoonde. Jammer voor hem hadden de Britten in 1923 al zoiets vermoed en waren daarmee waarschijnlijk toch de eersten.

Zij hadden weerballonnen opgelaten in de buurt van Londen. Die werden vier uur later in Berlijn gesignaleerd en dat is zo’n slordige 1.000 kilometer verder. Er moest zich daarboven dus iets bijzonders afspelen.

Toch raakte het hele straalstroomgebeuren in de vergetelheid totdat - zoals helaas zo vaak met doorbraken in de techniek/wetenschap - er een oorlog uitbrak: de Tweede Wereldoorlog. Toen namen de Japanners het voortouw en zonden ballonnen met plofladingen naar de Amerikaanse kust. Die bleken onberekend ver weg en snel aan te komen.

Door de vooruitgang in de vliegtuigbouw kwamen Amerikaanse en Engelse bommenwerpers en jachtvliegtuigen steeds hoger in de atmosfeer te vliegen. Vooral toen de eerder genoemde vijf kilometergrens werd overschreden, kwamen veel piloten op de terugweg naar Engeland in de problemen. Onverwachte tegenwind zorgde voor lege brandstoftanks en onbedoelde duikvluchten naar de aardbol. Tijd om zeer serieus te gaan onderzoeken wat zich daarboven toch afspeelde. Het was een kwestie van leven of dood.

Gegevens en statistieken

Door stug windgegevens te blijven verzamelen hebben de geallieerden en natuurlijk andere oorlogspartijen deze materie aardig onder controle gekregen. Met de komst van weersatellieten is de kennis hierover in een stroomversnelling gekomen. Interessant om te weten is dat 65 jaar datanotatie onherroepelijk boeiende patronen hebben opgeleverd, die een blik in de toekomst kunnen geven. Dus als zich bij wijze van spreken in het najaar zich een herkenbaar patroon voordoet, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de winter. Dat krijgen wij stervelingen natuurlijk niet te horen. Want als we in de lente weten dat het een echte Hollandse zomer gaat worden boekt niemand meer in Nederland een vakantie!

HAARP

Een artikel over deze materie zou niet compleet zijn als dit instituut werd overgeslagen. Ook hiervoor geldt dat dit eigenlijk het terrein is van de echte wetertjes. HAARP staat voor, houdt u vast: High Frequenty Active Auroral Research Program.

Het heeft tot doel om de ionosfeer, die zich bevindt tussen de 80 en 500 kilometer hoogte, door middel van radiogolven te beïnvloeden. En dat gaat niet met milliwatjes, maar met megavermogens. Niet vreemd dat velen denken dat de straalstromen die zich tussen de vijf en tien kilometer hoogte bevinden daar ook wel eens last van zouden kunnen hebben. HAARP is in feite een reusachtig antennepark in Alaska en de gevolgen zouden dus redelijk plaatselijk kunnen zijn. Maar dan vergeten we gemakshalve dat er nog drie van zo'n parken zijn: Amerika (Puerto Rico - Arecibo), Noorwegen (Tromsö-Eiscat) en Rusland (Vasisoersk-Saerc).

 
(Antennepark HAARP)

Tja, dan wordt het toch andere koek. Maar vanwaar die grote belangstelling? Vooraleerst had men de gedachte dat achter deze projecten raketbesturingssystemen schuil gingen. Later gingen stemmen op dat deze ionosfeer-manipulatoren wellicht weercatastrofes zouden kunnen veroorzaken. De naam Katrina is daarbij zelfs gevallen. Ook recente aardbevingen en tsunami's zouden hierin hun oorsprong gehad hebben.

Toch zijn de genoemde instituten zelf mede schuldig aan al dat gespeculeer, want ze blinken bepaald niet uit door transparantie. Goed, je kunt ze terug vinden op het internet, maar veel wijzer wordt je daar niet van: veel wetenschappelijke gegevens waar een normaal mens echt geen raad mee weet. Ook blijven duidelijke rapportages en gevolgtrekkingen uit. En toch gaat het 'onderzoek' nog iedere dag door. Valt er op aarde dan toch meer te regisseren dan we weten?

Chris de Boden: Het lijkt mij zelfs vrij logisch als je van die mega vermogens de ether inslingerd, doe dat met alle drie de parken gelijktijdig en dan zou je een leuk effect kunnen creëren.
Dit moet wel op zijn minst de boel in de war schoppen en op zijn ergst blijvende schade veroorzaken .
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 14-02-2009 3:08:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bontevogel: Global Warming?
Op 14-02-2009 6:01:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oberon:
Bontevogel:

Global Warming?Hier is eigenlijk nog geen sprake van Bontevogel: ijs op antartica heeft nooit zo veel oppervlakte beslagen, zuid-frankrijk kampt met koudste winters sinds 30 jaar, ijs-sneeuw stormen terroriseren amerika sinds weken...Op zich ben ik meer voor het idee van global warming net als jij, maar als je tegenovergestelde dingen ziet dan vraag je je toch af: Hoax?

Aurál
Op 14-02-2009 9:52:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
MH:
HAARP is in feite een reusachtig antennepark in Canada

U bedoelt Alaska..?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-02-2009 10:46:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
weerman: Een lollig blog, totdat HAARP er weer bijgesleept werd. Jammer. Speculatie wint het weer van doodordinaire wetenschap. HAARP beïnvloedt -zeer ten dele- de ionosfeer, en "het weer" speelt zich ver daaronder af. Het is typerend voor complottertjes om een causaal verband te leggen tussen verwoestende orkanen en HAARP. Een beetje een wanhopige poging om een menselijke macht te zien, waar we donders goed weten dat die er niet is. Internet en youtube zijn zeer bevorderlijk voor de complotters, dat blijkt maar weer. Want hoe gaan we de nog veel verwoestender orkanen en stormen uit het verleden dan verklaren? Enig idee hoe verwoestend orkanen waren vóór HAARP bestond..?

En Oberon vergeet de dagelijkse globale meetreeksen vwb temperatuur: die laten al sinds medio jaren '80 zien dat de gemiddelde aardse temperatuur wel degelijk stijgt. Overal ter wereld. De voorbeelden die je noemt zijn slechts lokale aangelegenheden die zelfs goed passen bij een veranderend klimaat..! HOE die stijging komt is een ander verhaal. Off-topic, hier.
Op 14-02-2009 10:47:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ralph:
weerman:

Een lollig blog, totdat HAARP er weer bijgesleept werd. Jammer. Speculatie wint het weer van doodordinaire wetenschap. HAARP beïnvloedt -zeer ten dele- de ionosfeer, en "het weer" speelt zich ver daaronder af. Het is typerend voor complottertjes om een causaal verband te leggen tussen verwoestende orkanen en HAARP. Een beetje een wanhopige poging om een menselijke macht te zien, waar we donders goed weten dat die er niet is. Internet en youtube zijn zeer bevorderlijk voor de complotters, dat blijkt maar weer. Want hoe gaan we de nog veel verwoestender orkanen en stormen uit het verleden dan verklaren? Enig idee hoe verwoestend orkanen waren vóór HAARP bestond..?

En Oberon vergeet de dagelijkse globale meetreeksen vwb temperatuur: die laten al sinds medio jaren '80 zien dat de gemiddelde aardse temperatuur wel degelijk stijgt. Overal ter wereld. De voorbeelden die je noemt zijn slechts lokale aangelegenheden die zelfs goed passen bij een veranderend klimaat..! HOE die stijging komt is een ander verhaal. Off-topic, hier.


Bingo, dat is een 'wetenschaps'reactie avant la lettre. Even de vlam er over en klaar. Maar beste weerman als die antenneparken dan van mineur belang zijn, waarom staan ze er dan en zijn ze volop in gebruik. Gij zou moeten weten dat de ionosfeer van buitenaf door de zon/zonnevlekken beïnvloed wordt. Iets waar de zendamateurs voor hun HF/DX (hoogfrequent verbindingen op de lange afstand) met graagte gebruik van maken. Dus waarom 'poken' in gebieden waar de straalstromen volop excelleren. De 'pure'wetenschap heeft al krachtiger staaltjes geleverd.En trouwens, schrijver oppert alleen meningen/ideeën/vermoedens en geen feiten. Feit is overigens dat we het overal naar believen kunnen laten regenen, of niet vide China 2008
Op 14-02-2009 15:10:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ja Horus:

MH:
HAARP is in feite een reusachtig antennepark in Canada

U bedoelt Alaska..?

dacht ik ook al, en het is niet een weerbeinvloedingsinstallatie, maar een weeronderzoeksinstallatie, maar dat klinkt natuurlijk lang zo eng en spannend niet

de andere genoemde installaties zijn btw niet te vergelijken in formaat met de installatie in alaska, en er zijn nog wel een paar andere redenen waarom ze niet vergelijkbaar zijn...

mooie uitleg over straalstromen enz, maar de laatste paar alinea's halen het hele blog naar beneden...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 14-02-2009 15:49:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ralph:

weerman:

(knip)


Bingo, dat is een 'wetenschaps'reactie avant la lettre. Even de vlam er over en klaar. Maar beste weerman als die antenneparken dan van mineur belang zijn, waarom staan ze er dan en zijn ze volop in gebruik. Gij zou moeten weten dat de ionosfeer van buitenaf door de zon/zonnevlekken beïnvloed wordt. Iets waar de zendamateurs voor hun HF/DX (hoogfrequent verbindingen op de lange afstand) met graagte gebruik van maken. Dus waarom 'poken' in gebieden waar de straalstromen volop excelleren. De 'pure'wetenschap heeft al krachtiger staaltjes geleverd.En trouwens, schrijver oppert alleen meningen/ideeën/vermoedens en geen feiten. Feit is overigens dat we het overal naar believen kunnen laten regenen, of niet vide China 2008

lees jezelf eerst eens even in, de kunstmatige regen in china word gedaan door middel van raketten de lucht in te schieten, raketten met bepaalde stoffen die condensatie bevorderen waardoor waterdamp begint neer te slaan en uiteindelijk zwaar genoeg word om regen te veroorzaken.
ook zijn er vliegtuigen met sproeiinstallaties, die vergelijkbare stoffen in de lucht brengen, en nee dit is wat anders dan chemtrails.

de condities die zendamateurs kennen hebben hier ook weinig mee te maken, want dan zou bv noorderlicht ook ernstige klimaatsverstoringen op moeten leveren, waar niets van bekend is.

de schrijver oppert misschien een mening, maar zoals ik het lees word het als wetenschap gebracht en dat is het zeker niet. de megawatten waar over gesproken word is ook nog niet zo veel, kijk eens wat voor vermogens er verder de lucht in gaan, en het golfstromen zouden 40 jaar terug al geheel op hol geslagen moeten zijn...

wat ik nog wel kwijt wil, ik heb zelf ook weinig vertrouwen in de goede bedoelingen achter HAARP, maar op deze manier is het niets anders dan FUD verspreiden, en speel je de mensen die dit graag in het hoekje "conspirarynutcase" willen schuiven perfect in de kaart.
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 14-02-2009 16:04:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
weerman:
Ralph:


Bingo, dat is een 'wetenschaps'reactie avant la lettre. Even de vlam er over en klaar. Maar beste weerman als die antenneparken dan van mineur belang zijn, waarom staan ze er dan en zijn ze volop in gebruik. Gij zou moeten weten dat de ionosfeer van buitenaf door de zon/zonnevlekken beïnvloed wordt. Iets waar de zendamateurs voor hun HF/DX (hoogfrequent verbindingen op de lange afstand) met graagte gebruik van maken. Dus waarom 'poken' in gebieden waar de straalstromen volop excelleren. De 'pure'wetenschap heeft al krachtiger staaltjes geleverd.En trouwens, schrijver oppert alleen meningen/ideeën/vermoedens en geen feiten. Feit is overigens dat we het overal naar believen kunnen laten regenen, of niet vide China 2008


Jammer dat je zo reageert, maar het zij zo. Ik heb nergens gezegd dat die antenne's van weinig belang zijn; je interpreteert en verdraait mijn woorden. Kom maar met goeie bewijzen dat HAARP inderdaad stormen creëert, of ze stuurt. Je kunt nu wel MIJ aanvallen, maar dat maakt jouw argumenten niet beter...
Men doet onderzoek mbv HAARP, en een stel complotters heeft daar een heeele rits globale probleempjes aan vastgeknoopt. Die worden voornamelijk 'bewezen' door andersdenkenden af te schilderen zoals jij deed. Nogmaals: jammer. We wachten op je bewijzen.
Op 14-02-2009 23:56:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood: Over Russen en de ionosfeer uit de ouwe doos

http://englishrussia.com/?p=2285
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 15-02-2009 15:52:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden