Twee Belgische astronomen hebben hun ogen laten vallen op een blauwe ster in het sterrenbeeld Achtersteven. De spiraalvormige gasnevel rond de blauwe ster vroeg om een wetenschappelijke benadering. Een Belgische supercomputer werd bereid gevonden om te helpen aan een theoretisch beeld van de slierten, maar wat de heldere vlekken op de evenaar van de blauwe ster nu precies zijn is nog steeds een raadsel.

Een blauwe ster is een krachtige ster die een kort leven beschoren is. Tijdens haar korte levensduur stoot ze enorme massa's gas uit. Omdat ze voortdurend een sterke wind wegblaast worden er gigantische gasstructuren rond de evenaar van blauwe ster gevormd. Die gasstructuren winden zich als garen rond een spoel op. Onze zon zou ook dergelijke spiraalvormige gasstructuren kunnen vormen.

De blauwe ster, een ster uit het sterrenbeeld Achtersteven (Puppis), werd onder de loep genomen door twee astronomen van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Alex Lobel en Ronny Blomme publiceerden in The Astrophysical Journal hun waarnemingen die ze optekenden op basis van lichtspectra van enorme spiraalvormige golven rond de blauwe ster. De ster is een van de zwaarste en heetste sterren van onze Melkweg. Lobel en Blomme slaagden er met de hulp van een Belgische supercomputer in om de eigenschappen van de spiraalgolven in kaart te brengen.


(Sterrenbeeld Achtersteven: in Nederland en België niet volledig waar te nemen)

Simulaties met de supercomputer wijzen uit dat twee ijle gasslierten rond de evenaar van de ster het verworven plaatje het best identificeert. De enorme grootte van de gasslierten is vergelijkbaar met de grootte van ons zonnestelsel. De gasslierten zouden lichte verhogingen in de gasdichtheid van de wind zijn waarbij het ontstaan van de ijle slierten zijn oorsprong zou vinden in twee heldere vlekken op de evenaar van de blauwe ster. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat die raadselachtige heldere vlekken nu precies zijn.

Het volledige persbericht van de Koninklijke Sterrenwacht van België kan u hier nalezen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden