We zijn allemaal wel eens uit onze slof geschoten en op zich is dat niet zo vreemd. Het verkeerde moment, stress, gevoelens van onmacht of onrechtvaardigheid of gewoon omdat 'het' de druppel was. U (her)kent het vast wel. In onze drukke maatschappij waar we continu moeten conformeren aan onze omgeving en laveren tussen sociale en wettelijke regels is de kans groot dat we korte lontjes kweken. Als we tegenwoordig de berichten mogen geloven worden die lontjes inderdaad steeds korter. Opgebouwde stress omdat de baas een etter is, omdat de relatie niet lekker loopt of om tig andere onderhuidse irritaties, komen dan opeens tot uitbarsting op de meest vreemde plaatsen. Een treuzelaar voor een rood stoplicht, een vervelende telefonische verkoper of een verkeersagent die ook nog eens zijn macht wil laten gelden. Allemaal situaties waarbij het kan dat er iets 'knapt' en onze begrenzing het even laat afweten.


(Voor deze meneer was de verklaring "het was maar een grap, daar staat de verborgen camera" geen reden tot de-escalatie en bleef op de acteur inslaan)

Er zijn mensen die heel snel overgaan tot een explosie van geweld of verbale agressie, omdat ze psychisch gestoord zijn of door een wat... euh... onstuimige hormoonhuishouding. Zo weet iedereen die wel eens een bevalling heeft meegemaakt dat de moeder in spe in niets meer lijkt op het lieve vrouwtje van weleer. Een andere groep die nogal eens worstelt met de hormonen zijn natuurlijk pubers.

Een 15-jarige jongen uit Oud-Beijerland is maandagavond volledig door het lint gegaan omdat zijn moeder hem enkele huishoudelijke klusjes wilde laten doen. Hij gooide met borden, schopte zijn moeder tegen haar benen en smeet ander huisraad rond. Daarna sloot hij zich op in zijn kamer. De politie moest eraan te pas komen om hem ‘met gepast geweld’ aan te houden.

Meestal ontsteekt men in razernij door de meest onbenullige zaken die op dat moment als een soort katalysator werken. Vaak ligt daar een optelsom van redenen en oorzaken aan ten grondslag, en het kleinste voorval kan dan de beroemde druppel zijn. Wie of wat zich op dat moment in de buurt bevindt moet het dan vaak ontgelden.

Een Tilburgse man is dinsdagnacht door het lint gegaan, omdat het hem niet lukte een laptop op internet aan te sluiten. De vriendin van de man maakte een opmerking en daarop werd hij zo kwaad, dat hij de laptop tegen haar hoofd gooide. Toen de vrouw naar de politie wilde gaan, mishandelde de man haar. De politie heeft de Tilburger aangehouden.

De omgeving heeft vaak achteraf geen enkel begrip voor de geëxplodeerde. Natuurlijk is dat logisch want slachtoffers zien doorgaans wel de uitbarsting, maar zelden of nooit de dieper liggende problematiek.
 

Een 22-jarige taxichauffeur uit Arnhem is zaterdagavond in zijn woonplaats aangehouden, nadat hij klanten belaagd had om een niesbui. Dat meldde de politie zondag. Een 31-jarige Arnhemse zat met een man van 36 jaar en een 40-jarige man uit Heerlen in de taxi. De inwoner van Heerlen kreeg een niesbui. De taxichauffeur werd boos, omdat zijn bekleding door het niezen vuil zou zijn geworden. Hij stapte uit, waarna een woordenwisseling ontstond tussen hem en de klanten, die eveneens uit de wagen stapten. De chauffeur spoot de vrouw tenslotte met iets branderigs in haar gezicht en reed daarna weg. Hij zit vast voor nader onderzoek, aldus de politie.

Opvallend vaak blijken uitbarstingen gericht tegen autoriteiten. Buschauffeurs, kaartcontroleurs of agenten moeten het vaak ontgelden. Waarom eigenlijk? Zou het gevoel van onmacht toenemen als een uniform verschijnt, of zou men onbewust het idee hebben dat het fungeren als boksbal inherent is aan de functie van gezagsdrager? Misschien ziet men functionarissen wel als verpersoonlijking van deze complexe maatschappij?

Een 54-jarige automobilist werd woedend toen agenten hem aanspraken op het niet dragen van een veiligheidsgordel. Hij trapte een agent op zijn hand en trok de portierhendels van de politiewagen af.


(Baan, vrouw en kind kwijt. Gekrenkt en gekleineerd en door het lint. Beeld uit de film 'Falling Down')

Maar ook personen waarvan men meent te weten dat de kans om teruggemept te worden minimaal is moeten het vaak ontgelden. Winkelpersoneel en loketbedienden zien zich vaak geconfronteerd met uitbarstingen van agressie. Misschien zit er in die gevallen toch een berekenend element. Het gebeurt bijvoorbeeld zelden tot nooit dat een breedgeschouderde kooivechter zich geconfronteerd ziet door iemand die over de rooie is.

Een 28-jarige vrouw uit Wassenaar is donderdag volledig over de rooie gegaan in een winkel in de Rijnsburgpassage. Een 66-jarige ondernemer sprak die ochtend voor zijn winkel de vrouw aan, nadat haar zoontje door de passage fietste. De vrouw accepteerde kennelijk de terechtwijzing niet en zocht nadrukkelijk de confrontatie op met de man en een verkoopster. Hierbij trok zij een winkelrek omver en raakte in gevecht met de 39-jarige verkoopster.

Vaak is er geen houden meer aan als iemand doordraait. In die gevallen moet alles en iedereen het ontgelden. Gelukkig richtte onderstaand individu alleen materiële schade aan.

Een 20-jarige man uit Didam is zaterdagnacht compleet door het lint gegaan op het station in Duiven, omdat hij de laatste trein richting zijn woonplaats miste. De agressieveling sloeg de ruiten van wachthokjes kapot en gooide vervolgens bierflesjes stuk op het perron. Daarna trapte hij tegen een gestalde fiets en vernielde hij zijn eigen mobiele telefoon. Volgens getuigen kon de man het niet verkroppen dat hij de trein had gemist.

Ongeduld is voor sommigen een reden om te exploderen. Agressie tegen hulpverleners is blijkens de vele mediaberichten steeds meer de norm aan het worden. Sommigen willen dat er 'hier en nu' aan hun vaak irrationale wensen wordt voldaan, gebeurt dat niet dan zijn de rapen gaar.

Een gewonde 30-jarige man uit Malden is zaterdagochtend in alle vroegte op de afdeling spoedeisende hulp van het St. Radboud-ziekenhuis in Nijmegen door het lint gegaan. De man begon een brancard te slopen en trapte een monitor van de muur. De reden voor zijn agressie was dat hij vond dat hij niet snel genoeg werd geholpen.


(Hooligans, door de week kantoorvolk, huisvaders en leuke buren. Maar bij een belangrijke match komen frustraties naar boven en heeft men een 'uitlaatklep')

Doorsneemensen hebben van nature een soort sociale begrenzing. Dankzij deze begrenzing kunnen ze woede en frustratie temperen of zelfs wegdrukken. Afhankelijk van de situatie komt men uiteindelijk op een soort breekpunt. Hóe dat zich uit verschilt van persoon tot persoon, maar uiten doet het zich.

Kan dat anders? Ja, dat kan. Innerlijke rust voorkomt de kans om door het lint te gaan. Innerlijke rust kan men bereiken door bijvoorbeeld meditatie, maar ook door bepaalde frustrerende factoren te vermijden. Zit het privé niet goed, maak het bespreekbaar. Stressbaan? Solliciteer. Laat u niet leiden door uw omgeving of gewin en kies voor uzelf. Zoek een uitlaatklep, lange wandelingen zijn perfect.

Pas wanneer u in harmonie met uzelf bent, kunt u een positieve bijdrage aan deze wereld leveren. Natuurlijk is dat allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de moeite waard het te proberen. De olifanten in het onderstaande filmpje hadden geen keus, u heeft dat wel.

Chris de Boden: Ik ben tegen geweld, je schiet er niks mee op.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-02-2009 0:44:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Chris de Boden:

Ik ben tegen geweld, je schiet er niks mee op.

Uiteraard.
Maar in mijn jaren als barkeeper heb ik wel geleerd dat "putting out fire with gasoline" de enige oplossing kan zijn.
Maar het soort geweld zoals hierboven beschreven is niet te tolereren. Zojuist een voetbalwedstrijd op tv gezien en de scheidsrechter moest zich aan een bloederige hoofdwond (gegooid muntje?) laten behandelen.
Belachelijk.
En ik daag iedereen die ooit iets over scheidsrechters te klagen heeft uit om er zelf te gaan staan.
Ergo: wat geweld betreft blijft de vraag: wat is de intentie?
Nogmaals: wanneer je geweld kunt stoppen door het (proportioneel) zelf toe te passen heiligt het doel de middelen...
Of niet..?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Utilitarisme
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-02-2009 1:57:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rowynn: Had die olifant haar trainers niet kunnen doden, ipv dat zij werd gedood? Wat een verschrikkelijke dierenmishandelaars! Mensen zijn soms echt walgelijke wezens!

Voor die andere uitbarstingen: is daar geen pilletje voor?
Op 19-02-2009 9:10:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cool: Dit is dus 1 van de redenen waarom ik een hekel heb aan circussen...
Hoe die dieren en al behandeld worden niet normaal...
En ja ieder dier is zo, op een gegeven moment knapt het en ja dan heb je een groot probleem...

Men vergeet ook vaak hoe wijs de dieren zelf zijn (over het algemeen nog wijzer dan de meeste mensen).
En dat je dus ook respect moet hebben voor ieder dier, groot of klein...

Hoe men eigenlijk werkelijk met dieren om moet gaan is, op dezelfde methode als dat een buitenlander moet integreren hier in nederland oftewel aanpassen aan onze normen en waarden.
Als de mens de normen en waarden van de dieren begrijpt, is zelfs de mogelijkheid er dat je dieren kan begrijpen en(niet letterlijk) kan verstaan.
Dit is voor mij dan 1 van de methodes om zelfs vriendschappen te kunnen sluiten met een dier. Al is het wild al is het tam.

IK had weleens gezien een soort van documentaire over een man en een vrouw die voor leeuwen en jachluipaarden zorgden.
Hij had er een paar volwassene en ook jonkies en al en hij wist een vriendschappelijke band op te bouwen met hun, alsof zijn ziel zelf verbonden was.
Hij wist ook bijv hoe hij met hun om moest gaan zodat ze hem niks deden. uiteindelijk moest hij ze in het wild loslaten van de regering in dat land. Dus hij deed dat met veel geknok en gejank.
Hij mocht ze niet eens bezoeken en zelfs na 1 jaar herkenden ze hem nog en al waren ze wilder geworden, hij kon bij hun komen en ze deden hem niks, ze gingen zelfs met hem spelen (vrienschappelijk niet als eten).

Het was prachtig om te zien, en hij had dit met ieder dier waar hij mee in aanraking kwam.

Uiteindelijk moest hij naar een rechtzaak toe dat als hij de weg ernaartoe had overleefd zou winnen.
Hij ging niet dood door een dier, maar door een vrachtwagen werd zijn wagen aangereden.
Ik vond dit een verschrikkelijk einde... Die dieren werden later waar hij voor zorgde en al zijn vrienden waren het ook. Werden neergeschoten door stropers...
(vervolg)
Op 19-02-2009 9:59:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cool: (vervolg van vorige post)

Hij had iets wat wij allemaal kunnen hebben met dieren, ik heb het ook gehad toen ik vaak met dieren in aanraking kwam.

Toen ik bij de vogelklas Karel Schot werkte als vrijwilliger, toen had ik ook vaak genoeg een band en die beesten al moest ik ze bijv onderzoeken (niet allemaal natuurlijk) maar er was wel soms dat als ik meer naar hun toe aanpasten en wat ze prettiger vonden ook.
Dat ze al moest ik ze vastpakken voor bijv onderzoek om te kijken hoe het met hun gaat.
Dat ze mij niks deden ook bijv meeuwen deden niks en terwijl Koos en al gewoon naar gehapt toe werd en in de vingers werden gepikt.

Die vogels ook waarmee ik zo n band kreeg. Die zag ik ook nog eens naar mijn huis toe komen al weet ik niet hoe dat kwam dat ze wisten waar ik woonde XD.

ze volgden me en dan zaten ze ineens in de achtertuin en keken ze me aan. En nadat ze mij iedere keer als dit gebeurde zo aankeken was het alsof ze zeiden dank je wel. En daarna vlogen ze weg en eens in de paar maanden kwam wel zo n eentje weer in mijn tuin om te kijken hoe het was XD.

maarja het is zo verschrikkelijk dus wat de wereld doet met dieren, het blijft niet normaal...
Al dat geweld ermee...
Wat de mensen ook met elkaar doen...

Ik heb hier ook een liedje voor op mijn mp3, het is iets van pokemon maar iets wat wel waar is. ik geef wel de link erbij.


Er zijn religies die voor vrede zijn, er zijn religies die kicken op geweld.
Maarja uiteindelijk ligt het aan de mens om geweld te gebruiken of ook weer niet.
Op 19-02-2009 10:06:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: Ik kan mij heel goed voorstellen dat de spreekwoordelijke emmer tegenwoordig steeds vaker overstroomt. Wij zijn een land dat te gereguleerd is en vrijheden die steeds vaker beperkt worden en iedereen wilt je controleren.

Ik had vorige week dat ik bijna uit de auto had gestapt en de deur van iemand open getrokken en hem voor rotte vis uitgemaakt nadat hij mij afsneed omdat onze linker baan 3 meter opschoof en hij vast stond. Dit deed hij zonder knipperlicht en mijn stress niveau dat al hoog was omdat ik inmiddels al 3 uur file had gehad die dag zo hoog dat ik nagenoeg niet voor mij zelf in kon staan.

De samenlevingen tegenwoordig zijn te complex en de stress is te hoog en dan gaan mensen rare dingen doen.
Het enige dat ik kan zeggen is tel eerst tot tien en denk: "Men weet niet beter".
Op 19-02-2009 11:08:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vananem: Ik snap geweld niet, echt niet. Driftig worden in het verkeer, omdat je ergens moet wachten of je krijgt je zin niet. Ik vind het zinloos. ALs je in je werk te maken krijgt met geweld, zoals Horus, kan ik me voorstellen dat je wel iets moet doen om iemand te kalmeren, en om te voorkomen dat je zelf een slachtoffer wordt van iemands drift. Maar ik vind het treurig dat mensen zoiets doen. ZIjn er teveel regeltjes? Lijkt mij niet. We zijn met velen, en daar heb je nu eenmaal regels voor nodig. Om te zorgen dat we niet constant elkaar lastig vallen, omdat we allemaal ons zin willen hebben.

Ik kan me ook goed vinden in Cools verhaal. Ik herken dat wel, met dieren. Het gaat om respect hebben voor elk, individueel dier, voor zijn eigenheid. Wij hadden een kat die iedereen krabde, behalve mij. Iedereen had een hekel aan hem, maar voor mij was hij gewoon een wilde kat, die zijn eigen gang wilde gaan. Als hij op schoot lag, ging hij soms zomaar krabben. Ik voelde dat dat uit angst was, en zei hem dat hij me mocht krabben, maar dat dat niet nodig was. Na verloop van tijd heeft hij me nooit meer iets aangedaan. Circussen, dieren kunstjes laten doen omdat we dat leuk vinden, is respectloos naar dieren toe. We zouden beter moeten weten.

Alles bij elkaar denk ik dat geweld in de samenleving een teken is dat mensen zich doelloos voelen. Ze hebben werk dat geen voldoening geeft, innerlijke onrust, ze weten niet wat ze met hun leven aanmoeten. Dat reageren ze af op anderen. Het lost niets op, onrust blijft. We zouden wat beter naar onszelf moeten kijken. En rust en vrede binnenin zoeken.
Op 19-02-2009 11:53:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Waarom kantoorklerken en ambtenaren het ontgelden? Omdat zij vaak de oorzaak zijn van de druppel het is verre van toeval, ze 'doen maar hun werk' maar ondertussen verneuken ze mensen die al met genoeg stress leven omdat de regeltjes overal tussen zitten en dan ook nog je met een pokerface durven aankijken terwijl ze je letterlijk klem zetten.

edit: moet nog bij dat ze JOU proberen te reduceren tot een consument of slaaf terwijl ze zelf een persona dragen zo nep als uri geller. En dan ook nog met de dreiging je wel even te electrocuteren/verkrachten met zo'n stroomstok of als een schaap een alarmknopje in te drukken of collegas en prive bewaking (oftewel prive bedrijfjes beveiliging) te roepen omdat zij het niet aankunnen, wat doe je daar dan buiten memos plakken en iemands naam intiepen op je pctje.

Ik ken nogal wat mensen die in situaties worden gebracht door klerken en ambtenaren waar menig normaal functionerend mens volledig van door het lint zouden gaan, en die houden zich nu nog sterk maar dat kent geheid ook zijn eind. En komen die dan ook op de televisie als 'gekken die medicatie hadden moeten hebben' ofzo?

De wereld op zn kop. En maar doorgaan ermee.
(bericht gewijzigd op 19-2-2009 19:03:13)
Op 19-02-2009 18:57:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:

Kan dat anders? Ja, dat kan. Innerlijke rust voorkomt de kans om door het lint te gaan. Innerlijke rust kan men bereiken door bijvoorbeeld meditatie, maar ook door bepaalde frustrerende factoren te vermijden. Zit het privé niet goed, maak het bespreekbaar. Stressbaan? Solliciteer. Laat u niet leiden door uw omgeving of gewin en kies voor uzelf. Zoek een uitlaatklep, lange wandelingen zijn perfect.

Pas wanneer u in harmonie met uzelf bent, kunt u een positieve bijdrage aan deze wereld leveren. Natuurlijk is dat allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de moeite waard het te proberen. De olifanten in het onderstaande filmpje hadden geen keus, u heeft dat wel.


Mooi blog. En ware woorden in deze alinea.
Je hoort de laatste tijd weer veel voorbeelden over agressiviteit, korte lontjes e.d

Ik ben ook geen heilige hoor, ben niet agressief maar heus wel eens boos of geirriteerd. Ik zal dat alleen niet zo gauw op de verkeerde persoon afreageren of projecteren en al helemaal geen klap uitdelen.

Als ik die neiging wel heb om iemand te slaan of schoppen, dan is die persoon bij mij al veel en veel te ver gegaan. Dan ben ik ook echt een wilde kat en haast niet te houden. Maar als ik die neiging voel om te gaan meppen, dan weet ik ook dat ik zelf mijn eigen balans kwijt ben. Weglopen, tot 10 tellen en heel diep ademhalen helpt bij mij wel. Of ik ga heel hard in mijn eentje staan gillen... .

Mannen doen dat niet zo gauw, maar die raad ik altijd aan dan maar op een boksbal of zo te slaan....
Op 19-02-2009 19:35:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Het is natuurlijk om mensen die je bewust fout behandelen (ondanks excuses als 'ik doe alleen mijn werk maar') een corrigerende klap te verkopen trouwens, dat is door de hele geschiedenis zo geweest. Dat is gezond voor zowel individuele personen als voor de samenleving.
Op 19-02-2009 20:02:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
eoi:

Het is natuurlijk om mensen die je bewust fout behandelen (ondanks excuses als 'ik doe alleen mijn werk maar') een corrigerende klap te verkopen trouwens, dat is door de hele geschiedenis zo geweest. Dat is gezond voor zowel individuele personen als voor de samenleving.


Ik vind dat er nooit een reden is om iemand een klap te verkopen. Zelfs niet bij b.v. irritante machtsbeluste autoriteitsfiguren, die je als vuil behandelen omdat ze in een machtspositie verkeren en erop kicken om je te laten voelen dat zij de macht hebben. En ook niet bij anderen die eigenlijk wel een knal verdienen.

Het lost weinig op. Je bent misschien je kwaadheid kwijt, maar dat kan ook op een andere manier.

Op 19-02-2009 22:41:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Dergelijken ongestraft laten doorgaan met wat ze doen lost ook niks op, en dat doen ze, en ze vergaren zelf wel macht dmv geweld. Want kom je in opstand tegen de (leugenachtige, corrupte) macht dan krijg je met de knuppel, anders wel met de kogel te maken. Dan kun je wel jezelf bezig houden met knutselen en wandelen maar dat is eigenlijk je eigen plantje in een ander hoekje zetten en het onkruid de rest van de tuin laten vernielen. Ik zelf wandel ook veel om stress kwijt te raken maar ik zou mij niet afwenden krijg ik te maken met een controlefreak die mij even als onderdanig werkobject behandeld. Die persoon kan dan 5 vingers verwachten om weer even terug in de realiteit te geraken.
Op 20-02-2009 0:21:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: Nou ik ken dat wel hoor, maar bij mij is het misschien 'puberen'
Heb weleens van die gesprekken met m'n moeder over de telefoon als ik net thuis ben en zij is nog niet thuis en die gaan als volgt:
Mam:'heb je de ramen thuis dichtgedaan?'
Ik: 'ja , allemaal'
Mam:'de woonkamer, de slaapkamer, de keuken..'
Ik:'JAAAA'
mam:'waarom doe je zo geirriteerd?'
Ik:'ik zeg toch dat ik alle ramen dicht heb gedaan.'

en het is heel vervelend want ong. 1 jaar geleden had ik dit niet
Ita est :)
Op 20-02-2009 16:15:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
berma: Dag berma,

Wat heeft u te melden?
Wat? o! hed je het tegen mij, wat was het onderwerp ook weer?
O ja, door het lint gaan, gggggrrrrrrrrrrrr nu bevoorbeeld.

Ja dat had ik ook wel eens gelukkig is het met de leeftijd veel minder geworden.
Was vooral slecht voor de afstandbediening, maar gelukkig gaan de TV's niet zolang mee en konden we weer vooruit met ook weer een nieuwe afstandbediening.
Maar gelukkig ik ben er voor 95% van af die 5% zullen altijd wel een risico blijven.
Op 20-02-2009 20:42:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Boognish: We leven met teveel mensen op een te klein oppervlak met veel stress over de basishoeften. Als je ratten op de zelfde manier huisvest wordt het een bloedbad. Die vechten elkaar dood tot er weer een leefbaar (lees minder bevolkt) territorium ontstaat.
Op 23-02-2009 10:53:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden