Achter de keurige maskers van veel mensen gaan seksuele gedragingen of fantasieën schuil die over het algemeen afwijkend van de heersende normen worden beschouwd. Met een mooi verzamelwoord noemt men dat 'parafilie', of in de volksmond gewoon pervers. Meestal blijven vormen van parafilie verborgen voor de buitenwereld en wijst alleen het bestaan van bepaalde websites of pornografische media dat er een behoefte aan is. Over de vraag hoe men een bepaalde vreemde seksuele voorkeur ontwikkelt, of het omgekeerde, en hoe men eraf komt zijn hele dikke boeken en verhandelingen geschreven zonder daadwerkelijk een antwoord te geven. Neem bijvoorbeeld gerontofilie of de 'liefde' voor ouderen of bejaarden. Deze vorm van parafilie is misschien wel één van de meest onbegrepen perversiteiten.


(Waar ligt de grens tussen gerontofilie en mishandelen van ouderen?)

Het bestaan van gerontofielen blijkt telkens weer uit de berichten in de media waarbij meestal jonge mannen zich vergrijpen aan bejaarden. Opvallend is dat de daders meestal werkzaam waren in een omgeving waarbij ze makkelijk in aanraking konden komen met bejaarden. Zou de gewelddadige gerontofiel doelbewust te werk gaan?

Een 22-jarige verpleger van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen is opgepakt op verdenking van het verkrachten van een hoogbejaarde patiënte. De Heerlenaar zou de vrouw, die in ieder geval boven de 80 jaar oud is, op 16 december hebben verkracht.

Gerontofilie door mannen, zoals dat tot uiting komt in de media, heeft doorgaans een gewelddadig karakter waarbij de bejaarde partij het moet ontgelden. Vrouwen kunnen ook gerontofiel zijn al uit dat zich meestal meer op het materiële vlak en natuurlijk kan er tussen jong en oud ook gewoon sprake zijn van liefde (zie bijvoorbeeld hier). En zo is niet iedere gerontofiel gelijk. In dit stuk richten we ons op de gewelddadige of zo u wilt sadistische gerontofielen.

Een 43-jarige oproepkracht voor thuiszorginstelling Laurens in Rotterdam heeft bekend dat hij ontucht heeft gepleegd met vier hoogbejaarde vrouwen.

Over de motivaties en achtergronden van de gewelddadige gerontofiel is niet veel bekend en een duidelijk profiel ontbreekt. Toch menen sommigen indicatoren te zien. Zo zouden daders meestal over een dwangmatige of obsessieve persoonlijkheid beschikken. "Zeker tot het 25ste levensjaar een geschiedenis van incontinentie hebben gehad, ontbreken van interesses voor jonge vrouwen, moeilijk impulsen te kunnen onderdrukken en neigen naar seksueel agressief en geweldadig gedrag", aldus de onderzoekers Oules, Boscredon en Bataille, 1977.

Een inwoner van Kerkrade is donderdag voor de veertiende keer opgepakt door de politie omdat hij een bejaarde vrouw lastig viel. Donderdag had de serie-gerontofiel het gemunt op een 75-jarige inwoonster van Heerlen, die hij onder meer achtervolgde en onzedelijk lastigviel, aldus de politie.

Anderen menen dat een vorm van wraak de achterliggende motivatie is. Het veelal gewelddadige karakter van de gerontofiel zou een basis in de jeugd kunnen hebben waarbij de dader gedomineerd of mishandeld werd door (groot)ouders. De gerontofiel zou in zijn/haar jonge jaren in een omgeving van strikte regels hebben gezeten en teleurgesteld zijn in de rollen van de ouder/opvoeders. Gerontofielen komen meestal uit gemeenschappen waar de ouderen vaak een strikte en disciplinaire omgeving voor kinderen hebben gecreëerd, aldus Dr Thomas Stuttaford in een stukje over gerontofilie.

Afgelopen zaterdag is een hoogbejaarde vrouw (93 jaar) in haar eigen woning aan het Jacques Urlusplein in Leiden verkracht door een tot nu toe nog onbekende man.


(Slachtoffers van verkrachting melden zich niet altijd uit schaamte. Bij oudere speelt dementie wellicht ook een rol. Hoevelen vallen ten prooi aan gerontofielen?)

Volgens Bopp (1987) komen het aantal gewelddadige verkrachtingen van vrouwen boven de 50 niet uit boven de 3%. Maar en bestaat dan wel een verhoogde kans op levenbedreigende situaties waarbij het slachtoffer vermoord kan worden. Dat de kans dat gerontofielen over gaan tot moord groter is dan bij 'normale' verkrachters werd ook onderschreven door Pollack in 1988. Als we de lijn van de onderzoekers zouden volgend dan gebruikt de gewelddadige gerontofiel seksualiteit als middel tot onderwerping en vernedering. In die zin hoeft de dader geen direct seksueel genot uit zijn of haar daad krijgen. Het kunnen botvieren van frustraties zou dan al voldoende bevrediging geven.

"Ik ben al tien dagen niet gedoucht. Ik ben incontinent en zweet enorm met dat warme weer. Ik stink. Het is een rotzooi hier." In zorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel heerst een personeelstekort, wat ten koste gaat van de bejaardenzorg...

Misstanden in bejaardenhuizen komen relatief veel voor. Met de vinger wijst men dan meestal naar personeelsgebrek. Wellicht zou dat een rol kunnen spelen maar mogelijk zou het ook heel goed kunnen dat bepaalde medewerkers gerontofiele trekjes hebben. Deze gedachtegang is misschien niet zo vreemd als we een stuk van Jeroen Trommelen en Ellen de Visser over misstanden in de bejaardenzorg onder de loep nemen. In dat stuk wordt het argument 'werkdruk' van tafel geveegd en blijkt dat er gewoon sprake is van een sadistisch regime. Enfin u kunt het stuk hier (PDF) nalezen en zelf een mening vormen.

Vooralsnog blijven de diepe spelonken van de gerontofiele geest duister. De mens blijkt telkens weer meer dan hij of zij doorgaans laat zien, soms ten goede en soms ten kwade maar altijd verbazingwekkend.

Yiha: Sorry, maar niet echt interessant.

Wel grappig.
Op 18-02-2009 9:42:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: @Loppe, snap niet wat hier grappig aan is!!!
Op 18-02-2009 10:36:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Zo is mij een geval bekend van zwaar gereformeerde mensen die vanuit de gereformeerde kerk langs een masseuze gingen en zich in lieten smeren met pek en veren op een zekere plaats en zo paardje reden. Motto van het verhaal; Daar waar normale dingen niet mogen ontstaat een verwrongen spuigat.
Op 18-02-2009 14:37:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
HansMichaelChi:

Zo is mij een geval bekend van zwaar gereformeerde mensen die vanuit de gereformeerde kerk langs een masseuze gingen en zich in lieten smeren met pek en veren op een zekere plaats en zo paardje reden. Motto van het verhaal; Daar waar normale dingen niet mogen ontstaat een verwrongen spuigat.


zou het omgekeerde ook werken? (daar waar verwrongen strapasten gemeengoed zijn onstaat normalisatie? )
Op 18-02-2009 15:36:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha:
mika2002:

@Loppe, snap niet wat hier grappig aan is!!!

Ik vind het niet grappig dat bejaarden mishandelt worden. Ik vind het grappig dat de poster nu reeds 17 delen zielenkrochten gepost heeft.
(bericht gewijzigd op 19-2-2009 19:58:25)
Op 19-02-2009 19:53:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Frank Bomans: doe mij maar jonge maskes.
Zijde weer bezig, Madam Toerkes?
Op 25-02-2009 14:33:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden