Soms kan men aan de horizon een bui waarnemen doordat er onder de wolken mooie grijze sluiers te zien zijn. Deze valstrepen zijn regen of sneeuw die uit die wolken valt. Als de wolk en de lucht eronder even snel in dezelfde richting bewegen ziet men verticale strepen maar in de meeste gevallen gaat de wolk wat sneller en krijgen we schuine strepen. Door een verandering van windrichting kunnen er ook knikken in de valstrepen komen.


Met name in deze tijd van het jaar kun je bij wisselvallig weer met winterse buien mooie valstrepen ontdekken. Vooral bij een laagstaande zon kunnen ze er bij momenten heel dreigend uitzien. Als de valstrepen de grond raken dan mag je bijna zeker stellen dat er op die plaats neerslag valt. Als de valstrepen een stuk boven de grond lijken te zweven dan is de neerslag verdampt voor hij de grond zal raken en blijft het droog.

eoi: toffe blog, dit zijn de weerdetails die leuk zijn te lezen, heb er nooit echt bewust bij stilgestaan al heb ik het best vaak mogen aanschouwen.
Op 16-02-2009 16:18:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Dat vertelde m'n moeder al als wij naar de strepen vroegen. Boer'n wijsheid?
Nog een leuke: als er in de witte bewolking een groot gat zit, dan gaan de schoenlappers naar de hemel door dat gat.
Op 16-02-2009 18:50:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Doet denken aan de stofregen, als ik iets van de bovenste boekenplank wil pakken...
Op 16-02-2009 21:23:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
weerman: Ja, leuk om de 'virga' eens aandacht te geven... Zeker bij die mooie buien van de Noordzee, die met een NNW-wind binnendrijven, kun je mooie valstrepen verwachten. Let ook eens op hun kleur; gelig witte strepen, soms smal en omringd door grijzere strepwen, duiden op zogenaamde "hagelpijpen". Dat zijn plekken waar koudere lucht naar beneden komt, met de bevroren regendruppels erin. Hagelkorrels zorgen voor een andere breking van zonlicht, dus vandaar een andere, geliger kleur. Zeker met zomers onweer is dit mooi te zien. Juist die smalle zones met hagel geven dat idiote effect dat je opeens randen met hagel in de goot ziet, of zelfs een compleet witte straat en weggegleden auto's, terwijl er verderop niets ligt. Het zijn vaak niet al te grote zones. Dat maakt dit soort buien dan ook zo verradelijk; zeker als je lekker 120 km p/u kachelt en je rijdt zo'n bui binnen kun je opeens een laag hagel op de weg tegenkomen.

Ook is vaak in dergelijke gelige strepen sneeuw te zien, en ook mooi is om het 'smeltpunt' van de vaste neerslag te vinden: ergens in de valstreep zie je de kleur veranderen van geel naar grijs. Iets daarboven vindt je dan, als je het zou meten, het nul-gradenniveau.

Leuk blogje, dank!
Op 16-02-2009 22:56:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Leuke blog!!! Ik houd er van om het weer in werking te zien: De soms erg mooie wolkenluchten, donkere buienwolken, onweer, wind....

Als ik er de tijd voor heb neem ik mijn digitale camera mee naar buiten.
Op 17-02-2009 9:37:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden