Wie genoeg heeft van sterrenbeelden en horoscopen en op een wat moderne manier een beeld van iemands karaktereigenschappen wil krijgen, kan natuurlijk ook even informeren naar zijn of haar bloedgroep. Tenminste als we de grondlegger, de Japanse psycholoog Furukawa Takeji, mogen geloven. In 1927 probeerde Takeji verbanden te vinden tussen persoonlijkheden en bloedgroepen. De onderzoeken van Takeji vormden de basis voor het in 1971 verschenen boek 'Ketsueki-gata de wakaru aisho' (Understanding affinity by blood type) van psycholoog Masahiko Nomi. Dat was het startsein voor een reeks van boeken die benadrukten dat er links zijn bestaan tussen bloedgroepen en karakters. Na Nomi's dood nam zijn zoon, Toshitaka Nomi, zijn werk over en begon zelfs een instituut onder de naam 'Institute of Blood Type Humanics'. Nu in 2009 hechten heel wat Japanners waarde aan de betekenis van bloedgroepen en zelfs bedrijven schromen niet om sollicitanten te vragen naar hun bloedgroep.


(Sorry schatje maar het wordt niks tussen ons, jij bent B-negatief)

Volgens het ABO-bloedgroepensysteem wordt bij mensen hun afzonderlijke bloedgroep geclassificeerd als A, B of O, eventueel met de toevoeging positief of negatief. Zelf ben ik bijvoorbeeld B-negatief. Het zijn bepaalde moleculen (antigenen), eiwitten, koolhydraten of glycoproteïnen die bepalen tot welke bloedgroep men behoort. Volgens de heersende opvatting ziet de wetenschap geen verbanden tussen persoonlijkheidskenmerken en bloedgroepen.

In Japan, en langzaam maar zeker ook de omringende landen, is dat anders. De ideeën van Takeji en Nomi hebben een brede ingang gevonden in het dagelijkse leven van de mensen. "Laat mij uw bloedgroep weten en ik zeg u wie u bent" lijkt aan de orde van de dag in het land van de rijzende zon.


(Wereldkaart met verdeling bloedgroepen)

Volgens Nomi zouden bijvoorbeeld mensen met type A gereserveerd, punctueel en gehoorzaam zijn, terwijl type O meer op extravert en individueel wijst. Mensen met type B zouden goed kunnen koken (hee, klopt in mijn geval) en er zouden zelfs restaurants zijn die de bloedgroep van de kok vermelden. Mensen met AB zijn volgens de Japanners niet zo makkelijk in een hokje te stoppen, dit type bloedgroep is nog het minst begrepen. Wie meer wil weten over de Japanse bloedgroepenperiodieken: klik hier (in Engels).

Iemand beoordelen op basis van bloedgroep houdt natuurlijk ook het gevaar voor discriminatie in. Zo zouden in de datingscene mensen met type B lastig aan de man/vrouw te brengen zijn en moeten mensen voor bepaalde banen beschikken over bloedgroep zus of zo.

In onze westerse wereld heeft deze hype nog geen ingang gevonden. Hoogstens op medisch vlak zijn bloedgroepen relevant; in geval van transfusies of in bepaalde gevallen van gezinsplanning. Terwijl Japanners conclusies trekken uit bloedgroepen kijken wij westerlingen liever naar ringvingers.

lindaatje: Mag ik mijn bloedgroep A ruilen voor de flinke bourgondische B?
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 17-02-2009 0:49:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis: In Amerika eind jaren 90 kwam er een boek op de markt van een natuurarts Peter D'Adamo geheten :
Het bloedgroepdieet.
Het werd in Nederland ook een bestseller een poosje.
Mijn moeder ging het dieet volgen. Zelf ook weleens gedaan maar vind het te lastig. Er zijn dan een heleboel dingen die je dan niet "mag" eten. Nouja beter van niet.
Het gaat ervan uit dat de verschillende bloedgroepen (inderdaad :antigenen) ook verschillend op voeding reageren en dan met name de lectines (eiwitten) in voeding. Ik heb het boek toen ook gelezen . Erg interessant dat wel. Misschien weer eens gaan doen.
Het verband tussen bloedgroepen en karakter is nieuw voor me.
Op 17-02-2009 10:29:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis: Ik lees dat bloedgroep O ( ben ik ) de Warrior is.In het bloedgroepdieet zijn mensen met O de jagers.Het is wel wat kort door de bocht.Er zijn maar 4 bloedgroepen, dus 4 karakters? Geef mij dan maar (echte) astrologie.
Astrologie is veel verfijnder.Elke geboortehoroscoop is anders en een samenspel van planeetstanden in tekens en huizen in onderling aspect. ( heb vroeger horoscopen gemaakt)
(bericht gewijzigd op 18-2-2009 14:13:52)
Op 17-02-2009 10:42:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Geinig blog. Weer eens een heel andere methode om mensen over 1 kam te scheren en in een hokje te zetten(anders in deze zin dan een indeling in 12 sterrenbeelden....terwijl we met dik 6 miljard wezens hier zijn).
"Speaking broadly, it is said that people with Type A Blood are calm, composed, levelheaded, and very serious."
"Type A’s are the most artistic of the groups."

Kijk, DAT willen we horen.

"They can also be overcautious, picky, arrogant, and reckless when drunk."

Kijk, dat willen we dus NIET horen. Conclavius: Er kan nooit veel van kloppen .
ech?
Op 17-02-2009 19:36:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Ik kan me vinden in de beschrijving van het A-typje, maar het strookt niet met m'n Tweeling/Leeuw(acsendant) karaktertje. Ben dus bloedgroep A(-). Lag en lig dus regelmatig met mezelf in de knoop. Niet echt makkelijk en handig.
Op 17-02-2009 20:29:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 17-02-2009 20:35:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik ben een O. Hoe kan het ook anders. Zegt de rhesus factor ook wat?
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-02-2009 13:59:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis:
celtic:

Ik ben een O. Hoe kan het ook anders. Zegt de rhesus factor ook wat?


Niet bij het bloedgroepdieet
Op 18-02-2009 14:14:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Dat bloedgroepdieet is leuk en aardig, maar ik moet ook rekening houden met het feit dat ik potentieel diabetes B onder de leden heb.
Moeilijk, moeilijk. Ik luister naar mijn lijf en eet wat het vraagt, binnen de proporties natuurlijk, maar toch even oppassen met zoet.
Op 18-02-2009 21:14:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Salomé: Wat een onzin.
Op 20-02-2009 17:26:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden