In de voorgaande twee delen (zie hier en hier) gingen we in op de vraag wat liefde is en over enkele vormen van verkeerd begrepen liefde. In dit deel kijken we naar iets dat door velen onlosmakelijk met liefde wordt geassocieerd, namelijk erotiek. In onze maatschappij lijken erotiek en liefde vaak verwisselbaar. Dat kan men bijvoorbeeld zien aan bordelen die niet zelden het woord 'love' in hun benaming voeren. Het mooi klinkende 'de liefde bedrijven' is ook al zo'n verwijzing dat liefde eigenlijk seks is. Natuurlijk hoeft het één het ander niet uit te sluiten, maar seks hoeft niets met liefde te maken te hebben en liefde niets met seks. Wie wel eens na een 'one night stand' in een vreemd bed is wakker geworden kan dat beamen.


(Overspel ligt altijd en overal op de loer)

Wat is erotiek? Misschien is het wel een uiting van verlangens en fantasieën op basis van affectieve gevoelens. De Dikke Van Dale is wat korter: "het geheel van de liefdegevoelens". Opmerkelijk genoeg heb je daar niet per se een goede basis voor nodig. De oogopslag van een willekeurige kassajuffrouw, een glimlach van een aantrekkelijke vent, alles kan al voldoende zijn om het hart een sprongetje te laten maken. Natuurlijk betekent dat niet dat er gelijk seks volgt en vaak is alleen dat ene moment voldoende om de fantasie de rest te laten invullen.

Een stapje verder is het sjansen. Een beetje over en weer proberen de grenzen te verkennen of te verleggen. Een beantwoorde sjans is een compliment en velen zien het als bevestiging van nog immer aanwezige aantrekkingskracht. Sjansen doen we, bewust of onbewust, allemaal wel eens. Het is een prettig gevoel als de tegenpartij je ziet staan en het kan de zinnen prikkelen.


(In sommige landen wordt overspel (al dan niet bewezen) zwaar gestraft d.m.v. bijvoorbeeld steniging. Maar ook in het moderne Zuid-Korea kan men tot twee jaar gevangenisstraf krijgen voor overspel.)

'Het prikkelen van de zinnen' is dan ook precies waarom veel partners er moeite mee hebben dat er gesjanst wordt. Meestal is het credo dan 'kijken mag, aankomen niet' of bij sommigen zelfs 'kijken mag ook niet'. Het opeisen van het alleenrecht op seksualiteit leidt meestal tot vervelende situaties en niet in de laatste plaats omdat strikte monogamie tegennatuurlijk is.

Overspel normaalste zaak van de wereld in Italië. In Italië leeft nog maar drie van de tien stellen monogaam. Dit blijkt uit de laatste statistieken, zo meldt de krant La Repubblica.

Het niet mogen en het toch met een ander doen heet populair 'vreemdgaan' en is bij ontdekking vaak de reden voor hevige ruzies of scheidingen. Waarom eigenlijk? Is het omdat een verstandelijke belofte is gebroken of omdat het ego gekwetst is? Misschien is het beide? Mensen die na een slippertje van de partner gescheiden zijn, bekijken doorgaans niet helemaal objectief hun situatie. Ze zeggen dan vaak dingen als "de schoft/slet heeft me bedrogen" of "als hij/zij het beter kan krijgen dan rot hij/zij maar op". De eerste impliceert woede om een vorm van 'contractbreuk' en het tweede geeft blijk van een worstelend ego. Niet zelden gaan beide vormen van gevoelens samen. "Het vertouwen is geschonden" hoort men ook vaak als reden. Maar iedereen die opgelet heeft bij biologieles weet dat monogamie maar een schaars goed is. Denken dat de ander nooit vreemd zou gaan is vertrouwen op een bepaald ideaalbeeld dat niet heel erg realistisch is.

Uit onderzoek aan de Amerikaanse Bradley universiteit in Illinois blijkt dat vrouwen hun heil steeds vaker buiten de deur zoeken. De meeste vrouwen gaan vreemd als ze dertig jaar of ouder zijn.

Ondanks de in verhouding zware 'straffen' op vreemdgaan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Mogelijkheid en biochemie in combinatie met lust geleid langs fantasie en fascinatie brengt zelfs de braafste monogamist aan het wankelen. Dat zegt verder niets over de innigheid van de liefde voor de oorspronkelijke partner maar alles over het dualistische wezen dat we mens noemen. Enfin, over vreemdgaan bestaat nogal wat informatie, kijk bijvoorbeeld hier.

Helemaal aan de andere kant van de monogame mens staat de polygame mens. En als twee polygame mensen een relatie met elkaar aangaan, blijft er ruimte om erotiek ook met anderen te delen. In parenclubs kan men hier voldoende voorbeelden van vinden. In de regel delen 'swingers', zoals men polygame stellen noemt, liefde met elkaar en lust met anderen. Het zal de swinger worst zijn of zijn of haar sekspartner nooit de afwas doet, geen boeiende gesprekken kan voeren of gewoon een fijn mens is. De klik op het moment is voldoende om de lust uit te leven. Buiten swingers zijn er ook polygame mensen die bewust meerdere relaties aangaan. Dat hoeft geen probleem te zijn; er zit in ieder mens voldoende liefde voor iedereen.

Tussen mono- en polygamie zit natuurlijk een heel scala, laat ik die 'beetjegamie' noemen. Als we de onderzoeken mogen geloven, is het grootste deel van de seksueel actieve medemens in min of meerdere mate beetjegamist. In de regel beleven ze hun beetjegamistische gevoelens in het geniep, omdat ze de partner niet willen krenken of omdat ze bang zijn voor de consequenties. Maatschappelijk rust er een taboe op beetjegamie. Een 'ontrouwe' partner wordt gezien als een booswicht die maar op weinig sympathie kan rekenen. Dat zit nu eenmaal ingebakken in onze cultuur, waar formeel de kerk en de burgerlijke stand alleen maar een-op-een-relaties toestaan.

Als men een relatie heeft is het niet handig om zomaar in het wilde weg te neuken. Anderzijds werkt een moreel of emotioneel verplichte monogamie een bizar soort dubbelleven in de hand. De oplossing voor stellen is simpel: communicatie. Bespreek wensen, ideeën en fantasieën. Als de ander echt van zichzelf en de partner houdt is een oplossing al snel gevonden, Lees deel één van lessen in liefde er nog maar eens op na.

Natuurlijk zullen er onder u mensen zijn die denken: "Nou, mooi niet dus, vreemdgaan is en blijft, in welke vorm dan ook, onbespreekbaar". Dat is een maatschappelijk geaccepteerde keuze die we dienen te respecteren. Anderzijds kan men zich afvragen hoe eerlijk een dergelijke dwingende claim op een ander is? En waar komt die houding vandaan? Niet zelden uit een laag zelfbeeld en onzekerheid, gevolgd door maatschappelijk ingelepelde moralistische denkbeelden. En zo voert alles terug op 'het zelf' en de daaruit voortvloeiende worsteling die men met zichzelf voert.

Als twee partners van elkaar houden ligt erotiek en seks voor de hand. Geestelijk was er al een versmelting en een lichamelijke versmelting onderstreept dat. Als beide partners zich vervolgens ook nog eens kunnen vinden in elkaars fantasieën dan is succes gegarandeerd. De vonken zullen eraf slaan.


(Leven met leugens, dat gaat doorgaans alleen de psychopaat goed af)

Ik ken uit mijn privé-omgeving echter een aantal stellen die innig en oprecht van elkaar houden, maar waarbij het op seksueel gebied niet wil boteren. Ze vinden elkaar dan in het gebied van de intimiteit, maar omdat elkanders fantasieën niet overeenkomen, komen ze erotisch gezien nooit echt tot elkaar. In het gunstigste geval krijgt de verlangende partij dan een 'vrijbrief' om bepaalde fantasieën buiten de deur te beleven. Daar zullen natuurlijk goede afspraken over gemaakt moeten worden - maar het kan.

'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan' en 'het vlees is zwak' zijn twee gevleugelde uitspraken die erop duiden dat men niet zomaar de diepere erotische verlangens opzij kan zetten. Vroeg of laat zal men, al dan niet heimelijk, een invulling zoeken.

Natuurlijk zijn er ook banalere redenen om vreemd te gaan. Regelmatig duiken er kort door de bocht stukjes op over het hoe en waarom. Kijk bijvoorbeeld eens naar de "Top 10 Redenen Waarom Mannen Vreemdgaan". Goed beschouwd ligt het ontbreken van een open en eerlijke communicatie en gebrek aan respect voor de ander ten grondslag aan die zogenaamde '10 redenen'.

Bedrogen worden is natuurlijk uiterst onplezierig, maar in een relatie is bedriegen minstens zo vervelend. Liegen tegen een ander is als liegen tegen jezelf en vroeg of laat komt het toch wel uit. Beter is het om vooraf open en eerlijk de zaken te bespreken. En als de kloof dan toch nog te groot blijkt doet men, om verder leed te voorkomen, er verstandig aan om de relatie te beëindigen. De uitdrukking ‘beter een verschrikkelijk einde dan een eindeloze verschrikking’ is dan het credo. Immers, het alternatief is een leven van leugens of belogen worden. En zeg nou zelf, wie wil dat?

Meer weten over vreemdgaan? Klik hier.

Ja Horus: Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 21-02-2009 2:24:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Iemand bedriegen, beliegen, misleiden, het zal voor mij altijd onacceptabel zijn. En dat zeg ik niet "uit een laag zelfbeeld en onzekerheid, gevolgd door maatschappelijk ingelepelde moralistische denkbeelden", maar omdat zelfs mijn klompen kunnen aanvoelen dat het gewoon niet respectvol of eerlijk is. Het ligt een nivo dieper, het heeft te maken met mijn innerlijke gevoel voor "goed of kwaad".
Op 21-02-2009 7:49:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Todo heeft nog nooit zichzelf bedient van een "wit" leugentje? Goed en Kwaad bestaat niet. Overal is een reden voor die het in de ogen van de "dader" goed maakt. Hoe kwaad het voor het "slachtoffer" mag lijken. Ik zou het dan eerder gooien op rechtvaardigsheid gevoel. But that's just me.

Verders ben ik het eens met Ja Horus.
Moeten is een keuze...
Op 21-02-2009 11:06:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HP: Ik word misselijk van die plaatjes bij dat stenigen, gewoon de gedachte bij wat die vrouwen moeten doormaken op dat moment.
En het zijn ook altijd de vrouwen die voor dit feit "gestraft" worden op deze manier.
Ik ben het natuurlijk wel eens met de twee posters hierboven, het blijft bedriegen en niemand wil bedrogen worden.
Op 21-02-2009 11:13:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Goed en fout grotendeels cultuur/maatschappelijk ingegeven ideeën.
Kan het fout zijn iemand lief te hebben die niet je maatschappelijk opgedrongen vaste partner is? Is het goed om jezelf weg te cijferen omwille de gevoelens van een ander?

De truuk is om open kaart te spelen zodat iedere partij zelf kan kiezen hoe er mee om te gaan. Heeft niets met goed of fout te maken volgens mij maar met keuzes, acceptatie en het vermogen om vrij te denken over jezelf en een ander.
Op 21-02-2009 11:18:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo:
Ivoryke^:

Todo heeft nog nooit zichzelf bedient van een "wit" leugentje?
Goed en Kwaad bestaat niet.

Tuurlijk wel. Maar ik heb ervaren dat ik erg slecht kan liegen en dat ik er zelf veel rustiger onder blijf als ik gewoon zeg hoe het voor mij is, ook al is dat hard en/of moeilijk. En mijn innerlijke gevoel voor goed en kwaad bestaat wel degelijk, vind ik zelf.
Op 21-02-2009 0:04:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
marwinius: overspel in liefde is eigenlijk heel wat anders dan overspel in sex....
liefde mag je voelen voor je echtgenote, je kinderen, je omgeving....
sex s.v.p. wat minder.
Op 21-02-2009 0:15:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fik2000: Het bewijst nog maar eens dat dit een maatschappelijk opgedwongen iets is, en onze natuur anders zegt ..
Op 21-02-2009 13:40:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Overspel, bedriegen: dat is natuurlijk allemaal een vorm van oneerlijkheid en liegen. Persoonlijk kan ik daar erg slecht tegen.

Misschien is monogamie inderdaad een onnatuurlijk verschijnsel voor de mensheid, maar dan nog heb je altijd een keuze in wat je doet met gevoelens die je hebt voor een ander, terwijl je in een relatie zit.

Of je je nu "verslikt" in een one night stand of een affaire: het is altijd een keuze die je maakt en de verantwoordelijkheid die je daarvoor moet nemen. Voor je er al dan niet in duikt zou je voor jezelf goed moeten weten waarom en wat er dan ontbreekt in je eigen relatie. Het is te makkelijk om het af te schuiven op bv. drank. Nog voor je daadwerkelijk een stap zet, is er al een reden voor je gevoelens. Dus bezint, eer ge begint.

Bij vreemdgaan doe je altijd mensen pijn, dat kunnen er 3 zijn (de partners en the other one). En in het ergste geval ook betrokken kinderen, bovendien geef je die een voorbeeld.

PS: Leuk onderschrift bij de foto trouwens "Leven met leugens, dat gaat doorgaans alleen de psychopaat goed af".
(bericht gewijzigd op 21-2-2009 14:35:47)
Op 21-02-2009 14:32:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Het is ieders verantwoordelijheid om (on)trouw te zijn in een relatie.
De 'Ouden' hadden het beter voor elkaar; eerst voor een jaar en een dag en dan voor langere tijd of een andere relatie. Niemand zat echt 'vast' als er een partnerkeuze werd gemaakt.
Trouw tot in de dood met alles wat er tussen zit is een christelijke uitvinding. Yach!
Petje af voor mensen die het heeeeel lang volhouden, maar wat is de prijs?
Anton Heyboer had het goed bekeken; 1 vrouw en een aantal 'bruiden'. Polygamie zonder dat hij strafbaar was. Als je het andersom doet ben je meteen een h... Voorop gesteld dat je partner het er al mee eens is.
Als je op een gegeven moment de ware tegenkomt weet je het echt wel. Tot dan is het oefenen in de relatiesfeer.
Mijn motto is: niet zoeken, als het tijd is komt de ware echt wel. Doe ondertussen wat je hart je ingeeft en leef!
Op 22-02-2009 8:59:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vreemdgaan: Polyamorie blijft toch de mooiste oplossing. Vreemdgaan en overspel staat garant voor liegen en bedriegen met alle ellende vandien. Veel mooier is het wanneer je elkaar op dat front de vrijheid gunt.
Op --0 14:08:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harriechristus:
Ja Horus:

Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
Misschien vindt de ander juist wel leuk wat jij niet leuk vindt.Mmm...hoewel dat met overspel wat moeilijk denkbaar is, bedenk ik nu pas zelf.

Maar enfin: wie weet. Gods kinderen zijn vreemde peren.
(bericht gewijzigd op 23-7-2011 23:10:47)
Gods Rijk bestaat in de microkosmos
Op --0 22:46:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
harriechristus:

Ja Horus:

Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
Misschien vindt de ander juist wel leuk wat jij niet leuk vindt.Mmm...hoewel dat met overspel wat moeilijk denkbaar is, bedenk ik nu pas zelf.

Maar enfin: wie weet. Gods kinderen zijn vreemde peren.

In de tuin des heren hangen vreemde peren!
Op --0 23:37:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
Socrates:

harriechristus:

Ja Horus:

Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
Misschien vindt de ander juist wel leuk wat jij niet leuk vindt.Mmm...hoewel dat met overspel wat moeilijk denkbaar is, bedenk ik nu pas zelf.

Maar enfin: wie weet. Gods kinderen zijn vreemde peren.

In de tuin des heren hangen vreemde peren!

Soms zelfs bebaarde, brildragende kweeperen.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op --0 23:44:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harriechristus:
Tetzmol:

Socrates:

harriechristus:

Ja Horus:

Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
Misschien vindt de ander juist wel leuk wat jij niet leuk vindt.Mmm...hoewel dat met overspel wat moeilijk denkbaar is, bedenk ik nu pas zelf.

Maar enfin: wie weet. Gods kinderen zijn vreemde peren.

In de tuin des heren hangen vreemde peren!

Soms zelfs bebaarde, brildragende kweeperen.

Het zijn de heilige peren des eeuwigen levens.

Zorgvuldig gekweekt door de microwezentjes.


Gods Rijk bestaat in de microkosmos
Op --0 11:00:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harriechristus: Mijn vrouw pleegt overspel met deez' wereld.

God oh God wat moet ik daaraan doen?

Gods Rijk bestaat in de microkosmos
Op --0 11:01:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Tetzmol:

Socrates:

harriechristus:

Ja Horus:

Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
Misschien vindt de ander juist wel leuk wat jij niet leuk vindt.Mmm...hoewel dat met overspel wat moeilijk denkbaar is, bedenk ik nu pas zelf.

Maar enfin: wie weet. Gods kinderen zijn vreemde peren.

In de tuin des heren hangen vreemde peren!

Soms zelfs bebaarde, brildragende kweeperen.


Die zelf denken dat ze G-d zijn???///???
Op --0 13:12:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik heb dat nooit begrepen, ik ben iemand die als ik iemand vind die mij leuk vind en vice versa, ik 100% voor die persoon ben, dat lijkt me als je oprecht bent tegen elkaar.

Daarom zal ik wel al 10 jaar alleen zijn, meisjes willen een vent die ze bedonderd, elke 2 a 3 jaar zodat ze weer 'vrij zijn'.
Op --0 18:09:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
eoi:

Ik heb dat nooit begrepen, ik ben iemand die als ik iemand vind die mij leuk vind en vice versa, ik 100% voor die persoon ben, dat lijkt me als je oprecht bent tegen elkaar.

Daarom zal ik wel al 10 jaar alleen zijn, meisjes willen een vent die ze bedonderd, elke 2 a 3 jaar zodat ze weer 'vrij zijn'.

Nou dat is echt niet met elke vrouw zo hoor. De meeste mannen en vrouwen die ik ken zijn gewoon trouw aan hun partner. Niet omdat het moet maar omdat ze dat gewoon normaal vinden.
Op --0 18:13:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: L'amour est pur et libre.
Unity in the Heart of Diversity
Op --0 21:21:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Socrates:

eoi:

Ik heb dat nooit begrepen, ik ben iemand die als ik iemand vind die mij leuk vind en vice versa, ik 100% voor die persoon ben, dat lijkt me als je oprecht bent tegen elkaar.

Daarom zal ik wel al 10 jaar alleen zijn, meisjes willen een vent die ze bedonderd, elke 2 a 3 jaar zodat ze weer 'vrij zijn'.

Nou dat is echt niet met elke vrouw zo hoor. De meeste mannen en vrouwen die ik ken zijn gewoon trouw aan hun partner. Niet omdat het moet maar omdat ze dat gewoon normaal vinden.

In mijn omgeving is trouw ook nog de norm. Het valt best mee met de losse zeden, EØI. Kijk alleen al naar de hele hordes EO- en andere christenjongeren, die bewust kiezen voor geen seks voor het huwelijk.
Als puntje bij paaltje komt, wil niemand bedrogen worden, en de meeste mensen zullen om die reden zelf ook trouw zijn.
Is it electrickery?
Op --0 21:27:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Emie :

Socrates:

eoi:

Ik heb dat nooit begrepen, ik ben iemand die als ik iemand vind die mij leuk vind en vice versa, ik 100% voor die persoon ben, dat lijkt me als je oprecht bent tegen elkaar.

Daarom zal ik wel al 10 jaar alleen zijn, meisjes willen een vent die ze bedonderd, elke 2 a 3 jaar zodat ze weer 'vrij zijn'.

Nou dat is echt niet met elke vrouw zo hoor. De meeste mannen en vrouwen die ik ken zijn gewoon trouw aan hun partner. Niet omdat het moet maar omdat ze dat gewoon normaal vinden.

In mijn omgeving is trouw ook nog de norm. Het valt best mee met de losse zeden, EØI. Kijk alleen al naar de hele hordes EO- en andere christenjongeren, die bewust kiezen voor geen seks voor het huwelijk.
Als puntje bij paaltje komt, wil niemand bedrogen worden, en de meeste mensen zullen om die reden zelf ook trouw zijn.

Verhip! Heeft de naam eoi iets te maken met eo???///???
Evangelische Omroep Intellectueel of zo?
Op --0 22:15:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Emie :

Socrates:

eoi:

Ik heb dat nooit begrepen, ik ben iemand die als ik iemand vind die mij leuk vind en vice versa, ik 100% voor die persoon ben, dat lijkt me als je oprecht bent tegen elkaar.

Daarom zal ik wel al 10 jaar alleen zijn, meisjes willen een vent die ze bedonderd, elke 2 a 3 jaar zodat ze weer 'vrij zijn'.

Nou dat is echt niet met elke vrouw zo hoor. De meeste mannen en vrouwen die ik ken zijn gewoon trouw aan hun partner. Niet omdat het moet maar omdat ze dat gewoon normaal vinden.

In mijn omgeving is trouw ook nog de norm. Het valt best mee met de losse zeden, EØI. Kijk alleen al naar de hele hordes EO- en andere christenjongeren, die bewust kiezen voor geen seks voor het huwelijk.
Als puntje bij paaltje komt, wil niemand bedrogen worden, en de meeste mensen zullen om die reden zelf ook trouw zijn.

Hier net zo. Op een enkele echtscheiding na is het hier in de buurt een oase van stabiliteit.
No shit, Sherlock
Op --0 22:32:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harriechristus:
Socrates:

Tetzmol:

Socrates:

harriechristus:

Ja Horus:

Hehe eindelijk een leuk onderwerp. Niet gedacht hier ooit de bijbel aan te halen, maar mijn (simpele) "spelregel" is:
"Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet."
Misschien vindt de ander juist wel leuk wat jij niet leuk vindt.Mmm...hoewel dat met overspel wat moeilijk denkbaar is, bedenk ik nu pas zelf.

Maar enfin: wie weet. Gods kinderen zijn vreemde peren.

In de tuin des heren hangen vreemde peren!

Soms zelfs bebaarde, brildragende kweeperen.


Die zelf denken dat ze G-d zijn???///???
De G-d, waar jij het over hebt, is een God die zijn Godin in de steek heeft gelaten, vandaar dat hij nu de o mist in het midden en er een streepje van heeft gemaakt.

Het kan niet anders of Hij is vreemd gegaan en wil het maar niet erkennen.


Gods Rijk bestaat in de microkosmos
Op --0 22:45:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden