De laatste tien jaar zijn naar schatting tussen de 5.000 en 10.000 zeldzame én kostbare middeleeuwse manuscripten ingescand in een voor internet bruikbaar formaat. Het grote probleem is dat geïnteresseerden niet weten dat ze bestaan en hoe ze te googelen. De 'UCLA-based Catalogue of Digitized Medieval Manuscripts' hoopt daar een oplossing voor te bieden, door alle mogelijke linken naar manuscripten uit de achtste tot vijftiende eeuw te bundelen.

Middeleeuwse manuscripten maken net als andere boeken en documenten deel uit van het cultureel werelderfgoed. Iedereen die dat wil moet daar toegang toe hebben. De Universiteit van Californië heeft daar een oplossing voor gevonden en opende zijn portaal in december 2008. Ondertussen linkt de Catalogue of Digitized Medieval Manuscripts meer dan 1.000 manuscripten van bijna 200 verschillende auteurs in meer dan twintig talen van meer dan zestig bibliotheken over de hele wereld. Zoeken naar het juiste manuscript kan op locatie, auteur, titel en taal.

Onder de meest belangrijke virtuele werken zijn een grote verzameling werken van de Franse Christine de Pizan (één van de eerste vrouwen in Europa die de kost verdiende als schrijfster), een Iers exemplaar van het Evangelie van Johannes, een in ivoor gebonden werk dat rond 800 aan Karel de Grote overhandigd werd, en het Junius Manuscript, ook bekend als het Caedmon manuscript, een verzameling van vier religieuze gedichten in oudengels met de titels Genesis, Exodus, Daniël en Christ and Satan.

Virtuele bibliotheek middeleeuwse manuscripten
(Klik hier voor een grotere weergave)

De twee werken in het Middelnederlands trokken onze aandacht, maar veel wijzer zijn we er niet van geworden. Desalniettemin hebben we ons geruime tijd zitten vergapen aan mooie plaatjes. En we waren al snel aan het filosoferen wat een monnikenwerk het toen moet zijn geweest zijn om kennis en wijsheid te delen met een groot publiek. We kunnen alleen maar hopen dat andere bibliotheken op de kar springen, om ons zo nog meer zaken te laten zien die we anders nooit zouden kunnen ervaren.

De Catalogue of Digitized Medieval Manuscripts kunt u via deze link bezoeken.

Jeebee: Uitstekend artikel; met dank
Op 28-02-2009 0:44:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sacroes: Hartstikke bedankt voor de link en goede artikel.
We zijn er weer helemaal blij mee.
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 03-03-2009 19:34:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden