Bij inlichtingendiensten draait alles om het vergaren van informatie. Dankzij de moderne elektronica gaat dat vergaren tegenwoordig op een ongekend grote schaal. Elektronische oren en ogen bespieden alles en iedereen en enorme databases worden gevuld met de meest uiteenlopende brokken informatie. Wie denkt dat alleen de Russische FSB of de Amerikaanse CIA zich met dergelijk praktijken bezig houden, moet zich nog maar eens achter de oren krabben. Ook Nederland kan er wat van. Inlichtingendiensten hebben echter één groot probleem: hoe haal je relevante informatie uit die enorme bergen gegevens? Zou het niet mooi zijn als men gewoon al die databases als een soort orakel kon benaderen en simpelweg zou kunnen vragen wie wat doet of zelfs denkt? Die ultieme natte droom van Big Brother is werkelijkheid aan het worden.


(Bush voor het NSA-hoofdkwartier. Let op de welkomsttekst boven de deur)

De Amerikaanse overheid is gek op twee dingen: mooie afkortingen en obscure (semi-)militaire clubjes waar wetenschappers helemaal los kunnen gaan. Zo was er jaren geleden ARPA (Advanced Research Projects Agency). ARPA bedacht een manier om digitale communicatie te waarborgen in tijden van nood. Zij noemden het ARPANET en u kent en gebruikt het onder de term internet. Maar dat was in 1968 en er zou nog veel meer komen. Zo werd ARPA later omgedoopt in DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) en onder die pet beheren ze onder andere allerlei futuristische militaire projecten. Artificiële intelligentie (AI) of kunstmatige intelligentie (KI) vormt een belangrijk onderdeel van dergelijke militaire projecten.

Onder de veelzeggende benaming TIA (Total Information Awareness) kreeg het idee van AI in 2002 steeds meer gestalte en konden de enorme hoeveelheden data beter geleid en geduid worden. De naam Total Information Awareness klinkt misschien wel stoer maar roept vervelende associaties op en dus werd TIA ondergebracht bij het Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA) en kreeg het de wat vriendelijker klinkende benaming 'AQUAINT' (Advanced QUestion Answering for INTelligence. Een naam die het project eer aan doet. De pr kunt u hier nalezen.


(Pandje van de NSA in Maryland)

AQUAINT is ondergebracht bij de luistervinken van de NSA (National Security Agency) in Maryland, waar men alle verkregen informatie maximaal bruikbaar probeert te maken. Het begint natuurlijk met het verzamelen van gegevens. GPS, telefoonverkeer, creditkaarten, internetzoekopdrachten, e-mail, maar ook activiteiten op 'Facebook', boekaankopen en alles wat maar gezien kan worden verdwijnt op de terabyteschijven van de AQUAINT-computers.


(Poster van de NSA, de boodschap werkt twee kanten op)

Van oorsprong werd AQUAINT ontworpen om de informatiespelden in de datahooibergen te vinden en antwoorden op vragen te geven. En kennelijk gebeurde dat op een hoopvolle manier, want hoewel de budgetten geheim zijn wordt het AQUAINT-project steeds groter en universiteiten zoals die van Maryland werken er volop aan mee.

Inmiddels is AQUAINT de luiers ontgroeid en begint het naar verluidt een echte Big Brother te worden. De techniek achter het project gedraagt zich als een robot die complexe vragen kan begrijpen en beantwoorden. Een voormalige onderzoeker stelt AQUAINT gelijk aan de computer HAL 9000 uit de sciencefictionfilm '2001: A Space Odyssey'. Zo kan AQUAINT bijvoorbeeld ook antwoorden geven op vragen als 'hoe denkt meneer y over mevrouw x?', maar ook op 'wat waren de grootste issues bij de laatste tien presidentsverkiezingen?'.

Eigenlijk gaat het project verder waar Google stopt en het zal natuurlijk gebruikt worden om persoonlijke informatie te koppelen voor operationeel gebruik. Gegevens uit chats, bezochte websites, aankopen, enzovoort stellen AQUAINT in staat om bepaalde personen aan te wijzen als potentieel subversief, crimineel, terrorist of gewoon ongewenst. Houdt er dus rekening mee wanneer u zich onder dit blogje negatief uitlaat.

Vlakbij het gebouw van IARPA, waar AQUAINT te vinden is, huist het 'Center for Advanced Study of Language' of in de zo geliefde lettertjes CASL. Buiten talen begrijpen probeert CASL, door gedrag te observeren en goed te luisteren, te achterhalen of men liegt. In combinatie met AQUAINT zou dat wel eens nieuwe en ongekende mogelijkheden kunnen opleveren. Op mijn vraag aan de NSA om eens een kijkje te mogen nemen en AQUAINT zelf wat te vragen werd afwijzend gereageerd. Beetje jammer, kennelijk weten ze (nog) niet wie ik ben.
priori a: Ik ben een groot voorstander voor dit soort systemen die de veiligheid voor de burger bevorderen , hiermee zou je elke terrorist preventief kunnen aanpakken .Hulde aan de IARPA AQUAINT CASL NSA

*ben ik nu in de safe?*
Say what your soul is singing
Op 28-02-2009 0:34:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer:
priori a:
...
*ben ik nu in de safe?*


I'm afraid NOT son...
I know what you did last week!
God... Dat ben je zelluf!
Op 28-02-2009 0:40:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: In de nadagen van de DDR bezocht ik Oost-Berlijn en was geschokt toen ik zag dat er in de Unter dn Linden, de hoofdstraat, overal wachtposten stonden met camera's en microfoons die iedereen afluisterden die daar van plan waren Marken te wisselen, een spijkerbroek te kopen of een Russisch atoomgeheim te verklappen.

Nou, wij zijn nu nog veel en veel verder afgezakt dan de DDR met zijn Stasi. Allemaal onder het mom van bestrijding van criminaliteit en terrorisme. Maar de criminaliteit bloeit als nooit tevoren, los van het feit dat het afluisteren van mensen een criminele handeling op zichzelf is.

Ik zal duidelijk zijn: ik heb geen haartje vertrouwen in de overheid en ik wil niet dat ze me afluistert of privé-informatie van mij vastlegt. Over 10 jaar kan er wel een extremistische griezel aan de macht zijn die mij daarmee gaat zitten uitsluiten van mijn basisrechten als mens en burger..

Ik neem voor 1 juni een nieuw paspoort, zodat mijn biometrische gegevens niet in een chip hoeven. Ik ga niet naar de VS, omdat ze dan willen weten of ik vegetarisch of halal eet. Ik doe niet mee met die onzinnige overheidsspelletjes, tenminste zoveel als ik kan.

Ook deze reactie wordt ongetwijfeld weer ergens opgeslagen door een of andere regelneef in een geheim intituut.
Op 28-02-2009 0:49:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jeebee: Dat er een hoop gekken in de wereld rond lopen die graag ontplofbaar spul droppen of anderen overhoop knallen is bekend. Ik zie juist graag dat ze die gasten wat eerder opsporen en wil daar wel wat privacy voor inleveren. Gewoon een keus. Ik heb verder geen last van allerlei natte conspiracy dromen over overheden die ons straks het hoofd afhakken of kwaad in de zin hebben. Geef de macht aan allen die de privacy met hand en tand verdedigen en je creeert misschien wel meer onheil.
Op 28-02-2009 13:45:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Eagle eye
Religion, a placebo which causes damage.
Op 28-02-2009 14:03:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Hé Jeebee....

That you're not paranoid doesn't mean they're not after you....
Op 28-02-2009 15:07:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Citaat uit een bovenstaande reactie:
"Nou, wij zijn nu nog veel en veel verder afgezakt dan de DDR met zijn Stasi."

Jaaajah...
(bericht gewijzigd op 28-2-2009 16:30:35)
ech?
Op 28-02-2009 16:29:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
irma : Het valt mij op dat mensen zo gedwee zijn. Twee weken geleden was ik op een vliegveld en iedereen gooide braaf zijn of haar flesjes met mineraalwater in een prullenbak daarvoor bestemd. Sommige mensen deden zelfs hun schoenen uit terwijl het daar niet hoefde. Ik had 3 flesjes in mijn tas en ja hoor..... degene die controleert zegt tegen mij nadat de tas door de controle heenging "u hebt drie flessen water in uw tas en moet ze hier weggooien". Ik heb dit geweigerd, niet omdat ik dwars wilde liggen, maar ik had dorst. Absurde toestand. Ik mocht het water opdrinken ter plekke. Heb dat maar gedaan.
Al die regeltjes je wordt er toch niet goed van.
Op 28-02-2009 17:13:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Dat moet je maar niet doen als je in de toekomst met Ryan Air gaat. Dan mag je voor een toiletbezoekje(s) in het vliegtuig gaan betalen!
Op 28-02-2009 17:35:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Theo: Met gevaar voor mijn eigen leven en veiligheid de volgende oproep aan alle hackers:

Hack en vernietig dit soort systemen, want we weten niet wie er in de toekomst aan de macht komt. Als Hitler deze technologie had gehad, hadden er 60 miljoen (of meer) joden vermoord geweest, ipv 6 miljoen.
En wie er de de bij de volgende gek het slachtoffer wordt, weet nog niemand.
Op 28-02-2009 20:06:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
priori a: Ik overweeg steeds vaker om mijn profiel naar hun standaarten te gaan vorm geven zodat ik onder het groene hokje val , dan ben ik die acteur die aan zijn 2e agenda werkt
Say what your soul is singing
Op 28-02-2009 20:14:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Alles heeft voor en nadelen,ook informatie.
Maar zolang wij nog in een land leven waar een boef nog beter af is dan het slachtoffer blijkt wel dat de wet altijd nog het laatste woord heeft al staat de misdaad er met camera beeld en al op.
Persoonlijk zie ik op een potentiële oorlog situatie na absoluut geen nadeel in het vastleggen van gegevens.
Sterker nog daarin zit ook kracht, vele kleintjes maken samen een grote oplossing voor allerhande problemen.
Stroom moet vloeien.
Op 28-02-2009 23:07:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ach ik sta sinds ik het internet onder mijn vingers heb al in het fel rode, lekker boeiend. Wat willen ze doen mij elimineren omdat ik niet conformeer? gaap. Ik vlieg toch niet naar amerika, en daarnaast; nog even en de zonnestorm mept toch het electrisch net eruit. Kan niet wachten.
Op 01-03-2009 7:54:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden