Rosalia Lombardo is een Siciliaans meisje dat in december 1920 op tweejarige leeftijd stierf aan een longontsteking. Rosalia wordt ook wel eens de Schone Slaapster genoemd omdat ze, onder het glazen deksel van haar doodskist in de catacomben van de Kapucijnen (Capuchin catacombs) van Palermo, net lijkt te zijn ingedommeld om elk moment weer te ontwaken. Ze is één van de best bewaarde menselijke stoffelijke resten ter wereld. In januari 2009 ontluierde een mummie-expert het geheim van Rosalia.

Van 1599 tot de jaren twintig van de vorige eeuw werden in de catacomben van de Siciliaanse hoofdstad Palermo circa 8.000 doden bijgezet. Veel van deze menselijke resten zijn half vergane lichamen met holle oogkassen in kale schedels. Maar in deze ondergrondse gangen - die ondertussen een toeristische attractie geworden zijn - ligt er een stoffelijk overschot dat helemaal niets met de dood te maken lijkt te hebben.

Het gebalsemde lichaam van Rosalia Lombardo heeft niets hoeven inboeten aan haar jeugdige schoonheid. Met haar oogjes dicht lijkt ze vredig te slapen en de gele strik op haar blonde haren lijkt te verraden dat Rosalia in slaap gevallen is na een kinderfeestje. Vele toeristen denken zelfs dat Rosalia gewoon een pop is. Maar Rosalia ligt niet te slapen, ze stierf 89 jaar geleden aan een longontsteking.

In die tijden had Alfredo Salafia een reputatie opgebouwd in het opzetten van dieren en het balsemen van menselijke lichamen. Van Rosalia's radeloze vader kreeg hij de opdracht om het lichaampje zo goed mogelijk te conserveren. Met het balsemen van Rosalia heeft Salafia zichzelf overtroffen, want ze ziet er na bijna negentig jaar nog net zo uit als toen ze stierf. Maar Salafia heeft zijn geheime formules en technieken van balsemen in 1933 meegenomen in zijn graf.

Geen enkele wetenschapper weet hoe Salafia er destijds in slaagde om Rosalia zo perfect te balsemen. Met behulp van radiografieën ontdekten ze dat alle organen van het tweejarige meisje bewaard waren gebleven. Onderzoekers stonden voor een raadsel, totdat de Italiaanse antropoloog en mummie-expert Dario Piombino-Mascali van het Institute for Mummies and the Iceman in Bolzanovan het geheim van Rosalia - of moet ik zeggen Salafia - begin 2009 ontraadselde.

Piombino-Mascali, die van zichzelf zegt dat hij autodidactisch de kunst van het balsemen tot op het hoogst bereikbare niveau tilde, besloot om de nabestaanden van Salafia op te zoeken. Bij één van hen vond hij handgeschreven aantekeningen van Salafia die de chemische samenstelling prijsgaven van het mengsel waarmee hij Rosalia had ingespoten. De samenstelling bestaat onder andere uit gangbare chemicaliën die bacteriën doden en de ontwikkeling van schimmels tegengaan: formaline, alcohol, glycerine, salicylzuur en zinkacetaat.

Formaline is een mengsel van formaldehyde en water dat bacteriën doodt en nu wereldwijd door balsemers wordt gebruikt. Salafia was echter één van de eersten om dit mengsel te gebruiken. Alcohol, in combinatie met de droge lucht in de catacomben, zorgde voor uitdroging en mummificatie. Glycerine zorgde ervoor dat het lichaam niet te veel uitdroogde en salicylzuur verhinderde de groei van paddenstoelen.


(Rechts de kist van Rosalia)

Maar volgens Melissa Johnson Williams, directrice van de American Society of Embalmers, is het gebruikte zinkacetaat - een zout dat gevormd wordt door de inwerking van azijnzuur op zinknitraat of op zinkmetaal - de oorzaak dat het lichaam van Rosalia zijn stevigheid kon behouden, iets wat bij andere mummies ontbreekt. En daarmee lijkt het geheim achter de bolle wangetjes van Rosalia te zijn ontsluierd.

Voor wie graag vanuit zijn zetel eens binnenkijkt in de kist van Rosalia Lombardo hebben we onderstaande Italiaans gesproken video gevonden.

Chrizzdunn: In de National Geografic van deze maand staat ook een artikel gewijd aan dit gemummificeerde meisje, en meerdere mummies die daar 'tentoongesteld' staan. Luguber, vind ik.
Op 23-02-2009 0:12:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: Zeer bizar sommige hebben zelfs meer kleur op hun huid dan ik nu
Op 23-02-2009 13:12:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Ashes to ashes, dust to dust!
Ja tot as zult gij wederkeren (vanwege ruimtegebrek).
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 23-02-2009 16:01:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Best griezelig.
Ik dacht dat je ook verkleurde als je dood ging.. maar ze ziet er nog zo bruin en glimmend uit..
Op 23-02-2009 20:13:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: Dat ze zo glimt komt door de formaldehyde, het conserveert de boel door wat lijkt op het leerlooingsproces. Daar krijgt ze ook dat kleurtje weer van.. Kijk maar eens naar Tollundman*, die is helemaal bruin door zijn gelooide huid :-)

* http://nl.wikipedia.org/wiki/Tollundman
Op 24-02-2009 14:44:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden