Misschien bent u bekend met synesthesie. Dat is een eigenschap van het brein die slechts bij een enkeling aanwezig is. Meestal bij autistisch aangelegde mensen. Idiot savants, zoals Daniel Tammet en de echte Rainman Kim Peek. Synesthesie laat zich zien door een vorm van genialiteit of gave. Dat komt doordat iemand met synesthesie meer verbindingen tussen verschillende hersendelen heeft dan een normaal persoon. Het zorgt er ook voor dat iemand meerdere soorten impulsen tegelijk waar kan nemen, ook als andere zintuigen niets oppikken. Niet voor niets noemt men synesthesie soms 'het échte zesde zintuig'. Het meest leuke is: iedereen kan zijn hersenen leren om synesthesie te ontwikkelen!

Tom Cruise en Dustin Hoffman in Rainman
(Idiot savant Raymond 'Dustin Hoffman' en broer Charlie 'Tom Cruise' in de film Rain Man)

Raymond: That's my pen. That's definitely my book.
Charlie: Well taking your book is not a serious injury!
Raymond: Serious injury book is a red book, that book is blue.
Charlie: Well forgive me, I've lost my secret decoder ring!
(bron: quotes uit Rain Man)


Synesthesie is moeilijk te vatten en laat zich nog het best omschrijven aan de hand van voorbeelden. De wereld van iemand met synesthesie is namelijk anders dan die van u. Zo zijn er de personen die geluid zien. Wanneer ze een cello horen, zien ze bijvoorbeeld rood. Ook proeven is mogelijk. Bij het horen van dezelfde cello kan een andere synesthesist honing proeven of de kleur geel zien. De eigenschap lijkt zich voor een groot deel persoonlijk te ontwikkelen. Een ander ziet bijvoorbeeld grillige vormen. Hetgeen menigeen waarschijnlijk graag zou willen is een beter wiskundig inzicht. Zonder te tellen zien sommige synesthesisten de oplossing. De éne ziet figuren voor zijn ogen opdoemen, de ander smaakt of ruikt de oplossing.

Synesthesie is nog een groot raadsel. Pas recentelijk vond men vier groepen chromosomen die met de aandoening te maken lijken te hebben. Eén van die groepen komt men ook tegen bij autisme, wat kan verklaren waarom synesthesisten altijd een bepaalde vorm van autistisch gedrag vertonen. Tot op heden dacht men dat synesthesie helemaal aangeboren was en dat klopt niet helemaal.

Synesthesie door hypnose

Hypnose is een ondergewaardeerd instrument van de mens. Pas de laatste jaren hoor je dat de klassieke medici er aan durven te snuffelen. Inmiddels heeft de Belgische koningin Fabiola al een operatie ondergaan terwijl ze alleen door hypnose was verdoofd. Nieuwe experimenten lijken aan te wijzen dat hypnose ook kan helpen om synesthesie aan te leren.

Hypnotiseur nodig? Bel Michel Keck
(Hypnotiseur nodig? Bel Michel Keck)

Leider van het onderzoek was Dr. Roi Cohen Kadosh van het Britse Instituut voor Cognitieve Neurowetenschappen UCL. Samen met zijn collega's hypnotiseerde hij vier proefpersonen dusdanig dat ze getallen gingen associëren met kleuren. Daarna keken de vrijwilligers naar een reeks gekleurde slides. Sommige hadden een zwart getal in het midden, andere niet. Net zoals bij mensen met kleurensynesthesie konden de proefpersonen in ruwweg 80% van de keren het getal niet zien als de achtergrondkleur één van de eerder ingehypnotiseerde kleuren was. Wanneer het om niet-ingeprente kleuren ging, kon iedere vrijwilliger feilloos elk getal zien.

"Dit onderzoek toont aan dat mensen zonder grotere verbinding tussen hersendelen ook synesthesie kunnen ontwikkelen," aldus Dr. Roi Cohen Kadosh. Volgens hem legt de hypnose processen bloot die anders onderdrukt worden. Met andere woorden, hypnose kan de mens naar een ander denk- en werkniveau brengen.

Ook Julia Simner van de Universiteit van Edinburgh gelooft dat synesthesie te ontwikkelen valt. Zij kwam tot haar conclusie door 615 kinderen van zes à zeven jaar onder de loep te leggen. Acht ervan bleken kleurensynesthesie te hebben en gedurende een jaar werd de ontwikkeling van de eigenschap gevolgd. Het werd duidelijk dat er steeds meer kleuren aan getallen en letters werden gekoppeld. Synesthesie verloopt dus als een gewoon leerproces.


(De oplossing: kinderen hypnotiseren?)

Met behulp van een hypnose-duwtje kan de eigenschap bij velen geactiveerd en getraind worden. Best te vermarkten. Wie wil immers geen beter geheugen? Of een extra zintuig, zoals Spider-man en zijn spider-sense? Wat zijn de grenzen van hypnose in het configureren van onze hersenen? Zou het mogelijk zijn om de fotografisch geheugen-knop via hypnose in te schakelen?
Ja Horus: En zo kan iets dat een ziekte heet toch prettig lijken.
De synesthesist Kandinsky noemde de correlatie tussen kleur en geluid de "seelische Vibration". Veel "lijders" begrijpen niet dat niet iedereen ziet wat zij zien; horen wat zij horen...
(Ik had er geen hypnose voor nodig maar een microdotje tijdens King Crimson)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandinsky

(bericht gewijzigd op 3-3-2009 8:42:23)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 03-03-2009 8:19:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ceedee: Misschien niet direct synesthesie te noemen, maar heeft er volgens mij wel mee te maken hebben is het appreciëren van kunsten zoals muziek bijvoorbeeld. Mensen hebben zeer uiteenlopende smaken qua genres en complexiteit van muziek. Wat voor de één een brei van lawaai is, is voor de ander puur genieten. En dat zal ook wel liggen aan het vermogen om een veelheid aan impulsen te ordenen en de mate waarin deze je emoties en verbeelding triggeren.
Op 03-03-2009 10:39:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Smaakt de oplossing?
Religion, a placebo which causes damage.
Op 03-03-2009 11:03:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: heel mooi dat sommige mensen muziek kunnen zien en dat je dat bij jezelf aan of uit kan zetten, maar wat heb je er aan? word je er ook slimmer van? ik zie de voordelen niet zo.
Op 03-03-2009 11:04:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ten eerste is een savant niet enkel een synesthesist.
ten tweede is het ook geen ziekte, waarom moet meteen alles dat afwijkt van een aangenomen<-- norm 'ziek' zijn? Zijn rode kikkers ziek omdat ze niet groen zijn?
Op 03-03-2009 0:32:45 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sacroes: Wat ik me nu afvraag is of beeldvorming bij alles wat je hoort en/of proeft ook een onderdeel ervan?
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 03-03-2009 13:31:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Niet echt, ook niet te vergeten alles wat we waarnemen met onze zintuigen is slechts een interpetatie, uiteraard is die interpetatie over het algemeen gelijk omdat mensen dezelfde zintuigen hebben en dezelfde structuren aanworden geleerd. Maar sommige mensen hebben dat dus niet, zijn zwak op sociaal vlak (tenminste dat wordt zwak genoemd omdat de norm is dat je daar begaafd in moet zijn) en hebben dus ook bepaalde communicatie of zelfs begrijpende vaardigheden niet, dit hoeft niet te komen door slechte opvoeding het kan ook gewoon voorkomen zoals evolutie voorkomt, in situatie, in genen of soms in keuze. Sommige mensen zonderen zich volledig af omdat ze helemaal gek zijn op radioprogrammering, of noem maar iets. Dit noemt men ook al snel autisten of idiot savants wanneer deze mensen sociaal anders zijn maar wel uitblinken in iets.
Het is niet zo vreemd dat dit soort mensen dingen ook anders kunnen ervaren. Ik kan bijvoorbeeld producten proeven in de winkel zonder ze te hoeven eten, ik kan het zelfs met producten die ik nognooit heb gegeten, dit klinkt natuurlijk als onmogelijk maar het is echt waar. Ik heb het vaker gehad dat ik 100% zeker iets nognooit gegeten had, het proefte zonder het ook maar aan te raken. Het kocht en dat het product precies zo smaakte. Als kind kon ik licht uit mijn vinger schijnen in het pikkedonker en daarmee tekenen.. ik weet het dat klinkt net zo goed als iets absurds maar ik lieg echt niet, ik ben dat kwijtgeraakt rond mijn 10e omdat ik mij meer moest orienteren op de realiteit die je wordt geleerd op school, ik kon ook al bewust met mensen praten zo heb ik op de slaapzaal waar ik als baby lag letterlijk bewust tegen de andere kinderen gezegd dat ze stil moesten zijn omdat ik probeerde te slapen, ik kon in het engels tot 100 tellen op 3 jarige leeftijd. Maar terug naar savant dingen, ik heb het ook.
Ik kan een compleet stuk muziek in volledigheid in mijn kop naspelen of fluiten, en dan heb ik het over werken van bach etc.
Op 03-03-2009 13:47:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik ben geen idiot savant overigens maar heb de hoogfunctionerend autisme zegening want een stoornis is het absoluut niet, op het onbegrip of beledigende reacties van 'normale' mensen na werkt het mij ook niet tegen. Waarom zou ik een marktkalf willen zijn, ik ben beter af zonder al die persona op mijn kop en ben hyperintelligent op het gebied van patronen, logica en creativiteit.

Sorry dat ik dit in een andere post post maar de leestekens waren op. ;[

Ik wil hiermee met mijn eigen voorbeeld alleen zeggen dat mensen die anders zijn, hoe anders dan ook. Niet ziek of gek zijn. Ze zijn simpelweg niet zoals de norm. En niemand zou zich moeten conformeren naar een norm, wees gewoon jezelf.
Op 03-03-2009 13:49:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sacroes: [quote=eoi]
Ik ben geen idiot savant overigens maar heb de hoogfunctionerend autisme zegening want een stoornis is het absoluut niet, op het onbegrip of beledigende reacties van 'normale' mensen na werkt het mij ook niet tegen. Waarom zou ik een marktkalf willen zijn, ik ben beter af zonder al die persona op mijn kop en ben hyperintelligent op het gebied van patronen, logica en creativiteit.

Sorry dat ik dit in een andere post post maar de leestekens waren op. ;[

Ik wil hiermee met mijn eigen voorbeeld alleen zeggen dat mensen die anders zijn, hoe anders dan ook. Niet ziek of gek zijn. Ze zijn simpelweg niet zoals de norm. En niemand zou zich moeten conformeren naar een norm, wees gewoon jezelf.
[/quote]
Bdeankt voor je heldere uitleg ,ik heb er in ieder geval veel aan gehad.
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 03-03-2009 13:59:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
eoi:

Ik ben geen idiot savant overigens maar heb de hoogfunctionerend autisme zegening want een stoornis is het absoluut niet, op het onbegrip of beledigende reacties van 'normale' mensen na werkt het mij ook niet tegen. Waarom zou ik een marktkalf willen zijn, ik ben beter af zonder al die persona op mijn kop en ben hyperintelligent op het gebied van patronen, logica en creativiteit.

Sorry dat ik dit in een andere post post maar de leestekens waren op.

Ik wil hiermee met mijn eigen voorbeeld alleen zeggen dat mensen die anders zijn, hoe anders dan ook. Niet ziek of gek zijn. Ze zijn simpelweg niet zoals de norm. En niemand zou zich moeten conformeren naar een norm, wees gewoon jezelf.

tsja, volgens de huidige diagnose zouden personen als tesla en einstein ook ziek of gek geweest zijn, intelligentie en uitzonderlijkheden horen nou eenmaal bij elkaar...

ikzelf ben ook als hfa (hoog functionerend autisme) of aan autisme verwante stoornis gelabeld, en ja er zitten een paar schroefjes los bij mij
aan de andere kant, ik heb een normale baan, een redelijk normaal leven dus zo afwijkend ben ik ook weer niet, het label zegt op papier heel wat, maar verder?

voor de rest, wat is de norm, wat is normaal? voor mij is het niets anders dan de opgelegde norm, en niet een werkelijke gradatie...
(bericht gewijzigd op 3-3-2009 21:01:20)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-03-2009 21:00:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Hier een filmpje om je brainwaves even te laten ontspannen.
http://www.kl3z.com/data/hey.html
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 04-03-2009 1:13:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sacroes:
lindaatje:

Hier een filmpje om je brainwaves even te laten ontspannen.
http://www.kl3z.com/data/hey.html

Thanks voor je link vind m geweldig...
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 04-03-2009 8:08:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sacroes:
lindaatje:

Hier een filmpje om je brainwaves even te laten ontspannen.
http://www.kl3z.com/data/hey.html

Thanks voor je link vind m geweldig...
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 04-03-2009 8:08:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
lindaatje:

Hier een filmpje om je brainwaves even te laten ontspannen.
http://www.kl3z.com/data/hey.html

Appart, die tekst doet me erg denken aan een tekst van mijzelf.
'masked while the world cries' in plaats van 'watch while the world dies'
heh.

Ik voel me alleen totaal niet aangesproken door dat nummer, ik kijk namelijk geen tv, lees geen krant of nieuws online ook niet.

Maar ik vind het wel sterk naar mensen die dat wel doen.
Op 04-03-2009 16:03:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden