Één van de grootste zegeningen van ouder worden is dat met het verstrijken van de tijd steeds meer geheime informatie vrij komt. Het zogenaamde declassificeren van documenten levert vaak interessant leesvoer op. Zo ook het onlangs in de openbaarheid gebrachte rapport van dr. Rhine die in de jaren 50 onderzoek deed naar ESP (Bovenzintuigelijke perceptie) bij dieren zoals honden, katten en duiven. Aanvankelijk kreeg dr. Rhine van defensie de opdracht om uit te zoeken of honden als doeltreffende ‘mijnenjagers’ ingezet konden worden. Naar mate het onderzoek vorderde ontdekte Rhine dat de dieren veel meer konden dan alleen maar met hun neus kijken.

Rhine was de eerste die serieus wetenschappelijk onderzoek deed naar de paranormale eigenschappen van dieren. Zijn onderzoeken toonde duidelijk aan dat dieren meer kunnen dan standaard horen, zien en ruiken. Zoals altijd bij controversionele rapporten stonden er ook in dit geval rijen bollebozen klaar om zijn bevindingen de grond in te boren. Rhine zou slecht onderzoek hebben gedaan, experimenten verkeerd hebben opgezet en zijn medewerkers zouden falsificaties hebben aangebracht in de verslagen. Nu na meer dan 50 jaar kunnen we eindelijk het rapport van Rhine lezen en zelf een oordeel vellen. Zijn sommige dieren paranormaal begaafd?

Het 1.5 mb PDF bestand is hier te vinden:

"Final Report for Contract DA-44-009-ENG-1039"
Prepared by J.H. Rhine, Director, The Parapsychology Laboratory, Duke University. For the Commanding Officer, Engineer Research and Development Laboratories, Fort Belvoir, Virginia. 10 July 1953. Defense Technical Information Service document number AD015218.

 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden