"Kijken jullie wel televisie, want het nieuws zegt er niks over..."

De waarschuwing komt niet onverwachts. Brian Turner van Banking Times schrijft in juni vorig jaar dat de Bank for International Settlements (BIS) voorspelt dat de kredietcrisis zal leiden tot het instorten van de wereldeconomie (de BIS kan gezien worden als de centrale bank van de centrale banken, red). Ook vraagt de BIS zich af of China hetzelfde lot staat te wachten als Japan, toen aan het eind van de jaren tachtig zijn economie omviel. Overigens waarschuwt de BIS sinds juni 2007 dat de kredietcrisis leidt tot een ongekend debacle.


(De Boogeyman grijnst)

Behalve de BIS zegt de gouverneur van de Bank van Spanje, Miguel Angel Fernandez Ordonez, in december in El Pais dat de wereld een “totale financiële ineenstorting te wachten staat zoals sinds de Grote Depressie niet is gezien. Er is geen vertrouwen: de consument koopt geen producten, het bedrijfsleven bezuinigt en ontslaat arbeiders, investeerders trekken zich terug en banken lenen geen geld.”

In dezelfde maand waarschuwt het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor een herhaling van de Grote Depressie. “De wereldeconomie krimpt met een sneltreinvaart. Amerika, Europa en Oost-Europese landen verkeren in een recessie en de derdewereldlanden worden hevig belaagd.” Topeconoom Olivier Blanchard vertelt in Le Monde: ”Alle landen moeten de binnenlandse productie en consumptie opvoeren om een herhaling van de Grote Depressie te voorkomen.” Hij herhaalt de eerder in oktober uitgesproken woorden van de directeur-generaal van het IMF, Dominique Strauss-Kahn: “Het economische en financiële systeem wordt geduwd naar een systematische vernietiging".
Ook de Wereldbank blijft niet achter: “Wij staan aan de vooravond van de grootste crisis sinds de Grote Depressie. De wereldhandel stagneert, de investeringen lopen met meer dan 50 procent terug en de leningen voor derdewereldlanden worden afgesneden.”

De bekende professor in de economie David Denslow, Universiteit van Florida, is het daarmee eens: "Ik denk dat het er slecht uitziet. Wellicht geen Grote Depressie maar wel iets dat erop lijkt. Onze schuld is 52 biljoen dollar, terwijl de Amerikanen niet meer dan 41 biljoen dollar aan bezittingen hebben.”
En de voormalige voorzitter van de Royal Bank of Scotland, Sir George Mathewson, vertelt in januari via BBC Scotland dat de komende recessie moeilijk is te herstellen: "We moeten ons zorgen maken over een langdurende depressie. Veel mensen zullen eronder lijden."

Bloedbad

Economen en financieel analisten praten over een ‘bloedbad’. Derdewereldlanden hebben een werkloosheidscijfer van 50 tot 60 procent; 33 ontwikkelingslanden kampen met een chronisch voedseltekort. Zij verwachten relletjes en oproer. En niet alleen in ontwikkelingslanden, ook de zogeheten eerstewereldlanden worden met chaos geconfronteerd. Mensen verliezen hun huis, hun inkomen en raken radeloos. Overheden hebben geen geld omdat de enorme financiële injecties aan banken (neem bijvoorbeeld Fortis, met 120 miljard euro) de schatkist hebben leeggeroofd. De werkloosheid in Nederland dreigt met 700.000 op te lopen naar 8,75 procent van de beroepsbevolking. Premier Balkenende noemt de situatie ‘buitengewoon ernstig’, maar ziende blind heeft hij toegekeken hoe een begrotingsoverschot van 2 procent in 2008 omslaat in een tekort van 3,5 procent, dat in 2010 dreigt op te lopen tot 5,5 procent.

Zo’n man, die meewerkt aan een Nieuwe Wereld Orde met een financieel dictatoriaal regime en het volk verraadt, zou moeten worden ontslagen en wegens wangedrag worden aangeklaagd en vervolgd. Het leed van honderdduizenden landgenoten kleeft aan zijn vingers. Hij en zijn ministers wisten wat er gaande was en hadden vroegtijdig maatregelen moeten nemen. In oktober vorig jaar zakte de wereldwijde containerhandel met 49%, hetgeen de inkomsten van een stad als Rotterdam raakt. Daar worden 6 miljoen containers per jaar verhandeld. Meer dan 300.000 banen hangen af van de levendigheid van deze haven.

Maar nee, de regering weet van niets en vraagt zich zelfs niet af waarom in oktober en november de IJslanders boos de straat opgaan. Het heet de ‘soeppan’ revolutie. IJsland is het eerste slachtoffer van de financiële crisis. De banken gaan failliet. Eerst Glitnir op 29 september. Dan devalueert de Krona met 30 procent. Vervolgens gaan Landsbanki en Kaupthing failliet. Groot-Brittannië bevriest van Landsbanki de internettegoeden van Britse burgers en legt beslag op de banktegoeden. De economie van IJsland stort in elkaar. De schuld van het land is tien keer groter dan zijn GDP, het volk ziet zijn spaargeld verdwijnen, werkloosheid en inflatie schieten omhoog, de armoede slaat toe en de regering treedt af.

Maar Nederland en heel Europa zwijgen. En een paar maanden later is onze premier verrast dat het ‘plotseling’ in Nederland en Europa niet zo goed gaat. En nog een maand later wordt de Royal Bank of Schotland, dat een recordverlies lijdt van 22 miljard euro en als gevolg hiervan voor 57,9% wordt overgenomen door de Engelse staat, de huisbankier van het Koninkrijk der Nederlanden. Jawel. Alle jaarlijkse 66 miljoen Nederlandse betalingen van bij elkaar geharkt Nederlandse belastinggeld worden verricht door een bank die niet van Nederland is. Bravo. Ter vergelijking: uw bankboekje wordt beheerd door een werkloze Poolse buurman op Terschelling. Zijn we nu helemaal stapelgek geworden?!

Grote Depressie

De huidige crisis wordt vergeleken met de ‘Grote Depressie’, die zich afspeelde in de hongerige dertiger jaren. De zwaarste periode was tussen 1929 en 1932, maar sommige steden in de Verenigde Staten hadden tot 1940 te kampen met flinke werkloosheid. Die liep in de Verenigde Staten op tot 20 en soms 25% en in Canada tot 27%.

De werkloosheid van nu is bij lange na niet wat het toen was. De schattingen voor dit jaar voor de Verenigde Staten zijn 7,5% en als het er slecht aan toe gaat en er drie miljoen extra werklozen bijkomen, 10 %. Maar dat gebeurt alleen wanneer in de consumentenindustrie een bedrijf als Sears (SHLD) honderdduizenden banen afvloeit, de auto-industrie de geest geeft en de verliezen in de horecasector met tienduizenden restaurants toeneemt. Ter vergelijking: tijdens de recessie in 1974 bedroeg de werkloosheid in de VS 9% en in 1982 10,2%. Maar... denk niet dat we ver van een debacle zijn. De verliezen kunnen zich binnen een paar maanden gemakkelijk opstapelen. Kijk hoe snel de beurzen over de gehele wereld in elkaar storten. Barack Obama’s economische en financiële reddingsplan van bijna 800 miljard dollar wordt met scepsis ontvangen. Volgens de directeur van Mathis & Co, Sean Mathis "spreekt de president de juiste woorden, maar vergeet te vertellen hoe dat in de praktijk te realiseren".

Ook wordt gezegd dat het huidige reddingsplan van de Amerikaanse overheid onvoldoende is. Financiële instellingen in de Verenigde Staten hebben minimaal 1,2 biljoen dollar, dat is 1.200 miljard, nodig hebben om er weer bovenop te komen. Acht grote Amerikaanse financiële conglomeraten zoals Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Wells Fargo, JP Morgan Chase, AIG, Bank of America en GE Financial vragen de Amerikaanse overheid opnieuw om geld. Denk niet dat ze failliet zijn, ze hebben alleen even geen ‘contanten’. JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, The Bank of New York & State Street vormen met 6,1 biljoen dollar aan ‘bezittingen’ de ruggengraat van het Amerikaanse financiële systeem. De overige 95 banken in de top 100 hebben bij elkaar 3,7 biljoen dollar.

Nieuwe Wereld Orde

Een economie is niks waard als er geen banken zijn die aan het bedrijfsleven krediet verschaffen, vandaar dat regeringen ons belastinggeld aan failliete banken geeft in de hoop dat deze het geld aan het bedrijfsleven uitlenen. Dit blijkt niet te werken, hetgeen iedere sufkop op zijn vingers kon nagaan. Managers die een bedrijf naar de knoppen helpen worden ontslagen. Die geef je geen miljarden euro’s, zodat ze die opnieuw kunnen verliezen. Vandaar dat ik roep dat dit frauduleuze opzet is. Landen moeten door hun reserves heen raken en moeten bij de Federale Banken aankloppen (dat zijn de privé-bankiers waaronder het Huis van Rothschild) die het vervolgens in zo’n land voor het zeggen hebben. Zo krijgt De Boogeyman – zo noem ik de ‘boevenbende’ van bankiers en industriëlen - de wereld in zijn macht. Vanaf nu krijgen we te horen dat de ‘wereld’ moet streven naar een gezamenlijke munteenheid, dat zal worden gecontroleerd door de Reserve Banken in de Verenigde Staten, Europa en Afrika.

Onzin? Ik denk van niet. In oktober 2008 roept de Britse Eerste Minister Gordon Brown op tot een wereldwijde Financiële Orde. Tijdens een voordracht op het hoofdkantoor van Thomson Reuters pleit Brown voor "een nieuwe financiële architectuur voor de ‘global age’... Het Bretton Woods systeem dat na de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld speelt niet in op de Nieuwe Wereld Orde. Vandaar dat we een vergadering beleggen waar alle wereldleiders moeten instemmen met een plan om het financiële systeem over de gehele wereld te reconstrueren.”

Brown's oproep komt overeen met die van onder andere Timothy Geithner, president van de Federale Reserve Bank van New York, die een nieuwe ‘wereldwijde monetaire autoriteit’ verlangt ofwel een financieel dictatorschap dat landen en bedrijven dwingt om zich aan de dan uit te vaardigen regels te conformeren. Dit systeem komt overeen met de ideeën om de Europese landen onder financieel toezicht te stellen.

Op dit bericht reageerde een familielid heel lief:

“Kijken jullie wel televisie, want het nieuws zegt er niks over..."

Wordt vervolgd met het laatste deel in deze miniserie:

Nieuwe Wereldorde: De Financiële Aanval (3)
Henry Ford: “Het is maar goed dat het volk ons bankwezen en monetair systeem niet begrijpt, anders hebben we voor morgenochtend een revolutie.”

cool: Hier in Nederland zijn de mensen te braaf, en misschien ook nog wel als we allemaal in hutten wonen of zelfs nog minder...

En vaak is het ook zo gaan we uiteindelijk de straat op is het al te laat...
Op 12-03-2009 13:15:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: De psychologische factor wordt niet getoond en die is juis zo belangrijk. Door de burgers angst in te boezemen door te roepen dat er een crisis is, dat resulteerd in het feit dat mensen de hand op de knip houden.

Het is juist zo belangrijk dat geld blijft rollen op dit moment dus moet je zeker niet de burger bang gaan maken anders wordt de crisis i.d.d. een self-full filling prophecy.

Ik denk dat een BTW verlaging van 10% gedurende een periode van 1 jaar een gigantische boost geeft aan de economie en an rustig in een periode van 9 jaar weer opbouwen naar de 19% (alhoewel 15% een veel beter tarief is). Dit leidt tot het feit dat mensen hun dure inkopen dit jaar gaan doen want het jaar daarop is de BTW inmiddels 13% i.p.v. 9%. Het niet direct explosief laten verhogen garandeerd een nasleep effect dat met 9 jaar aanhoudt totdat de hele wereld economie er weer boven op is.

Ook mag de overheid geen belastingen meer invoeren en verhogen! Dit heeft een heel negatief effect op de economie maar dat zien die onder ontwikkelde amoebes in Den Haag niet.
Op 12-03-2009 13:37:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
”Alle landen moeten de binnenlandse productie en consumptie opvoeren om een herhaling van de Grote Depressie te voorkomen.”

Stuur mij een miljoen en ik voldoe daar wel even aan.
Ik ben namelijk altijd blut

maar serieus, laat maar inelkaar tiefen dat kaartenhuis, ik zal wijn drinken en met zon sponsenbob lachje neerkijken op de zich verhangende bankiers en paniekende burgers die buiten de televisie om nog nooit een ander mens hebben gekend.
(bericht gewijzigd op 12-3-2009 14:34:20)
Op 12-03-2009 14:32:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cool: Persoonlijk zelf, ik hoop dat het zooitje instort ook.

Ik wil niet dat de wereld 1 grote staat wordt, maar dat men eens moet leren een werkelijk goed alternatief te zoeken.

Maarja iedereen weet wel onderhand waar dit toch naartoe gaat...
Op 12-03-2009 15:24:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
klitspuit11: [quote=eoi]
............................
maar serieus, laat maar inelkaar tiefen dat kaartenhuis, ik zal wijn drinken en met zon sponsenbob lachje neerkijken op de zich verhangende bankiers en paniekende burgers die buiten de televisie om nog nooit een ander mens hebben gekend.

mja... tot er geen wijn meer te krijgen en is en u ook geen nagel meer heeft om uw achterste te krabben.. en uw gezicht zo uitgedroogd is en ingevallen dat dat domme lachje heus wel achterwege blijft vanwege alle honger, pijn en ontsteltenis waaraan u dan wellicht te lijden hebt.. overigens .. die zogenaamde 'sponsenbob' van u.. bestaat die niet enkel en alleen in tekenfilmpjes op die televise waar u het over heeft? nou... daar is tegen die tijd ook vast geen stroom meer voor, als een stelltetje postapocalyptische gelegenheidsschurken 'm uit u voorheen ooit zo gezellig ingerichte woninkje hebben geroofd ;-)) over mensen kennen gesproken...
Op 12-03-2009 15:50:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Stuivenberg: @phx,

Werkelijk een vreselijk goed idee!!!
De Boogeyman
Op 12-03-2009 16:14:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hoff:
phx:

De psychologische factor wordt niet getoond en die is juist zo belangrijk. Door de burgers angst in te boezemen door te roepen dat er een crisis is, dat resulteerd in het feit dat mensen de hand op de knip houden.

Het is juist zo belangrijk dat geld blijft rollen op dit moment dus moet je zeker niet de burger bang gaan maken anders wordt de crisis i.d.d. een self-full filling prophecy.

Ik denk dat een BTW verlaging van 10% gedurende een periode van 1 jaar een gigantische boost geeft aan de economie en an rustig in een periode van 9 jaar weer opbouwen naar de 19% (alhoewel 15% een veel beter tarief is). Dit leidt tot het feit dat mensen hun dure inkopen dit jaar gaan doen want het jaar daarop is de BTW inmiddels 13% i.p.v. 9%. Het niet direct explosief laten verhogen garandeerd een nasleep effect dat met 9 jaar aanhoudt totdat de hele wereld economie er weer boven op is.

Ook mag de overheid geen belastingen meer invoeren en verhogen! Dit heeft een heel negatief effect op de economie maar dat zien die onder ontwikkelde amoebes in Den Haag niet.

Zeer mee eens...
Ene meneer whatshisface van citigroup roept afgelopen maandag dat hij "denkt dat het bij de citigroup allemaal wel te overzien is met de ellende" en alle beurzen van de wereld schieten met 8% omhoog, toko's als ING en Fortis met zelfs 35%....waar GAAT dit over, dan is een recessie toch aangepraat, en niets anders dan aangepraat??
En verlaging van de BTW is een goed plan, geeft vertrouwen en buying power.
Maakt nieuwe en vaak revolutionaire techniek dan ook nog (gesubsidieerd) betaalbaar (ik denk even aan de nieuwste generatie electrische voertuigen, om de automobielindustrie een boost te geven) en we komen er wel met zijn allen.
Om het op zijn oudhollandsch uit te drukken: niet lullen maar poetsen.

(bericht gewijzigd op 12-3-2009 20:25:56)
Op 12-03-2009 19:34:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
They Knew: @Peter Stuivenberg

"Zij verwachten relletjes en oproer. En niet alleen in ontwikkelingslanden, ook de zogeheten eerstewereldlanden worden met chaos geconfronteerd."

David Icke schrijft op zijn weblog, dat het beter zou zijn als er géén rellen uit zouden breken, omdat die gasten daar precies op zitten te wachten! Hoe meer chaos, des te makkelijker wordt de invoering van een "Nieuwe Wereld Orde"!

http://www.davidicke.com/content/view/20744
Op 12-03-2009 20:20:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sint Joris: Ik zie de hele situatie als een soort van ‘levend Monopoly’.
6 Miljard spelers en één iemand is ‘de bank’.
Nu blijkt dat de bank niet genoeg briefjes heeft om alle spelers te kunnen voorzien wordt er nog wat geschoven met huisjes en hotels maar vroeg of laat zal het bord worden geruimd en dan beginnen we weer van voor af aan.
Een ieder die geen zin heeft in een nieuw potje moet de tafel verlaten en de overgebleven spelers moeten zich schikken aan de nieuwe spelregels.
It would have been better if Newton had contemplated how the apple got up there in the first place
Op 13-03-2009 15:05:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden