De bulten van Mima zijn hopen grond die over een grote oppervlakte volgens een vrij regelmatig geordend patroon voorkomen. Het voorkomen van zulke bulten is geen uniek verschijnsel en komt zowat overal ter wereld voor. De ouderdom en de oorsprong van deze bulten is nog steeds niet bekend. Als we er de belangrijkste theorie bijhalen, zijn ze ontstaan door een interactie van de grond met aardbevingen. Maar we willen u de rivaliserende theorie niet onthouden: de bulten zijn het resultaat van goffers, een soort gangengravende knaagdieren.

Op de Mima-prairie van de staat Washington bevinden zich honderden van deze met gras begroeide hopen of bulten. Hoewel deze plaats zijn naam gaf aan het verschijnsel, vind je ze overal. Van Amerika (Californië, Arkansas, Texas, Louisiana en Washington) tot Mexico, Canada, Argentinië, Kenia, Australië en China, noem maar op. Het meest ongebruikelijke aan deze bulten is dat ze - ongeacht de locatie - gelijkaardig zijn. Niet alleen de afmetingen, maar ook het patroon van aanwezigheid over evenwijdige lijnen komt overeen. Niet echt geometrisch perfect, maar toch aardig in de buurt.

Opgravingen op de Mima-prairie tonen aan dat zich onder de graslaag van de bulten een mengsel van los zand, fijn grind en vergane planten bevindt. Bernard Hallet, een geoloog die verbonden is aan de universiteit van Washington, verklaart dat dit een ongebruikelijk samenstelling is, omdat de meeste grondoppervlakken een bovenlaag hebben van organisch materiaal en afgestorven planten en dieren. Bovendien is de laag volgens Hallet nooit meer dan een halve meter dik, terwijl de bulten van Mima uit een meer dan twee meter dik organisch materiaal bestaan.

Seismische activiteit

Een van de populairste theorieën voor de bulten van Mima komt van Andrew Berg, een geoloog die ooit bij het U.S. Bureau of Mines in dienst was. Kort na de uitbarsting van de vulkaan Mount Saint Helens op 18 mei 1980 bouwde Berg een hondenhok. Toen hij op platen triplex hamerde die bedekt waren met vulkanische as, merkte hij op dat de trillingen er voor zorgden dat de losgekomen as zich ophoopte als de bulten in de Mima-prairie. Berg kwam met de hypothese dat trillingen van een grote aardbeving de bulten in Mima gevormd hebben. De grond op de prairie van Mima bestaat volgens Berg uit vulkanische as en de rotslaag eronder zou zich gedragen als een houten plank.

Als seismische golven zich door harde grond voortplanten en botsen tegen harde oppervlakken worden ze teruggekaatst. Die golven botsen dan weer tegen de oorspronkelijke golven van de aardschok, zodat de grond omhoog komt en er zich bulten vormen. Berg beweert dat de hopen van Mima alleen voorkomen in gebieden waar seismische activiteit voorkomt. De bulten van Mima zouden ongeveer 1.000 jaar geleden tijdens een grote aardbeving gevormd zijn.

Goffers

In de rivaliserende theorie worden goffers (wangzakratten of zakratten) verantwoordelijk gesteld voor de bulten. Goffers zijn gangengravende knaagdieren met bontkleurige wangzakken. De theorie stelt dat wanneer goffers in losse grond een tunnel beginnen te graven, ze uiteindelijk in een laag grind terechtkomen. De goffer geraakt niet verder en begint omhoog en naar buiten verder te graven, met als eindresultaat een grote bult.

George Cox, een teruggetrokken zoöloog bij de staatsuniversiteit van San Diego, zegt dat een gofferfamilie soms tot vijf ton aarde kan verplaatsen in één jaar. Dat is vijf procent van de hoeveelheid aarde in één Mimabult. Cox beweert dat de meeste Noord-Amerikaanse Mimabulten zich op 'gofferterrein' bevinden en dat er zelfs nog veel gofferfamilies in de bulten wonen. Anderen zeggen dan weer dat goffers hun bulten tússen de bulten van Mima maken. Eén ding lijkt ons duidelijk: u zult deze diertjes best niet in uw tuintje hebben...


(Fotobron: Daniel Steinbach)

cappuccino: Ik dacht eerst dat stukje over mijn buurvrouw ging, die toevallig mima genoemd wordt... En in het bezit is van een paar niet onaanzienlijke bulten. Ahum.

Anywaytjes, raar verschijnsel. Misschien een door de Native Americans achtergelaten bouwesel?
Op 30-03-2009 10:00:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Die bulten zijn wel een beetje erg groot voor een dier dat ondergronds rondstruind.
Zou het geen uitvloeisel zijn van die supervulkaan die onder Yellowstonepark zit? Dat die vulkaan voor zijn as en gas lichtere lagere grond omhoog stuwt en zo die bulten vormt? wie weet hoe groot dat dat ding ondergronds is!? Ik wil er igg bij zijn als hij een keer uitbarst. We zullen dan toch wel met de gevolgen moeten dealen, zoals met alle rotzooi van de Yanken.
Op 30-03-2009 20:36:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Scratx: The bottom image with the fence has a copywrite 2006 to Daniel Steinbach....That is ME! Please give credit or remove!
Op 08-10-2011 4:31:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Scratx:

The bottom image with the fence has a copywrite 2006 to Daniel Steinbach....That is ME! Please give credit or remove!

Why should they?
Be glad they used your photo.
Seems to me it doesn't happen that often, does it now...

Anyway: Wellcome on BorderScience.
Behave or sod off.
Cannot kill the Battery!!!
Op 08-10-2011 6:30:13 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
flaxious: @ Daniel Steinbach or should I say
"Level 85 Death Knight of Agamaggan?"

http://pescorus.wowstead.com/wow/characters/10162683-scratx

This one is much better anyway

(http://www.pbase.com/image/45149702)

© Copyright Timothy J. O'Donoghue

edit: Lol censuur?
(bericht gewijzigd op 14-10-2011 5:18:46)
was getekend
Op 08-10-2011 8:37:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Je zal trouwens maar zo'n tuin hebben.
Da's lastig maaien!


Cannot kill the Battery!!!
Op 08-10-2011 9:27:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
artikel:
In de rivaliserende theorie worden goffers (wangzakratten of zakratten) verantwoordelijk gesteld voor de bulten.

Zakratten?
>
Cannot kill the Battery!!!
Op 08-10-2011 9:29:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Scratx: Thanks for the quick addition! Death knight of Agamaggan?... You could say but in wouldn't be true.
Op 12-10-2011 2:20:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden