Er is eigenlijk maar één groep van insecten die de mensen niet eng of vies vinden en dat zijn de vlinders. Vlinder steken niet, zijn niet giftig en zien er altijd prachtig uit. Vlinders komen uit de poppen van rupsen. Dus als je vlinders wil hebben moet je rupsen zoeken. Het is heel simpel. Zorg voor een beetje hoge bak of vlindernet  en ga op pad. Zeker nu in het voorjaar vallen er overal wel rupsen in het groen te ontdekken. De truuk is om goed te kijken op welke plant de rups zit en of hij er van gegeten heeft. Nu kan je de rups meenemen en samen met de voedselplant in je bak of net stoppen. Sproei één keer per dag op de plant en zorg ervoor dat er voldoende verse blaadjes aan de plant zitten. Veel rupsen eten brandnetels. Zet in dat geval iedere dag een verse brandneteltak in je bak of net.
(Trek dan wel even handschoenen aan en neem een schaar mee.)

Op een goeie dag zal je zien dat de rups genoeg heeft gegeten en zich gaat verpoppen. Eenmaal pop geworden hoef je geen verse planten meer in je bak te stoppen. Af en toe een beetje water sproeien is voldoende. En dan geduld.

Als je iedere dag je pop bekijkt dan is de kans groot dat je te zien krijg hoe de pop open scheurt en er een vlinder tevoorschijn komt. Ik laat, nadat ik de vlinder goed bekeken heb, het beest altijd weer vrij.


Wilgenhoutrups

Natuurlijk zijn er ook soorten die wat moeilijker tot vlinder groot te brengen zijn.
Hierboven zie je een foto van de rups  van de wilgenhoutvlinder. Deze rups vonden we in de zomer van 2005 in Tsjechië en is de grootste rups van Europa. De rupsen van de wilgenhoutvlinder kunnen tot wel 4 keer overwinteren voordat ze zich gaan verpoppen. Als je pech hebt moet je dus vier jaar lang op je vlinder wachten. Gelukkig besloot dit exemplaar zich gelijk te verpoppen. De rups heeft zich ingegraven in een stuk wilgenhout en begin maart van dit jaar kwam er een prachtige wilgenhoutvlinder te voorschijn.


Wilgenhoutvlinder 

Cool he?

Ganzfeld: Goed gevonden! Want misschien is hij niet zo zeldzaam je vind hem haast nooit omdat hij in de stammen van wilgen zit. Dus men ziet hem niet zo veel.

dag Koen
(bericht gewijzigd op 1-9-2007 11:17:16)
Op 01-09-2007 11:17:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
jo depraetere:

Wij vonden deze week een rups van een wilgenhoutvlinder in onze tuin, en dat is niet echt een bosrijke omgeving; hij is nu begonnen met een cocon te maken

Leuk! Iedere dag een foto van maken, zodat je die later als een soort filmpje kunt afspelen!
Op 25-04-2008 17:29:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden