U weet vast al wel dat we fan zijn van Derren Brown. Deze Britse gentlementalist maakt regelmatig gebruik van slinkse psychologische trucs om zijn doelen te bereiken. Voor zijn staaltjes knap kunnen maakt hij ook gebruik van hypnose, al komt dat niet altijd in beeld. Vandaag brengen we u een gouwe ouwe (uit 2006) van hem: The Heist. Daarin laat hij enkele personen geheel vrijwillig een geldkoffer afhandig maken van een bankbeveiliger. Als wapen gebruiken ze een speelgoedpistool. Persoonlijk vind ik dit zelfs de beste special die ik van hem heb gezien, al zijn de meningen daarover verdeeld. En dat mag...

Derren Brown, The Heist

Hoe krijgt hij de mensen zo ver? Onder het mom van een motivatie-seminar krijgt hij de kans om ze te conditioneren. Langzaamaan raken ze gewend aan hun onschuldig speelgoedpistool en leren ze regels te overtreden door snoepjes te stelen. De verdere details kunt u zelf zien. Althans wat de montage u laat zien, want natuurlijk zal Derren Brown belangrijke informatie achterwege laten. Zo is hij ook wel weer.

Bevlogen door Derren Brown

Hoe dan ook, The Heist is zeker de moeite waard. Ook omdat het Milgram-experiment er nog eens in wordt overgedaan. Voorheen was u aangewezen op de torrent-sites, nu kunt u hem gewoon online bekijken: The Heist! *klik*
phx: Dit is i.d.d. de beste special van Derren Brown.

Hij laat heel goed zien dat mensen die op het randje van wat zij acceptabel zijn worden gezet (met druk van een authoritair persoon) hun normen en waarden oprekken.

Net zoals in 1969 toen pacifisten door de VS toch naar Vietnam werden gestuurd i.p.v. worden gevangen gezet en vaak voor op in de patrioulle moesten lopen. Na twee weken waren deze voormalig pacifisten volledig gebrainwashed door de angst en het feit dat zij zich niet konden verdedigen en veeulvuldig net aan de dood waren ontsnapt.
Deze groep mensen werd vaak de grootste "trigger happy" groep en sommige hiervan werden zelfs gerecruteerd door de CIA en opgeleid als 'verhoor experts'.
Op 22-03-2009 13:27:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Morono: Wow, dat eerste meisje trekt meteen dat pistool te voorschijn. GET DOWN!! sick als het echt is.
Op 22-03-2009 15:48:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Dit is weer een hele mooie, ben alleen benieuwd wat Derren ons deze keer niet heeft laten zien.. Ik heb inmiddels denk ik wel genoeg filmpjes gezien om te weten dat er meer achter zit
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 22-03-2009 20:22:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: Ik heb de film nog niet gezien, maar ik kan mijzelf voorstellen dat de mensen zo gaan reageren zoals wordt geschreven.

Als je maar vaak genoeg (op een spelende manier) geconfronteerd wordt met zaken waar je normaal afkeurend tegen over staat dan raak je er aan gewend.
Je gaat er zelf ook naar handelen omdat het binnen de groep geaccepteerd wordt.
Kijk maar naar wat er zich in Irak en Vietnam heeft afgespeeld qua niet menselijk handelen van soldaten.
Op 23-03-2009 8:21:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden