Seismologen weten zeker dat het geen aardbeving was. De federale luchtvaart dienst zegt dat er geen vliegtuigen door de geluidsbarrière waren gegaan. Op de lokale marine basis waren geen activiteiten en geen oefeningen. Er waren die ochtend geen meteoren gesignaleerd. Slopers, mijnwerkers en zware industrie hadden geen explosies veroorzaakt.

Toch werd San Diego (V.S.) op 4 april 2006 even voor negen uur ’s morgens opgeschrokken toen de grond begon te beven, dakpannen en ruiten rammelden en er luid gerommel in de lucht te horen was. Donderslagen bij heldere hemel, ramen die in de sponningen klapperen, trillende grond, geschrokken mensen en toch geen duidelijke aanwijsbare oorzaak. Het incident in San Diego staat niet op zichzelf.

Door de eeuwen heen wordt het fenomeen al waargenomen en beschreven. De voorlaatste keer was op 7 januari 2006 in Schotland. Het grappige is dat, ongeacht waar en wanneer het fenomeen plaats vindt, niemand een oorzaak kan vinden. Conspiracy liefhebbers die denken dat er geheime technologieën achter het fenomeen schuil gaan moet ik teleurstellen. Ook de sceptici die schouderophalend zeggen dat het om een sonische knal of industriële activiteit gaat hebben geen argument. Domweg omdat het fenomeen al ver voor Christus werd beschreven door onder andere Julius Obsequens.

Wie denkt dat het fenomeen alleen maar in het buitenland te horen is als exotisch fenomeen moet hier maar eens kijken. Ook in onze polders blijkt het fenomeen voor te komen. Antwoorden over de oorzaak zijn er niet. De KNMI zit nog steeds te broeden op een antwoord voor de knallen uit 1976 te Groningen, 1992 te Friesland, 2003 te Noord Nederland en 2005 te Zeeland. Toch wel jammer dat zo’n geweldig mysterie zo weinig aandacht krijgt. Eeuwige roem wacht diegene die het raadsel weet op te lossen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden