In 2006 werd op het eiland Lazzaretto Nuovo, ten noorden van Venetië, in een meer dan 400 jaar oud massagraf, het goed geconserveerde lichaam van een vrouw gevonden met een baksteen tussen haar kaken. Waarschijnlijk dacht men in de zestiende eeuw dat de vrouw een vampier was. Onderzoeker Matteo Borrini heeft de Venetiaanse vrouw in 2006 opgegraven en na twee jaar zijn exercitie afgerond. Borrini heeft naar eigen zeggen voor het eerst bewijzen gevonden van exorcisme op een vampier.

Matteo Borrini van de universiteit van Forenze, een deskundige in de archeologie en antropologie, laat weten dat volgens middeleeuwse teksten het geloof in vampieren aangewakkerd werd door het verontrustende gezicht van ontbindende lijken. In de middeleeuwen werden gedurende epidemieën oude massagraven dikwijls opnieuw open gelegd om de nieuwe slachtoffers te begraven. Daardoor was de kans heel groot dat de gravers oude lijken tegenkwamen. Door het verloop van tijd waren die lijken door het ontbindingsproces zo opgezwollen dat er vloeistof uit de mond liep en dat de lijkwade ter hoogte van het gezicht openscheurde.

Borrini zegt dat men in die tijden dacht dat het lijk nog leefde omdat het bloed dronk en zijn lijkwade op at. Tegenwoordig weten we dat ontbindende lichamen opzwellen door interne gassen en dat ontbindende organen vloeistof uit de mond persen. Bacteriën in de omgeving van de mond vreten de lijkwade op.

Matteo Borrini
(Matteo Borrini)

In het volksgeloof van de late middeleeuwen was het niet voldoende om een vampier te doden met de bekende houten spies door het hart. Er moest ook een steen tussen de kaken van de vampier geduwd worden zodat hij of zij zou verhongeren.

Het massagraf op Lazzaretto Nuovo werd in 1576 gegraven toen de stad midden in een pestepidemie zat. Uit het onderzoek van Borrini blijkt dat de vrouw ongeveer zestig jaar oud was toen zij tijdens die epidemie overleed aan de gevolgen van pest. Toen het massagraf later heropend werd zou mogelijk een priester een baksteen in haar mond geduwd hebben. Volgens Borrini zijn de vampieren uit de late middeleeuwen niets meer of minder dan natuurlijk ontbindende lijken.

paps: Brrrr........

Weet Vincent dit al...?
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 14-03-2009 13:19:57 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Salomé: Jammer dat het zo'n kort blog is. Ik had er wel meer over willen lezen.
Op 15-03-2009 17:40:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Salomé:

Jammer dat het zo'n kort blog is. Ik had er wel meer over willen lezen.

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1663
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 16-03-2009 20:56:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden