Door de eeuwen heen worden kruiden als voedsel, medicijn en cosmetica gebruikt. Vele culturen in de oudheid, zoals Grieken en Babyloniërs, bezaten sinds vroegere tijden een grote kennis op het gebied van kruiden en maakten daar op grote schaal gebruik van. U hebt vast wel gehoord van de eed van Griekse Hippocrates die regulerende artsen afleggen voor het uitoefenen van hun beroep. Hippocrates is de grondlegger van de wetenschappelijke geneeskunde. Hij onderrichte zijn leerlingen in het gebruik van medicinale kruiden. Na hem zijn verschillende medische boeken geschreven over het gebruik van de geneeskracht uit de natuur. Een van de bekende lijsten met medicinale kruiden is van de Griekse arts Pedanius Dioscorides. Sinds de etnische aspecten van de geneeskunst op de achtergrond raakten en de rationele wetenschap de overhand krijgt, dreigt deze kennis te verdwijnen. Bijvoorbeeld de kennis over een 'simpel' kruid als de paardenbloem: de Taraxacum officinale. 

survival met (on)kruid
(De eerste paardenbloemblaadjes in mijn tuin)

Achter in de tuin komen de eerste paardenbloemenblaadjes al weer tevoorschijn. Terwijl ik een foto probeer te maken van de jonge paardenbloemblaadjes, krijgt onze pup er ook interesse in en steekt met volle nieuwsgierigheid haar neus in de paardenbloem. Ze maakt zich gereed om de paardenbloemblaadjes eruit te trekken. Ik besluit om ze zelf te plukken om ze te verwerken in een salade. Om de bittere smaak van het wat volgroeide blaadje te verminderen kunt u ze het best een paar uur in koud water leggen. Maar deze blaadjes zijn nog superjong en daarom gebruik ik ze, na het zand er hebben afgehaald, meteen in de salade.

survival met (on)kruid
(Kijkje in de keuken van Hive Queen)

De paardenbloem is veelzijdig bruikbaar op cosmetisch, culinair en geneeskrachtig gebied. De eerste gedocumenteerde werking over de paardenbloem is afkomstig van Arabische artsen uit het tiende en elfde eeuw. Zo constateerden ze dat het een genezende werking had op reuma, jicht en eczeem. In Arabische landen kende men de paardenbloem onder de naam Taraxcaron (wilde andijvie).

De paardenbloemen bevatten belangrijke vitamines en mineralen. Omdat paardenbloemenbladeren rijk zijn aan elektrolyten, kalium, zwavel en ijzer, zijn ze zeer geschikt tegen huidproblemen zoals eczeem en acne. Je kunt de paardenbloemblaadjes in je dagelijkse maaltijden verwerken. Je huidproblemen zullen hierdoor al snel kunnen verminderen. Paardenbloemblaadjes zijn ook rijk aan onder andere vitaminen B, C, en D.

De paardenbloem heeft een reinigende werking op de urinewegen, lever en galblaas. Bitterplanten hebben vaak de eigenschap dat ze de galproductie verhogen, de lever stimuleren, de speekselvorming bevorderen en een goede invloed hebben op het maagzuur. De paardenbloem heeft daarom een goede werking op de spijsvertering en werkt bloedzuiverend. Door de stof taraxine is de smaak van de paardenbloem bitter. Bij de jonge blaadjes en knoppen valt het wel mee. U kunt jonge paardenbloemknoppen stoven of koken om te eten maar ze moeten nog dicht zijn, anders zijn ze erg bitter.

De penwortel van de paardenbloem is op zijn best in de herfst. Dan is hij goed volgroeid, vlezig en zit vol goede stoffen. De wortel moet u voorzichtig in zijn geheel uitgraven. Ze zijn erg broos. Van buiten zijn ze bruinachtig. Van binnen zit een melkachtige substantie. Deze substantie moet u niet kwijt raken. Deze dikke melkachtige substantie zit vol met geneeskrachtige stoffen. De substantie heeft een bittere, maar geen onaangename smaak. Schud ze goed af en reinig de wortel door ze in koud water te leggen. Daarna kunt u ze laten drogen voor later gebruik.

U kunt van de wortel een tinctuur maken. Een tinctuur is een aftreksel van kruiden in alcohol. Wodka is bijzonder geschikt om een tinctuur mee te maken. Ik doe één deel kruiden op twee delen wodka. Sluit het goed af en zet het op een warme, donkere plek. Na drie weken zeef ik het door een koffiefilter. Bewaar dit in een donkere fles op een donkere plaats. U kunt dit ongeveer vier jaar bewaren. Daarvan kunt u dagelijks ongeveer vijf theelepels verdund in water innemen. U kunt het ook een paar druppels van de tintuur, of direct wat van de melkachtige vloeistof, op een watje doen en het op acne deppen. Paardenbloemwortel is sterk laxerend dus let goed op de dagelijkse dosering. Het is sterk reinigend.

survival met (on)kruid
(Hive Queen tinctuur)

Wat dacht u ervan om van paardenbloemwortel cafeïnevrije koffie maken? U hakt de wortel in fijne stukjes. survival met (on)kruidDeze stukjes paardenbloemwortel roostert u in een pan of oven tot ze droog zijn. Ze lijken een beetje verschroeid. Maal ze daarna helemaal fijn en bewaar dit in een goed afsluitend blik. Als u er koffie van wilt zetten giet u 250 ml kokend water over 2 theelepels van het paardenbloempoeder. Zeef het en u hebt een warme drank. Alleen als u teveel van deze koffie drinkt is het mogelijk dat u hoofdpijn krijgt. Zoals met alles, gebruik het met mate.

Van de blaadjes kunt u thee trekken. U neemt twee theepels fijngesneden paardenbloemblaadjes en 250 ml koud water. Breng dit aan de kook en laat het één minuut zachtjes doorkoken. Laat het dan ongeveer tien minuten trekken. Zeef het en drink dit op. Het werkt vochtafdrijvend, goed voor de urinewegen en werkt niersteenafdrijvend. Hoewel paardenbloem geen gevaarlijke bijwerkingen heeft moet u toch oppassen met de dosering, vooral omdat het laxerend en vochtafdrijvend werkt.

Ik weet nog wel dat ik als kind met vriendinnen een paardenbloempluis wegblies en we de zaadjes telden die achtergebleven waren. Iedere keer had het een andere betekenis. Zo voorspelden we hoeveel vriendjes we zouden krijgen of hoe oud we zouden worden. Later in een boek zou ik lezen dat de paardenbloemen in de hekserij inderdaad voorspellende krachten heeft en in voorspellende rituelen wordt gebruikt. De paardenbloem draagt het symbool van de lucht. De zaadpluisjes worden door de lucht vervoerd om daarna op een plaats weer herboren te worden.

Dat leidt ons naar de verbinding van de godin Hecate. Hecate is de godin van de tovenarij, geboorte en de maan. Astrologisch valt de paardenbloem onder de heerschappij van Jupiter. Jupiter staat o.a. voor het scheppende vermogen. Jupiter is een van de edelste planeten omdat zijn kosmische kracht werkt op het niveau van ether. Jupiter haalt zijn kracht en wijsheid uit de nog verborgen toekomst. Maar mensen geboren onder Jupiter zijn vaak galspuwers, trots en halsstarrig tot het ziekelijke af. Hier ziet u het verband weer met dit bittere kruid. Dit kruid heeft een geestelijke en lichamelijke reiniging voor deze galspuwers en werkt ontspannend.

Zoals u ziet kunt u paardenboemen op vele manieren verwerken. Hier nog een leuk recept om er wijn van te maken. Paardenbloemwijn is niet moeilijk om te maken. Het is ook een beetje op het gevoel werken. Er kunnen tijdens de bereiding verschillende ingrediënten worden toegevoegd, zoals kruidnagel en gember. U hebt open paardenbloemen nodig, het liefst bloemen die wel goed open zijn, maar nog niet te lang. Let wel op dat u paardenbloemen plukt in een veld dat niet bespoten wordt.

1 pakje (20 gr) gedroogde gist
4 liter gekookt water
2 volle literbekers paardenbloemen
3 citroenen 
4 sinaasappels
ongeveer een kilo suiker

Giet gekookt water over de paardenbloemen. Laat dit 24 uur staan, maar niet langer dan twee dagen. Zeef dit en breng het water weer aan de kook met de in stukken gesneden sinaasappels, citroenen met de suiker. U kunt ook de citroenen en sinaasappels eerst uitpersen. De goed gewassen schillen en het sap er apart in doen. Roer dit tot alle suiker is opgelost en laat dit afkoelen. Doe de gist erbij en laat het geheel tussen de drie weken in een liefst grote fles fermenteren. Roer alles iedere dag om. Als de drank helder is geworden zeef je het, giet het over in afdichtende flessen en laat dit nog eens ongeveer drie weken staan.

Gerelateerd aan deze publicatie:
3.14po: Allemaal met de paardenbloem. Weer wat geleerd. Thx!
United as one. Divided by zero.
Op 26-03-2009 0:23:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Je kunt het ook gebruiken om de irritatie van brandnetels te verminderen.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 26-03-2009 0:33:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
DaVince:

Je kunt het ook gebruiken om de irritatie van brandnetels te verminderen.


Hoe gebruik je het dan?
Op 26-03-2009 19:44:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje:
DaVince:

Je kunt het ook gebruiken om de irritatie van brandnetels te verminderen.


Daar helpt weegbree ook heel goed tegen.

Ik heb vandaag van het eerste jonge groen 'muursalade' gemaakt. Het is 'onkruid' wat tegen een muur bij mij groeit; vogelmuur, jonge paardebloemblaadjes en winterpostelein. Heerlijk!
Op 26-03-2009 19:47:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
lemetje:

Daar helpt weegbree ook heel goed tegen.

Ik heb vandaag van het eerste jonge groen 'muursalade' gemaakt. Het is 'onkruid' wat tegen een muur bij mij groeit; vogelmuur, jonge paardebloemblaadjes en winterpostelein. Heerlijk!


Ja klopt, en het grappige is dat die planten altijd in de buurt van brandnetels groeien.

sufi:

Hoe gebruik je het dan?


Gewoon de bladen plukken en over de plek masseren waarbij je het blad uiteindelijk stuk rolt.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 26-03-2009 20:08:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: En als wraak op de brandnetels ga je er thee van trekken, brandnetelsoep of klaarmaken als spinazie.
Op 26-03-2009 20:13:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: Nice, wist al wel een aantal toepassingen maar dit artikel was erg leerzaam.
Op 27-03-2009 7:58:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: heh toevallig dat ik dit zag staan, ik kijk nu heel anders naar die paardebloemen in mn tuin, ze verspreiden zich als negertjes maar nu ga ik dit toch even onthouden. In gevallen van nood enzo. (en aangezien ik een maagzuur patient ben, en eigenlijk toch best van medicatie af wil, natuurlijke medicatie spreekt mij wel aan. Maar eens verder navraag doen hoe en wat)
Op 08-05-2009 17:48:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
eoi:

heh toevallig dat ik dit zag staan, ik kijk nu heel anders naar die paardebloemen in mn tuin, ze verspreiden zich als negertjes maar nu ga ik dit toch even onthouden. In gevallen van nood enzo. (en aangezien ik een maagzuur patient ben, en eigenlijk toch best van medicatie af wil, natuurlijke medicatie spreekt mij wel aan. Maar eens verder navraag doen hoe en wat)

Ben je al eens nagekeken op hernia diafragmatica?

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 08-05-2009 18:11:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Tetzmol:

eoi:

heh toevallig dat ik dit zag staan, ik kijk nu heel anders naar die paardebloemen in mn tuin, ze verspreiden zich als negertjes maar nu ga ik dit toch even onthouden. In gevallen van nood enzo. (en aangezien ik een maagzuur patient ben, en eigenlijk toch best van medicatie af wil, natuurlijke medicatie spreekt mij wel aan. Maar eens verder navraag doen hoe en wat)

Ben je al eens nagekeken op hernia diafragmatica?

Tetzmol.


Nou ik heb lang bij de huisarts gelopen (niet dat ik denk dat hij serieus met zijn werk bezig is want ik ben om ergere dingen (waar ik nu nog mee loop) niet serieus genomen) op het moment slik ik elke avond een panthozol maagsapiente. (was vroeger omephazol geloof ik)

Dit probleem kreeg ik na een ongezonde levensstijl eind jaren 90 tot 2005 toen ik elke dag niks anders at dan chips en sandwiches uit de magnetron. (oh en bier mag je daar ook bij rekenen)
(bericht gewijzigd op 8-5-2009 18:17:34)
Op 08-05-2009 18:16:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: dubbel.. bleh
(bericht gewijzigd op 8-5-2009 18:17:23)
Op 08-05-2009 18:17:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
eoi:

dubbel.. bleh

Heb je last van reflux als je bijvoorbeeld bukt?
Ik zou het sowieso even na laten kijken door een serieuze arts als ik jou was.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 08-05-2009 18:25:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Tetzmol:

eoi:

dubbel.. bleh

Heb je last van reflux als je bijvoorbeeld bukt?
Ik zou het sowieso even na laten kijken door een serieuze arts als ik jou was.

Tetzmol.


Wat is reflux? Ik ken dat woord niet. Ik buk heel veel iig. Want ik doe elke dag 2x 30 stretches als mijn eten in de pan ligt te koken.
Op 08-05-2009 18:29:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Reflux is het terugstromen van maagzuur in je slokdarm.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 08-05-2009 18:48:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Tetzmol:

Reflux is het terugstromen van maagzuur in je slokdarm.

Tetzmol.

Ik heb geen last van brandend maagzuur als ik die sappientes slik. Wanneer ik dat 1 avond oversla heb ik helse last ervan dus daarom slik ik die dingen ook. Dan sta ik in de fik en borrelt het maagzuur de hele dag op en neer in mn slokdarm of ik nou zit sta buk of lig.
Op 08-05-2009 18:59:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Da's een probleem zeg. Je bent dus afhankelijk geworden van die pillen om de kraht van het zuur af te zwakken. Maar als je ze niet slikt is jouw zuur dus sterker dan gemiddeld. Kortom een vicieuze cirkel. Jammer dat jouw huisarts zo'n knutselaar is, want jij zit er nu mee. Het gevaar is namelijk dat op den duur slokdarmkanker kan ontstaan.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 08-05-2009 19:09:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Thee van korianderzaad(ketoembar) helpt. 1 theelpeltje in een kop en heet water erop. Standaard een beetje door het eten doen, scheelt al veel.
Op 08-05-2009 19:52:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DogStar: @ eoi

Hebben ze al eens gekeken of je een scheurtje in je middenrif hebt?

Bij mij in de familie komt dat nogal eens voor ben ik vorige week achter gekomen. De klachten van mn pa waren ook vaak last van maagzuur en oprispingen.. Jaren lang heeft die man van alles geslikt tegen brandend maagzuur enzo en nu blijkt t daar helemaal niet aan lag. Hij heeft nu wel een maagzweer over gehouden aan al die chemische bende. Nu blijkt dat t komt doordat er een scheurtje in zn middenrif zit. Met een echo, gastroscopie (= slang in je slokdarm met camera) of een rontgenfoto kunnen ze dat eenvoudig vaststellen. En van mn pa heb ik gehoord dat een arts in belgie goede resultaten heeft met het herstellen van dat scheurtje.

Misschien kun je er wat mee
Niks is wat t lijkt te zijn, evenmin is het anders
Op 30-05-2010 1:26:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Het smaakt wel een beetje naar sla, maar dan slaat het bittere toe. Handige tip, de paardenbloem!
(bericht gewijzigd op 19-3-2011 11:19:06)
If time doesn't matter, distance also won't.
Op --0 20:22:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden