In de vorige delen bespraken we de onbereikbare liefde en de liefde in relaties. In dit stuk bekijken we de 'liefde voor de wereld om ons heen' of misschien is de term 'alomtegenwoordige liefde' beter. Het is namelijk helemaal niet nodig om iemand te kennen om liefde te ervaren of te geven. Iedereen is het er altijd over eens dat we wel wat aardiger voor elkaar mogen zijn en dat deze wereld meer liefde nodig heeft... Maar waarom doen we dat dan niet of hoe doe je dat dan?

'Liefde voor iedereen' klinkt wellicht een beetje verdacht of riekt naar zompige 'flower power', maar dat komt omdat er zoveel misvattingen bestaan over het begrip liefde. Liefde komt voor in vele gradaties en vormen en heeft zeker niet altijd met seks te maken. Liefde zit ook in waardering of een stuk erkenning voor onze medemens en natuurlijk de wereld om ons heen.

Bij ons staat er bijna iedere dag een dakloze zijn krantjes te venten in het winkelcentrum. De man is een constante, net zoals de winkels zelf. Het valt mij op dat het merendeel van de buurtbewoners die daar boodschappen doen, stoïcijns de man voorbij lopen. Ze kijken dwars door hem heen alsof hij niet bestaat. Toch bestaat hij en hoewel een krantje kopen niet verplicht is kan er bij de passanten maar zelden een gewone groet vanaf. Ikzelf koop maar zelden een krantje bij de beste man maar ik begroet hem wel altijd. Er verschijnt dan altijd een grote grijns op zijn gezicht en ik krijg een hartelijke groet terug. Het gaat nergens over maar onbewust is het gewoon fijn om herkend en erkend te worden. Geen verplichtingen, geen oordelen, maar gewoon een groet omdat het kan en wat rest is een fijn gevoel, hoe miniem ook.

Aangeboren of opvoeding?

De eerste echte les die iedereen van zijn of haar ouders leert is: "geen snoepjes aannemen of meegaan met vreemde mensen". Deze wijze les wordt nagenoeg in bijna iedere kinderziel ingeprent. Het is dus niet zo verbazingwekkend dat we later een 'gezond' wantrouwen hebben tegen onze medemens. De boodschap om geen snoepjes aan te nemen of mee te gaan is gelijk aan 'wantrouw uw medemens'.

Ook leren we al vroeg dat wat niet op een bordje ligt, of wat niet nadrukkelijk gegeven wordt, vies is. Heel veel van wat een kind wil ontdekken, voelen en proeven wordt door bezorgde ouders tegengehouden. Natuurlijk moet je een kind beschermen, maar doen we dat op de goede manier? Maar al te vaak leggen ouders niets uit, maar bestempelen domweg in de zin van "dat is bah".

En hoewel we later wel een nuance kunnen aanbrengen zijn we in de basis geneigd om alles wat niet uit een verpakking of gecontroleerde omgeving komt als 'vies' of 'bah' te classificeren. Het is ons aangepraat dat de wereld om ons heen alleen maar mooi is als het achter glas zit of in foto's gevangen is.

We proberen krampachtig om vooral geen sociale interactie uit te lokken, onze verbale en vooral non-verbale uitingen te neutraliseren. Schijnbaar uitdrukkingsloos bewegen we ons door de maatschappij en alleen als we een bekende tegenkomen breekt een glimlach door en blijken we niet de zombies die we zo krampachtig pretenderen te zijn. Als onbekenden ons aanspreken wantrouwen we die persoon, immers "je mag geen snoepjes van vreemden aannemen".

Als kleine jongen dwaalde ik jaren geleden rond in een stadje op een Grieks eiland. Toerisme was daar nog een zeldzaam fenomeen. Toen ik door de nauwe straatjes slenterde rook ik een aparte geur en zag hoe een hele familie pontificaal op straat inktvisjes aan het grillen was. En terwijl ik naar het tafereel keek werd ik door een moeke bij de hand genomen en kreeg een stoel en een bordje van het wonderlijke eten. Ik sprak geen Grieks en had nooit inktvisjes gegeten, maar men nam mij gewoon op alsof het nooit anders was geweest. Geen vragen, geen voorwaarden, maar gewoon mensen die delen. Misschien is met vreemden meegaan en 'snoepjes' aannemen niet zo slecht als men mij wilde doen geloven.

Zandzakken voor de deur

In onze maatschappij beperken we onze vriendelijke bejegeningen tot een minimum, tenzij we wandelschoenen aan hebben of een motor onder onze kont. Dan zwaaien en groeten we wat af. Op een zomerdag zie je hetzelfde op het water, bootbezitters die zwaaien naar andere watersporters alsof het een lieve lust is. We doen dat omdat we dan een bepaalde liefhebberij gemeen hebben. Maar daar hebben we natuurlijk geen motor of boot voor nodig. We delen allemaal hetzelfde en dat is het 'mens-zijn'.

We oordelen en classificeren snel. Het zit in ons om bij de ander overeenkomsten te vinden en hoe meer overeenkomsten we denken te zien, hoe makkelijker het wordt om de ander te accepteren. Als ik met mijn motor aansluit bij een andere motorrijder, dan klikt het. We delen immers onze liefde voor tweewielers. Maar als het gesprekje op gang komt blijkt maar al te vaak dat denkbeelden en voorkeuren op andere vlakken niet overeenkomen. We stappen daar overheen omdat de basis het motorrijden is en ander voorkeuren en inzichten niet relevant zijn.

We kunnen als mens dus heel goed omgaan met anderen zonder het altijd maar met elkaar eens te zijn. Het gaat pas fout als we onze persoonlijke denkbeelden aan de ander willen opdringen. Mensen zelf zijn nooit vervelend, hoogstens is hun gedrag onplezierig.

U bent niet wat u denkt

En daar wringt de schoen. Door indoctrinatie geloven veel mensen dat ze zijn wat ze denken. Maar weinig mensen realiseren zich dat ze niet zijn wat ze denken. Niemand wordt geboren met complete denkbeelden over goed en fout, of lekker en vies. Opvoeding, cultuur en ervaringen creëren dat plaatje over een periode van jaren. Op zich is dat geen enkel probleem, iedereen heeft recht op voorkeuren en denkbeelden, maar neem ze niet al te serieus en zeker niet naar anderen toe.

In die zin kunnen bijvoorbeeld een Israëliër en een Palestijn het samen best goed vinden, zolang ze hun geadopteerde ideologieën maar buiten beschouwing laten. Gebeurt dat niet, dan zal de wetenschap dat ze als mens gelijk zijn worden overschaduwd. Vanuit een ideologie of persoonlijke denkbeelden eist of verwacht men respect, bepaalde culturele gedragingen en rekenschap. Het resultaat daarvan kunt u dagelijks in de krant lezen.

De nieuwe ik

Niet iedereen is er klaar voor om vanuit gewoon 'mens-zijn' de omgeving tegemoet te treden en het kost soms wat moeite om jezelf van aangeleerde denkbeelden te ontdoen. Maar begin eens bij het begin. Een vriendelijk woord voor de kassajuffrouw, een groet naar de man die je iedere dag in de bus treft, iemand voor laten gaan in het verkeer of gewoon een praatje als je toch staat te wachten. Het is zo simpel, gewoon onbaatzuchtig vriendelijk zijn zonder oordelen of iets terug te verlangen. Laat u niet ontmoedigen door mensen die uw vriendelijkheid niet beantwoorden, niet iedereen heeft het vermogen om uit het mentale dwangbuis te ontsnappen.

Het grappige is dat als u uw omgeving met onbaatzuchtige vriendelijkheid tegemoet treedt, u niet alleen anderen een goed gevoel geeft, maar ook uzelf. U zult merken dat het naar meer gaat smaken. Als u er aan toe geeft zal het niet lang meer duren totdat ook u liefde voor iedereen heeft.

Om alvast een beetje in de goede stemming te komen een sfeervol clipje.

Marnix: Wat Bonobo-dna door het menselijke mengen en de mensheid zal een eeuwigdurende flowerpowerorgie kennen. Zo herstelt genetische manipulatie de steek die de schepper liet vallen. Of zoiets.
Op 30-03-2009 9:25:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Heerlijk loom zondagochtend blogje op deze stralende maandag.. vandaag ga ik beginnen met oefenen om mijn mondhoeken wat vaker omhoog te trekken en gewoon wat voorbijgangers te begroeten...

Vriendelijkheid.. ja dat was ik bijna vergeten..
Op 30-03-2009 9:29:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Prachtige clip, bedankt! (en hier in Grunnen zeggn wie altied moi )
Op 30-03-2009 9:49:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Ja, mooi blogje en een lekkere clip...!

De wereld kan inderdaad wel meer vriendelijkheid gebruiken, het zijn ook vaak de kleine dingen die het doen. Alleen al een simpele glimlach of gewoon vriendelijk oogcontact. Dat maakt het verschil.

Geef ook eens een "free hug"

Op 30-03-2009 11:40:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: "Ikzelf koop maar zelden een krantje bij de beste man maar ik begroet hem wel altijd."

Alsof we in het epicentrum van de huidige crisis zijn aanbeland.
Op 30-03-2009 0:27:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Voor iedereen een glimlach en een dikke kus.Smak.;D
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-03-2009 13:16:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Geen slechte gedachtes, ik zal ze maar eens wat meer(nog meer dan vroeger) gaan toepassen.

Dikke knuffel vanaf hier!
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 30-03-2009 17:15:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
C.:

Ja, mooi blogje en een lekkere clip...!

De wereld kan inderdaad wel meer vriendelijkheid gebruiken, het zijn ook vaak de kleine dingen die het doen. Alleen al een simpele glimlach of gewoon vriendelijk oogcontact. Dat maakt het verschil.

Geef ook eens een "free hug"


Dat wil ik wel, maar iedereen rent gillend weg...


I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 30-03-2009 18:51:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jokero:
Ja Horus:

C.:

Ja, mooi blogje en een lekkere clip...!

De wereld kan inderdaad wel meer vriendelijkheid gebruiken, het zijn ook vaak de kleine dingen die het doen. Alleen al een simpele glimlach of gewoon vriendelijk oogcontact. Dat maakt het verschil.

Geef ook eens een "free hug"


Dat wil ik wel, maar iedereen rent gillend weg...Lekker ding
Op 30-03-2009 19:34:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Glimlach naar iemand en je krijgt bijna altijd (nep of niet) een glimlach terug.
Op 30-03-2009 20:41:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Mij maakt het niet uit wie ik tegenover me heb; ik blijf altijd vriendelijk en laat mijn oordeel achterwege. Als ik al een oordeel heb, want die kun je pas hebben als je iemand beter kent en dan nog, laat een ieder in zijn/haar waarde.
Vriendelijkheid kost geen geld.
Ik heb sowieso geen recht om bevooroordeeld te zijn; ik ben een wereldburger, dwz zoveel gemengd bloed stroomt er door mijn aderen. Liefst negen! nationaliteiten! van over de wereld. Niemand heeft het recht om een ander op zijn afkomst te beoordelen, blanken zijn altijd nog een minderheid dus waar komt die arrogantie vandaan? Doe normaal! We zijn allemaal mensen met onze tekortkomingen en gebreken. Wat de boer niet kent...
Op 30-03-2009 20:46:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix: Lemetje,

U zegt vriendelijk te zijn en zet tegelijkertijd een complete minderheid weg als arrogant en niet normaal!
Generaliseren is dehumaniseren, waardoor het gemakkelijker wordt de 'anderen' in hun rechten te schenden of te vernietigen. Een vriendelijk mens kijkt naar het individu en probeert die te begrijpen.
Op 30-03-2009 23:12:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Het is de toon die de muziek maakt, nietwaar? Prima blog. We lijken inderdaad bang voor contact. We gaan het ook vaak uit de weg door haast te hebben. Jammer, want wie haast heeft leeft niet. Ontspan en leeft in het nu, wordt je gewaar van al je zintuigen, het is zo mooi, en besef dat alle mensen om je heen dit ook kunnen. Het is ongelofelijk!
(bericht gewijzigd op 1-4-2009 21:52:47)
'Don't forget rule number 6'
Op 31-03-2009 6:39:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis: Ik vind naastenliefde waar het in dit Blog om gaat wel de verheffendste van alle vormen van Liefde.. Omdat het allesomvattend is, altijd aanwezig, voorhanden in oneindige hoeveelheden.............. altijd gratis, kost niets, geeft veel.
Vind het fijn en leuk dit te lezen.
Ik streef er ook naar het te leven, elke dag. Liefde en vriendelijkheid als basishouding .Maakt niet uit waar ik ben of wie ik tegen kom. De dakloze krantenverkoper of de kassière bij de supermarkt of de bakker of..of ...of.En natuurlijk niet te vergeten ...: mezélf lief te hebben !!!
Op 01-04-2009 20:15:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: http://www.hippieonline.nl/

het gaat de goede kant op
Op 01-04-2009 21:38:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Bramsan:

http://www.hippieonline.nl/

het gaat de goede kant op


Grappig, zo'n festival maarreh...ik ken de optredende artiesten allemaal dus niet he...
Op 02-04-2009 0:11:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden