Magneten zijn leuke dingen. Kinderen, volwassenen, we spelen er allemaal graag mee. Laatst had ik twee paar industriële magneten in huis. Om de kracht te verdubbelen besloot ik ze aan elkaar te kleven. Ging niet helemaal goed. Het aantrekkingsvermogen die twee neodymiummagneten op elkaar kunnen hebben staat in geen verhouding met (mijn) menselijk spieren. Resultaat: de magneten ketsen tegen elkaar, een blauw-gelige vlam schoot eruit en een van mijn magneten was aan gruzelementen. Mijn vingers nog net niet. Ergens ligt een verband tussen magneetbotsingen en adrenaline. Maar goed, daar wou ik het eigenlijk niet over hebben. Wel wou ik even de aandacht vestigen op de effecten van magnetisme op de mens, zeker in tijden waarin het aardmagnetische veld, de magnetische noordpool en de aardkern raar gedrag vertonen...

Magnetisme
(Magnetisme is mooi)

Mensen zijn net als duiven of trekvogels, ons oriëntatiegevoel brengt ons doorgaans waar we moeten zijn. Dat heeft een reden. In onze organen zitten ferromagnetische mineralen en de mineralen magnetiet en pyriet. De kristallen van pyriet zijn polair en trekken RNA aan. RNA is ook de eerste stap voor de aanmaak van antistoffen en enzymen. Bij ons mensen zit het magnetiet hoofdzakelijk in het hoofd en de elleboogregio.

Wat kunnen we daar in de praktijk mee? Met die elementen in ons lijf kunnen we het aardmagnetisch veld onbewust aanvoelen. We gebruiken het om ons te oriënteren bij het ondernemen van korte en lange reizen. Gewone magneten kunnen ons 'gevoel' verstoren. Neem een stuk of 5 goeie neodymiummagneten, bind die rond uw hoofd en neem deel aan een good ol' dropping; geblinddoekt in een busje naar een onbekende bestemming. Waar u zonder magneten de weg zou terugvinden, zal de attractieve hoofdband ervoor zorgen dat u letterlijk de weg kwijt bent. Wat de gevolgen zijn van langdurige blootstelling is onbekend, maar dát er gevolgen zijn is zeker.

Magnetisme is het zonnestelsel
(Het magnetisme rond de manen van Jupiter)

Geen zin in een verstoring van uw oriëntatiegevoel? Zorg dan dat u uit de buurt van sterke magneten en (elektro)magnetische velden blijft. Moeilijk te doen tegenwoordig, maar toch.
Er zijn ook pilletjes. Om duiven van extra magnetiet te voorzien bestaat er zoiets als Bony SGR. Geen idee wat het met mensen doet, maar aangezien de andere ingrediënten verder ook allemaal gezond en weerstandsverhogend zijn, kan het vast geen kwaad.

Het effect van (aard)magnetisme en magneten laat zich nog meer blijken in Florida en Mexico. Daar plakte men magneten aan het hoofd van krokodillen om te voorkomen dat de dieren naar bewoonde buurten terugkeerden. Hun thuisgevoel verdween, net zoals bij duiven met magneethoofdbandjes zou gebeuren. We zien het ook elders in de dierenwereld. Als het aardmagnetisch veld kuren vertoont, spoelt er weer een lading walvissen, dolfijnen of potvissen aan.

Sinds het begin van systematische metingen rond 1830 is de sterkte van het aardmagnetisch veld met ongeveer 10% afgenomen. In de twintigste eeuw alleen bedroeg de afname 6%. Dit is een zeer snelle verandering op een geologische tijdschaal gezien, die tot nog toe niet is verklaard. Zo zou volgens berekeningen het veld pas na ongeveer 10.000 jaar verdwenen kunnen zijn, vooropgesteld dat de interne opwekking van het magneetveld geheel zou wegvallen. Dit is echter langzamer dan de waargenomen afname, waardoor het vermoeden is ontstaan dat het veld bezig is om te draaien (bron).

Voor wie zich niet kan inbeelden hoe verstrekkend de gevolgen van een verandering in het aardmagnetisch veld kunnen zijn, is de volgende gedachtesprong misschien iets té ver. Ik wil het zo simpel mogelijk stellen: veranderingen in het aardmagnetisch veld spelen met ons thuisgevoel. Afhankelijk van de lokale sterkte of zwakte kan dat invloed hebben op het thuisgevoel van de bevolking. Hoe minder thuisgevoel iemand heeft, hoe meer verwilderd hij wordt. Tegenwoordig lijken steeds meer mensen te ontsporen. De berichten van steekpartijen en geëscaleerde ruzies vieren hoogtij. Wie geen thuis heeft om te verliezen, heeft niets om te verliezen, zegt men wel eens. Misschien hebben het rare gedrag van de magnetische noordpool, de aardkern en het aardmagnetisch veld gevolgen voor ons, de kroon op de schepping?

Gerelateerd aan deze publicatie:
DaVince: Pas maar op met die magneten voor je het weet ben je je vingers kwijt.

http://www.magnetnerd.com/Neodymium%20Magnets/Dirks%20Accident.htm (Opgelet ranzige plaatjes)
(bericht gewijzigd op 30-3-2009 12:34:34)
Religion, a placebo which causes damage.
Op 30-03-2009 0:32:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Lijkt me logisch dat verstoringen in het magnetisch veld ook invloed hebben op mens & dier. En dat er tegenwoordig zoveel geflipt wordt... misschien is er een verband.

Misschien ook niet.
United as one. Divided by zero.
Op 30-03-2009 14:30:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Op discovery is ook weer eens zoiets geweest mbt buitenaardse ontvoeringen die mensen in hun slaap hadden. Er is toen ook getest watvoor effect een veranderend magnetisch veld op het slaap gedrag kon hebben. Het proefpersoon is toen gaan slapen en er zijn toen kunstmatige magnetische velden rondom deze persoon gecreëerd, waarna deze aangaf hele rare dromen te hebben. Toen werd de link ook al gelegd watvoor effect het veranderend aardmagnetisme op dromen kon hebben.
Verder is het natuurlijk ook niet ontdenkbaar dat gezien ons brein met elektrische signalen werkt dat magnetisme ook hierop een effect heeft.
ps. zijn die neodymiummagneten dan echt zo sterk, nooit geweten/ bij stil gestaan..
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 30-03-2009 15:59:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OneDayFlie: Er zijn Nu ook weer honderden pinquins aangespoeld.....
http://www.nuvideo.nl/opmerkelijk/25219/honderden-dode-pinguins-aangespoeld-in-chili.html
Een voorbode op wat komen gaat.....
Op 30-03-2009 16:27:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: Het is een bekend fenomeen dat erg sterke magnetische velden invloed hebben op ons denk process. Mensen die klagen over onrustig slapen of nachtmerries en "spook verschijningen". Is vaak te verklaren door hoogspanningsleidingen op nog geen 50 meter van het huis of antennes met groot vermogen.

Tijdens mijn stage moest ik een 1KW antenne verplaatsen van militair terrein in Katwijk. Na 10+ minuten begonnen mijn begeleider, sergeant (om ons als burgers te bewaken) en ik hoofdpijn te krijgen een heel raar wollig gevoel en we begonnen ook allen wat moeilijk te praten.

De sergeant is toen de bunker in gegaan en het bleek dat de commandant vergeten was de zenders uit te schakelen (standaard procedure wanneer mensen in "het" veld zijn). Na het uitschakelen waren de symptomen na een minuut of 20 en een paar bakken koffie met gebak weer weg.
Op 30-03-2009 16:39:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik vond nog een filmpje over de magnetige ompoling op mijn harddisk, heb het ff op youpoep getoept

Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 30-03-2009 18:54:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Ghmm leuke benadering
Een plek om te wonen en het liefst zo aangenaam mogelijk dat is waar heel het leven eigenlijk om draait.
Stroom moet vloeien.
Op 30-03-2009 19:30:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Zeer interessant. En denk om je handjes tijdens het spelen Tim. Poteverdrie. Hoe vaak moet ik het nou nog zeggen? En nu niet weer van de magneten naar het luciferdoosje he? Denk rrr om.
ech?
Op 30-03-2009 20:02:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Ik was een dag van het padje toen het aardmagnetisch veld een opdoffer kreeg vanuit de ruimte, wat het was wist ik pas een dag later . En ik ben steeds weer onrustig als er ergens een aardbeving dreigt en komt; slecht slapen en de halve nacht woelen en draaien. Toen laatst die vulkaan in Alska op uitbarsten stond heb ik een week van tevoren heel slecht geslapen. Het is elke keer raak; een paar dagen geleden kon ik de slaap ook weer niet vatten terwijl ik toch moe genoeg en slaap genoeg had. Ik ben nog steeds in afwachting van wat er gaat gebeuren...
Op 30-03-2009 20:58:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine: Ik weet het, het is weinig wetenschappelijk, maar wat als de afname van het aardmagnetisme (en al de rest van wat er in de wereld gebeurt) nu eens direct verband houdt met ons bewustzijn...? Het zou heel wat verklaren, me dunkt. Ik poneer niet dat het zo is, het lijkt mij gewoon boeiend om de vraag te stellen. Omdat ik meer en meer overtuigd raak dat er een groter verband is tussen ons bewustzijn en onze realiteit. Een beetje zoals bij psychosomatiek, waar er een verband is tussen geest en lichaam, waar we ook nog niet alles over weten.
Het behoort niet tot onze huidige dogma's, (en ja hoor, die hebben we zeker nog steeds! Ook onze 'neutrale' en 'objectieve' wetenschap.)ik weet het, maar is de vraag daarom minder interessant?
Op 31-03-2009 7:20:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
rudiev:

Op discovery is ook weer eens zoiets geweest mbt buitenaardse ontvoeringen die mensen in hun slaap hadden. Er is toen ook getest watvoor effect een veranderend magnetisch veld op het slaap gedrag kon hebben. Het proefpersoon is toen gaan slapen en er zijn toen kunstmatige magnetische velden rondom deze persoon gecreëerd, waarna deze aangaf hele rare dromen te hebben. Toen werd de link ook al gelegd watvoor effect het veranderend aardmagnetisme op dromen kon hebben.
Verder is het natuurlijk ook niet ontdenkbaar dat gezien ons brein met elektrische signalen werkt dat magnetisme ook hierop een effect heeft.
ps. zijn die neodymiummagneten dan echt zo sterk, nooit geweten/ bij stil gestaan..Je bedoeld de onderzoeken van Michael Persinger:

"During the 1980s Persinger stimulated people's temporal lobes artificially with a weak magnetic field to see if he could induce a religious state (see God helmet). He claimed that the field could produce the sensation of "an ethereal presence in the room".

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Persinger

http://noorderlicht.vpro.nl/dossiers/4032610/hoofdstuk/4106214/

Carpe diem homo universalis
Op 31-03-2009 9:52:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
Lanoe:

Je bedoeld de onderzoeken van Michael Persinger:

"During the 1980s Persinger stimulated people's temporal lobes artificially with a weak magnetic field to see if he could induce a religious state (see God helmet). He claimed that the field could produce the sensation of "an ethereal presence in the room".

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Persinger

http://noorderlicht.vpro.nl/dossiers/4032610/hoofdstuk/4106214/


Als ik zo de foto's van het noorderlicht artikel bekijk was het onderzoek in ieder geval een tijdje(jaren) later. Maar het kan best dezelfde man zijn, want als ik nog even wat google op Persinger lees ik dat hij vaker dit soort experimenten heeft gedaan waarbij personen vreemde ervaringen hadden als oa out-of-body experience, gevoel van vliegen, zien van de witte tunnel enz..
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 31-03-2009 0:11:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Wat te denken van andersom; Dat wij mensen invloed hebben op de natuur. Omwille van 's mensen handelen is de aarde vervloekt schrijft de Bijbel en zijn bijvoorbeeld mensen tegen je. Twee kijven twee schuld; iets hoeft het niet op je gemunt te hebben. De oosterling gaat bij zichzelf te rade als het hem of haar tegen zit en de westerling geeft de schuld aan de/het andere.
Op 01-04-2009 0:12:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
HansMichaelChi:

De oosterling gaat bij zichzelf te rade als het hem of haar tegen zit en de westerling geeft de schuld aan de/het andere.


Wat mooi gezegd...eerlijk gezegd kende ik deze omschrijving nog niet zo. Ik denk wel dat er een kern van waarheid in zit.

Doet me denken aan iets dat ik ooit eens las: nml. dat de ouderwetse walkman ooit is uitgevonden in Japan door iemand die met zijn muziek de omgeving niet wilde storen en dat het in het Westen vooral werd gebruikt om zich vooral voor anderen af te sluiten.

Op 01-04-2009 0:31:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
San2204: Ik ben nieuw hier op de site en heb gisteren van een vriend een hele uitleg gekregen over zonnestormen, poolverschuivingen en het einde van de wereld. Nu is mijn vraag....hoeveel zorgen moet ik me maken....zijn we hier nog ruim 3 jaar en is dan het einde der tijden gekomen? Hoeveel kans bestaat er dat de datum 2012 klopt? Ik heb ook ergens het jaar 2100 gezien ipv 2012. Ik ben totaal niet wetenschappelijk onderlegd, natuurkundig bezig oid, maar deze informatie baart me ongelofelijk veel zorgen. Waarom horen we niets van de regeringsleiders? Is het een doofpot idee zodat er geen massa-hysterie uitbreekt? Kan iemand me geruststellen en wat meer in simpele mensentaal uitleggen waar ik me op moet voorbereiden of dat er niet veel is om me druk over te maken.........
Op 10-05-2009 17:24:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Wellicht iets te zweverig voor je San2204, maar 1 insteek zou kunnen zijn dat energie nooit verloren gaat. Mocht de wereld vergaan, dan pakt onze collectieve energie ergens anders het verhaaltje wel weer op.

Los daarvan zijn alle verhalen over 2012 pas de laatste jaren alle kanten opgegaan.
Toen ik in 1997 kennis maakte met de theorie was de mening dat de wereld een nieuwe fase in zou gaan doordat de aarde in een fotonenbaan zou komen. Dit resoneert dan in je persoonlijkheid waardoor meer bewustzijn wordt gecreëerd.
De enige waarschuwing toen was dat je beter kon zorgen dat je niet teveel angst en wrok met je meedraagt aangezien je dan minder goed om kan gaan met die nieuwe energie. In feite is dit dan ook de reden dat er wat 'paniekjes' zijn momenteel wereldwijd.

Mijn advies: leef je leven, volg je hart, laat je niet hinderen door angst, maar maak verstandige keuzes.

Maar dat is sowieso het recept voor een stabiel leven
ALLES IS WAAR
Op 10-05-2009 19:39:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @San2204 Voor zover ik weet en denk:
Het hele 2012 komt eigenlijk vanuit de maya cultuur. Ze hebben een kalender welke cyclisch is, of simpel gezegt een ronde maakt en dan weer opnieuw begint(de ronde maakt). De kalender, zo'n ronde, beslaat ongeveer 26000 jaar welke in 5 delen van elke 5200 jaar is gedeelt, 5 tijdperken. Omgerekend van maya datumnotering naar onze jaarnotering schijnt op 21 december 2012(of sommige berekeningen komen op een iets eerder datum in 2012 uit) de kalender op te houden, het 5e tijdperk zou dan op moeten houden. Gezien de mayakalender cyclisch zou je dus verwachten dat we dan gewoon opnieuw een ronde gaan maken en weer opnieuw het 1ste tijdperk van de kalender in gaan. Ware het niet dat bij elke overgang van tijdperk dit gepaart gaat met grote veranderingen. De laatste overgang schijnt gepaart te zijn gegaan met een zondvloed.
Dus zo komen er allerlei verhalen met wat er met de aarde gaat gebeuren. Simpel, ene kant zegt dat we dood gaan, andere kant zegt dat we verder verlicht raken enin een hoger spiritueel vlak terecht komen. Hiertussen nog meer verhalen met wat er gaat gebeuren.
Dan de zon: de zon heeft een 11 jarig cyclus en waarschijnlijk een nog veel meer jarige cyclus. Op de zon zijn normaal gesproken uitbarstingen, welke een hoogtepunt in 2012 zou moeten bereiken. Momenteel is het juist verdacht rustig met deze uitbarstingen, sommige denken een 'stilte voor de storm' in 2012.
Dan de poolverschuiving: de aarde heeft een magnetisch veld, met zoals elke magneet een noord en zuidpool. De magnetische polen bevinden zich niet precies op de geografische polen. De magnetische noordpoolk bevind zich ergens in Groenland/Canada en verplaatst zich jaarlijks. Grofweg om de 700.000 jaar draaien de polen zich om. Welke effect dit precies heeft is onbekend. We zijn momenteel wat laat en men denk dat 2012 het jaar is waar de polen zich weer omdraaien.

Ze vervolg.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 10-05-2009 22:01:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Vervolg:

Einde van de wereld: die komt er sowieso een keer. Of het 2012 is? Nee, in ieder geval niet van de wereld.

Al met al, niet druk om maken en lekker rustig verder leven is mijn advies. Het onvermijdelijke is onvermijdelijk, we zien wel wat er gaat gebeuren. Je kan je wel zorgen maken, maar dat verpest alleen je leven maar.
Verdiep je eens meer in het 2012 onderwerp en maak je eigen mening hierover zou ik zeggen.
http://www.grenswetenschap.nl/2012/
http://www.dossierx.nl/content/category/7/28/41/
En op http://www.google.nl is nog veel meer te vinden als je even zoekt op het onderwerp wat je wilt weten.

Persoonlijk weet ik het niet en zie ik het wel. Feit is wel dat mensen minder materialistisch worden dan dat we de vorige eeuw zijn geweest en het sociale leven steeds belangrijker vinden. Ondanks dat we onze gadgets willen hebben zijn vrienden veel belangrijker. Het sociale leven is belangrijker geworden dan het leven om te werken en geld te verdienen. Persoonlijk denk ik dat de mensen dichter bij elkaar komen en we langzaam aan spiritueler gaan worden op onze eigen manier. Godsdiensten als het christendom of de islam zijn niet de manier. Ontwikkel jezelf en leer jezelf kennen. De weg zal lastig zijn en vele hobbels kennen.

(bericht gewijzigd op 10-5-2009 22:16:15)
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 10-05-2009 22:12:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: sorry dubbelpost
(bericht gewijzigd op 10-5-2009 22:16:30)
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 10-05-2009 22:13:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Het is de wereld waar we in leven die vergaat, maar niet de aarde waar we op leven!
"We're all mad here."
Op 10-05-2009 22:22:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @San2204
Lees ook eens:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2199
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=887
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2083
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2786
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2910
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2127
Zomaar ff wat linkjes door elkaar.
Onder elk blog en boven de reacties heb je altijd nog het stukje "ßlogs in deze strekking: " voor verwante blogs. Tevens helemaal bovenaan de blog en dan rechts, boven het stukje "Laatste nieuws" heb je ook verwante artikelen. Leesse
(bericht gewijzigd op 10-5-2009 22:49:13)
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 10-05-2009 22:48:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden