De afgelopen decennia werden geconfronteerd met de ene crisis na de andere. Angst werd dan gezaaid, geld ingezameld en vele zogenaamde deskundigen zagen hun kans om blijk te geven van betweterigheid. Zo voorspelde de aidslobby eind de jaren '80 dat in twintig jaar tijd Afrika zo goed als ontvolkt zou zijn door de gevreesde ziekte. De milieulobby hield ons in dezelfde periode voor dat omstreeks het jaar 2000 alle bossen verdwenen zouden zijn door zure regen. In de jaren '90 zagen wetenschappers grote gevaren, veroorzaakt door een enorm gat in de ozonlaag. Nu hoor je niets meer over gaten en ozonlagen, op de Veluwe staan nog steeds bomen en Afrika is alles behalve ontvolkt.


(Welke crisis?)

Omstreeks 2004 verschenen er berichten dat bijenkoloniën plotsklaps verdwenen. Imkers en onderzoekers zagen het aantal bijen snel teruglopen en sloegen alarm. Het fenomeen kreeg de naam 'Colony Collapse Disorder' en de zoektocht naar het waarom werd gestart. Om het fenomeen te verklaren zocht men de oorzaken in chemtrails, gsm-straling, parasieten en landbouwgif, maar niemand vond het antwoord. Wat bleef was het doemscenario van “geen bijen = geen bestuiving = geen planten = dode aarde'.

Nu in 2008 blijkt opeens dat er helemaal niets mis is met de bijen. Sterker nog: de wetenschap zegt nu dat er helemaal geen bewijs is voor zoiets als een Colony Collapse Disorder.

Als een hamer het enige gereedschap is waarover je beschikt, ben je geneigd ieder probleem als een spijker te zien.

De lijst met bangmakerijen is lang. Onder Bush moesten we, om een mondiale crisis te voorkomen, zelfs een heuse oorlog tegen de terroristen van de 'As van het Kwaad' voeren. Achteraf gezien bleek het weer eens een storm in een glas water. De aloude terroristenkliekjes zoals de IRA en ETA hebben gezamenlijk meer ellende en doden op hun geweten dan de door Bush beoogde terroristen. En de 'As van het Kwaad' lijkt meer interesse in pizza te hebben dan duistere plannen om de wereldmacht te grijpen.

Problemen bestaan alleen doordat je ervan overtuigd bent dat iets een probleem is en dienovereenkomstig handelt.

De jongste crisis is natuurlijk de kredietcrisis, tenminste dat is wat men ons wil doen geloven. Natuurlijk is er geen crisis want er was van meet af aan niets om een crisis mee te hebben. De cashflow in de wereld bestond grotendeels uit gebakken lucht en de validatie daarvan bestond uit het vertrouwen dat er ergens wel iemand voor garant zou staan. De zeepbel zei 'pats' en iedereen huilt om het verlies van iets wat er nooit was.

Crisis in luchtvaart: "Hello crew, this is your passenger speaking".

Dat wat wij nu crisis noemen is niets anders dan het spel van een paar handige jongens die door hard 'crisis' te roepen onpopulaire wetten en maatregelen door kunnen drukken. De ontslagen zijn niets anders dan reorganisaties waarbij door heel hard 'crisis' te huilen de vakbonden angstig jaknikken. En natuurlijk komt het de grote spelers goed uit dat kleine concurrenten verzuipen.

Helemaal geen crisis?

Alles is in beweging en niets blijft. Voor veel mensen staan veranderingen gelijk aan bedreigingen. Als oude 'zekerheden' wegvallen komt daar angst voor in de plaats en we zijn geneigd iedere strohalm aan te grijpen. In de paniek kijken de meeste mensen niet naar wie die strohalm aanbiedt.

Als er een wind van verandering blaast, bouwen sommigen schermen en anderen windmolens.

Veranderingen zijn echter lang niet altijd een bedreiging. Zie veranderingen bijvoorbeeld als een fase als een verhuizing. Van de oude vertrouwde situatie gaat men dan over naar een nieuwe en onbekende locatie. De transitie kost inspanning, geld en tijd en misschien gaat er wat verloren. Maar eenmaal over in het nieuwe huis, is het leed na een tijdje alweer geleden en vergeten.

Echt crisis is het pas wanneer we geen wijn meer hebben om bij het water te doen.

In tweeduizend jaar westerse beschaving hebben we te maken gehad met Romeinse legers, verstikkende kerkvorsten, industriële revoluties, politieke omwentelingen en oorlogzuchtige dictators. We hebben een Spaanse Griep gehad, overstromingen en een EU. Stuk voor stuk ingrijpende veranderingen die gepaard gingen met bloed, zweet en tranen. Toch is de wereld er uiteindelijk geen slechtere plek van geworden.

Elke verandering is een verslechtering, zelfs een verbetering.

Er is geen Romein die u als slaaf inlijft, geen inquisitie die op uw deur klopt, geen communist die uw eigendommen 'vordert', geen spertijd en geen bommen en granaten die u om de oren vliegen.

Oké, uw aandelen zijn misschien verdampt, u mag niet meer in de trein roken en waarschijnlijk zal het wel Tormolinos of de Eifel worden in plaats van Thailand of Mexico als vakantiebestemming. Maar kijkend naar het grotere plaatje heeft iedere crisis of iedere verandering uiteindelijk toch een verbetering gebracht.

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.

Momenteel zitten we in de 'verhuiswagen' en dankzij wat hobbeltjes zijn er wat spulletjes stuk gegaan. Dat is geenszins reden tot paniek, het enige wat we moeten doen is de chauffeur wat rustiger laten rijden of een andere route laten nemen. Dat kan makkelijk, zolang we maar niet de angst laten regeren.

We zijn allemaal voor vooruitgang, mits die geen veranderingen meebrengt.

(De wijsheden zijn overgenomen van http://wijsheden.net/nl/home)

hoff: Het meest perfecte stuk dat ik in een lange tijd gelezen heb.
Hulde.
Op 06-04-2009 0:15:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:

Crisis in luchtvaart: "Hello crew, this is your passenger speaking".
Mooi blog inderdaad!!
Met een nuchtere en positieve insteek.
Op 06-04-2009 0:32:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samson: Doorwerken tot 67e 70e... De ene 1000 miljard na de andere wordt uit het niets getoverd. Daar moet rente over betaald worden, om maar te zwijgen over het aflossen. De overheid is al weer druk aan het puzzelen waar zij nog geen belasting over heft en dat wel kan.
En iedereen MOET produceren consumeren, terwijl de aarde dat in zijn geheel niet aankan.
Ondertussen hebben creatieve bankiers een derivatenbom onder de markt gelegd, die het einde van het financiele systeem zoals we dat kennen 100% garandeert. Dag pensioen, dag miljoen. Stof zijt gij stof zult gij happen.
Geniet maar, en denk vooral niet na over de gigantische puinhopen die we onze kinderen nalaten. Vaccineren en fluoride in je kind en het heeft nooit enig besef van wat dan ook. Laat het maar lekker zijn hele leven belasting ophoesten, en aan het eind bloed van de kanker.

Maar wel vooral doen alsof we echt genieten van ons zinloze koop- en sloopgedrag. Beheheh.

Doe mij maar een tiet ipv olvarit
(ouwe leus als onderschrift bij bovenstaande foto)
Op 06-04-2009 0:37:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius:
Samson:

Doe mij maar een tiet ipv olvarit
(ouwe leus als onderschrift bij bovenstaande foto)


Niet dat die tiet zo gezond is. Toen wij overstapten van de 'tiet' naar kunstvoeding waren de darmkrampjes, de honger, het slechte slapen & de huilerigheid plotsklaps over! De oude leuze is dus ouderwets gezwets. Een conclusie die ik maar voor het gemak extrapoleer naar de rest van je reactie.

De kredietcrisies maakt namelijk helemaal geen einde aan ons financiele systeem. Sterker nog, de economie trekt al weer aan, precies zoals ik al voorspelde. Het was weer gewoon een kwestie van laagconjunctuur.

Het enige nare is dat de overheid nog gewoon doet alsof de crisies voortgaat. Weer een lekkere smoes om te bezuinigen. Bleh!
I might just be saying that to get you mad...
Op 06-04-2009 0:52:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: We all seem to be on the same trip,
but who's selling the acid ?
niets is iets, niet?
Op 06-04-2009 0:54:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Samson:

Maar wel vooral doen alsof we echt genieten van ons zinloze koop- en sloopgedrag.


Ik lees vooral als moraal van het verhaal (blog): vooral niet in angst en paniek schieten. Maar dat wil nog niet zeggen dat je je oogkleppen op moet houden, dat houdt veranderen niet in.

Maar inderdaad: vooral niet genieten van zinloos koop- en sloopgedrag. Hoe kun je nu genieten van iets dat zinloos is? Bovendien kun je best op andere manieren genieten waarmee de aarde niet zoveel wordt belast. Daar hoef je echt niet alle winkels voor leeg te kopen etc.
Op 06-04-2009 13:08:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino: Goed stukje tekst. Niks mis met een beetje relativisme op een grauwe maandag.
Op 06-04-2009 13:29:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Wat zou wouter engler over dit blog zeggen?
Op 06-04-2009 20:04:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Bla, bla, bla, bladibladibla.
Lees eens tussen de regels door?! Er wordt weer heftig met zand gestrooit! Maar niet in mijn ogen!
Ik heb mijn plan getrokken en doe wat nodig is. De economie is weer aan het aantrekken...voor hoelang? Die klapt straks weer met een noodgang in elkaar; de laatste opleving van een stervende.
Zijn we wakker? Nu wel hoop ik.
Op 06-04-2009 20:53:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
hoff:

Het meest perfecte stuk dat ik in een lange tijd gelezen heb.
Hulde.


sluit me hier helemaal bij aan.
Op 06-04-2009 21:11:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
haras: Na het lezen van de reacties en een gedachtepauze, was ik vergeten waar het stuk hier boven over ging. En nu weet ik niet meer of ik op het juiste thema reageer. Maar ik meen: GENIETKRISIS.

Wij kunnen meer genieten door minder te werken minder te bezitten en dus minder te kopen. En als onze oude auto al meer dan 15 jaar oud is en hij rijdt nog goed, waarom zouden wij dan een nieuw rijijzer kopen? We moeten ons de kop niet gek laten maken door de sloopppremie. Het eind van het liedje is dan een lening. Misschien gevolgd door werkloosheid, en een te grote schuld.
Met nare groeten van de bank en de deurwaarder.

Eigenlijk zijn wij oerdom, om met onze eigen auto's naar het werk te rijden. Ik vind: De baas en het bedrijf moet er maar voor zorgen, dat wij op ons (vaak nare) werk kunnen komen, Die auto is gewoon voor de eigen lol thuis. Hij kost ook nog het minste wanneer je hem niet hebt. En het mobieltje, waar je toch maar mee wordt bespionneerd, dat kan ook het beste de deur uit.
Alles wat je NIET hebt, (en anderen wel) dat maakt je vrij en geeft je meer armslag.

Wij moeten vermijden dat wij door ons gedrag en instemming moeten opdraaien voor de puinhopen van malafide bankdirecties.
Ons geld en de economie, die berusten op nep.
Wij zijn met genoeg mensen om die helemaal in te laten storten door wat wij achterwege kunnen laten. Dat gebeurt spoedig trouwens toch.
""Vogels"zijn al bezig, de "botten van machthebbers en marktparasieten kaal te pikken." Met andere woorden: Zij raken alles kwijt. Lees maar eens in de Openbaring van Johannes. De grote Hoer, (handel Macht en religie) die krijgt zijn (haar) straf.
Misschien is 2012 wel het jaar daarvoor.
De grote graaiers worden dan arm.
Dan kunnen zij op hun rug, worden verwezen onder een brug.

Eigenlijk zouden wij vooral in kleine gemeenschappen voor veel waar wij behoefte aan hebben, net als de banken gewoon, uit NIKS oftewel NIETS,ook ons eigen geld moeten scheppen.

(Ik plaats dit bij ZapLog)

.
Op 06-04-2009 21:28:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden