Halfweg tussen Brussel en Luxemburg ligt het Euro Space Center. Het Euro Space Center is een origineel, futuristisch en hightech ontdekkingscentrum over het heelal dat uniek is in Europa. Sinds de opening in 1991 heeft het centrum naam gemaakt in de wereld van de ruimte- en socio-educatieve ontspanning. De hightech omgeving heeft al menig spitstechnologisch bedrijf ertoe aangezet om het Euro Space Center als vitrine te kiezen voor hun producten. Het complex beschikt over verschillende zalen die geschikt zijn voor zowel grote als kleinere evenementen.

Het Euro Space Center is gebouwd naar het model van het United States Space Camp te Huntsville (Alabama) en werkt met dezelfde gesofisticeerde apparatuur en software als de echte astronautenopleiding in het Marshall Space Flight Center, dat zich ook in Huntsville bevindt. Ondertussen is ook de Euro Space Society opgericht, die onder het voorzitterschap van astronaut Burggraaf Dirk Frimout staat. Het genootschap heeft als doel een breed publiek (voornamelijk jongeren) te sensibiliseren voor ruimtevaartwetenschap en -technologie.

Binnen

Een spektakelparcours neemt u langs moduleerbare zalen en originele en futuristische ruimtes mee op een ruimtelijke odyssee, van de Big Bang en de oorsprong van het heelal tot aan de toekomstige projecten van ruimteverkenning. De thematische zones met een waterval van speciale effecten, zoals de Tempel der Planeten, het Columbus laboratorium (ISS-module), de enige Amerikaanse Space Shuttle op ware grote in Europa en het internationale ruimtestation ISS, onthullen al hun geheimen. Aan het einde van de reis is er de verbazingwekkende spaceshow of dynamische cinema, een al te gek avontuur op een asteroïde in handen van een geheimzinnige indringer.

Columus laboratorium (ISS-module)
(Columbus laboratorium (ISS-module))

Buiten

Rond het Euro Space Center is een groene zone die buiten een frisse neus ook nog een waaier aan attracties biedt. De zone stelt op ludieke wijze verschillende activiteiten voor die verwezenlijkt werden met een oog voor dynamisme en interactiviteit: een zonnewijzer op menselijke grootte, twee geluidsparabolen en twee antennes voor communicatie met satellieten, de Europa 2 raket en maquettes die in verband staan met de verovering van de ruimte.

Er is ook nog een 'ruimtewandeling' van zes kilometer langs standbeelden over mythes en legendes uit de ruimtevaart en de astronomie waar een grote wedstrijd aan gekoppeld is, een reuzengroot zonnestelsel ter grootte van een voetbalveld met schaalmodellen van de planeten van ons zonnestelsel en een plantenlabyrint dat onze Melkweg uitbeeldt. Verder is er een armillairsfeer, een structuur met vaste en beweegbare ringen die u toelaat om vanuit een geocentrisch standpunt de jaarlijkse variaties in de baan van de zon te zien, zodat de systemen van de seizoenen, de zonnewenden en de equinoxen op een simpele manier begrepen kunnen worden.

Space Shuttle

Cockpit Space Shuttle
(Blik in de cockpit van de Space Shuttle)

Evenementen, stages en klassen

Het Euro Space Center is ook een origineel en hoogtechnologisch kader voor bedrijfsevenementen. In het hart van de Ardennen krijgen bedrijven de mogelijkheid om een evenement of bijeenkomst te organiseren in de Tempel der Planeten en zelfs een gala-avond aan de voet van de Space Shuttle. Het Euro Space Center organiseert ook astronautenstages, verschillende 'Rocket Camps', een 'Astronomy Camp', ruimteklassen en ruimtevrijdagen voor leraren.

Eigen mening

Transinne ligt nu niet direct aan m'n voordeur, en de anderhalf uur durende autorit werd niet echt beloond met verbazing toen ik op de vrij ruime, maar onverzorgde, parking aankwam. Nog voor ik de inkom bereikte werd al heel snel duidelijk waarom: de buitenomgeving van het Euro Space Center leek op een grote bouwwerf. Bij het onthaal vertelde het zeer attente personeel me dat er nieuwe wegen in aanleg waren.

Voor de rondleiding binnen in het Euro Space Center krijg je een infrarood gestuurde 'walkman' met de taal van uw keuze mee. U krijgt een leuk verhaal te horen terwijl u van de ene futuristische themazone naar de andere wandelt. Het wonderbaarlijkste en meest fascinerende hebben ze voor het einde bewaard: een dynamische cinema in een ruimtetuig bestuurd door een knotsgekke piloot, en - voor wie vier euro extra boven op de elf euro inkomgeld betaalde - de 'moonwalk', een simulator met maanzwaartekracht.

Thomas does 'moonwalk'
(Ondergetekende waagt zich aan de moonwalk)

Omdat een groot gedeelte van de attracties buiten niet toegankelijk waren vanwege de wegenwerken en de andere buitenzones mij niet echt konden bekoren, hield ik het daar al na een kwartiertje voor bekeken. Ook de ruimtewandeling van zes kilometer werd gezien het grauwe weer van de agenda geschrapt.

Het bezoek binnen duurt ongeveer twee uur, inclusief moonwalk. De buitenattracties kunt u op minder dan een uur afwerken. De echte wandelaar kan nog deelnemen aan de ruimtewandeling van zes kilometer.

Hoewel een bezoekje aan het Euro Space Center al jaren op mijn verlanglijstje stond is mijn bezoek - naast ontspanning - niet echt de educatieve ervaring uit de veelbelovende folder geworden. Dat is natuurlijk een persoonlijke evaluatie die van persoon tot persoon kan verschillen. Of ik u een bezoek kan aanraden? Ja, en passant, of als u er een namiddag wil mee opvullen terwijl u in de omgeving bent.
 
Informatie

Het Euro Space Center bevindt zich in de Belgische provincie Luxemburg nabij afrit 24 (Libin) van de autosnelweg E411, in de deelgemeente Transinne (Waals: Transene) van de gemeente Libin. Het ligt zo'n twee kilometer ten oosten van de dorpskern. Voor een bezoek aan het Euro Space Center moet je ongeveer vijf uur voorzien (inclusief 'ruimtewandeling').

Informatie over de educatieve programma's die het Euro Space Center aanbiedt, zoals ruimteklassen (drie of vijf dagen), avontuurlijke ruimtestages (twee of zes dagen), A Space Odyssey (volledige dag), astronaut voor een dag, ruimte en wetenschappen (een dag) en/of een informatief dossier voor de leerkrachten van het basisonderwijs en secundair onderwijs die deelnemen aan de ruimteklassen, kunt u telefonisch (+32/61.65.01.33) of per e-mail (info@eurospacecenter.be) aanvragen. De meeste info kunt u ook op de website van het Euro Space Center nalezen.

3.14po:

Doet me meer aan planet of the apes denken.
United as one. Divided by zero.
Op 02-04-2009 19:49:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden