Britse wetenschappers claimen dat ze binnen drie jaar onbeperkte hoeveelheden synthetisch bloed kunnen aanleveren. Ze zullen daarvoor gebruik maken van stamcellen afkomstig van embryo's die 'over' zijn bij in-vitrofertilisatie (IVF) behandelingen. Eén embryo zou technisch gezien voldoende zijn om voldoende synthetisch bloed voor transfusies in heel Groot-Brittannië te produceren.

Via DNA-testen worden embryo's weerhouden die genetisch gezien geprogrammeerd zijn om uit te groeien tot een mens met bloedgroep O. Dat is de enige bloedgroep die aan alle mensen - ongeacht hun eigen bloedgroep - in nood kan worden toegediend. Het leger zegt geïnteresseerd te zijn in het project, vooral voor de behandeling van gewonden tijdens conflictsituaties.

De Britse wetenschappers gaan de verworven stamcellen stimuleren om uit te groeien tot rode bloedlichaampjes. Deze bloedlichaampjes zorgen voor één van de belangrijkste functies van bloed: er voor zorgen dat zuurstof doorheen het hele lichaam wordt getransporteerd. Synthetisch bloed zou ook het risico op besmetting door 'fout' bloed aanzienlijk verkleinen.

NEO: Goed artikel, alleen heb ik hier weer een slecht gevoel bij. Zeker gezien het fijt dat men gebruikt maakt van stamcellen uit menselijke embryo's. Ook al blijven die over na een IVF behandeling. De wetenschappers zijn NIET de eigenaar van die embryo's dat zijn de ouders ofwel de man en vrouw die er voor gezorgd hebben dat er embryo's kunnen ontstaan.

Ook het gebruik van menselijk embryonaal materiaal vindt ik moreel niet kunnen.
1st embryo's then what?, newly born babies?
Op 23-03-2009 14:10:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: @NEO

De "embryo" waar men het over heeft is niets meer dan een hoopje cellen en is niet ontwikkeld. Babies is iets heel anders dan embryos in een stadium ban enkele dagen. Babies hebben een bewustzijn losse cellen niet. Een menselijke haar bestaat uit meer cellen dan de embryonale stamcellen.

Het is i.d.d. een morele verdeling.
Ik persoonlijk zie in een hoopje van 256 cellen geen mens andere mensen denken hier anders over.

Stamcel onderzoek is de volgende logische stap in de gezondheidszorg. Nieuwe onderdelen groeien voor je lichaam bijvoorbeeld. In de VS worden in sommige gevallen bij IVF behandelingen een aantal stamcellen afgescheiden en ingevroren. Dit zou tzt gebruikt kunnen worden om een nieuwe nier of lever te doen groeien. Dit is wel heel voorbarig aangezien we (meen ik) alleen nog bloed, oor en tanden hebben gekweekt.
Op 23-03-2009 14:21:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Zal het kanonvoer blij mee zijn.
United as one. Divided by zero.
Op 23-03-2009 14:24:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino: Ik vind het in principe een goede ontwikkeling. Klinkt ook heel futuristisch he. Zo komen we steeds dichterbij de mens zoals Greg Bear beschreef in EON.
@ NEO:
Het zal ook niet al te lang (relatief dan) meer duren voordat voor het creeren van dit soort 'embryo's' geen leftovers van IVF nodig zijn. Dan is dat bezwaar ook weer uit de weg geruimd.

Op 23-03-2009 14:40:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buddah67: Trueblood wordt werkelijkheid ;o)

http://www.hbo.com/trueblood/

Op 23-03-2009 16:09:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Het bloed gaan ze waarschijnlijk verdelen in zakjes van één uk gallon, komt vrijwel overeen met de hoeveelheid bloed in ons lichaam.
'Gimmi a gallon of blood'
(bericht gewijzigd op 23-3-2009 16:22:02)
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 23-03-2009 16:20:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood: Slecht nieuws voor vampiers: er is geen beet in een ranke vrouwenhals meer nodig.......
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 23-03-2009 16:25:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Touchwood:

Slecht nieuws voor vampiers: er is geen beet in een ranke vrouwenhals meer nodig.......


Ik vrees dat het voor vampiers niet te doen zal zijn. Is net als bier zonder alcohol, smaakt ook niet.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 23-03-2009 16:28:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan:
NEO:

Ook het gebruik van menselijk embryonaal materiaal vindt ik moreel niet kunnen. 1st embryo's then what?, newly born babies?


'embryonaal materiaal is zowiezo beschikbaar dankzij 'de reageerbuisbevruchtingen', vaak bij deze bevruchtingen worden meerdere eicellen bevrucht, de moeder zal er denk ik vrijwel nooit voor kiezen meerdere embryo's terug te plaatsen... maar wat doet men met de rest? dood laten gaan of ter behoeve van de wetenschap schenken?

mmmh... maar tegelijkertijd kun je hier ook een moreel bezwaar aan toekennen...

"IVF of in-vitrofertilisatie (kortweg : fertilisatie), ook wel reageerbuisbevruchting genoemd, is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst worden. De eerste baby die op deze wijze geboren werd is de Britse Louise Brown. In de periode 1978-2007 zijn naar schatting wereldwijd drie miljoen kinderen dankzij IVF geboren"

http://nl.wikipedia.org/wiki/In-vitrofertilisatie
Op 24-03-2009 1:14:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden