Om wat voor reden dan ook verhuizen mensen van het ene land naar het andere. Veel mensen maken zich daar erg druk over en dat is eigenlijk wel vreemd. Als de Romeinen, Batavieren, Franken en Kelten niet naar Nederland waren gekomen dan bestond ‘de Nederlander’ niet eens. In de natuur zijn ook nieuwkomers te ontdekken en sommige zijn succesvoller dan de inheemse soorten. Vandaag ben ik voor u op zoek gegaan naar zo een nieuwkomer en ik heb een pracht exemplaar gevonden.

Oorspronkelijk kent Nederland zijn eigen rivierkreeften soort. Toch zal je deze kreeft niet zo gauw meer aantreffen, dankzij de komst van de Amerikaanse rivierkreeft werd ook een schimmel (kreeftenpest) meegebracht. Hoewel de Amerikaanse soort geen last van de schimmel heeft bleek ze dodelijk voor ons eigen kreeftje. Vroeger werden onze eigen kreeftjes gegeten maar tegenwoordig weten de meeste mensen niet eens dat er kreeften in onze sloten leven, laat staan dat je ze goed kunt eten.

Dankzij tuincentra waar, behalve goudvissen en zwanenmosselen, soms ook kreeftjes worden verkocht kan men tegenwoordig diverse soorten in het wild aantreffen. Kreeften hebben pootjes en de oversteek van vijver naar sloot is dus gauw gemaakt. Bij ons tref je voornamelijk de Amerikaanse rivierkreeft aan. Het zijn indrukwekkende beesten. Ik weet een paar plekjes waar je op een mooie dag met gemak tientallen kunt vangen. Pas wel op voor je vingers want ze kunnen gemeen knijpen.

In onze typisch Nederlandse polders zijn nog meer exoten te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de graskarper ? Deze karper werd ooit eens uitgezet door de Romeinen. Of de wolhandkrab die oorspronkelijk uit China komt en rond 1921 in Duitsland werd uitgezet. Samen met de Amerikaanse rivierkreeft bleken deze soorten in Nederland heel succesvol. En een inburgeringcursus was niet eens nodig.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden