De film 'The Haunting in Connecticut' loopt sinds 27 maart 2009 in de Amerikaanse bioscopen. Op 30 april 2009 gaat de film bij ons in première. Voor de promotiecampagne van de film gebruiken de makers een veelvuldig toegepast trucje om gegadigden te lokken: "Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal". Bijna alles wat op de markt verschijnt met dit soort van toevoegingen is meestal een poging om u te overtuigen van iets dat meestal niet waar gebeurd is. Het ligt er vingerdik op dat dit met deze productie ook het geval kan zijn.


Het verhaal van de film

The Haunting in Connecticut is een film in het genre 'The Exorcist' (1973) en 'The exorcism of Emily Rose' (2005) en vertelt het huiveringwekkende verhaal van de in werkelijkheid echt bestaande familie Campbell (werkelijke naam Snedekers) en hun confrontatie met duistere krachten. Wanneer Matt, de zoon van Sara en Peter, ernstig ziek wordt is het gezin genoodzaakt naar een huurwoning in Southington, Connecticut, te verhuizen voor zijn behandeling. Terwijl de familie zich probeert aan te passen in hun nieuwe onderkomen raakt Matt bezeten door paranormale verschijnselen. Het Victoriaanse huis dat ze betrekken blijkt een oud mortuarium met een bovennatuurlijk verleden. In een wanhopige poging haar dierbaren te redden wendt Sara zich tot een eigenaardige priester die het kwaad lijkt te bezweren. Tot de conditie van Matt plots verslechtert en het gezin in levensgevaar raakt.

Waar gebeurd?

De familie Snedekers hebben hun paranormale belevenissen verschillende keren publiekelijk uit de doeken gedaan. Zelfs in een nationale talkshow op Discovery Channel. Hoewel de poster van de film bloklettert met "Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal", zijn anderen daar niet zo zeker van.

In de mei-juni 2008 uitgave van het Skeptical Inquirer magazine zegt voormalig illusionist en nu sceptisch onderzoeker Joe Nickell dat de huisbazin het hele verhaal belachelijk vind. Ze merkt op dat geen enkele huurder vóór de familie Snedekers, en ook daarna, ongebruikelijk ervaringen in het huis hebben gemeld. Bovendien heeft de familie Snedekers pas na meer dan twee jaar in het huis gewoond te hebben beslist om weg te gaan. Blijkbaar waren de maandenlange aanvallen en verkrachtingen door volgelingen van de duivel geen reden om de huur eerder op te zeggen.

Het verhaal van de familie Snedekers dook voor het eerst op in de horrorthriller 'In a Dark Place: The Story of a True Haunting' van Ray Garton uit 1992. In een interview gepubliceerd in het Horror Bound magazine vertelt Garton hoe zijn verhaal over de 'true haunting' tot stand kwam.

Garton werd door Ed en Lorraine Warren ingehuurd om in samenwerking met de familie Snedekers een boek te schrijven over hun duivelshuis. Garton interviewde alle familieleden over hun ervaringen maar realiseerde zich snel dat er een probleem was: "Ik vond dat de uiteenzettingen van de verschillende familieleden niet overeen kwamen. Hun individuele verklaringen hielden geen steek. Ik bracht Ed op de hoogte van het probleem. Oh, ze zijn gek. Je hebt iets voor een groots verhaal. Gebruik wat nuttig is en verzin er voor de rest wat waanzinnig angstwekkende dingen bij.", antwoordde hij.

In de veronderstelling dat hij een waar gebeurd verhaal had als basis voor zijn boek, aanvaardde Garton de opdracht: "Ik deed wat me gevraagd werd. Ik gebruikte wat ik kon en verzon de rest om het verhaal zo beangstigend mogelijk te maken."

Money, money, money

Hoewel de familie Snedekers bij hun verhaal blijft is er weinig of geen bewijs dat zich bovennatuurlijke krachten openbaarden in het huis. De familie Snedekers had een financiële overeenkomst met de uitgever van het boek en het is zeer de vraag of ze hun onwaarschijnlijke verhaal zelf geloven. De familie Snedekers was zich wel bewust van het feit dat de familie Lutz in Amityville, New York, een goede zaak deed met de verkoop van de rechten op hun 'waar gebeurd verhaal' in het spookhuis.

'The Amityville Horror' is door veel onderzoekers, waaronder Ric Osuna, al lange tijd afgedaan als pure fictie. Misschien moet u ook weten dat Ed en Lorraine Warren ook betrokken waren bij het Amityville-verhaal. Ook het boek en de film 'The Exorcist' van William Peter Blatty werd debunkerd.

Doorheen de filmgeschiedenis loopt een rode draad van films die naar een waar gebeurd verhaal geproduceerd zouden zijn. In een groot gedeelte daarvan is er weinig of zelfs geen enkel verband met echte gebeurtenissen en rust het verhaal op de creativiteit van mensen die er veel geld aan (willen) verdienen. Het ziet er naar uit dat dit ook van toepassing is op de film 'The Haunting in Connecticut'.

moonwalker: Idioten...wat geld allemaal met mensen kan doen. Ze moeten neergeknald worden, want door hun worden andere mensen niet serieus genomen.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 11-04-2009 18:03:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dangerous: waarom moet je voor iets de waarheid bewijzen, als voor ieder de waarheid anders is
Op 13-04-2009 9:47:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden