Als we wetenschappers mogen geloven droomt iedereen. Er zijn mensen die zeggen nooit te dromen maar die, zo zegt de wetenschap, weten zich domweg hun dromen niet meer te herinneren. Waarom we dromen is eigenlijk nog een raadsel al bestaan er hierover nogal wat uiteenlopende theorieën. Over de betekenis van dromen bestaan rijen boeken en zelfs complete studies waarvan de uitkomsten arbitrair zijn. Om het raadsel van dromen nog wat groter te maken is er de vraag: dromen we in kleur of in zwart/wit?

Er bestaan nogal wat onderzoeken naar het fenomeen dromen. Uit vraaggesprekken weet men dat het gros van de mensen nogal turbulente dromen heeft waarbij thema's zoals vallen, vliegen, achterna gezeten of pijnlijke/schaamtevolle situaties de hoofdrol spelen. Maar zijn die dromen dan in kleur of zwart/wit?

Rond 1940 deed men in Amerika behoorlijk wat onderzoek naar dromen waarbij ondervraagden aangaven zelden in kleur te dromen. Statistisch kwam het neer op driekwart van de Amerikanen die louter zwart/witte dromen beleefden. Opmerkelijk genoeg blijkt dat cijfer tegenwoordig omgekeerd te zijn (bron).

Onderzoekers vroegen zich af of de introductie van de kleuren-TV bepalend is of we in kleuren of zwart/wit dromen. Recent onderzoek onder mensen van 25 jaar oud en jonger wees uit dat men nog maar zelden droomt in zwart/wit. Mensen van 55 jaar en ouder die opgroeiden zonder de kleuren-TV gaven aan een kwart van de tijd wel in zwart/wit te dromen. Het huidige statistische gemiddelde van Amerikanen die in zwart/wit zeggen te dromen is 12 procent (bron).

Als we de uitslagen mogen geloven lijkt het erop dat we dankzij de kleuren-TV onze dromen weer in full colour mogen genieten. Blijft de vraag waarom dromen we wat we dromen?

Lees meer leuke wetenswaardigheden over dromen hier op onze site.

Draconian: Weer zo een zinloos onderzoek. Het is alleen maar gissen en niets anders. Dit raadsel zullen we nooit echt kunnen verklaren omdat de hersenen nog complexer zijn als het universum. Meeste mensen hadden ook voordat de televisie er was in kleur gedroomd omdat de wereld om je heen ook in kleur is. Je droomt ook vaak dingen die helemaal niet bestaan of nooit gebeurt zijn. Precies een tegenovergestelde waarheid als je nu ervaart. Zo bizar.

Wat nog vreemder is dat wanneer je droomt je deze droom net zo echt beschouwd als dat je nu leeft. Precies dezelfde emoties en handelingen zoals het wakkere leven. Je kan ook lopen en zelfs vliegen terwijl je stil ligt in bed. Dat is zo bizar dat je je echt begint af te vragen wat nu echt is. Dromen we nu misschien ook? Want nu loop en voel je ook maar in je dromen is deze beleving niet anders als het nu.

In dromen speel ik het verhaal vaak met mensen die ik nog nooit ontmoet heb. Wat een bizar raadsel.
(bericht gewijzigd op 13-4-2009 10:11:23)
.......
Op 13-04-2009 9:59:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ellen: Zelf ben ik erg gevoelig voor de volle maan, zeer heftige dromen dan, niet echt nachtmerries, maar kan ze me levendig herinneren... Zijn er meer mensen die zich tijdens de volle maanperiode extra alert, gespannen, beetje "hyper" voelen?
Op 13-04-2009 11:57:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Dus als je alleen een radio hebt dan droom je in geluid (en stereo als je meer dan een transistor hebt?)

Wat dromen blinde mensen eigenlijk?
Op 13-04-2009 0:12:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bizarro: De introductie van de tv was razend populair, ook al was het slechts in zwart wit. Veel mensen keken in zwart/wit beeld, je dromen zijn gedeeltelijk opgebouwd zijn uit dingen die je die dag hebt gezien/ aan hebt gedacht etcetera.

Mij lijkt het dus logisch dat die mensen in die tijd die veel zwart/wit tv keken opeens vaak in zwart/wit droomden omdat ze de hele dag naar zwart/witte visueele beelden kijken.

Ik denk dus dat dit tijdelijk was, dat we ervoor al in kleur droomden, toen even tijdelijk gedeeltelijk zwart wit (voor de mensen die veel zwart/wit tv keken. En nu weer in kleur omdat die ouwe rot-tv's verdwenen zijn.
@Ganzfeld:
Blinde mensen die wel ooit konden zien maar zicht hebben verloren dromen ook gewoon.

Blinde mensen die nooit zicht hebben gehad dromen geen beelden, wat ze precies zien/voelen tijdens het dromen weet ik helaas niet.
Ook interessant: Lucide dromen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucide_droom

(bericht gewijzigd op 13-4-2009 12:40:56)
Op 13-04-2009 0:39:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
ellen:

Zelf ben ik erg gevoelig voor de volle maan, zeer heftige dromen dan, niet echt nachtmerries, maar kan ze me levendig herinneren... Zijn er meer mensen die zich tijdens de volle maanperiode extra alert, gespannen, beetje "hyper" voelen?

je bent een "lunatic" (niet als belediging bedoelt) oftewel maanziekte, het is niet echt een ziekte of wat dan ook, maar het is zeer zeker een bekend fonomeen, de exacte verklaring word nog steeds over gespeculeerd maar het zou iets te maken hebben met de aantrekkingskracht van de maan of de extra hoeveelheid licht in nachten met een volle maan...

er staat volgens mij ook wel wat meer over op deze website...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 13-04-2009 13:47:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wattson: Denk dat ik met mijn tijd mee ga....
Dagelijks krijg ik natte , droge, mooie en minder mooie dromen
toch komen zij allen in kleur te zien...
Ik zal waarschijnlijk een moderne dromer zijn ?
Op 13-04-2009 14:21:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dave: Dit slaat naar mijn idee dus echt nergens op je ziet tog ookal is de tv in zwart wit zelf wel in kleur dan moet je tog ook in kleur dromen.

Op 13-04-2009 14:59:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: Misschien heeft het wel helemaal niets met de TV te maken maar met het (hoger) bewust worden van de mensheid.
Op 13-04-2009 16:31:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Rare associatie. Dus zonder tv dromen mensen niet?

Mensen zien tijdens het dagelijks leven alles in kleur, dus waarom de TV om de hoek komt kijken bij de kleurinterpretatie is me niet duidelijk?
United as one. Divided by zero.
Op 13-04-2009 17:10:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik droom altijd volledig lucide en in kleur.
Op 13-04-2009 18:25:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: lang geleden droomden we in morse-code, en nog langer geleden in rooksignalen

en daar weer voor droomden we puur en alleen in de vorm van grottekeningen...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 13-04-2009 18:53:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Tis best knap.
De wereld om ons heen is nogal zwart/wit, maar mijn dromen zijn gekleurd
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 13-04-2009 19:31:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: Mijn afstandsbediening is niet goed meer. Ik droom voornamelijk in teletekst maar binnenkort ga ik in Full HD dromen hoor! Misschien wel met ambilight.
Op 13-04-2009 19:43:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Heeft één van jullie ook weleens een 'apocalyptische' droom gehad, die zo echt leek, dat je hem jaren later nog tot in detail kan herinneren? Zo'n droom die iets vertelt over rampen en eindtijden?

Ik herinner me best veel dromen uit het verleden....ik weet niet hoeveel, maar een heleboel. En dan bedoel ik ook echt het 'verhaal' (voor zover er sprake van een verhaal kan zijn) en de kleuren.
Is dat bizar? Heeft iemand dat ook?
Op 13-04-2009 20:09:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Ik heb nog een ouderwetse dikke beeldbuis-tv maar mijn dromen zijn altijd in technicolor widescreen surroundsound. En als ik wakker word ben ik er meestal binnen een minuut of tien achter wat de droom bedoelde en daar houd ik dan rekening mee.
Ik kan m'n dromen ook vaak sturen, of ik weet halverwege al hoe de rest van de droom zal gaan en dan zit ik gewoon de film maar uit want da's wel lekker bekend. Of ik maak me wakker, als het een rotdroom is.
Ik heb ook regelmatig IRL dat ik denk "hee, dit moment heb ik gedroomd, nu gaat er zusofzo gebeuren" en ja hoor.
En dromen uit het verleden herinneren, ja, als ik me voor het slapen zo'n droom van vroeger voor de geest haal is er een beste kans dat ik 'm 's nachts nog eens over doe.
Kortom, ik vind dromen erg leuk.
Op 13-04-2009 22:16:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
BeyondPerceptio:

Heeft één van jullie ook weleens een 'apocalyptische' droom gehad, die zo echt leek, dat je hem jaren later nog tot in detail kan herinneren? Zo'n droom die iets vertelt over rampen en eindtijden?

Ik herinner me best veel dromen uit het verleden....ik weet niet hoeveel, maar een heleboel. En dan bedoel ik ook echt het 'verhaal' (voor zover er sprake van een verhaal kan zijn) en de kleuren.
Is dat bizar? Heeft iemand dat ook?

Ja die heb ik, sommigen heb ik ooit eens opgeschreven. Maar zoals ik al zei droom ik 'ALTIJD' lucide, en lucide dromen is dus in controle dromen, volledig bewust zijn dat je droomt maar ook van de mogelijkheden en die dus bewust uitvoerd. Ik herinner mij mijn dromen zo goed als wat ik aan herinneringen in mn relatieve huidige leven heb, niet alles dus maar wel relevante dingen.

Ik heb ook dromen gehad over de eindtijd, dromen dat planeten een voor een op de aarde instorten, maar in sequence dus niet als een meteorietenregen maar echt alsof ze op elkaar aan het wachten waren, maar ook dromen over dat alles in de brand stond omdat er napalm over de stad gedropt werd en ik mijn familie probeerde te vinden, en wel gekkere dingen.
Op 13-04-2009 22:21:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
eoi:

Maar zoals ik al zei droom ik 'ALTIJD' lucide, en lucide dromen is dus in controle dromen, volledig bewust zijn dat je droomt maar ook van de mogelijkheden en die dus bewust uitvoerd.

...

....maar ook dromen over dat alles in de brand stond omdat er napalm over de stad gedropt werd en ik mijn familie probeerde te vinden, en wel gekkere dingen.


Interessante keuze hierover te willen dromen.

Ik droom overigens meestal in 8bit 256 kleuren
ALLES IS WAAR
Op 14-04-2009 20:11:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
BeyondPerceptio:

Heeft één van jullie ook weleens een 'apocalyptische' droom gehad, die zo echt leek, dat je hem jaren later nog tot in detail kan herinneren? Zo'n droom die iets vertelt over rampen en eindtijden?

Ik herinner me best veel dromen uit het verleden....ik weet niet hoeveel, maar een heleboel. En dan bedoel ik ook echt het 'verhaal' (voor zover er sprake van een verhaal kan zijn) en de kleuren.
Is dat bizar? Heeft iemand dat ook?

breek me de bek niet open, ik heb het mezelf af moeten leren op een bepaald moment, of het af moeten sluiten, hoe je het ook maar wilt noemen...
wat ik zag waren vernietigde steden, geen glas meer heel, dat soort dingen, maar mijn mening overduidelijk post-apocalytisch, zeg maar de "day after"...

verder heb ik ook wel meer "vreemde" dromen meegemaakt, zoals dromen in het zwart-wit, dromen met ondertiteling, en zelfs eens een tijdje vervolgdromen, dat de droom elke nacht verder ging...

vroeger was ik er echt bang van, dat kan ik wel eerlijk toegeven, maar wat wil je ook als 12 jarige, nu heb ik er al jaren geen last meer van...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 14-04-2009 20:24:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mike Honcho: Maar in welke kleur droomde men dan voor de zwart wit tv?
Op 17-04-2009 10:58:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
Mike Honcho:

Maar in welke kleur droomde men dan voor de zwart wit tv?


Waarschijnlijk in schokkerig ingekleurd beeld zonder geluid
(bericht gewijzigd op 22-4-2009 22:42:53)
ALLES IS WAAR
Op 22-04-2009 22:42:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden