Normaliter associeert u 'balken' met een bepaald dier, te noemen de balkende ezel die herhaaldelijk iiiaaa zegt. What's in a name, nomen est omen, we houden het even bij de Nederlandse minister-president Jan-Peter Balkenende. Hij liet recentelijk weten dat den burgher domme onwetende kritiek levert. "Veel burgers hebben ten onrechte kritiek op het plan van aanpak voor het bestrijden van de economische crisis," aldus de persoon die spreekt uit monde van veel burgers.

The Balk vervolgde met: "De steun aan de banken was nodig om ons financiële systeem overeind te houden. Banken zijn van vitale betekenis voor ons land. We doen dit niet voor de bankiers, maar voor de mensen en hun spaargeld. Wat de JSF betreft: deelname aan dat project levert veel banen op."

Banken zijn het vitale orgaan van het landlichaam. Beetje triest toch wel. Een systeem waarin gegraai en fictieve waardevermeerdering voorop staat lijkt me het niet waard om het kloppend hart van een christenlievende natie te worden. Wat dat betreft hebben de moslims het met de renteloze halal-methode toch beter voor elkaar.

Normen en waarden

Even terug naar de basiswaarden. Big boss Jan-Peter Balkenende is van de partij CDA, het Christen Democratisch Appèl. Hoog in het vaandel van christenen staan de tien geboden en de normen die de here Jezus ons heeft nagelaten vooraleer hij richting Zuid-Frankrijk vertrok. "Gij zult niet doden," is een van de überregels. Als je die schendt, schijnt God je in het hiernamaals persoonlijk chemisch te castreren. Over de Joint Strike Fighter zou een principieel christen dus kort moeten zijn. Doden of meehelpen aan doden is een no deal. Zo staat het geschreven in den Bijbelt en die heeft altijd gelijk, net zoals de Koran. Tenzij je een 'terrorist' of 'de vijand' niet als mens beschouwt natuurlijk.

Een andere (gulden) regel die er tegenaan leunt is "wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet". In meer hedendaagse bewoordingen: behandel iemand anders zoals je zelf behandeld wilt worden. Prima uitgangspunten, houden we Jan-Peter aan. Waar zijn normen en waarden anders voor?

Balkende Balkenende vindt het maar dom van de bevolking dat ze de JSF niet zien zitten. Moet er komen, volgens onze christen-represant. Nog los van de slachtoffers die het toestel zal brengen is er de kostprijs. Akkoord, de JSF is véle malen duurder dan initieel ingeschat, maar is dat zó erg? Tenslotte zijn alle overheidsprojecten miniem ingeschat. Het gaat om de deal. Eenmaal goedkoop verkocht, kan het grote gegraai beginnen. Gelukkig staat Jan-Peter boven het domme gebabbel van het gepeupel en weet hij beter hoe Gods wereld in elkaar steekt. Maakt het nét iets makkelijker om niet te luisteren naar het plebs. Weten zij veel.

Zolang de bonussen - hetgeen het meest opvalt - niet kwistig vergooid worden kan alles nog, totdat men het systeem laat klappen. Of dacht u dat enkele regeltjes ten behoeve van de crisis de aard van de doorgewinterde goudzoekers veranderen? Tegenwoordig zijn de exorbitante bonussen not done, maar ach, dat is sowieso maar een tipje van de ijsberg. Verslijt goedkoop het idee met een grote belofte om meer, en de grote centen volgen wel. Het is toch algemene kennis dat alle projecten lager worden ingeschat, of niet dan? Zéker als het idee bestemd is voor defensie dat héél erg belangrijk is. We zijn tegenwoordig zo zwak *kuch* dat verdediging hetgene is waar de meeste poen naartoe gaat. Misschien is het daarom dat de andere grote kostenpost de zorgsector is. Leve de kasplant-generatie die niet meer weet van welke boom vlees, groente en vis afkomstig is.

De norm en waarde - buigt allen - van Jan-Peter is toch niet zó christelijk. Maakt het iets uit dat het JSF-aanvalstoestel levens ontneemt, als het maar poen en stabiliteit brengt. Én we krijgen er zekerheden voor terug. Enfin, iemand die een beetje kan nadenken weet dat zoiets niet bestaat, maar de domme bevolking kan vermoedelijk nog een paar jaar op schijnzekerheden teren, dus het plan van de JSF vindt zonder twijfel diens politieke kanalen. Heel eventjes rekt redt het de Amerika-gezinde economie. Ben je het niet eens met Balkenende, dan hoor je bij het domme plebs dat niet snapt waar het om gaat. Wel, wees dan verdorie duidelijker! Het effect van je communicatie is de reactie die je krijgt. Waarom moet alles complexer en geheimzinniger worden voorgesteld dan het is? De waarde van een mens is niet zo complex. En al zeker niet geheimzinnig. Oorlog is geen complex iets. Het wordt pas complex als je het wil vergoelijken. Als er onderdelen zijn die het daglicht niet mogen zien, of weggemoffeld moeten worden onder het tapijt van staatsveiligheid. Het is pas complex als je een verhaal moet ophangen om jezelf nog in de spiegel te kunnen bekijken, als christen. Ik hoop dat, als Jan-Peter de tandjes 's avonds poetst, hij de gevolgen van zijn daden en meeloperij in de reflectie van zijn brillenglazen ziet.

Voor een diep-christen als de minister-president, is de Bijbel vermoedelijk een leidraad geworden. Een adviesboekje, maar net zo goed een opzij-leg-boekje. Leve de realiteitsgezinde gristenen die hun heil zien in aanvalswapens verdedigingswapens als de JSF. Puur en alleen omdat het banen zou opleveren. Heet zoiets niet gewoon je ziel verkopen aan de duivel? Om maar te zwijgen van het feit dat het aantal extra banen eigenlijk aanzienlijk overschat is. Er zou eerder sprake zijn van jobverschuivingen. Vakbonden klagen nu al over de bijzondere selectieve (vriendjes)politiek die bedreven wordt. Grote winnaar in dit geheel is het bedrijf Stork. Als een van de weinige haalt die zijn winsten uit de JSF. In Amerika wrijft Lockheed Martin de handjes samen. Is het wijs voor den burger om daar zijn heil(and) in te zoeken? Alles gaan ombuigen voor een paar duizenden nieuwe banen? Miljarden op het spel zetten voor een paar duizend personen. Ligt het aan mij of klopt dat voor geen meter? Noemt zoiets 'visie'?

Een zijstapje naar pensioensparen. Ik ben in een ver grijs verleden iets meer dan een jaar verzekeringsagent geweest bij de firma UAP. Meer dan 12 jaar geleden vertelde mijn sectorhoofd me al dat ik gebakken lucht verkocht. Dat ik als (toen) 20-jarige nooit zelf pensioen zou krijgen omdat het model daar simpelweg niet op berekend was. Ik kon maar beter zoveel mogelijk nu graaien en schijnzekerheden verkopen. Gelach alom als de hoofd-rat weer eens zo'n uitspraak deed. Druiste toen nogal in tegen hoe ik in elkaar zat en ik stopte ermee, maar het was wel een les. Balkenende verhoogt nu de pensioenleeftijd naar 67. Trek zelf conclusies en doe mij vooral een plezier: zeg uw pensioensparen op. Incasseer het beetje dat u gespaard heeft zodat u er nu nog van kan genieten. Anders geniet iemand anders van uw centen of verdwijnt het in het niets. Het zou de eerste keer niet zijn. De waarde van geld is wat men eraan geeft, en dat wordt steeds minder.

Uiteindelijk is het de burger die beslist. Wat de zogezegde leiders ook mogen zeggen, het woord is aan u. U kunt de leiders lynchen of op het matje roepen. Hun status, dat ze boven u staan, is schijn. Ze horen u te vertegenwoordigen en wat dat betreft zit het fout. Hoogstens vertegenwoordigen ze de bankiers en lobbygroepen. Ik steun dat systeem niet. Ik wil niet dat mijn belastingcenten worden uitgegeven aan wapens. Echt niet. Wat zit er dan op? Stoppen met belastingen te betalen omdat je het niet eens bent met de bestedingen? Om vervolgens in een cel tegen de muren te praten? Is het überhaupt mogelijk om échte ethische verandering te willen, zonder als repliek te horen "ga dan op een bergtop in Tibet zitten"? Mag ik willen dat er aan het gebalk 'n ende komt?


sufi: We weten al heel lang dat je niet veel te vertellen hebt. Af en toe wil de regering nog wel eens toegeven om iedereen tevreden te houden. Maar dan gaat het om onbelangrijke dingen. Een echte omkeer krijg je idd alleen door revolutie en daarvoor zitten we nog lang niet genoeg in de ellende.
Ik heb mijn hele leven gezegd dat ik een kluizenaar aan zee wilde zijn, of op die berg in Tibet zitten, want ik kan totaal niet tegen het gevoel gemanipuleerd te worden. Lijdt liever honger. Maar een berg kids krijgen geneest je van die ideeen en die berg in Tibet kan ook al niet meer. Ben bang voor tsunami's.
Maar 2012 komt eraan en nu heb ik een goed excuus om met mijn gezin en nog een aantal mensen meer lekker op een kippenboerderij in een afgelegen gebied te gaan zitten. Selfsupporting. Op een basaal nivo. En gebeurt er niets, hebben we toch een aantal jaren zonder ergernis geleefd.
Want na al die jaren van verzet en de halve wereld doorgereisd te hebben, weet ik dat men alles blijft slikken tot aan het nulpunt. Het moment dat je niets meer te verliezen hebt. Men vindt je alleen maar lastig als je probeert ze te laten zien wat er mis is. Dat geldt ook voor ieder onderwerp wat maakt dat de chips en het wijntje niet meer zo lekker vallen.
Op 12-04-2009 13:13:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Zolang oorlog of onderdrukking uit naam van god gebeurt is dat voor veel regelicapten prima. Daarom had ooit eens iemand bedacht dat kerk en staat maar gescheiden zouden moeten zijn.
Op 12-04-2009 13:42:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Vrijwel alle oorlogen werden en worden gevoerd uit naam van de ene of de andere god. Daarnaast worden overbevolking, ziekte en armoede in stand gehouden door regeltjes als "gebruik geen voorbehoedsmiddelen", "gaat heen en vermenigvuldigt u" en "aanvaard uw lot".
Religie is echt een ramp.
Op 12-04-2009 14:09:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: We zullen allemaal de broekriem aan moeten trekken, hoor ik deze doorgeslagen psychopaat nog zeggen. Iemand zou hem een taart in zijn gezicht moeten gooien.
(bericht gewijzigd op 12-4-2009 14:38:23)
Op 12-04-2009 14:38:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
eoi:

We zullen allemaal de broekriem aan moeten trekken, hoor ik deze doorgeslagen psychopaat nog zeggen. Iemand zou hem een taart in zijn gezicht moeten gooien.

een taart is tegenwoordig ook al terrorisme en poging tot letsel, als je hem een glas water in het gezicht gooit klagen ze je nog aan voor poging tot verdrinking, er mag ook niets meer
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 12-04-2009 15:17:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
el Vinci: joint strike fighter

Over welke "joint strike" hebben ze het hier dan eigenlijk ?

The final fascist NWO war tegen de mensheid misschien ?!!

1 ding staat vast de slaven graven steeds hun eigen graven.

De waarheid ligt m.i. over het algemeen ook al reeds besloten in
"het woord" want dat was volgens Johannes immers ook van god en het was zelfs god nietwaar !

Op 12-04-2009 17:30:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix: Na het ineenstorten van de S.U. is er geen herkenbare vijand meer die het op de been houden van een militaire macht noodzaakt. Omdat de logische stap tot ontmantelen om allerlei voorstelbare (wat doe je met die mensen, politici willen hun machtsgevoel ergens op baseren, etc.) en niet voorstelbare redenen ((vermeende) verplichtingen) achterwege bleef moest een nieuwe reden voor het voortbestaan van het militaire apparaat worden bedacht. En zo rommelden onze 'leiders' ons de hoekse en kabeljouwse twisten van middeleeuwers in verweggistan in. Een uiterst onchristelijke daad, omdat zo levens en bakken geld worden vernietigd waarvan men van te voren weet dat het niets zal opleveren dat dit rechtvaardigt. Het streelt slechts de ijdelheid van onze machthebbers die hier kortstondig internationaal aanzien aan menen te ontlenen. Ook niet bepaald christelijk. En dat ten koste van veel verdriet bij de slachtoffers en hun families aan beide zijden en van zaken als zorg, onderwijs en veiligheid in eigen land waaraan het letterlijk in rook opgegane geld vele malen beter zou zijn gebruikt. Evenals dat de jonge mensen die aan onze samenleving worden onttrokken hier een veel betere en blijvende bijdrage zouden kunnen leveren.
Een historicus die over de VOC zevert als CDA-premier en een CU-minister van oorlog die zich verzet tegen het verbod op clusterbommen, n.b. in dezelfde week dat die partij een zwaar punt maakt van embryoselectie (een paar cellen opgeven wordt zwaarder gewogen dan het vermoorden van volledige mensen!), wat doet dit volk zichzelf aan?!
Op 12-04-2009 21:52:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Het is sowieso schandalig, dat religieuze partijen hier in de politiek mogen zitten. Daar is een scheiding van kerk en staat voor.
Op 13-04-2009 21:48:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Tegenwoordig heb je zelfs een scheiding tussen staat en bevolking. Daar heb je de kerk niet meer voor nodig.
Op 13-04-2009 22:10:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden