Onderzoekers hebben een uiterst kleine minigenerator op nanoniveau ontwikkeld die de bewegingen van ons lichaam kan omzetten in elektriciteit. In een volgend stadium zou deze nanogenerator - dankzij lichaamsbeweging tijdens de dag - voldoende elektriciteit kunnen leveren om gsm's, mp3-spelers en kleine laptops van voldoende stroom te voorzien. De nanogenerator zou dus een nieuw tijdperk van langdurig werkende microgeneratoren en microsensoren in ons lichaam - in plaats van gewone batterijen - kunnen inluiden. Euuhh?

In het begin van de achttiende eeuw werd de capaciteit van sommige materialen om mechanische druk om te zetten in elektriciteit al aangetoond door middel van het aan piëzo-elektriciteit gerelateerde pyro-elektrisch effect. Op basis hiervan voorspelden de broers Pierre en Paul-Jacques Curie in 1880 het piëzo-elektrisch effect door het met eenvoudige middelen te demonstreren. Ze toonden het elektrisch effect aan met toermalijn, kwarts, topaas, rietsuiker en kaliumnatriumtartraat. In 1881 voorspelde Gabriel Lippmann op basis van de thermodynamica het omgekeerde effect. De broers Curie konden het bestaan daarvan snel bevestigen.

Tegenwoordig zorgen piëzokristallen ervoor dat led's in kinderschoenen oplichten bij het lopen. Het mechanische drukprincipe zorgt bijvoorbeeld ook voor het opwekken van vonken om de waakvlam van een gasbrander aan te steken of om een aansteker te laten branden. Maar tot dusver is er nog niemand in geslaagd om deze gratis energie te benutten in microscopische toepassingen. Het is duidelijk dat piëzo-elektrische apparaten in nanoformaat uiterst waardevol kunnen zijn, omdat ze voor onbepaalde tijd energie kunnen leveren zonder iets te moeten vervangen of herladen.

Z. L. Wang, materiaaldeskundige bij het Georgia Institute of Technology in Atlanta, zou al een eerste stap naar nanogenerators gezet hebben. Bij de nationale meeting van de American Chemical Society in Salt Lake City, Utah, beschreef Wang de eerste nanogenerator: "Het apparaat gebruikt flexibele nanodraadjes uit zinkoxide. De rechtopstaande nanohaartjes van de metalen elektrode zitten geklemd op een stijve polymeerband. Wanneer er op gedrukt wordt, buigt het polymeer de nanodraadjes zodat er een elektrische stroom geproduceerd wordt."

Professor Zhong Lin Wang
(Professor Zhong Lin Wang toont zijn nanogenerator)

Wang en zijn team slaagden erin om met hun nanogenerator 0,2 volt op te wekken, maar met een rendement van slechts 6,8 percent ligt dat ver onder de prestaties van conventionele batterijen. Volgens Wang is dat, mits de integratie van verschillende nanogenerators, voldoende voor enkele praktische toepassingen.

Daniel Eils, een gediplomeerde student in de werktuigbouw bij de Universiteit van Texas in Austin, zegt dat de nanogenerator een baanbrekende innovatie zal betekenen voor het aandrijven van autonome apparaten. Eils, die aan een gelijkaardig onderzoek bezig is, denkt dat het concept snel zal rijpen, zodra het nanogeneratorontwerp toegepast wordt in al bestaande nanotoepassingen en geïntegreerde schakelingen.

eoi: steek dat ding maar mooi in je reet, ik blijf nano vrij.
Op 13-04-2009 15:13:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO:
eoi:

steek dat ding maar mooi in je reet, ik blijf nano vrij.


Helemaal mee eens geen vage nano polonaise aan of in mijn lijf.
Op 13-04-2009 16:35:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Kunt ge er ook uw haar mee kammen?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 13-04-2009 16:42:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lifetime: Dus over niet al te lange tijd is het overal en niet meer weg te denken, en kunnen we niet meer zonder! Hoe harder er negatief gereageerd wordt, hoe meer het een voorbode is dat het er snel komt, lijkt het wel.
Live kost Time
Op 13-04-2009 23:40:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Snadert: Het is een enorme misvatting dat piezo energie 'gratis' energie is. De kristallen moeten immers samengedrukt worden om deze spanningspuls tevoorschijn te toveren. Zonder in te gaan op details kan ik vast verklappen dat het netto energierendement uit de puls gelijk of lager is aan de energie die nodig is om de kristallen samen te drukken.

Deze energie is net zo 'gratis' als de energie uit je fietsdynamo... tenminste, als je flink trapt.

Redactie: even goed opletten in dit soort zaken.
Op 13-04-2009 23:56:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian: Dus je moet bijvoorbeeld heel de dag gaan lopen om energie op te wekken. Goh, wat een uitvinding.
Zelfde als een dynamo in een auto die je accu weer oplaad, maar je motor moet wel draaien en dat kost benzine.
.......
Op 14-04-2009 6:24:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Nee, gratis is het niet, want er moet eerst beweging zijn voordat een piezo iets teruggeeft. Maar lopen doe je toch al. En de schokbrekers van je auto veren toch wel in en uit. En een deur doe je nu ook al vaak genoeg open en dicht. Vele kleintjes maken èèn grote, ook in dit geval.
Op 14-04-2009 6:35:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Gaat het hier meer om zoals todo zei het terug winnen van energie die normaal verloren gaat of kost het gewoon energie om energie op te wekken?
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 14-04-2009 13:49:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
angelsenior: het is dus de bedoeling om energie op te wekken via de energie die je sowieso gebruikt bij het stappen/wandelen en dergelijke, er is dus geen extra energie nodig om deze op te wekken
Op 15-04-2009 11:49:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden