"Ik doe wat ik wil als ik wist wat ik wou." Dat is een credo waar veel jongeren mee worstelen en niet in de laatste plaats omdat men nog geen compleet beeld van zichzelf heeft. Voor sommige jongeren is het pad naar volwassenheid niet zo vanzelfsprekend als voor anderen. Wat moet je bijvoorbeeld als je homoseksuele of biseksuele gevoelens hebt?

Met je vrienden of vriendinnen naar de stranden van Bloemendaal tot de Costa's en domweg in de groep gooien "hee, ik denk dat ik gay ben" is voor velen een stap te ver. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om thuis te blijven en daar te worstelen met je meest intieme en verwarrende gevoelens, maar daarmee komen er doorgaans geen antwoorden. Gelukkig kan het ook anders. Voor een appel en een ei zou je ook naar het EMBRACE PINK Summercamp kunnen gaan.

embrace pink

Voor slechts 50 euro kan je als jong volwassene met ontluikende homo-, bi- of transgender gevoelens met zielsverwanten drie dagen op pad. Even geen maskers op, even niet nadenken over wat je ouders of vrienden zouden zeggen, maar gewoon in een veilige omgeving ontdekken wie of wat je bent. Gewoon ongedwongen mensen ontmoeten en praten met anderen die ook worstelen met hun gevoelens kan heel verhelderend zijn. 

Je bent homo, lesbo, bi, transgender of twijfelt hierover?
Je bent onder de 28 jaar?
Je wil graag andere holebi- en trans-jongeren leren kennen?
Je hebt zin om drie dagen door te brengen in Brabantse sferen?
Je houdt van de combinatie van fun en diepgaande (nachtelijke) gesprekken?
Je wil graag mee met het SUMMERCAMP van EMBRACE PINK?
Wissel ervaringen uit en ontmoet andere jongeren in een geborgen, veilige, gezellige en respectvolle omgeving... Dit jaar is er plek voor ongeveer 32 deelnemers, dus wees er op tijd bij!


We vroegen Lindsay, coördinator van EMBRACE PINK, naar het nut en de noodzaak van drie dagen Summercamp 2009.

GW: Zijn er in deze verlichte tijden nog steeds jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om holebi- of transgevoelens?

Lindsay: Jazeker! Ik denk dat we ook in deze tijd waarin iedereen ruimdenkender en toleranter denkt te zijn dan wat soms werkelijk het geval is, we de jongeren een steuntje in de rug moeten blijven geven. De overvloed aan informatie, de keuzevrijheid die je hebt in Nederland om te mogen zijn wie je bent, om te worden wat je worden wil, gay of niet. Zeker tot 28 jaar komen er zoveel keuzes op je af waarbij je jezelf steeds beter leert kennen, maar wat soms gewoon een beetje 'too much' is als je je leven ook nog gewoon leuk wil houden. Tijdens dit weekend heb je dan even een momentje om op adem te komen, in een omgeving waar holebi (homo, lesbo, bi's) de norm is, in plaats van de minderheidspositie die je anders altijd hebt. Dus even een steuntje in de rug, van "kom op!, je bent mooi zoals je bent, hier kun je jezelf zijn, probeer het maar" gecombineerd met een grote dosis 'fun' en Brabantse gezelligheid.

GW: Als je als jongere gewoon nieuwsgierig bent, mag je dan ook mee of moet je echt met de diepere gevoelens worstelen?

Lindsay: Als je op onze website kijkt, lees je verschillende redenen waarom jongeren mee kunnen gaan, en ieder van hen is welkom. Sommigen willen graag meer 'roze' mensen leren kennen, omdat ze nog niet zo thuis zijn in de roze wereld, of omdat je nooit genoeg vrienden hebt. Anderen gaan mee omdat ze vragen hebben rondom het holebi-trans zijn, waar alle mensen op het Summercamp mee worstelen of geworsteld hebben. Je gaat door een aantal fasen, en de jongeren kunnen elkaar daarin ook een stap verder helpen.

Zo zijn er veel jongeren die worstelen met "hoe vertel ik het mijn ouders?", of ze nu wel of niet thuis wonen. De angst om buitengesloten te worden is als je het net ontdekt erg groot. Andere jongeren hebben het al verteld, en dat ging goed. Daarom hebben we ook een ochtend op het kamp dat we ervaringen uitwisselen rondom je coming-out. En dat is heel breed. Heb je het al verteld aan je ouders? Weet iedereen het? Zelfs de buschauffeur? Of sta je net voor de allereerste stap om het voorzichtig aan een vriendin te vertellen, of vertel je het ons nu voor de eerste keer hardop? Dat klinkt toch anders, alsof het ineens waarheid word in plaats van twijfel dat je gay bent. Onze Summercamp begeleiders staan dag en nacht klaar voor een luisterend oor, een peptalk, een knuffel, maar ook voor gesprekken over koetjes en kalfjes.

GW: Zijn de begeleiders zelf ook holebi of trans en in die zin ervaringsdeskundigen?

Lindsay: Ja, we hebben ervoor gekozen dat al onze begeleiders ook zelf de fasen van coming-out en accepteren dat je gay bent hebben doorlopen. De één is er al verder in dan de ander, maar dat is ok. Dat zal altijd zo blijven en laat de jongeren ook zien dat coming-out (misschien helaas) bij de rest van je leven zal horen. Je zal steeds moeten afwegen "vertel ik in deze nieuwe situatie dat ik gay ben, of praat ik er omheen?", bijvoorbeeld op je nieuwe werk als het gaat over al een vriendje of vriendinnetje hebben. Iedereen gaat er toch steeds van uit dat je hetero bent, en soms moet je ze uit die droom helpen en soms boeit het je niet.

Al onze begeleiders zijn vrijwilligers van EMBRACE PINK die niet alleen ervaringsdeskundig zijn op dit gebied, maar ook jongeren een stapje verder kunnen brengen, of de rust kunnen bieden waardoor ze zelf die stap vooruit maken. Velen volg(d)en een studie Culturele Maatschappelijke Vorming of werken met jongeren waarbij het opgroeien niet altijd vanzelf gaat. Ze zien dus wat iemand nodig heeft binnen het Summercamp. Of ze nou zoeken naar fun, informatie of een combi van deze twee.

GW: Oké, stel als jongere kom je erachter dat je inderdaad sterke verlangens hebt in een bepaalde richting, wat dan?

Lindsay: Hmm... ja, als je het zo leest zul je misschien denken... so what?! Al val ik (als vrouw) op een andere vrouw in plaats van een man, so what?! Verliefd is verliefd en dat is toch het enige dat telt? De liefde is hetzelfde als bij een hetero relatie, maar toch schrikken sommige jongeren omdat het niet is wat ze verwacht hadden van zichzelf. De gangbare manier is toch verliefd worden op het andere geslacht. Daar is heel de maatschappij op ingericht: alles is verdeeld in gangbare hokjes van wat 'normaal' zou zijn. Je wordt 'gewoon' verliefd en trouwt met de prins op het witte paard, het hebben van twee kinderen - een jongen en een meisje -, een hond en een huis en een grote auto.

En dan ineens stap je als jongere buiten het hokje. Dat zul je vaker doen, maar toch blijft het een ervaring die voor sommigen als eng, spannend, vreselijk of als niets bijzonders wordt ervaren. Voor hen bieden we een Summercamp waarin ze drie dagen in een rustige, respectvolle, gezellige sfeer zitten waardoor ze even een stap terug kunnen doen en kijken welke kant ze nou eigenlijk op willen.

GW: Hoeveel jongeren worstelen met hun seksuele gevoelens? Zijn daar cijfers over bekend?

Lindsay: EMBRACE PINK krijgt steeds meer aanmeldingen van jongeren die op zoek zijn naar informatie rondom het homo, lesbo, bi of transgender zijn. Ze zoeken gezellige contacten, maar ook een plek om hun hart te luchten en gesprekken aan te gaan. Wij starten aan de lopende band nieuwe jongerengroepen, maar we zoeken ook steeds naar nieuwe laagdrempelige activiteiten voor (twijfelende) holebi jongeren, zoals het Summercamp. Niet iedereen maakt zijn of haar gevoelens openbaar, of zoekt contact met een holebi vereniging, dus cijfers zijn moeilijk te geven. Er wordt gezegd dat minimaal 1 op de 10 jongeren in Nederland holebi gevoelens heeft, waarbij het dus niet gaat om het experimenteren met het andere geslacht (al begint het soms wel zo), maar waarbij ze dus aangeven ook een relatie te willen met het andere geslacht.

Als je dat hoort, zijn er dus nog heel veel jongeren die zogenoemd 'in de kast zitten' en er niet voor uitkomen. Ze weten het, of twijfelen erover, of het proberen het weg te drukken om 'normaal' te zijn net als de mensen om je heen. Juist deze jongeren zijn zo lastig te bereiken, maar dat zijn wel de jongeren die we graag op het Summercamp zouden willen begroeten. Ze hoeven het niet alleen te doen. Op het Summercamp vind je mensen die een stukje met je meegaan op je weg. Dat maakt het toch minder heftig en alleen. :-)

GW: Klinkt allemaal goed, maar wie is de persoon achter de coördinator?

Lindsay is een jonge vrouw van 25 jaar die 3,5 jaar een relatie heeft gehad met een lieve man, maar steeds meer merkte dat de aandacht naar vrouwen uitging. Na een aantal jaren van twijfelen, ontkennen, twijfelen en toch gaan onderzoeken wat deze gevoelens nu precies waren, heeft ze op 22 jarige leeftijd voor zichzelf geaccepteerd dat ze ook op vrouwen viel. Haar omgeving heeft het ook geaccepteerd, maar ze heeft zich in de voorgaande jaren toch wel alleen gevoeld in haar ontdekkingsreis. Vandaar dat ze het initiatief heeft genomen om vanuit EMBRACE PINK, een foundation die zich inzet voor HLBT-acceptatie, het Summercamp te coördineren om jongeren zoals zij een steuntje in de rug en een luisterend oor te geven.

Ganzfeld: ach was ik maar jong....
Op 21-04-2009 10:05:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sint Joris: ach was ik maar gay... (-;
It would have been better if Newton had contemplated how the apple got up there in the first place
Op 21-04-2009 10:42:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Goed initiatief!
Op 22-04-2009 14:32:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden