In België is staatssecretaris van mobiliteit Etienne Schouppe (vertrekbonus 2 miljoen euro) al bezig met het oplaten van proefballonnetjes: het verbod van de MP3-speler op straat. De reden is begrijpelijk. Iemand met muziekdopjes in de oren hoort niets van het omringende verkeer en is dus potentieel in gevaar of een gevaar. Aan de andere kant, dit is wéér zo'n verbod dat ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer.

Fietsen met oordopjes niet zonder gevolgen
(Fietsen met oordopjes niet zonder gevolgen)

Schouppe zei niet over één nacht ijs te gaan. Hij zit niet te wachten op een extra verbod. Eerder maakte hij er al een taak van om het inhaalverbod van vrachtwagens af te schaffen. Niet teveel regeltjes, daar houden we van.

Of het in Nederland sneller zal gaan zal de tijd ons leren. Al sinds 2005 oppert de brancheorganisatie van verkeersopleidingen in Nederland ervoor om MP3-spelers tijdens het fietsen te verbieden. We vragen ons toch af, net omdat dit verbod zelfs voor ons nog niet zó slecht lijkt, hoe u erover denkt?

Het MP3-verbod?
Stemmers: 106 (32%)
Stemmers: 142 (43%)
Stemmers: 81 (25%)
Ivoryke^: Laten ze eerst een kijken of het ook handhaafbaar is. Bovendien, is het aantal verkeersongelukken gestegen sinds mp3-spelers op de markt zijn? En is het vervolgens ook aantoonbaar dat het daardoor komt?

Geen oordopjes dragen zal gerust goed zijn in het verkeer, maar dan moeten ze ook te harde muziek in auto's gaan verbieden. And yet again, is de slechte invloed aantoonbaar, en een verbod te handhaven. Anders komt het uiteindelijk weer neer op een loze wet/gedoogbeleid. En daar schiet het huidige imago van beleidsmakers weinig mee op ben ik bang.
Moeten is een keuze...
Op 08-04-2009 21:57:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Onder het rijden lijkt mij logisch dat je niet een mp3 speler voluit op je hoofd moet hebben, je moet uiteraard wel toeters kunnen horen, als ik rijd met mp3 speler op dan heb ik het geluid maar zachtjes. Maar genoeg mensen die het volume op maximaal hebben, maar hey toeteren is toch gewoon om mensen gedag te zeggen? Nee dat is om mensen te waarschuwen enzo maar gedag zeggen maar gedag zeggen mar maar mmaaar maar haar vaar klaar gaar paar snaar.
Op 08-04-2009 22:01:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Over tien jaar rijden we toch allemaal elektrische auto's, die hoor je zonder MP3-speler ook niet.
Op 08-04-2009 22:19:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ix: Simpele oplossing: bouw een microfoon in de mp3 speler waarmee omgevingsgeluid, misschien op een wat lager volume, toch hoorbaar is. Het nut van de oortelefoon blijft: anderen hoeven niet of nauwelijks mee te genieten met andermans muzikale of non-muzikale voorkeuren.
Op 09-04-2009 1:07:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: toen men het fenomeen walkman of mp3 speler niet had liep men ook onder paardentram en stoomlocomotief.

Het aantal verkeersdoden/gewonden is nog nooit zo laag geweest (check VVN)

het gaat dus weer nergens over behalve dan betutteling en blaten van ongefundeerde roepsels.. de man speelt zich wel in de kijker en werkt dus aan zijn carrierepad.

Op 09-04-2009 8:15:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 09-04-2009 10:38:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Twinkeltje: Verbied het verbieden van alles...

Laat mensen zelf hun verstand leren gebruiken. Als er vaak mensen verongelukken door te luide muziek mag je toch aannemen dat ze weten welke risico's er aan verbonden zijn, dan kunnen ze zelf een keuze maken.... eigen risico.

(bericht gewijzigd op 9-4-2009 10:51:59)
Op 09-04-2009 10:51:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Verbied al die regelneven en nichten. Wij kunnen onze zaakjes zelf wel regelen. En als ik toch dood moet, dan liever met een muziekje op m'n hoofd. "Music was my first love" - John Miles.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 09-04-2009 11:43:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eart: Je hebt denk ik ook nog wel iets wat eigen verantwoordelijkheid heet. Als we al dit soort dingen gaan afpakken is het einde zoek... (oude mensen op de fiets horen helemaal niks)

Ik zelf heb ook wel is muziek op in het verkeer, maar dan doe ik dat meestal met of 1 oordopje of met zacht geluid. Ik wil immers niet onder een auto terecht komen.
Maar als ik in de auto zit of op de scooter kan ik me er wel flink aan ergeren dat ze me niet horen aankomen. Dan zal ik ook een flinke hengst geven op de toeter! Maar als bestuurder moet je ook rekening houden met mensen die je niet horen.
Op 09-04-2009 0:41:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^:
Twinkeltje:

Verbied het verbieden van alles...

Laat mensen zelf hun verstand leren gebruiken. Als er vaak mensen verongelukken door te luide muziek mag je toch aannemen dat ze weten welke risico's er aan verbonden zijn, dan kunnen ze zelf een keuze maken.... eigen risico.Dat werkt ook maar tot zoverre. Want de oplettende autorijder die z'n geluid express niet te hard heeft staan maar niet gehoord wordt door de puber met oordopjes is wel mede de dupe. Bijvoorbeeld.
Moeten is een keuze...
Op 09-04-2009 0:46:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: TJa, het is wel weer een voorbeeld van verregaande, betuttelend gedrag. Hoe ver moet dat nog gaan?

Blijkbaar denkt men ergens, en steeds meer en vaker, dat mensen niet in staat zijn nog hun eigen helder gezond verstand te gebruiken, en vooral strakkere regels moeten hebben.

Los van het feit dat er dan nog meer van die absurde regeltjes komen vraag ik me ook af hoe ze daarbij komen? Doen we met zijn allen maar wat en zijn we zover losgeslagen dat we nodig weer onder de duim moeten worden gehouden?
Op 09-04-2009 15:13:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Mocht dit verboden worden dan koop ik meteen een dikke gettoblaster en zet ik die achter op m'n fiets. Wedden dat iedereen in mijn directe omgeving dan ineens weer tegen het verbod is, gezien mijn nogal aparte muzieksmaak
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 09-04-2009 16:55:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: Misschien dan toch maar weer de oude getoblaster uit de kast trekken
Op 09-04-2009 22:33:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: ik pleit voor; geen muziek meer in de auto!!
Op 10-04-2009 0:13:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: En dove medemensen mogen ook niet meer fietsen of überhaupt de straat nog op!
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 10-04-2009 13:06:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: Zijn er dan gevallen waarin er veel mensen een ongeluk krijgen door een mp3-speler? Als ik fiets heb ik altijd mijn iPod in en het is niet zo dat ik totaal niets hoor ofzo. Je hoort wel auto's langsrijden of toeteren. Blijkbaar hebben die regelnichten / neven nog nooit muziek via oordopjes gehoord ¬¬
Ita est :)
Op 12-04-2009 18:00:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden